Så skapade Möllevångsskolan en grön meny

Möllevångsskolan är en av tio nominerade skolor i Årets Gröna Skolmåltid 2021 i White Guide Junior - ett pris som uppmärksammar skolkök som vågat förändra och satsa på en grön vegetarisk meny och som på olika sätt lyckats få med sig sina matgäster på resan. Kategorin är sponsrad av oss på Orkla Foods Sverige.

2021-10-05

Närbild på ugnsbakade grönsaker från Möllevångsskolan i Malmö. Finalist i Årets Gröna Skolmåltid i White Guide Junior 2021.

Detta är en nominering som betyder mycket. Men den största bekräftelsen var nog när Zejneba Catovic och hennes tre kockkollegor kom tillbaka till köket efter sommaren och skolans elever på fritids hade hängt upp en egengjord skylt vid skolköket och döpt det till ”Gröna Kök”. Zejneba Catovic är kock och restaurangskoordinator på Möllevångskolan som har chans att ta hem priset som uppmärksammar skolkök som vågat förändra och satsa på den vegetariska skolmåltiden.

VAD ÄR GRÖN MAT FÖR ER?
Vi är väldig gröna i vår matlagning och helhetstänket, både ur miljö- och hälsoaspekt.

VAD UTMÄRKER ERT SKOLKÖK?
Maten är inte bara god och nyttig. Vi tar ansvar för att ge ett lärande till våra matgäster. Det vill säga kommande generationer som ska ärva och förvalta jorden i framtiden. Vi jobbar med grön mat för att vi bryr oss om miljö och hälsa.

HUR HAR NI KOMMIT DIT NI ÄR?
Vi har ett sammansvetsat, glatt arbetslag och tänker på måltiden som en helhetsprocess. Från beställning till färdig maträtt, och sedan från överbliven mat till nya spännande rätter.

Vi jobbar aktivt med matsvinn. Framför allt kökets matsvinn, eftersom man enkelt kan påverka det. Vi behandlar råvaror på rätt sätt och har stor respekt för maten. Vi har en dialog med pedagoger och elever genom välfungerande matråd och vi belyser vikten av pedagogiskt ätande genom att prata och lära ” världens viktigaste kunder “att förstå varför vi serverar vegetariska rätter och varför man inte ska slänga maten.

Processen har pågått länge. Med små steg har vi bekämpat uppfattningen om att vegetarisk mat skulle vara mindre bra. Vi har lyft och bevisat att vegetarisk mat smakar lika bra som kötträtter, men har betydlig bättre effekt på hälsa och miljö. Vi har även minskat varutransporterna från tre dagar i veckan till bara en dag i veckan och uppfyllt målet att all serverad mat ska vara ekologisk 2020.

Under året har vi haft vegetariska temadagar då eleverna använt sin demokratiska rätt och röstat fram vilka rätter de vill att vi ska servera.

VARFÖR TROR NI ATT NI BLIVIT NOMINERADE?
För att vi har haft ett tydligt mål! Vi ska vara bra på att hushålla med jordens resurser genom att utveckla och lyfta vegetariska rätter, och våra råvaror ska vara ekologiska. Vi har byggt bra relationer i arbetsgruppen och har ett bra samarbete med skolpersonalen. Vi har även lyft bra exempel från engagerade pedagoger och elever vilket smittat av sig på de flesta på skolan.

VAD HAR DU FÖR TIPS TILL ANDRA SOM VILL GÖRA EN GRÖN RESA?
Sikta högt! Ingenting är omöjlig, det omöjliga tar bara lite längre tid. Våga testa att ha vegetariska temadagar och minska transporttillfällen. Laga god och nyttig mat, rädda överbliven mat och skapa nya rätter av svinnet som serveras som alternativ – det uppskattas av kunderna. Skapa förståelse för den direkta kopplingen mellan mat, klimat och hälsa genom matråd och dialog.

Text: Karin Ericson
Foto: Möllevångsskolan

Karin Ericson


VIDARE LÄSNING

Se hur vi arbetar med framtidens mat via vår plattform Next is Now.

Läs mer om skolkonceptet Hälsa på maten.

Boka en träff med Orkla FoodSolutions i Hälsa på maten-anda.

Informationsbroschyr för Lecora Grönsaksbiff Crispy Chili.

Skoltrender och tips.

Hur du planerar din egen klimatsmarta veckomeny.

Läs mer om prisutdelningsgalan och hur du anmäler dig.