Möt skolköket på Strandskolan

Strandskolan är en av tio nominerade skolor i Årets Gröna Skolmåltid 2021 i White Guide Junior - ett pris som uppmärksammar skolkök som vågat förändra och satsa på en grön vegetarisk meny och som på olika sätt lyckats få med sig sina matgäster på resan. Kategorin är sponsrad av oss på Orkla Foods Sverige.

2021-10-12

Fem medarbetare från Strandskolan i Tyresö. Finalist i Årets Gröna Skolmåltid i White Guide Junior 2021.

Åke Klarkvist Salo är köksmästare på Strandskolan i Tyresö, där han jobbat sedan 2013, och ansvarar tillsammans med sitt team (Jonna, Ida, Chad, Lena och Annika) för cirka 950 portioner som lagas från grunden varje dag. Gästerna är 1-15 år gamla.

VAD ÄR GRÖN MAT FÖR ER?
Grön mat har alltid varit en viktig del av skollunchen på Strandskolan och är något vi brinner för att laga extra gott. Vi lägger ner lite extra själ och hjärta i just den vegetariska matlagningen, för vi vet att det är viktigt att eleverna lär sig uppskatta vegetarisk gastronomi. Vi vill att de förstår att den medför andra mervärden och fördelar, som bättre hälsa och välmående, och som dessutom är bättre för miljön och ekosystemet.

Vi tror att 80-90% av den skolmat som serveras i svenska skolkök kan vara vegetarisk och vegansk inom en snar framtid. Det är bara för våra elever att börja vänja sig och för skolköken runt om i Sverige att börja laga mer av ”green power” som vi kallar det här på Strandskolan.

VAD UTMÄRKER ERT SKOLKÖK?
Vi försöker ge det lilla extra för att skapa skolmatsglädje och god mat. Vi vill ge eleverna en helhetsupplevelse. Lunchen ska vara ett roligt och rofyllt avbrott för studerande elever, som har huvudet fullt av matematik och ABC. Vi har ofta temaveckor från olika länder där vi serverar mat från exempelvis Sydostasien, Indien, Mexiko eller Italien, och då klär personalen gärna upp sig i den matkulturens traditionella kläder och pyntar upp servering med just det som den temaveckan ska innehåller.

Vi har skrivit en vegetarisk kokbok som vi kallar “Strandskolans Vegetariska Recept” som vi delat ut till all personal i måltidsservis, men även till elever och föräldrar som är intresserade. Vi har även gjort vegetariska inspirationskurser för måltidspersonal i kommunen på skolloven och på vårt Instragramkonto pushar vi alltid ut den vegetariska maträtten oftare än något annat.

HUR HAR NI KOMMIT DIT NI ÄR?
Förändringen började när vi fick in lite ny personal med lång erfarenhet från bageri- och restaurangvärlden, och vi tillsammans skapade något nytt. Sedan har det rullat på och blivit bättre och bättre, och roligare och roligare.

Vi har kommit dit vi är idag för att vi är ett bra och glatt gäng med olika erfarenheter och bakgrunder, och för att vi är engagerade i skolmåltiden. Vi bollar alltid idéer med varandra om något behöver förbättras eller justeras. Samarbete och kommunikation är nyckeln till många bra framgångar.

VARFÖR TROR NI ATT NI BLIVIT NOMINERADE?
Vi tror att vi är nominerade för att vi sticker ut, är engagerade och för hur vi tänker runt skolmatsglädje. Att vi vill laga god, vällagad mat som håller en jämn och bra kvalitet, som dessutom är hållbar. Och för att vi har yrkesstolthet.

VAD HAR DU FÖR TIPS TILL ANDRA SOM VILL GÖRA EN GRÖN RESA?
Alla elevers klassiska favoriträtter kan göras vegetariska. När vi har haft helvegetariska veckor har vi lyckats genom att laga rätter som spaghetti bolognese, lasagne, chili con(sin) carne och tacos. Vi har även gjort vegoburgare till hela skolan och byter alltid ut det animaliska proteinet i rätter som soppor och pizza. Med det vill vi säga att det bara är fantasin och viljan som avgör vad man kan laga och skapa för att få våra elever att äta mer vegetariskt, och skapa en bättre, mer hållbar och hälsosam värld att leva i.

Text: Karin Ericson
Foto: Strandskolan

Karin Ericson


VIDARE LÄSNING

Se hur vi arbetar med framtidens mat via vår plattform Next is Now.

Läs mer om skolkonceptet Hälsa på maten.

Boka en träff med Orkla FoodSolutions i Hälsa på maten-anda.

Informationsbroschyr för Lecora Grönsaksbiff Crispy Chili.

Skoltrender och tips.

Hur du planerar din egen klimatsmarta veckomeny.

Läs mer om prisutdelningsgalan och hur du anmäler dig.