Låt barnen äta framtidens mat redan idag

Fast Fusion Climate Week är ett koncept som vi skapat för att möjliggöra så kallade klimatveckor i skolans värld. Framtaget på uppmuntran av, och i samarbete med, kostchefer, måltidsutvecklare och kockar runtom i landet. Vi vill göra det så enkelt som möjligt för skolrestaurangerna att hoppa på hållbarhetståget och göra skillnad tillsammans med oss.

2017-09-24

Klimat och miljö är det överlägset mest betydelsefulla ämnet när barn och ungdomar får berätta vad de tycker är viktigast att värna om. Lilla Sverige har faktiskt blivit ett föregångsland gällande just detta, mycket tack vare Greta Thunberg. Hon är beviset på att en enda person verkligen kan göra stor skillnad.

Med bland annat Gretas kraft och viljestyrka som inspiration, har vi tagit fram konceptet Fast Fusion Climate Week. En miljövänlig vecka för skolor där vårt fulla fokus läggs på god mat med smaker från hela världen, och som dessutom är lite bättre för planeten. Om vi är många som samarbetar kan vi med relativt små medel göra stora förbättringar för klimatet, bara genom något så enkelt som att äta lite klokare.

KLIMAT OCH HÄLSA GÅR HAND I HAND
Det är dock inte bara för planetens skull som vi ska äta mer hållbart. Elevhälsan är också viktig för oss, inte minst då fler och fler tycks bli alltmer stillasittande. Men lyckligtvis går hållbarhet och hälsa hand i hand med varandra i matens värld, vilket gör denna temavecka till en riktig fullträff med dubbel effekt i slutändan.

Målet med Fast Fusion Climate Week är framförallt att skapa en förståelse för att vi måste förändra våra matvanor här och nu, men också att få barn, pedagoger och personal i köken att upptäcka hur gott och enkelt det faktiskt kan vara med hälsosam och klimatsmart mat.

VI VILL HJÄLPA TILL, TILLSAMMANS MED DIG
Som en stor aktör på marknaden kan och vill vi verkligen vara med och påverka. Därför för vi en tät dialog med kostchefer inom både kommuner såväl som privata skolor, så att de som bestämmer vad som serveras till barnen i skolorna, också kan vara med och göra skillnad.

Det räcker så klart inte med en klimatvecka, men genom att skapa förutsättningar för ett mer hållbart grundtänkande, kan vi tillsammans ta nya steg mot ett bättre klimat och samtidigt lägga grunden till en bättre förståelse.

MÅNGA ÄR REDAN IGÅNG
Några som redan hoppat på konceptet är Burlövs kommun med ett 20-tal skolor och förskolor, som serverar sammanlagt 3 000 elever varje dag. På climateweek.se kan du se hur Sverige-kartan hela tiden fylls på med nya kommuner som vill vara med och påverka.

Vi kommer dessutom kontinuerligt att mäta hur mycket CO2e vi sparar tillsammans!

I skrivande stund är det förutom Burlöv även bland annat Kiruna, Sundsvall, Söderhamn, Malmö, Köping, Svedala och Ystad som hakat på. Och fler är på ingång.

GEDIGET MATERIAL FÖR ATT LYCKAS
Vi har samlat allt material på www.climateweek.se

Här finner du bland annat:

  • Recept på olika klimatveckor med unika teman.
  • Möjlighet att göra din egen klimatvecka med vårt menyverktyg.
  • Material för pedagoger att göra 5 x 10 min om klimatet och maten hela veckan.
  • Film att skicka ut till föräldrar och elever om Fast Fusion Climate Week.
  • Film att skicka ut till föräldrar och elever om varför vi behöver köra en klimatvecka.
  • Planscher att sätta upp i skolan.
  • Bordsryttare att sätta på borden i matsalen, en variant för de yngre och en för de äldre eleverna.

Nu är det helt enkelt DIN tur att hoppa på! Är det din kommun vi tänder lampan för härnäst på vår karta? Hör av dig till oss om du vill vara med och göra skillnad med en alldeles egen klimatvecka.

KONTAKTPERSON
Sara Westerlin
Projektledare Next is Now/
Customer Activation Manager

Mob.: +46 765 014 837
E-mail: sara.westerlin@orklafoods.se


Spana in filmen om Fast Fusion Climate Week


Vidare läsning

Fast Fusion Climate Week.

Samlingssida för skola och förskola.

Skapa din egen meny med våra klimatberäknade recept.

Hör av dig och låt oss göra något bra tillsammans.