Gott & Grönt – vegetariskt utbildningswebinar

Under vårt allra första gröna utbildningswebinar bjöd vi på mängder av kunskap och inspiration inom den vegetariska kokkonsten. För att täcka upp allt, ställde vi upp med en gedigen laguppställning från Orkla.

Gott & Grönt – vegetariskt utbildningswebinar

Under vårt allra första gröna utbildningswebinar bjöd vi på mängder av kunskap och inspiration inom den vegetariska kokkonsten. För att täcka upp allt, ställde vi upp med en gedigen laguppställning från Orkla.

Se Gott & Grönt - ett webinar med utbildning inom det vegetariska

Mattias och Ann i webinar.
Play Video about Mattias och Ann i webinar.

Med rekordmånga anmälda till vårt webinar, råder det ingen tvekan om att trenden med vegetarisk matlagning är här för att stanna. Därför känns det också extra roligt att vi kunde bjuda på en så omfattande agenda, där vi verkligen lyfte fram det vegetariska och belyste ämnet från många olika vinklar.

Vi är dessutom extremt glada över det engagemang och den värme som visades upp i chatten av alla som tittade. Heja-ropen och hälsningarna blandades med åsikter, tankar, kommentarer och en massa nyfikna frågor – precis så som det ska vara. Ett stort tack för det!

Vi försökte besvara så mycket som möjligt under sändningen och hade även fint stöd av tittarna som även besvarade varandras frågor. De frågor som vi inte hann med, kommer att besvaras efter hand längre ner i denna artikel.

Vårt webinar om vegetarisk utbildning drar igång

Ann Rebenstam, till vardags Activation Team Manager på Orkla FoodSolutions, hade den stora äran att guida tittarna genom dagen. Hon inledde sändningen genom att hälsa alla välkomna tillsammans med Mattias Jönsson (Concept Development Manager). De passade även på att gå igenom den gedigna agendan, och släppte därefter loss all den magi som följde därefter.

Vegetariska kostens historia och framtid

Först fick vi lyssna på Mattias Sjöblom (Gastronomisk Utvecklare), som berättade historien om den vegetariska kokkonsten och vilket avtryck den gjort genom åren fram till idag. Detta följdes sedan upp av Sara Westerlins (Customer Activation Manager) trendrapport, där hon gick igenom sex olika trender som vi just nu ser i vår “gröna spåkula”. Det vi kan konstatera är att intresset för vegetarisk mat växer extremt snabbt och ligger även helt rätt i tiden, både inom det privata och det offentliga. Skiftet till mer (och nya!) växtproteiner i kosten är inte bara gott, det är dessutom en livsnödvändighet för både oss och planeten.

Sara och Ann i webinar.

Det vegetariska proteinet och Orklas produkter

Richard Clerselius (Utvecklingschef Innovation) utbildade tittarna kort inom det vegetariska proteinet och gav bland annat sina tankar kring för- och nackdelarna med dessa. Han svarade även på frågor om vilka proteiner som Orkla Foods Sverige arbetar med idag och vart vi köper in dessa från.

Richard följdes av Carina Greiff (Portfolio Team Manager) som dök djupare kring Orkla FoodSolutions vegetariska utbud, i form av produkter från Anamma, Lecora och Naturli’. En genomgång av dessa klargjorde skillnaderna och visade på möjligheterna med produkterna inom respektive varumärke. Under sändningen bjöd Carina även på, och krossade, några myter som finns kring soja och vegetariskt.

Carina och Ann i webinar.

Hälsa och hållbarhet inom det vegetariska

Naturligtvis lyfte vi upp både hälsa och hållbarhet under vårt webinar, två ämnen som ofta nämns i samband med kost i allmänhet och vegetariskt i synnerhet. Rebecka Persson (Specialist inom nutrition och märkningslagstiftning), samt Lars Lundahl (Miljöchef) var de som stod för kunskapsförmedlandet inom dessa så viktiga områden.

Bland annat berättade Rebecca att det går att leva på enbart vegetarisk kost, men du behöver fortfarande äta varierat. Frukt och grönt är dock alltid bra för hälsan. Hon svarade också på vilka växtbaserade råvaror som innehåller mest protein, och huruvida det går att bygga muskler även om du håller dig till strikt vegetarisk kost.

Lars, som är expert inom hållbarhet kopplat till kosten, svarade bland annat på frågor om hur och varför vi klimatberäknar våra produkter och recept. Han rekommenderade även ett besök på hemsidan där vi har ett menyverktyg där du kan skapa egna veckomenyer utifrån över 700 recept i vår receptbank. Där får du dessutom direkt feedback på vilket klimatavtryck din planerade veckomeny har.

Rebecka Persson.

Vi tar oss ut i köket för att lära oss mer om vegetarisk matlagning

Höjdpunkten för dig, vars hjärta klappar för just själva matlagningen, kom eventuellt vid de tillfällen som Orkla FoodSolutions kulinariska kreatörer Johan Liljegren och Johan Holster dök upp i rutan – våra alldeles egna “Werner & Werner”!

Här fick du som tittare hänga med in i köket och lyssna när grabbarna svarade på Anns och tittarnas frågor, och även snackade allmänt om vegetariskt, take away och hållbarhet. Samtidigt bjöd de på inspiration, matlagning och tips kring hur du kan lyckas skapa riktigt goda och gröna rätter i ditt kök för dina gäster.

De slog även ett slag för att man som kund har möjlighet att boka in en vegetarisk utbildningsträff tillsammans med oss på Orkla FoodSolutions. På dessa skräddarsydda träffar går de ännu mer på djupet kring tillagning, recept och tips för köket.

Har du några frågor, är nyfiken på att snacka framtida samarbetsmöjligheter eller kanske boka en specialanpassad vegetariskt utbildning för dig och dina kollegor i köket, så tveka inte att höra av dig. Antingen direkt via din säljkontakt, eller så kan ni fylla i vårt formulär, så tar någon av oss kontakt med dig för att styra upp en träff (fysisk eller digital).

Av: Thomas Adolfsson

Kockarna Johan och Johan med Ann i köket under ett webinar.

Frågor och svar från sändningen

Fråga: Vi fick väldigt många bra frågor om våra Formbara Vegofärser. I vårt produktsök så hittar du all information du behöver inkl. artikelnummer, ingredienser och tillagning.
Svar: Här hittar du allt du behöver veta om våra Formbara Vegofärser från Anamma. Här finns mer information om vår nya Anamma Vegoskinkfärs. Här hittar du allt du behöver veta om vår Mungbönfärs från Lecora.

Fråga: Finns Anamma Vegoskinkfärs hos grossist?
Svar: Ja, den ska finnas hos samtliga större grossister.

Fråga: Är alla Formbara Vegofärser glutenfria?
Svar: Alla våra vegofärser är inte glutenfria – det är Anamma Formbar Vegofärs med bas av soja och ärta som är glutenfria, medan Lecora Mungbönsfärs innehåller gluten.

Fråga: Hur får jag tag i Vegetarisk Handbok?
Svar: För att få ta del av vårt vegetariska utbildningspaket och Vegetarisk Handbok så skickar du in en intresseanmälan om kundanpassad vegetarisk träff för just er verksamhet. Det gör du enklast via vår konceptsida gottochgront.se eller tar kontakt med din lokala kontaktperson inom Orkla FoodSolutions.

Fråga: Hur bokar jag en utbildningsträff?
Svar: För att få ta del av vårt vegetariska utbildningspaket och Vegetarisk Handbok så skickar du in en intresseanmälan om kundanpassad vegetarisk träff för just er verksamhet. Det gör du enklast via vår konceptsida gottochgront.se eller tar kontakt med din lokala kontaktperson inom Orkla FoodSolutions.

Fråga: Vad är rökaromen i Anamma Vegoskinkfärs gjord av?
Svar: Den är gjord genom att man eldar ekträ och andra träslag och samlar upp röken och kondenserar den.

Fråga: Varför går det inte att få Anamma Formbar Vegofärs som ekologisk?
Svar: Det är metylcellulosan som behövs för att ge den saftiga konsistensen i produkten, som idag inte är godkänd i ekologiska produkter. Metylcellulosa är ett slags fiber som framställs från cellulosa som finns i cellväggarna hos växter. Det är bara små mängder metylcellulosa som behövs för att ge rätt konsistens till den formbara vegofärsen.

Fråga: Hur ser det ut med järninnehållet i de olika Formbara Vegofärserna? Soja är ju järnrikt – men hur blir det med mungbönfärs och ärtfärsen?
Svar: Det är lika mycket järn i Anamma Formbar Vegofärs med bas av ärta som det är med Anamma Formbar Vegofärs med bas av soja. De är båda rika på järn. Vi har inte järninnehållet på Lecora Mungbönfärs, men den består av flera järninnehållande ingredienser som mungbönor, kikärtor, havregryn, solrosfrön och broccoli. Vitkålen i mungbönsfärsen är också rik på C-vitamin, vilket bidrar till ökat upptag av järn från vegetabilier.

Fråga: På frågan om varför vegetariska produkter måste efterlikna kött, så landar det sannolikt i ett tycke- och smak-perspektiv. Vi tror att man antingen vill känna igen sig i smak och textur, och att det många gånger kan bli lättare att servera mer grön mat på så vis. Barriären och övergången från kött till vegetarisk kan bli lättare.
Svar: Från Orkla FoodSolutions levererar vi idag både och, för att kunna erbjuda en variation. Det vill säga både köttliknande produkter såsom vegokorv, vegoburgare, etc. för att det finns ett behov och en efterfrågan på denna typ av produkter, men även icke köttliknande produkter såsom grönsaksbullar, formbara färser, etc., för att det är gott och att vi generellt behöver äta mer grönsaker i olika former och variationer. Våra vegofärser gör det även enkelt att kunna göra gröna gamla välkända recept utifrån egen smaksättning och form. Mer om det i vår handbok.

Kockarna Johan och Johan med Ann i köket under ett webinar.

Dela med andra

Läs också…