Hälsa på maten: Vi kan äta jorden hel igen

Att den vackra planet vi alla bor på lever under ansträngda förhållanden kan vi alla vara överens om. Det positiva är dock att vi människor sitter på mängder av kunskap kring hur vi ska komma tillrätta med problemet. Kan vi då lära oss några smarta vardagsknep redan i tidig ålder kommer vi till stor del att kunna äta vår planet till god hälsa igen.

2020-11-12

Pedagogik ur Orkla FoodSolutions koncept

FÖRSVINN SVINN
Den kanske värsta och mest sorgliga klimatboven i sammanhanget är det så kallade matsvinnet. Mat som skulle kunna göra nytta, men istället hamnar rakt ner i soporna. Idag slängs så mycket som 30-50% av all mat i Sverige.

Vi måste hjälpas åt för att minska svinnet. Alla som lagar mat. Alla som serverar mat. Alla som äter mat. Alla måste, som sagt, hjälpas åt.

När det är de populära rätterna som serveras i skolan, slängs det också som mest. Varför?

VÄLJ SJÄLV. KASTA MINDRE!
Att servera mat som en buffé har visat sig vara en riktig hit. Då kan var och en själv bestämma vad som önskas, och i vilken ordning det ska ätas. Buffén kan även fyllas på vartefter det tar slut. Det fiffiga med detta är att det faktiskt slängs mindre mat. Klockrent!

Ett annat smart sätt är att ha mindre soptunnor i matsalen, samt även visa med siffror på en tavla om hur mycket mat som faktiskt slängs. Det påverkar barnen (och vuxna så klart) i rätt riktning – det vill säga att det så slängs mindre mängder mat än annars.

Tänk på att ögat många gånger vill ha mer än magen, försök bara ta så mycket som du verkligen orkar äta upp. Ta hellre om.

TESTA EN SKÖN BÖNA SOM OMVÄXLING
Baljväxter släpper ut betydligt mindre CO2 än exempelvis nötkött. Så är det, helt enkelt. Det betyder att det är mycket bättre för miljön att äta en plantbaserad burgare istället för en som är gjord på kött. Om man gör just det, spar man utsläpp som motsvarar om du skulle skjutsa barnen fram och tillbaka till skolan (3 km) under tre hela veckor.

Eftersom kunskap är nyckeln till framgång, skadar det inte att prata med barnen om hållbara livsmedel och på så vis väcka deras intresse och omtanke för miljön. Kika gärna på vår pyramid (se separat pdf) och få guidning kring hur vi bör fylla våra tallrikar. I vår bok “Hälsa på maten” finns även ett enkelt diagram som visar hur mycket växthusgaser några av våra mest populära livsmedel släpper ut per kg.

Informera och diskutera med varandra och med barnen för att på så vis bygga en förståelse för hur mycket vårt agerande i köken och vid matborden faktiskt påverkar omvärlden. Det bästa av allt är ju faktiskt att det som är bra för oss, också är bra för planeten.

HÄLSA PÅ MATEN – EN KLOK KOKBOK FÖR ALLA SOM LAGAR MAT
Texten ovan är inspirerad av den information som du hittar på det pedagogiska bladet “Vi kan äta jorden hel igen” på sidan 44-45 i “Hälsa på maten” – en kokbok för barn, lärare och föräldrar. Framtagen av Orkla FoodSolutions i samarbete med forskare, folkhälsoutvecklare, kostchefer, pedagoger, konceptutvecklare och kockar.

Av: Thomas Adolfsson


Läs mer om

Konceptsidan för Hälsa på maten.

Beställ Hälsa på maten till din skola.

Pedagogiskt blad för Hälsa på maten – Vi kan äta jorden hel igen

Pdf-versionen av hela kokboken Hälsa på maten.