Fine dining-restaurangen som startade gatukök

Bloom in the Park är en fine dining-restaurang och en av de första som fick stjärna i guide Michelin i Sverige. Belägen i en timmerstuga, vid en sjö i Pildammsparken i Malmö. När Coronapandemin slog till, skapade restaurangen något helt nytt – The Shack in the Park. En street food-restaurang som räddat jobb, minskat svinn och ger tillbaka till sjukhuspersonalen i Malmö. Vi har tagit ett snack med köksmästaren Kathrin Baake.

2020-12-02

Kathrin Baake på Bloom in the park och The Shack.

VARFÖR ÖPPNADE NI THE SHACK OCH HUR HAR DET GÅTT?
“När pandemin startade ändrade det folks sätt att gå ut och äta. The Schack är ett resultat av det. Vi ville inte att personalen på “Bloom in the park” skulle förlora sina jobb på grund av pandemin. Men det var också ett sätt för oss att få mindre svinn på Bloom. Till exempel, om vi köper ett lamm på 15 kg så hamnar sadeln och benen på Bloom, medan nacken, skuldran och andra delar går till att göra The Shack lamb patti. På det sättet lever vi upp till våra hållbarhetsmål.”

HUR SKULLE DU BESKRIVA MATEN NI SERVERAR?
“Det är street food och kan vara lagat på rester från Bloom, vilket betyder att det är hög kvalitet på råvarorna, tillagat och presenterat på ett mer avslappnat sätt. Att ha en billig meny i tider då många har det tufft ekonomiskt, är också ett sätt för oss att ge tillbaka till människor, och vi ger även 10% rabatt till all sjukhuspersonal.”

SERVERAR NI VEGETARISKT OCH HUR SER INTRESSET UT FÖR DET I THE SHACK?
“Det är ett stort intresse för vegetarisk och vegansk mat. Det har vi alltid på menyn och det blir hela tiden mer. Just nu är 25% av menyn vegetarisk.”

Det är ett stort intresse för vegetarisk och vegansk mat

VAD ÄR FAST FOOD FÖR DIG OCH VILKEN ÄR DIN EGEN FAVORIT?
“Enkla ingredienser och proteiner med en gnutta nostalgi adderat, lätt att äta och snabbt serverat. Curry Wurst och varmt bröd är min personliga favorit.”

 DU JOBBAR BÅDE I ER FINE DINING OCH I THE SHACK. VAD ÄR SKILLNADEN FÖR DIG, OCH HAR DET PÅVERKAT DITT SÄTT ATT TÄNKA PÅ DITT JOBB?
“Från början kändes det som om jag befann mig utanför min egen comfort zone, fast idén bakom – att skapa hållbarhet – var riktigt bra. Succén med The Schack har gett oss en annan form av stolthet och en ny och annorlunda utmaning, i form av att skapa nya menyer av sådant som kan ses som svinn från Bloom.”

TROR DU ATT CORONA KOMMER PÅVERKA BRANSCHEN PÅ SIKT SAMT FÖRÄNDRA DEN?
“Det har definitivt förändrat branschen inom fine dining. På kort sikt blir fine dining lidande, men med tiden, precis som med allt annat, så ”what goes around comes around”. Gästerna kommer komma tillbaka och vill då ha tillbaka det där lilla extra lyxiga i livet igen.”

VILKA MATTRENDER INOM FAST FOOD SER DU FRAMÅT?
“Jag tror att det kommer bli ett större och mer mångfacetterat utbud av internationella rätter, men på ett enklare och mer lättillgängligt sätt. Kanske fler food trucks blir tillåtna! Vi kommer att se olika typer av gatukök, mer vegetarisk och vegansk mat utöver falafel, samt mindre restauranger som reflekterar sina ägares bakgrund istället för vad som är förväntat.”

Text: Karin Ericson

Karin Ericson


Vidare läsning

Next is Now – vår plattform kring framtidens mat.

Fast food-trender och tips.

Inspiration och recept i vårt gröna fast food-koncept Fast Vego.

Hur du planerar din egen klimatsmarta veckomeny.

The Shack in the Park – Facebook-sida.

Bloom in the Park.