2112 testar nya Naturli’ Burger

Peter Ivers är en av ägarna till 2112 och Coffe Holmström är kökschef på 2112, samt på systerkrogen Street food by 2112, där de kör burgare och street food.

2020-09-23

Coffe Holmtröm och Peter Iwers på Restaurang 2112.

2112 har funnits i 9 år och är en kvarterskrog som fokuserar på riktigt grymma gourmetburgare, har en tydlig musikprofil och erbjuder mycket god bärs. Namnet 2112 har sitt ursprung från ett kanadensiskt band som släppte en platta som hette just 2112 år 1976 – en rackarns bra skiva.

PLANTBASERAD BURGARE, VEGETARISK BURGARE ELLER VEGANSK BURGARE? VAD SKA MAN KALLA DET FÖR? VAD VILL GÄSTEN HA? VAD FRÅGAR DE EFTER?
“Vi har ju blivit väldigt kända för våra vegetariska burgare. Vi gör lite olika, men de flesta är växtbaserade och alla våra burgare som vi gör, går att få veganska om man byter ut vårt hamburgerbröd. Dessutom slår vi alla våra majonnäser själva på kikärtsspad. Vi har valt att laga allt från grunden, så att vi vet vad som är i, och kan till 100% säga att det är helt veganskt. Det har vi vunnit jättemycket på, och det har blivit jättepopulärt.”

VAD ÄR EN GOD BURGARE FÖR ER?
Peter menar på att en god burgare är en burgare som är gjord med omtanke, med bra råvaror och tillagad i lugn och ro med kärlek. En god burgare innehåller karamelliserad lök, tryffel- eller chiliaioli – ja alla de goda såserna. Men i grund och botten är bra råvaror det allra viktigaste för en god burgare.

Coffe menar att en god burgare är ett bra kött/protein och en bra puck. Växtbaserad eller kött spelar ingen roll, samt ett bra bröd. Det är de två viktigaste sakerna och grundstenarna för en god burgare, sedan kan man bygga sin burgare precis hur man vill.

VEM ÄR MÅLGRUPPEN FÖR NATURLI’ BURGER ENLIGT ER?
“Målgruppen för Naturli’ Burger har nog förändrats en del sista tiden… Typ som jag, det vill säga en person i sina bästa år.”, skrattar Peter. “Ätit kött hela mitt liv, men har på sista tiden gått över mer och mer till att äta växtbaserat. Så målgruppen har ändrats från att vara unga medvetna människor, till att vara lite äldre och omedvetna människor, som mig själv.”

“Framförallt med så här bra produkter som Naturli’ Burger, så är det många äldre personer man övertygar att testa, och de blir alltid lika förvånade och nöjda av resultatet med inspelet om att: ‘Det här är ju kött. Nej det är det inte. Men det är gott!’ Så det är inte bara den unga medvetna hipsterpubliken som äter den här burgaren, utan alla äter den då den är grymt bra.”

MÅSTE MAN TRYCKA PÅ ATT DET ÄR VEGETARISKT ELLER VEGANSKT PÅ MENYN?
“Nej vi tror inte att man måste trycka på det, men man behöver presentera det och visa att det finns, samt låta maten och menyn tala för sig själv. Ryktet sprids ju även att vi har väldigt bra vegetariska burgare, likväl som köttburgare såklart.”

“Så länge man gör bra produkter och paketerar och presentera det på ett snyggt sätt, så är det det bästa. Man ska inte tvinga och trycka på gästen något de inte vill äta, utan istället överraska dem och göra något som är riktigt bra, så att de får uppleva det själva. Det vinner man mycket på.”

HUR VIKTIGT ÄR DET ATT HA ETT VEGANSKT ALTERNATIV PÅ MENYN IDAG?
“Vi tror att det är jätteviktigt. Är man ett stort gäng som är ute och käkar ihop och det är någon som är strikt vegetarian eller vegan, och man inte har ett bra alternativ till denne, så kan ju hela gänget avstå från att äta hos oss. Så det är absolut viktigt att ha bra vegetariska alternativ på menyn, och även att leva upp till det. Man vill ju tillfredsställa alla gäster – de är alla lika mycket värda.”

VAD ÄR BRA MED NATURLI’ BURGER?
“Vanligtvis så gör ju vi alla våra burgare från grunden, inklusive de vegetariska/veganska. Vi använder Anamma Formbar Vegofärs som bas i våra burgare, men nu fick vi chansen att testa Naturli’ Burger, och tycker den har väldigt bra konsistens, den har bra smak och inte den där gummiaktiga smaken som man kan känna ibland. Den påminner väldigt mycket om kött, utan att vara kött.”

Den funkar jättebra. Vi har både grillat den, friterat den och stekt den, och vi tycker att den är helt magisk.

“Den är väldigt naturlig, och den har inte heller den där plastiga bismaken, som vissa andra färdiga vegetariska alternativ kan ha.”

HUR TYCKER DU ATT TEXTUREN ÄR PÅ NATURLI’ BURGER?
“Den beter sig väldigt likt en vanlig köttburgare. Får fin stekyta både på grillen och i stekpannan, och går som sagt även att fritera. Den håller ihop väldigt bra också. Många andra vegetariska burgare kan falla isär, men det gör inte denna burgare.”

VAD HADE NI FÖR TANKE MED RECEPTET?
“Smaken i pucken är helt grym, så vi har bara spicat upp den med lite fin grundrökighet genom att pensla på med en chiliolja som vi smaksatt med en Ardbeg Whisky och sedan lagt på lite chipotlemajonnäs samt picklad rödlök. Det tyckte vi var en riktigt bra kombo.”

VILKA AV ERA GÄSTER VÄLJER EN VEGETARISK BURGARE?
“Fler och fler, så ingen specifik målgrupp, utan ryktet har spridit sig att vi lagar bra vegetariskt och veganskt, så den gränsen har suddats ut och det finns ingen stereotyp för vegetariskt längre. Alla vill ha vegetariskt idag. Vissa tar varannan gång. Vi har mycket stammisar och flexitarianer som tar kött ena gången och vegetariskt andra gången.”

VARFÖR SKA GÄSTEN VÄLJA EN VEGANSK BURGARE HOS ER?
“Om de ska äta en vegansk burgare, så ska de äta den här för att de är så otroligt bra. Första gången jag själv käkade en vegansk burgare här, blev jag faktiskt riktigt chockad över hur bra den var, och hur lik en köttburgare det kändes både vad gäller konsistens och smak. Sedan har vi fått väldigt mycket bra omnämnanden i veganska och vegetariska forum på nätet och som håller oss högt.”

“Vi har bra rykte och vi vet att vi gör bra burgare, eftersom vi gör det bästa av det bästa. Vi jobbar mycket med konsistensen i våra burgare. Det ska finnas något krispigt, något mjukt och det ska kännas bra i munnen när man äter den och det tycker vi att vi lyckas med.”


Se filmerna


Spana in Naturli’-broschyren

Olika uppslag från Naturl'i-broschyren


Vidare läsning

Next is Now – vår plattform kring framtidens mat.

Restaurangtrender och tips.

Fast food-trender och tips.

Hur du planerar din egen klimatsmarta veckomeny.

Vårt veganska varumärke Naturli’.


Externa länkar

Restaurant 2112.

2112 på Facebook.

2112 på Instagram.

2112 på Burgerdudes.

Rankinglista Göteborg på Burgerdudes.