Hon bytte kaffe och café, mot ägg och fast food

Snabbmatshaken och deras koncept har genomgått vissa förändringar den senaste tiden, inte minst har man börjat anpassa sig till den gröna våg som sköljer in över oss med allt starkare kraft. Men på många vis har de också sett likadana ut i väldigt många år, med snarlikt utbud. Så när det dök upp ett nytt spännande initiativ på marknaden, blev vi helt enkelt tvungna att kika lite närmre och ta ett snack med kvinnan bakom - Elisabet Eriksson.

2021-02-04

Elisabet Eriksson på Eggs Inc.

Den nya snabbmaten är inte hamburgare och korv. Det är ägg. I alla fall enligt Espresso House grundare Elisabet Eriksson, som lanserat den nya fast food restaurangen Eggs Inc., i Gallerian i Stockholm. Visionen är en internationell snabbmatskedja som sätter ägget på piedestal, som ett hälsosamt alternativ till annan snabbmat. Vi blev så klart nyfikna, och tog därför ett snack med Elisabet, som är övertygad om att ägg är en av de bästa källorna till vitaminer och proteiner.

HEJ ELISABET, VEM ÄR DU?
“Jag är en entreprenör ut i fingerspetsarna. Jag har genom mitt liv startat flera framgångsrika koncept, mest känt är Espresso House som jag startade 1996 i Lund och som idag har närmare 500 caféer i flera olika länder. Jag sålde mina sista andelar i Espresso House 2015, det blev en lång och lärorik resa.”, inleder Elisabet.

Jag har alltid varit lite irriterad över att min favoritfrukost (Benedict) ska ta 20 minuter att beställa och kosta typ 135 kronor.

VARFÖR STARTADE DU EGGS INC.?
“Jag var så himla trött på snabbmat som antingen inte mättar eller som känns ohälsosam. Helt plötsligt sprang jag förbi ett superkoncept som inte riktigt hade lyft som det borde, det var Eggs Inc. Jag ringde upp ägaren samma dag och jag köpte hans koncept. Sedan började en tre år lång och kostsam resa för att göra Eggs Inc. till nästa stora fast food grej. Idag har vi ett fullt utvecklat franchisekoncept där hjälten är ägget. Allt vi gör är baserat på ägg, i form av helt nya innovationer som inte finns någon annanstans.”

VAD ÄR EGENTLIGEN EGGS INC., OCH VAD KAN MAN HITTA PÅ ER MENY?
“Eggs Inc. står för Eggs Included. Det betyder att ägget är självklart i samtliga av våra rätter. Vi vill komplettera den traditionella snabbmatsmarknaden med prisvärd och näringsrik snabbmat. På vår meny finner du innovativa rätter som Egg Pizza, det är en pizza gjort på en botten av 100% ägg, inga tillsatser och inget mjöl. Egg Nuggets är fingermat som liknar chicken nuggets men gjort på ägg och fylld med protein, och serveras med olika dippsåser som chili eller tryffel.”, berättar hon upprymt.

“En storsäljare är våra Egg Buns, det är en burgare gjord på ägg med härligt briochebröd, toppad med till exempel avokado och chilisås samt lite grönt. Vår Eggs Benedict vill jag skryta lite extra om, vi kan tillaga dessa på löpande band med två minuters tillagningstid från betalning till att du har den i handen. Det är inte illa att starta dagen med en lyxig Eggs Benedict, med till exempel lax och hollandaisesås, för 60 kronor. Jag har alltid varit lite irriterad över att min favoritfrukost (Benedict) ska ta 20 minuter att beställa och kosta typ 135 kronor.”

VARFÖR JUST ÄGG?
“För att ägg har samtliga egenskaper som en superråvara kan ha. Hållbart, gott och kan varieras på hundratals olika sätt.”

HUR SER DU PÅ HÄLOSAM MAT I FRAMTIDEN?
“Det måste vara hållbart på riktigt, det måste vara med minimala tillsatser och det måste vara fullvärdig kost.”

VAD ÄR PLANERNA FÖR EGGS INC. I FRAMTIDEN?
“Flera tunga investerare har hoppat på och vi hoppas på en världsexpansion under 2021. Till och med 2025 kommer Eggs Inc.s restaurangnätverk växa till omkring 100 stycken enheter. Vi vill även bli stora inom dagligvaruhandel. Här arbetar vi med erfarna partners som vet hur man bygger varumärke. Vi kommer bli det femte proteinet som blir självklart i matbutiker. Du kommer kunna köpa mängder av färdiglagade rätter inom kategorin ägg som ett komplement till de etablerade kött, fågel, fisk och växtbaserade proteinerna som finns idag.”

Text: Karin Ericson

Karin Ericson


Vidare läsning

Next is Now – vår plattform kring framtidens mat.

Fast food-trender och tips.

Vårt vegetariska snabbmatskoncept Fast Vego.

Hur du planerar din egen klimatsmarta veckomeny.

Eggs Inc.