Frödinge

Jakten på den perfekta ostkakan har urgamla traditioner. Ostkakan var bondmorans stolthet. Ömt stuvades den ner i korgen och storögt mottogs den på kalaset. Självklarare efterrätt fanns inte i hela Småland.

Gyllengul, med brun fläckig yta efter bakningen, placerades den på kaffebordet som kyrkan mitt i byn. Vem hade den godaste ostkakan den här kvällen? Mor Anna i Lönneberga? Mor Hildur i Södra Vi? Andaktsfullt lyfte man skeden för den första smakbiten.

Ett småländskt underverk, alltså. Bakad med värme och kärlek. Recepten var lika många som antalet gårdar. Likt alkemisten som försökte skapa guld, laborerades det bakom lyckta dörrar med grädden och mandeln och sylten i ett evigt sökande efter ostkakornas ostkaka. De flesta tog hemligheten med sig i graven.

Gudskelov överlevde Frödinge ostkaka.

Det är Gösta vi ska tacka. Utan Gösta Carlsson ingen Frödinge ostkaka. Utan den unge påhittige mejerichef som 1954 anställdes, hade förmodligen en småländsk stolthet gått i graven.

I 25 år hade Frödinge Mejeri varit ett litet landsortsmejeri, bildat av lokala bönder, med smör och ost som främsta produkter. Nu hade konkurrensen ökat.
– Jag behöver 3000 kronor, sa klurige Gösta.
– Det är mycket pengar, sa styrelsen. Vad tänker du göra med dem?
– Ostkakor.

Och se det var en nyhet. Ostkakan hade dittills varit en privatsak, bakad i sprakande järnspisar av rödrosiga bondmoror. Nu var det nya tider. Kvinnorna sökte sig arbete utanför hemmet. Det var svårt att få tag på råvaran löpe. 3000 kronor var en billig investering för att bevara en kulinarisk guldklimp åt eftervärlden. Men det var trögt i starten.

Smålänningarna var visserligen lätta att övertyga; de hade ätit ostkaka sedan barnsben. Men övriga folkhemmet?

Det blev hustru Kajsa som bröt isen. Hon for till Stockholm med resväskan full av läckra ostkakor och fick grossister och butiksägare att kapitulera. I ett huj var Frödinge placerat på gourmeternas Sverige karta.

Nu bakas ca sju miljoner ostkakor i lilla Frödinge. Klassikern innehåller bara 7 procent fett. Men vi har även en lättostkaka med endast 3,5 procent, där vi har ersatt vanligt socker med fruktsocker och den är även glutenfri.

Till jul bakar vi en speciell julostkaka. Då kostar vi på oss extra mandel och grädde.

Det hade Gösta gillat.