Skola och Förskola

VI MÅSTE BÖRJA I TID MED DE VIKTIGASTE MÄNNISKORNA.

Sverige är idag tillsammans med Finland de enda länderna i världen som erbjuder helt kostnadsfria måltider till alla elever i grundskolan. Ambitionen är att ge alla barn samma möjligheter att tillgodogöra sig undervisningen i skolan, genom att få äta sig mätta vid lunchen. Detta i sig är ett stort privilegium som vi skall vara mycket stolta över och är värt en applåd i sig!

Våra matvanor spelar naturligtvis en stor roll för både vår hälsa och miljö. Då vi i Sverige dagligen serverar 1,4 miljoner skolmåltider, så är det lätt att förstå att vad som serveras i skolan gör stor skillnad för såväl den enskildes hälsa, som för vår gemensamma miljö.

THE FOOD HUB PRESENTERAR:
AKTUELLA TRENDER I SKOLMATSALEN

Medvetenheten om hur det vi äter påverkar vårt tänkande blir allt större. Detta är så klart extra avgörande i skolor där lärandet sker. Matkostnaden i skolan har ökat de senaste åren, år 2017 kostade maten 6400 kr per elev och år. En ökning med 1,4 % från året innan.

Barn som äter Chili Sin Carne på Fast Fusion Climate Week.
Barn som äter Chili Sin Carne på Fast Fusion Climate Week.

TRENDER I SKOLMATSALEN

Efter hand som alltfler restaurangkockar kliver över till skolköken, och användandet sociala medier fortsätter att öka, tar sig nya trender naturligtvis in i skolorna också. Vegetarisk kost är något som växer lavinartat och det är faktiskt de unga som driver på detta skifte. Men frågan är om ungdomar alltid är så ärliga med vad de äter? Vi tar även en titt på hur man tar fighten mot det onödiga matsvinnet inom skolans värld.

LÄS TRENDRAPPORT FRÅN THE FOOD HUB

HUR SER DET UT I NULÄGET?

Trenden är tydlig, det finns en vilja bland unga att äta mer grönt, både av hälso- och miljöskäl – vilket ju är enormt positivt. Ändå visar Livsmedelsverkets undersökning av barns matvanor (Riksmaten Ungdom), att unga trots allt fortfarande äter alldeles för lite grönsaker och för mycket kött.

Foldern Bra måltider i skolan med rekommendationer från Livsmedelsverket.
Foldern Bra måltider i skolan med rekommendationer från Livsmedelsverket.

RÅDEN FRÅN LIVSMEDELSVERKET

I de nya råden Bra måltider i skolan kan man utläsa att möjligheten att äta en god och trevlig lunch är viktigt för såväl kropp och knopp som för själen. Detta ger alla, oavsett bakgrund, möjligheter till bra matvanor och rätt förutsättning att klara av skolan. Så att satsa på skollunchen, är att satsa på trivsel, kunskap, jämlik hälsa och en hållbar framtid.

Livsmedelsverkets måltidsmodell som Orkla FoodSolutions arbetar med.
Livsmedelsverkets måltidsmodell som Orkla FoodSolutions arbetar med.

VAD SÄGER RÅDEN?

Kortfattat kan man säga att det i rapporten trycks på:

  1. Mer grönt för både hälsa och miljö.
  2. Mindre socker.
  3. Använd måltiden för att skapa engagemang.

Givetvis måste alla pusselbitar i Livsmedelsverkets måltidsmodell vara på plats för att det ska bli en lyckad lunch.

Johan Husgafel och Johan Hansen poserar i köket.
Johan Husgafel och Johan Hansen poserar i köket.

SKOLAN ÄR PÅ GOD VÄG

Skolan har sedan länge arbetat ganska föredömligt när det gäller att servera hälsosamma måltider utifrån rådande rekommendationer, och har även kommit en bra bit på vägen vad gäller hållbara måltider.

På skolans meny ser du nästan alltid dagens vegetariska och fisk minst en gång i veckan, vatten eller mjölk som måltidsdryck, och alltid en dignande salladsbuffé. Mer och mer frekvent presenteras även den vegetariska rätten först på menyn, istället för som ett vegetariskt alternativ mot slutet.

En hög med socker.
En hög med socker.

SALT- OCH SOCKERDEBATTEN

Det råder inga tvivel om att vi behöver dra ner på mängden socker och salt i den mat vi äter, men att helt utesluta socker och salt kan tyckas vara ett omöjligt uppdrag. Men det finns ingen anledning att få panik och slå bakut genom att bannlysa produkter som traditionellt har innehållit mycket socker och salt.

Istället handlar det om att göra kloka val, och på så vis dra ner på socker och salt, utan att du för den delen ska behöva stå över dina eller barnens favoritprodukter.

En skål full med Felix ketchup.
En skål full med Felix ketchup.

HYSTERI ELLER SUNT FÖRNUFT?

Ketchup är ett bra exempel på en produkt som på många håll försvunnit, eftersom man är orolig för dess innehåll av just socker och salt. Dock finns det numera alternativ som innehåller betydligt mindre mängder av dessa ingredienser, men som smakar precis lika gott ändå. Felix Osötade ketchup är en finfin produkt som uppfyller just dessa kriterier.

Sedan handlar det även om att använda sig av bra råvaror, när man väl måste. Som exempel använder vi rent socker i våra produkter och undviker sötningsmedel såsom glykossirap.

Felix Eko Osötad Ketchup i Sentomat
Felix Eko Osötad Ketchup i Sentomat

TIPS FÖR ATT MINSKA SALT, SOCKER OCH SVINN

En stor orsak till överintag och även svinn, är när eleverna själva får ”vräka” på sylt och ketchup ur en skål, och det som inte äts upp hamnar rakt ner i matsvinnsberäkningen. Ett genialiskt och enkelt tips för att minska mängden som går åt, är att istället servera ur våra Sentomatsystem. Det gör det betydligt mer besvärligt att komma upp i samma mängd sylt och ketchup.

Ett gott exempel är från en av våra kunder som mer än halverade mängden sylt som gick åt vid en servering, från 97 kg per servering ur kantin, till 45 kg ur Sentomat. Att köpa Sentomatpåsar istället för plasthinkarna bidrar ju dessutom till att minska plastförbrukningen.

GIF med Hälsa på maten-skylt som beskriver sill från Abba Gastronomi.
GIF med Hälsa på maten-skylt som beskriver sill från Abba Gastronomi.

SILL I SKOLAN - GÅR DET?

Självklart! Barn är nyfikna, så utnyttja detta genom att skapa en smakstation där ni introducerar nya smaker varje vecka. Varför inte bjuda på olika typer av grönsaker i säsong, eller nyttigheter i form av sill i olika smaker.

För att underlätta arbetet har vi tagit fram skyltar som ni kan skriva ut och använda. På skyltarna har ni möjlighet att fylla i vad dagens sill har för smak, samtidigt som de är fulla med information om sillens nyttigheter. Du hittar även mängder av recept som inspiration för att komma igång.

LADDA NER SILLSKYLTAR FRÅN HÄLSA PÅ MATEN

SILLRECEPT OCH INSPIRATION

DINA UTMANINGAR – VÅRA LÖSNINGAR

Nedan följer ett antal inspirerande koncept från oss som kan hjälpa alla vardagshjältar inom skolans värld, med att bland annat servera mer grön, hälsosam och hållbar mat på ett för eleven tilltalande sätt. Så att maten faktiskt hamnar där den hör hemma – i magen. Här hittar du smarta tips, inspiration, pedagogik, kokböcker, recept, material att skriva ut och använda på skolan, och mycket mer.

HÄLSA PÅ MATEN – BARNENS K(L)OKBOK

Hälsa på maten-logga på vit platta med illustrationer i bakgrunden.
Hälsa på maten-logga på vit platta med illustrationer i bakgrunden.

För att skapa en hållbar lösning på sikt så är det av största vikt att vi redan tidigt i barnens liv, ger dem en god och sund relation till mat. Genom den mat vi konsumerar kan vi också göra otroligt mycket för att bidra till en mer hållbar planet och bättre hälsa. Dessa vanor följer förhoppningsvis med barnen upp i vuxen ålder sen också.

Hälsa på maten är sprunget ur en klok kokbok (gratis att beställa för dig som arbetar inom skolans värld), som är fylld med enkla och goda recept, pedagogik och smarta tips.

Matpyramid ur Hälsa på maten.
Matpyramid ur Hälsa på maten.

Hälsa på maten är perfekt för pedagoger att använda i undervisningen, då vi tror stenhårt på att detta är något som måste diskuteras i klassrummen och där hemma också, och inte bara i skolrestaurangen.

Dessutom hittar du även affischer som går att skriva ut, med pedagogik och fakta kring vissa nyckelråvaror, samt en matpyramid som enkelt och roligt visar hur vi bör äta för att uppnå maximal hälsa för oss själva, och för planeten.

LÄS MER OM HÄLSA PÅ MATEN

FAST FUSION CLIMATE WEEK

Fast Fusion Climate Week-logga på ljusblå bakgruns.
Fast Fusion Climate Week-logga på ljusblå bakgruns.

Med fokus på klimatet, har vi tagit fram ett koncept som hjälper till att skapa dialog kring hållbar mat, mellan pedagoger och elever i skolan. Filmer, recept, affischer, bordsryttare, menyförslag, recept, teman, quiz, och så vidare. Du hittar hur mycket som helst för att skapa en riktigt rolig temavecka. Eller dag, om ni inte har möjlighet att köra en hel vecka.

Vi har tillsammans med dina kollegor i skolvärlden tänkt på allt, så att du kan fokusera på allt det roliga ni ska ha, när ni tillsammans med barnen slår ett slag för framtidens klimatsmarta mat och en god hälsa.

Fast Fusion Climate Week-planscher i A3-fomat.
Fast Fusion Climate Week-planscher i A3-fomat.

Av erfarenhet från tidigare temaveckor som vi kört med skolor runtom i landet, vet vi att nyfikenheten inte brukar stanna i skolan, utan även föräldrarna till barnen brukar komma med intressanta frågor. Superkul!

Därför hittar du även filmer på vår YouTube-kanal, där föräldrarna också kan kika för att få en bättre förståelse för hur och varför skolan arrangerar en Fast Fusion Climate Week, eller kort och gott “klimatvecka”, som det också brukar kallas.

LÄS MER OM FAST FUSION CLIMATE WEEK

SMARTA KONCEPT FÖR SKOLRESTAURANGEN

Konceptbild för Allt i ett bleck, snabblagade restaurangrätter.

ALLT I ETT

FEM BASER GER MÅNGA MÖJLIGHETER

Allt-I-Ett-Bleck handlar om hur du kan mätta många magar på ett och samma bleck. Här bjuds på snabblagade recept med få förberedelser vilket skänker mer tid till annat. Dessutom minimalt med svinn. Vi kallar det win-win-win!

Fast Fusion Climate Week-logga på ljusblå bakgruns.

FAST FUSION CLIMATE WEEK

KLIMATSMART SKOLMAT

Fast Fusion Climate Week är konceptet för alla som arbetar i skolans värld, och som vill vara med och göra skillnad för klimatet och våra älskade barns hälsa. Välj mellan olika teman och skapa en smaskig vecka som passar just er.

Vegoburgare och pommes på en bricka och en rutig servett.

FAST FUSION FRIDAY

NYA SMAKER VARJE FREDAG

Vilka ämnen gillar skolbarnen bäst? Vi tror att smakämnen från världens alla hörn kan bli nästa hit. God och vällagad vegetarisk mat med världens smaker i centrum. Allt serverat i cool “fast food”-anda som gör fredagarna till riktigare höjdare.

Tre exemplar av Gott & Grönt Vegetarisk Handbok på grön bakgrund.

GOTT & GRÖNT

SERVERA VEGETARISKT. VARJE DAG.

Idag vill alla äta mer vegetariskt och tillsammans med oss kan du enkelt förbättra utbudet och höja kvalitén på lunchmaten. Vi vill helt enkelt hjälpa dig att servera god vegetarisk lunch som faller många i smaken – alla dagar i veckan.

Konceptbild, med tallrik på brun-vit bakgrund, för konceptet Husmanskost från Orkla FoodSolutions.

HEJA HUSMAN

HUSMANSKOST FÖR ALLA

Idag är många flexitarianer och vill äta mer vegetariskt med jämna mellanrum. Man vill äta hälsosamt samtidigt som man vill äta riktigt gott. Vi gör det enkelt för dig genom att bjuda på klassiska såväl som vegetariska recept på svensk husmanskost.

Hälsa på maten-logga på vit platta med illustrationer i bakgrunden.

HÄLSA PÅ MATEN

KLOK KOKBOK FÖR SKOLAN

Hälsa på maten har sitt ursprung i en kokbok – fullmatad med inspirerande tips och rolig pedagogik som kommer direkt från en superkombination av forskare, folkhälsoutvecklare, kostchefer, pedagoger och kockar.

NEXT IS NOW I SKOLANS VÄRLD

Orkla FoodSolutions receptfolder med skolans 10 i tipp topp-recept.
Orkla FoodSolutions receptfolder med skolans 10 i tipp topp-recept.

Skolan är kanske den värld som i allra högst grad påverkas av det arbete vi gör inom Next is Now, vars plattform bygger på just framtidens mat. Och är det någonstans det är viktigt att tänka på framtiden, så är det för alla de barn som så småningom ska ärva den jord vi vuxna lämnar efter oss.

Inom Next is Now har vi tagit fram massor av material och vi håller olika utbildningar, kundträffar och webinars. Vi har exempelvis även en receptfolder med klimatberäknade varianter på barnens favoritskolluncher. Vårt fokus ligger på att få barnen att äta mer hälsosamt och klimatvänligt, utan att vi kompromissar med smaken.

LÄS MER OM FRAMTIDENS MAT I NEXT IS NOW

INSPIRERANDE NYHETER FÖR SKOLANS VÄRLD

Du hör väl av dig?

Är du sugen på att få mer inspiration och tips kring hur du kan arbeta med teman kring maten i skolorna? Eller är du kanske nyfiken på någon av våra produkter? Tveka inte att höra av dig till oss omedelbums med dina frågor.

KONTAKTUPPGIFTER

Koll på det senaste!

Cirka en gång i månaden mailar vi ut ett nyhetsbrev med nyheter, koncept, tips, recept och en massa andra godsaker. Så för att inte missa något rekommenderar vi starkt att du registrerar dig till vårt finfina nyhetsbrev.

ANMÄLAN NYHETSBREV