Felix

Ett av Sveriges mest kända varumärken.

Felix är känt för allt från traditionella gurkinläggningar till djupfrysta färdigrätter. Men den självskrivna placeringen var långt ifrån given från början.

I slutet av 1930-talet ratade de svenska husmödrarna ättika som skulle användas till egna inläggningar. De föredrog färdiginlagda konserver, vilket blev allt mer besvärande för AB P Håkanssons ättiksfabrik i Eslöv. Disponent Donald Thompson, som var ansvarig på fabriken, insåg att något måste göras. Han tog kontakt med Herbert Felix som arbetade på sin familjs konservfabrik i Znaim i dåvarande Tjeckoslovakien. Herbert Felix hade stora kunskaper om inläggning av grönsaker och 1939 blev han ansvarig för uppbyggnaden av en ny fabrik i Eslöv.

Herbert Felix arbetade snabbt upp en omfattande verksamhet uppbyggd kring det nya varumärket Felix. När andra världskriget började ingick Herbert Felix ett avtal med svenska staten om leverans av äppelmos, saft och sylt. Själv begav han sig 1943 iväg för att, som frivillig, delta i kriget på de allierades sida. Under tiden leddes fabriken framför allt av hans hustru. Hon hade god vägledning av 47 tätskrivna sidor med instruktioner, som Herbert Felix hade skrivit innan han åkte.

Efter kriget började allt fler kvinnor att arbeta utanför hemmet. Detta skapade ett tryck efter produkter som kunde tillagas snabbt och enkelt. Potatismos gjort av pulver blev en av de stora framgångarna för Felix. När sedan den första plastflaskan med ketchup kunde ställas på svenskarnas matbord, hade varumärket verkligen etablerats. Från att ha koncentrerat sig enbart på grönsaksinläggningar hade nu Felix över tvåhundra artiklar i sortimentet. 1964 tog Sockerbolaget över aktiebolaget Felix och Herbert Felix lämnade sitt livsverk. 1995 övertog Procordia (nuvarande Orkla Foods Sverige) verksamheten.

Felix har i dag en marknadsledande position inom flera produktområden. Kombinationen av väl förankrade traditioner och nya innovationer ska säkra denna position även i framtiden. Exempel på dagens produkter under varumärket Felix är tomatketchup, dressing, inlagda gurkor och rödbetor, pommes frites, potatismos, paj, köttbullar, pyttipanna och djupfrysta enportionsrätter.

FELIX Fri från
FELIX Fri från är garanterat fritt från gluten, laktos, mjölk-, soja- och äggprotein. Fri från är en kvalitetsstämpel som endast används på produkter som är godkända enligt Livsmedelverkets regler och föreskrifter. Då nästan vart tredje skolbarn har någon form av allergi blir FELIX Fri från en trygghet för kökspersonalen. Dessutom är våra Fri från-produkter så goda att alla kan njuta dem.

För att kunna garantera allergenfria produkter har Orkla Foods Sverige en särskild produktionslinje för produkterna – helt avskild från övrig produktion. Denna linje har ett eget slutet system som omfattar hela produktionen, från råvaruintag, till tillagning, infrysning och slutligen packning av produkterna. Fabriken har till och med ett eget ventilationssystem, helt separerat från övrig verksamhet. Även om sortimentet är framtaget med hänsyn till matgäster med särskilda näringsbehov vet vi att många fler äter och gillar dem.

FELIX Smart Mat 
Tillsammans med medicinska hälso- och näringsexperter från forskningscentrat Igelösa Life Science vid Lunds universitet har Orkla Foods Sverige utvecklat Felix Smart Mat, klimatsmarta färsprodukter med optimal näringssammansättning, baserat på den senaste hälsoforskningen.

Målet har varit att skapa den optimala färsprodukten, såväl för hälsan som för miljön. Genom att begränsa mängden kött och tillsätta hirs, havrekärnor och linser till färsen får vi en hälsosammare färsprodukt som leder till ökad mättnad och jämnare koncentrationsförmåga hos våra skolbarn och samtidigt är skonsammare för miljön.

Felix Smart Mat erbjuds som kalkonbiff och nötfärsbiff som båda innehåller hela fullkorn och mindre kött. Biffarna har en hög proteinhalt och hälsosam fettsammansättning. Orkla Foods Sveriges kockar och produkt- och måltidsutvecklare har genom hela processen låtit sig vägledas av kostråd och de senaste forskningsrönen från Igelösa.