Skola och Förskola

VI MÅSTE BÖRJA I TID MED DE VIKTIGASTE MÄNNISKORNA.

Sverige är idag tillsammans med Finland de enda länderna i världen som erbjuder helt kostnadsfria måltider till alla elever i grundskolan. Ambitionen är att ge alla barn samma möjligheter att tillgodogöra sig undervisningen i skolan, genom att få äta sig mätta vid lunchen. Detta i sig är ett stort privilegium som vi skall vara mycket stolta över och är värt en applåd i sig!

Våra matvanor spelar naturligtvis en stor roll för både vår hälsa och miljö. Då vi i Sverige dagligen serverar 1,4 miljoner skolmåltider, så är det lätt att förstå att vad som serveras i skolan gör stor skillnad för såväl den enskildes hälsa, som för vår gemensamma miljö.

THE FOOD HUB PRESENTERAR:
AKTUELLA TRENDER I SKOLMATSALEN

Medvetenheten om hur det vi äter påverkar vårt tänkande blir allt större. Detta är så klart extra avgörande i skolor där lärandet sker. Matkostnaden i skolan har ökat de senaste åren, år 2017 kostade maten 6400 kr per elev och år. En ökning med 1,4 % från året innan.

Två personer som plockar morötter och lägger i en låda.

Nya kostråd för lärandet

I november 2018 uppdaterade Livsmedelsverket sina kostråd för offentlig sektor. “Bra måltider i skolan” betonar matens påverkan på lärandet, men även dess betydelse för hälsa och miljö. Enligt undersökningar äter unga för lite grönsaker och för mycket kött. Livsmedelsverkets råd är att vända på den bilden. De nya kostråden för skolan kan summeras ”Ät grönt men blandat”, vilket är samma budskap som du finner i vårt koncept NEXT IS NOW.

Bild på flera vegetariska proteinkällor.

Välj skola efter maten

Det finns ett stort engagemang för maten bland skolbarns föräldrar visar en rapport från Martin & Servera (2018). Bland annat ses kvaliteten på skolmaten som lika viktig som lärartäthet. 7 av 10 anser dessutom att skolmaten inte uppmärksammas nog av politiker och hela 55 % kan tänka sig byta parti man röstar på för att få bättre skolmat åt barnen.

RESTAURANGTÄNKANDE IN I SKOLORNA

Allt fler restaurangkockar söker sig till skolvärlden, dels för arbetstider som går att kombinera med familjeliv och dels för att göra något viktigt för barnen. Med det kommer även en annan syn på hur man ser på ”bespisningen”.

Bricka med burgare och tillbehör under konceptet Fast Fusion Friday, från Orkla FoodSolutions.

Det öppna skolköket

Skolmaten går smakmässigt samma väg som på restaurangerna med mer internationella rätter och smaker. För 70 år sedan var sillpudding en vanlig skolrätt, idag vet barnen inte ens vad det är. Allt förändras hela tiden, och så gör även maten på våra bord. Man kan även säga att “Fusionköket” är här, vilket betyder att allt är tillåtet utom att vara tråkig. Det ska vara Bowls, Bibimbap, Dirty Fries, Falafels, och så vidare. Vårt Fast Fusion Friday-koncept har de rätta och coola recepten på mat som får barnen att längta efter lunchen.

Ekologisk mat med grönsallad och rotfrukter.

Specialkostens uppgång och fall?

När maten allt mer visar på vem man är så ökar även kraven på specialkost, alla vill vara unika. Det finns skolor som har hälften av serveringen som specialkost. Något som nu slår tillbaka på flera håll. Skolor kan nämligen inte göra hur många varianter som helst, då det kostar betydligt mer (tid och resurser) att laga ett fåtal portioner än till många. Specialkost omnämns nu i debatten som ”Önskekost”, och allt fler skolor har börjat kräva läkarintyg av eleverna. Resultatet blir att maten måste utvecklas så att den passar alla, vilket är en utmaning.

VEGOTRENDEN ÄR HÄR.
MEN HUR FUNGERAR DEN?

2018 blev året där det “Gröna Ätandet” slog igenom på riktigt. Bland de yngre blev det status att kalla sig ”Vegetarian”, även om man tar sig en hamburgare då och då. En undersökning från Ungdomsbarometern (2018) visar att var femte ung person som identifierar sig som vegetarian, faktiskt inte är vegetarian i praktiken.

Flicka som äter burgare från Felix.

Köttätandet minskar

I Food & Friends Matrapporten (2018) kan man läsa att allt fler planerar att minska sin köttkonsumtion. För hela befolkningen ligger siffran på 26%, medan kvinnor mellan 25-34 år ligger på hela 35%. Bland kvinnor mellan 15-24 år är det 12% som planerar att bli vegetarianer, medan riksgenomsnittet ligger på 4%.

Barn som står på rad och håller upp grönsaker.

Styr mot vego

Med rätt placering av måltiden kan skolorna påverka eleverna att välja mer grönt. Först i måltidslinjen bör det finnas en dignande salladsbuffé, helst utan separat assiett. Allt oftare presenteras också den vegetariska rätten först i buffén. En viktig punkt är att inte skriva ”Vegetariskt alternativ”, utan istället beskriva det som en likvärdig måltid. Med rätt ordval kan man gör det betydligt mer intressant, eller vilket låter godast av ”Vegetarisk böngryta” och”Het Toscansk höstgryta”?

MINSKA SVINNET.

Medvetenheten om all mat som slängs ökar. Enligt SCB slängs det cirka 270 000 ton mat, varje år. Skolor har ofta varit duktiga på att ta tillvara på och maximera användningen av råvarorna, men även de kan bli ännu bättre. Här följer några bra exempel.

Svinntavla för att minska matsvinnet i skolan.

Vägning minskar svinnet

Flera skolor arbetar med att minska mängden mat som kastas. Genom att synliggöra svinnet kan man få eleverna att agera annorlunda. Exempelvis kan man väga avfallet och skriva sopmängden på en tavla dagligen. Genom att använda den så kallade klimatvågen sjunker matsvinnet ofta drastiskt. Ett gott exempel är St Petriskolan i Malmö där man tog bort sophinken och minskade svinnet med ofattbara 97 %.

Personal i skolmatsal lägger upp mat på en tallrik.

Servering minskar svinnet

Många skolor serverar maten i form av bufféer där barnen tar själva. Denna metod spar naturligtvis in på personalresurserna, men ökar också mängden mat som kastas. Det sägs ofta att ”ögat är ofta hungrigare än magen”, så istället för att eleverna själva tar maten, ska måltidspersonalen lägga upp en “normalportion”.

Barn som håller en smartphone och kollar digital matsedel.

App minskar svinnet

Många skolor måste laga mer mat än vad som går åt. Då skolorna erbjuder flera olika rätter och ingen ska helst ta slut, så lagar man oftast mer mat än vad som behövs. Ett sätt att motverka detta är med appar såsom Mealman, där eleverna får veckans matsedel i förtid. Sedan beställer eleverna mat för varje dag, så att köket får bättre koll på mängden som kommer att gå åt. Tester som gjorts på olika skolor med appar såsom denna, visar att svinnet faktiskt också minskat.

HUR SER DET UT I NULÄGET?

Trenden är tydlig, det finns en vilja bland unga att äta mer grönt, både av hälso- och miljöskäl – vilket ju är enormt positivt. Ändå visar Livsmedelsverkets senaste undersökning av barns matvanor (Riksmaten Ungdom), att unga trots allt äter alldeles för lite grönsaker och för mycket kött.

Foldern Bra måltider i skolan med rekommendationer från Livsmedelsverket.

Nya råd från livsmedelsverket

I de nya råden Bra måltider i skolan kan man utläsa att möjligheten att äta en god och trevlig lunch är viktigt för såväl kropp och knopp som för själen. Detta ger alla, oavsett bakgrund, möjligheter till bra matvanor och rätt förutsättning att klara av skolan. Så att satsa på skollunchen, är att satsa på trivsel, kunskap, jämlik hälsa och en hållbar framtid.

Livsmedelsverkets måltidsmodell som Orkla FoodSolutions arbetar med.

Vad säger de nya uppdaterade råden?

Kortfattat kan man säga att det trycks på:

  1. Mer grönt för både hälsa och miljö.
  2. Mindre socker.
  3. Använd måltiden för att skapa engagemang.

Givetvis måste alla pusselbitar i Livsmedelsverkets måltidsmodell vara på plats för att det ska bli en lyckad lunch.

Fyra olika varianter av Anamma formbar färs, sett uppifrån.

Skolan är på god väg.

Skolan har sedan länge arbetat ganska föredömligt när det gäller att servera hälsosamma måltider utifrån rådande rekommendationer, och har även kommit en bra bit på vägen vad gäller hållbara måltider. På skolans meny ser du nästan alltid dagens vegetariska, fisk minst en gång i veckan, vatten eller mjölk som måltidsdryck och alltid en dignande salladsbuffé. Mer och mer frekvent presenteras även den vegetariska rätten först på menyn istället för som ett vegetariskt alternativ mot slutet av menyn.

INSPIRERANDE REPORTAGE FRÅN SKOLANS VÄRLD

Vi samarbetar med mängder av skolor och är alltid nyfikna på hur vi tillsammans med andra kan skapa en bättre och mer hållbar framtid för de viktigaste människorna – barnen.

Läs gärna våra reportage från skolor som gjort sina alldeles egna resor på hållbarhetens och hälsans krokiga väg, och lyckats riktigt bra.

Camilla Sump Johansson på Rosa Tornet.

BARNEN SOM ÄTER SOM HUNDRAÅRINGAR

Hon började laga mat med inspiration från japanska Okinawa, (där snittåldern är längst i hela värden), och förändrade vardagen för 72 barn. Framförallt för ett barn med diabetes. Vi tog ett snack med Camilla Sump Johansson, före detta köksmästaren på Savoy, som numera är mästare på att få barn att äta nyttigt – och faktiskt gilla maten de äter.

LÄS ARTIKELN
Personal på Älvkullegymnasiet i Green Room.

HUR EN SKOLA I KARLSTAD MÅNGDUBBLADE ANTALET VEGETARISKA SERVERINGAR

Många brottas just nu med frågan hur vi får barn och ungdomar att äta mer grönt och hälsosamt. Vi tog därför ett snack med Karlstad kommuns kostchef Alain Grenard gällande Älvkullegymnasiets “Green Room” och deras lyckade koncept för att lyfta fram de vegetariska rätterna på skolans meny.

LÄS ARTIKELN

DINA UTMANINGAR. VÅRA LÖSNINGAR.

En av utmaningarna med de nya rekommendationerna från Livsmedelsverket tror vi ligger i att lyckas servera ”grönare” rätter på ett för eleven tilltalande sätt. Detta innebär ju inte att man måste sluta att äta kött, bara mindre av det och en massa mer grönt. Men hur gör man då för att exempelvis få eleverna att våga smaka på nya gröna maträtter? Eller är kanske det bästa för just din skola att utveckla barnens favoriter men i en grönare variant?

Nedan följer några inspirerande bidrag från oss som kan hjälpa alla vardagshjältar inom skolans värld att servera mer grön, hälsosam och hållbar mat på ett för eleven tilltalande sätt, så att maten faktiskt hamnar där den hör hemma – i magen.

Next Is Now på blå bakgrunde med rotfrukter och grönsaker.

NEXT IS NOW

NÄSTA GENERATIONS ÄTANDE ÄR HÄR

Next is Now är inte bara ett koncept, utan också ett förhållningssätt. Framtaget med experter för att vi tillsammans med er vill ligga i framkant när det kommer till framtidens matvanor, hållbarhet och industrins bidrag.

TILL KONCEPTSIDA
Ett ekologiskt koncept med stor receptsamling från Orkla FoodSolutions, anpassat för restaurangbranschen och professionella kockar.

EKOLOGISKT

MER ÄN 20 GRÖNA RECEPT

För varje dag växer intresset för ekologisk mat. Dessutom ingår det i regeringens livsmedelsstrategi att till år 2030 ska hela 60% av den svenska offentliga livsmedelskonsumtionen vara ekologisk. En siffra som var 31% år 2015.

TILL KONCEPTSIDA
Bricka med burgare och tillbehör under konceptet Fast Fusion Friday, från Orkla FoodSolutions.

FAST FUSION FRIDAY

NYA SMAKER VARJE FREDAG

Vilka ämnen gillar skolbarnen bäst? Vi tror att smakämnen från världens alla hörn kan bli nästa hit. God och vällagad vegetarisk mat med världens smaker i centrum. Allt serverat i cool “fast food”-anda som gör fredagarna till riktigare höjdare.

TILL KONCEPTSIDA
Ett koncept med hållbar mat och smarta tips från Orkla FoodSolutions. För dig som arbetar inom restaurangbranschen och vill testa hållbara recept.

HÅLLBAR MAT

5 HÅLLBARA LUNCHMENYER

Vi bjuder på goda och moderna lunchrecept och ett gäng smarta tips, så att du kan bjuda dina fantastiska gäster på en klimatsmart vecka! Vegetariskt, ekologiskt och nyckelhålsmärkt – hälsosamt för både människa och miljö.

TILL KONCEPTBROSCHYR
Vårt koncept Gott och Grönt, med salladsbuffé i bakgrunden.

GOTT & GRÖNT

SERVERA VEGETARISKT. VARJE DAG.

Idag vill alla äta mer vegetariskt och tillsammans med oss kan du enkelt förbättra utbudet och höja kvalitén på lunchmaten. Vi vill helt enkelt hjälpa dig att servera god vegetarisk lunch som faller många i smaken – alla dagar i veckan.

TILL KONCEPTSIDA
Konceptbild för Allt i ett bleck, snabblagade restaurangrätter.

ALLT I ETT BLECK

FEM BASER GER MÅNGA MÖJLIGHETER

Allt-I-Ett-Bleck handlar om hur du kan mätta många magar på ett och samma bleck. Här bjuds på snabblagade recept med få förberedelser vilket skänker mer tid till annat. Dessutom minimalt med svinn. Vi kallar det win-win-win!

TILL KONCEPTSIDA

MINDRE SOCKER. MINDRE SALT.

Rekommendationerna säger att vi skall minska mängden socker och salt i maten, vilket går hand i hand med ett av Orklas initiativ inom det hållbarhetsarbete som vi har på agendan. Till exempel minskade vi under 2016 sockermängden i våra produkter med hela 90 ton och saltmängden med inte mindre än 30 ton.

Hysteri eller sunt förnuft?

Det råder inga tvivel om att vi behöver dra ner på mängden socker och salt i den mat vi äter, men att helt utesluta socker och salt kan tyckas vara ett omöjligt uppdrag. Men det finns ingen anledning att få panik och slå bakut genom att bannlysa produkter som traditionellt har innehållit mycket socker och salt. Istället handlar det om att göra kloka val och på så vis dra ner på socker och salt, utan att du för den delen ska behöva stå över dina favoritprodukter.

Ketchup är ett bra exempel på en produkt som på många håll försvunnit just för att man är orolig för dess innehåll av just socker och salt. Dock finns det numera alternativ som innehåller betydligt mindre mängder av dessa ingredienser, men som smakar precis lika gott ändå. Felix Ketchup med Mindre Socker Mindre Salt är en finfin produkt som uppfyller just dessa kriterier.

Sedan handlar det även om att använda sig av bra råvaror, när man väl måste. Som exempel använder vi rent socker i våra produkter och undviker sötningsmedel såsom glykossirap.

En skål full med Felix ketchup.

Barn som köar i en matsal.

Tips för att minska mängden socker och salt.

Som vi ser det, och många kunder med oss, så är det största problemet de elever som ”vräker” på sylt. Ett problem som lätt uppstår när man låter sockersuktande barn och ungdomar själva får ösa upp tillbehören om de serveras i en kantin.

Ett genialiskt och enkelt tips för att minska mängden som går åt är att istället servera sylt i våra Sentomatsystem. Det gör det betydligt mer besvärligt att komma upp i samma mängd sylt och ketchup, och det som inte äts upp hamnar ju dessutom rakt ner i matsvinnsberäkningen. Ett gott exempel är från en av våra kunder som mer än halverade mängden sylt som gick åt vid en servering. De gick från 97 kg per servering ur kantin till 45 kg ur sentomat. Att köpa sentomatpåsar istället för plasthinkarna bidrar ju dessutom till att minska plastförbrukningen. Win-win ur hållbarhetssynpunkt alltså.

GODA OCH SMARTA PRODUKTER FÖR SKOLKIDSEN

Nedan finner du ett urval av våra produkter som vi är övertygade skulle göra stor nytta i köket och smaka gott på skolbarnens tallrikar. Om du ändå inte nöjer dig med dessa har du möjlighet att spana in alla våra produkter via knappen här under.

ALLA PRODUKTER

Du hör väl av dig?

Är du sugen på att få mer inspiration och tips kring hur du kan arbeta med teman kring maten i skolorna? Eller är du kanske nyfiken på någon av våra produkter? Tveka inte att höra av dig till oss omedelbums med dina frågor.

KONTAKTUPPGIFTER

Koll på det senaste!

Cirka en gång i månaden mailar vi ut ett nyhetsbrev med nyheter, koncept, tips, recept och en massa andra godsaker. Så för att inte missa något rekommenderar vi starkt att du registrerar dig till vårt finfina nyhetsbrev.

ANMÄLAN NYHETSBREV