Skapaskolan införde 3-1-1-metoden i skolan

Skapaskolan är en av tio nominerade skolor i Årets Gröna Skolmåltid 2021 i White Guide Junior - ett pris som uppmärksammar skolkök som vågat förändra och satsa på en grön vegetarisk meny och som på olika sätt lyckats få med sig sina matgäster på resan. Kategorin är sponsrad av oss på Orkla Foods Sverige.

2021-10-07

Fyra medarbetare från Skapaskolan i Huddinge. Finalist i Årets Gröna Skolmåltid i White Guide Junior 2021.

Daniél Kallonas är kökschef på Skapaskolan i Huddinge och har infört konceptet 3-1-1-metoden, som betyder att de har tre vegetariska dagar i veckan, en fisk och en kött. På Instagramkontot Matskaperiet kan man följa skolkökets arbete.

VAD ÄR GRÖN MAT FÖR ER?
Grönt är gott, nyttigt, fräscht och variationsrikt. Vi behöver förändra våra matvanor och skifta till mer gröna måltider. Vi har ett stort ansvar gentemot våra elever att laga mat som man kan äta med gott samvete och samtidigt sänka sitt klimatavtryck.

VAD UTMÄRKER ERT SKOLKÖK?
Vi jobbar målmedvetet med att vara en klimatsmart och inspirerande restaurang. Tre dagar i veckan serveras växtbaserat till alla. Vi serverar i snitt fyra rätter om dagen, samt en helt ekologisk, säsongsanpassad och dignande salladsbuffé som även den kan räknas som två extra rätter.

Av cirka 25 rätter i veckan är minst 21 växtbaserade. Vi väljer bort klimatbovar som exempelvis nötkött, ris och mejeriprodukter, och använder mest svenskt, lokalt, miljövänligt och ekologiska (dryga 90%) produkter.

HUR HAR NI KOMMIT DIT NI ÄR?
Genom att jobba målmedvetet och vara pålästa och engagerade så kan man övertyga andra. Innan jag började på Skapaskolan så fanns inget eget tillagningskök, utan skolan hade catering och serverade kötträtter i stort sett varje dag, som dessutom var bedrövliga.

Jag förändrade allt när nya skolan stod klar i januari 2019. Vi har undan för undan tagit stora steg och använt erfarenhet och olika strategier för att kunna möta våra gäster på ett hållbart sätt. Vi har skapat en webbkurs ihop med bloggaren “Jävligt gott” om hur man gör om till ett grönt kök, där en del av kursen handlar om hur man hanterar klagomål från exempelvis vårdnadshavare.

VARFÖR TROR NI ATT NI BLIVIT NOMINERADE?
För att vi lagar sjukt god mat som dessutom är genomtänkt. Den är både hälsosam, näringsrik och miljövänlig.

VAD HAR DU FÖR TIPS TILL ANDRA SOM VILL GÖRA EN GRÖN RESA?
Vänta inte en sekund till, utan våga servera vegetariska rätter ofta. Om du aldrig serverar det, hur ska eleverna då lära sig att äta vegetariskt? Laga favoriterna på skolan – fast växtbaserat. Inspiration och utbildning finns, så ursäkter för att inte göra det finns inte.

Stå emot och stå på dig. Det var ingen lekstuga i början och jag har fått mycket klagomål från vårdnadshavare som trodde att barnen inte skulle få i sig tillräckligt via vegetarisk kost, när det ju faktiskt är tvärtom.

Text: Karin Ericson
Foto: Skapaskolan

Karin Ericson


VIDARE LÄSNING

Se hur vi arbetar med framtidens mat via vår plattform Next is Now.

Läs mer om skolkonceptet Hälsa på maten.

Boka en träff med Orkla FoodSolutions i Hälsa på maten-anda.

Informationsbroschyr för Lecora Grönsaksbiff Crispy Chili.

Skoltrender och tips.

Hur du planerar din egen klimatsmarta veckomeny.

Läs mer om prisutdelningsgalan och hur du anmäler dig.