The Food Hub – Rebuild 3: Nya smaker och råvaror

När det nu äntligen är dags för en nystart efter en märklig tid, kommer det att vara vissa saker som förändras. För att vägleda dig i detta har vi tagit fram tre filmer som gör det lite enklare för dig att återuppbyggnaden av just din verksamhet ska gå lite smidigare. Nu har vi kommit till den tredje filmen, som vi kallar Rebuild 3 – Nya smaker och råvaror.

2021-11-02

The Food Hub Rebuild, illustration med flera olika hus med restauranger med smaker från olika delar av världen.

Kan en pandemi verkligen påverka vad vi vill äta? Ja, så är det faktiskt. När vardagen på ett så påtagligt sätt förändras i grunden, tenderar vi att söka oss efter det trygga och bekanta. Det första vi märkte av när pandemin dök upp, var behovet av att klara oss själva. Även om butikshyllorna bara tillfälligt gapade tomma, så har tanken om självförsörjning fortsatt att leva kvar. Det har även fått det lokalproducerade att öka ännu mer, en trend som kommer att bestå. Allt som fungerar att odlas i Sverige kommer också att odlas, även grödor som vi vanligtvis förknippar med import.


SE TIDIGARE FILMER/ARTIKLAR

The Food Hub: Rebuild 1 – Nya rutiner

The Food Hub: Rebuild 2 – Nya platser


Något som kommer utvecklas ännu mer är sötlupin, ärta och fava; proteinrika baljväxter som liknar sojabönor, men som trivs i Sverige. Sötlupinen ska dock inte förväxlas med den giftiga trädgårdslupinen som sprider sig i landets vägkanter.

En annan sak som påverkades av pandemin var att även våra måltider skulle kännas trygga, så kallad ”comfort food”. När vi ställdes mot det okända viruset sökte vi oss tillbaka till den välbekanta husmanskosten och ett av de mest googlade recepten var ”hasselbackspotatis”.

Men när det mesta nu går mot det normala kommer även våra smaker att växla upp. Vi blir återigen mer experimentella och kommer att söka smakupplevelser från kök såsom Vietnam, Korea, Etiopien och Mexiko. Är det en ny smak du ska prova på din meny så är det ”Sweet Heat”, där honung möter chili. En kombination som kan pigga upp det mesta, så även desserter.

Odlingen av svamp börjar även det så sakteliga att byggas upp i Sverige och används alltmer av kockar i vegetariska rätter, både för sin smak och sin textur. Jämfört med andra nordiska länder ligger vi dock än så länge långt efter inom området, men när vi nu tar oss an de asiatiska köken så kommer svamp att ta en allt större plats på tallriken.

Vi ser fram emot en fantastisk restauranghöst- och vinter tillsammans med er!


Se filmen


Vidare läsning

Läs artikel, och se filmen: Rebuild 1 – Nya Rutiner.

Läs artikel, och se filmen: Rebuild 2 – Nya Platser.

Läs om fler trender på vår The Food Hub-sida.

Hämta inspiration, hjälp och tips från alla våra koncept.

Next is Now – vår plattform kring framtidens mat.

Samlingssida med trender, inspiration och guidning under Corona.