Ny restaurangidé blev vägen tillbaka från cancern

Trettiotvå år gammal fick han diagnosen. Cancer i hjärnan. Leon Boström som jobbat i världskända kök som Estela New York och La Docena i Mexiko fick lära sig använda kroppen från början igen och det nya restaurangkonceptet Malmøboxen blev ett sätt att testa om han klarade av att stå i ett kök igen. Nu är Leon aktuell med ännu en restaurang. Där hållbarhet och hälsa är självklart.

2021-08-24

Leon Boström som arbetar med mat på en bänk.

Han jobbade på en restaurang i Norge och hade precis börjat pendla till sin son i Mexiko var fjärde vecka när han fick beskedet. Leon Boström hade fått en hjärntumör och stod inför en rad operationer. Sjukdomen är kronisk och något han kommer få leva med livet ut. Det har fått honom att fundera på vad som är viktigt i livet och skapat en vilja att förändra. Eftersom han är kock är det självklart att förändra via maten. Vi har pratat med Leon som startade take-away-konceptet Malmøboxen hemma i sitt kök och sålde luncher via Instagram för att testa om han skulle klara av att jobba igen. Det gjorde han med bravur och nu öppnar han krogen Elsa. Båda ett resultat av en livsresa.

LEON, DU BÖRJADE MED MALMØBOXEN I DITT LILLA KÖK PÅ S:T KNUT, VAD VAR IDÉN?
Malmøboxen var en arbetsträning för mig för att se om jag kunde börja jobba igen efter två tuffa operationer i hjärnan. Jag fick börja träna och börja om från början med vissa grejer. Som om man var nyfödd. Jag ville se om jag ens kunde stå i ett kök igen. Sedan är Malmøboxen även ett resultat av pandemin med take away och hållbart som koncept.

VAD VAR DET SOM HÄNDE FÖR TVÅ ÅR SEDAN?
Jag fick cancer i hjärnan. Det finns över hundra diagnoser och av alla de dåliga hade min bäst prognos, så jag satsade på att leva länge. Det tror läkarna också att jag kommer göra. Men det är en kronisk sjukdom. Jag kommer aldrig bli friskförklarad utan jag kommer ha detta livet ut. Det är en sjukdom som är svår att förklara, den kommer i skov. Men lever lite dag för dag då. Det har jag inte lärt mig leva med än. Den oron är för jävlig faktiskt.

HAR DET FÖRÄNDRAT HUR DU TÄNKER OCH LEVER IDAG?
Det har fått mig att tänka till om vad som är viktigt. Var det värt att står att laga mat igen när jag gått igenom det här? Men jag älskar verkligen att laga mat och det viktiga för mig är att vara kreativ. Cancern gjorde att jag blev mer hälsosam och har tänkt om helt och hållet på livet. Många börjar blogga och skriver om sin sjukdom. Men min karriär är fortfarande maten.

Cancern gjorde att jag blev mer hälsosam och har tänkt om helt och hållet på livet.

VAR HAR DU JOBBAT INNAN DU LANDADE I MALMÖ FÖR ATT STARTA EGET?
Jag har jobbat på Estela och Aquavit i New York, varit sous chef över alla fyra La Docena i Mexiko och jobbat i San Diego och Karibien. I Sverige har jag jobbat mycket för Götaplatsgruppen under ledning av Stefan Karlsson och i Stockholm har jag bland annat jobbat för Niklas Ekstedt och Karl Jung. Jag är skolad i fine dining och gjorde mina hundår under många år. Sedan har jag tagit den kunskapen och teknikerna för att göra så bra mat jag kan.

VAD HAR DU FÖR MATSTIL?
Jag är ganska bred i min matlagning, har många olika kök i min bakgrund och lätt för att ta åt mig smaker. Jag är själv uppväxt på Rosengård och fokus på kvällsrestaurangen Elsa blir alla världens smaker samlat i en tapasbar som inte är spanskt. Det är arabiska smårätter, franska och spanska. Det kan vara vad som helst.

DIN NYA RESTAURANG ELSA SKA VARA HÅLLBAR OCH EKOLOGISK, VARFÖR ÄR DET VIKTIGT FÖR DIG?
Enkel fråga egentligen men efter att jag blev sjuk har jag funderat vad som är meningen med livet. Det är väl egentligen att göra något viktigt inte bara för mig själv utan för planeten. Om jag då som kock kan visa att det är görbart och enkelt att göra hållbar mat så är det självklart för mig.

VAD KONKRET KAN DET INNEBÄRA?
Jag har haft en del laxrätter i mina boxar, men börjar man läsa om det så förstår man att lax är en helt sjuk produkt. 30% av laxarna dör och slängs och det gäller även MCS märkt lax. Därför pratar jag nu med Gårdsfisk för att se om det är ett alternativ. Jag tänker så i allt jag gör. Jag hade ett samarbete med Kronfågel och så kom skandalen och jag fick avsluta det direkt. Så nu kör jag Bjärekyckling endast som är Sveriges enda sigillmärkta kyckling.

DU PRATAR GÄRNA OM HÄLSOSAM MAT OCKSÅ, VAD ÄR DET FÖR DIG?
Varierad kost helt och hållet. Det är olika från person till person men åt LCHF-hållet med olivoljor mycket grönsaker och mycket nötter, frön och nyttiga fetter. Men även kött som framför allt är ekologiskt och hållbart.

VAD SER DU SOM NÄSTA TREND?
Min teori är att alla trender kommer från Kalifornien. Acaibowls, burgare och tex mex kommer därifrån och det vi ser nu som är hälsokost. Som att inte ha så mycket gluten i allting och att arbeta mer med vegetariska “köttprodukter” som Impossible Meat i USA och Anamma Formbar Vegofärs i Sverige. Det är bra grejer liksom.

Text: Karin Ericson

Karin Ericson


Vidare läsning

Tips, recept, koncept och inspiration för dig som jobbar inom restaurangbranschen.

Se hur vi arbetar med framtidens mat via vår plattform Next is Now.

Läs mer om Anamma och vårt veganska sortiment.

Hur du planerar din egen klimatsmarta veckomeny.

Spana in Elsa på Instagram.