Skola och Förskola

VI MÅSTE BÖRJA I TID MED DE VIKTIGASTE MÄNNISKORNA.

Sverige är idag tillsammans med Finland de enda länderna i världen som erbjuder helt kostnadsfria måltider till alla elever i grundskolan. Ambitionen är att ge alla barn samma möjligheter att tillgodogöra sig undervisningen i skolan, genom att få äta sig mätta vid lunchen. Detta i sig är ett stort privilegium som vi skall vara mycket stolta över och är värt en applåd i sig!

Våra matvanor spelar naturligtvis en stor roll för både vår hälsa och miljö. Då vi i Sverige dagligen serverar 1,4 miljoner skolmåltider, så är det lätt att förstå att vad som serveras i skolan gör stor skillnad för såväl den enskildes hälsa, som för vår gemensamma miljö.

THE FOOD HUB PRESENTERAR:
AKTUELLA TRENDER I SKOLMATSALEN

Medvetenheten om hur det vi äter påverkar vårt tänkande blir allt större. Detta är så klart extra avgörande i skolor där lärandet sker. Matkostnaden i skolan har ökat de senaste åren, år 2017 kostade maten 6400 kr per elev och år. En ökning med 1,4 % från året innan.

Barn som äter Chili Sin Carne på Fast Fusion Climate Week.
Barn som äter Chili Sin Carne på Fast Fusion Climate Week.

TRENDER I SKOLMATSALEN

Efter hand som alltfler restaurangkockar kliver över till skolköken, och användandet sociala medier fortsätter att öka, tar sig nya trender naturligtvis in i skolorna också. Vegetarisk kost är något som växer lavinartat och det är faktiskt de unga som driver på detta skifte. Men frågan är om ungdomar alltid är så ärliga med vad de äter? Vi tar även en titt på hur man tar fighten mot det onödiga matsvinnet inom skolans värld.

LÄS TRENDRAPPORT FRÅN THE FOOD HUB

HUR SER DET UT I NULÄGET?

Trenden är tydlig, det finns en vilja bland unga att äta mer grönt, både av hälso- och miljöskäl – vilket ju är enormt positivt. Ändå visar Livsmedelsverkets senaste undersökning av barns matvanor (Riksmaten Ungdom), att unga trots allt äter alldeles för lite grönsaker och för mycket kött.

Foldern Bra måltider i skolan med rekommendationer från Livsmedelsverket.

Nya råd från livsmedelsverket

I de nya råden Bra måltider i skolan kan man utläsa att möjligheten att äta en god och trevlig lunch är viktigt för såväl kropp och knopp som för själen. Detta ger alla, oavsett bakgrund, möjligheter till bra matvanor och rätt förutsättning att klara av skolan. Så att satsa på skollunchen, är att satsa på trivsel, kunskap, jämlik hälsa och en hållbar framtid.

Livsmedelsverkets måltidsmodell som Orkla FoodSolutions arbetar med.

Vad säger de nya uppdaterade råden?

Kortfattat kan man säga att det trycks på:

  1. Mer grönt för både hälsa och miljö.
  2. Mindre socker.
  3. Använd måltiden för att skapa engagemang.

Givetvis måste alla pusselbitar i Livsmedelsverkets måltidsmodell vara på plats för att det ska bli en lyckad lunch.

Fyra olika varianter av Anamma formbar färs, sett uppifrån.

Skolan är på god väg.

Skolan har sedan länge arbetat ganska föredömligt när det gäller att servera hälsosamma måltider utifrån rådande rekommendationer, och har även kommit en bra bit på vägen vad gäller hållbara måltider. På skolans meny ser du nästan alltid dagens vegetariska, fisk minst en gång i veckan, vatten eller mjölk som måltidsdryck och alltid en dignande salladsbuffé. Mer och mer frekvent presenteras även den vegetariska rätten först på menyn istället för som ett vegetariskt alternativ mot slutet av menyn.

INSPIRERANDE REPORTAGE FRÅN SKOLANS VÄRLD

Vi samarbetar med mängder av skolor och är alltid nyfikna på hur vi tillsammans med andra kan skapa en bättre och mer hållbar framtid för de viktigaste människorna – barnen.

Läs gärna våra reportage från skolor som gjort sina alldeles egna resor på hållbarhetens och hälsans krokiga väg, och lyckats riktigt bra.

Camilla Sump Johansson på Rosa Tornet.

BARNEN SOM ÄTER SOM HUNDRAÅRINGAR

Hon började laga mat med inspiration från japanska Okinawa, (där snittåldern är längst i hela värden), och förändrade vardagen för 72 barn. Framförallt för ett barn med diabetes. Vi tog ett snack med Camilla Sump Johansson, före detta köksmästaren på Savoy, som numera är mästare på att få barn att äta nyttigt – och faktiskt gilla maten de äter.

LÄS ARTIKELN
Personal på Älvkullegymnasiet i Green Room.

HUR EN SKOLA I KARLSTAD MÅNGDUBBLADE ANTALET VEGETARISKA SERVERINGAR

Många brottas just nu med frågan hur vi får barn och ungdomar att äta mer grönt och hälsosamt. Vi tog därför ett snack med Karlstad kommuns kostchef Alain Grenard gällande Älvkullegymnasiets “Green Room” och deras lyckade koncept för att lyfta fram de vegetariska rätterna på skolans meny.

LÄS ARTIKELN

DINA UTMANINGAR. VÅRA LÖSNINGAR.

En av utmaningarna med de nya rekommendationerna från Livsmedelsverket tror vi ligger i att lyckas servera ”grönare” rätter på ett för eleven tilltalande sätt. Detta innebär ju inte att man måste sluta att äta kött, bara mindre av det och en massa mer grönt. Men hur gör man då för att exempelvis få eleverna att våga smaka på nya gröna maträtter? Eller är kanske det bästa för just din skola att utveckla barnens favoriter men i en grönare variant?

Nedan följer några inspirerande bidrag från oss som kan hjälpa alla vardagshjältar inom skolans värld att servera mer grön, hälsosam och hållbar mat på ett för eleven tilltalande sätt, så att maten faktiskt hamnar där den hör hemma – i magen.

Next Is Now på blå bakgrunde med rotfrukter och grönsaker.

NEXT IS NOW

NÄSTA GENERATIONS ÄTANDE ÄR HÄR

Next is Now är inget koncept, det är vår plattform kring framtidens mat. Framtagen för att vi tillsammans med dig vill ligga i framkant när det kommer till framtidens matvanor, hållbarhet och industrins bidrag.

LÄS MER
Ett ekologiskt koncept med stor receptsamling från Orkla FoodSolutions, anpassat för restaurangbranschen och professionella kockar.

EKOLOGISKT

MER ÄN 20 GRÖNA RECEPT

För varje dag växer intresset för ekologisk mat. Dessutom ingår det i regeringens livsmedelsstrategi att till år 2030 ska hela 60% av den svenska offentliga livsmedelskonsumtionen vara ekologisk. En siffra som var 31% år 2015.

LÄS MER
Bricka med burgare och tillbehör under konceptet Fast Fusion Friday, från Orkla FoodSolutions.

FAST FUSION FRIDAY

NYA SMAKER VARJE FREDAG

Vilka ämnen gillar skolbarnen bäst? Vi tror att smakämnen från världens alla hörn kan bli nästa hit. God och vällagad vegetarisk mat med världens smaker i centrum. Allt serverat i cool “fast food”-anda som gör fredagarna till riktigare höjdare.

LÄS MER
Tecknad gubbe med broccoli som hatt och som säger hej. Hälsa på maten från Orkla FoodSolutions.

HÄLSA PÅ MATEN

KLOK KOKBOK FÖR SKOLAN

Hälsa på maten har sitt ursprung i en kokbok – fullmatad med inspirerande tips och rolig pedagogik som kommer direkt från en superkombination av forskare, folkhälsoutvecklare, kostchefer, pedagoger och kockar.

LÄS MER
Vårt koncept Gott och Grönt, med salladsbuffé i bakgrunden.

GOTT & GRÖNT

SERVERA VEGETARISKT. VARJE DAG.

Idag vill alla äta mer vegetariskt och tillsammans med oss kan du enkelt förbättra utbudet och höja kvalitén på lunchmaten. Vi vill helt enkelt hjälpa dig att servera god vegetarisk lunch som faller många i smaken – alla dagar i veckan.

LÄS MER
Konceptbild för Allt i ett bleck, snabblagade restaurangrätter.

ALLT I ETT BLECK

FEM BASER GER MÅNGA MÖJLIGHETER

Allt-I-Ett-Bleck handlar om hur du kan mätta många magar på ett och samma bleck. Här bjuds på snabblagade recept med få förberedelser vilket skänker mer tid till annat. Dessutom minimalt med svinn. Vi kallar det win-win-win!

LÄS MER

MINDRE SOCKER. MINDRE SALT.

Rekommendationerna säger att vi skall minska mängden socker och salt i maten, vilket går hand i hand med ett av Orklas initiativ inom det hållbarhetsarbete som vi har på agendan. Till exempel minskade vi under 2016 sockermängden i våra produkter med hela 90 ton och saltmängden med inte mindre än 30 ton.

Hysteri eller sunt förnuft?

Det råder inga tvivel om att vi behöver dra ner på mängden socker och salt i den mat vi äter, men att helt utesluta socker och salt kan tyckas vara ett omöjligt uppdrag. Men det finns ingen anledning att få panik och slå bakut genom att bannlysa produkter som traditionellt har innehållit mycket socker och salt. Istället handlar det om att göra kloka val och på så vis dra ner på socker och salt, utan att du för den delen ska behöva stå över dina favoritprodukter.

Ketchup är ett bra exempel på en produkt som på många håll försvunnit just för att man är orolig för dess innehåll av just socker och salt. Dock finns det numera alternativ som innehåller betydligt mindre mängder av dessa ingredienser, men som smakar precis lika gott ändå. Felix Ketchup med Mindre Socker Mindre Salt är en finfin produkt som uppfyller just dessa kriterier.

Sedan handlar det även om att använda sig av bra råvaror, när man väl måste. Som exempel använder vi rent socker i våra produkter och undviker sötningsmedel såsom glykossirap.

En skål full med Felix ketchup.

Barn som köar i en matsal.

Tips för att minska mängden socker och salt.

Som vi ser det, och många kunder med oss, så är det största problemet de elever som ”vräker” på sylt. Ett problem som lätt uppstår när man låter sockersuktande barn och ungdomar själva får ösa upp tillbehören om de serveras i en kantin.

Ett genialiskt och enkelt tips för att minska mängden som går åt är att istället servera sylt i våra Sentomatsystem. Det gör det betydligt mer besvärligt att komma upp i samma mängd sylt och ketchup, och det som inte äts upp hamnar ju dessutom rakt ner i matsvinnsberäkningen. Ett gott exempel är från en av våra kunder som mer än halverade mängden sylt som gick åt vid en servering. De gick från 97 kg per servering ur kantin till 45 kg ur sentomat. Att köpa sentomatpåsar istället för plasthinkarna bidrar ju dessutom till att minska plastförbrukningen. Win-win ur hållbarhetssynpunkt alltså.

GODA OCH SMARTA PRODUKTER FÖR SKOLKIDSEN

Nedan finner du ett urval av våra produkter som vi är övertygade skulle göra stor nytta i köket och smaka gott på skolbarnens tallrikar. Om du ändå inte nöjer dig med dessa har du möjlighet att spana in alla våra produkter via knappen här under.

ALLA PRODUKTER

Du hör väl av dig?

Är du sugen på att få mer inspiration och tips kring hur du kan arbeta med teman kring maten i skolorna? Eller är du kanske nyfiken på någon av våra produkter? Tveka inte att höra av dig till oss omedelbums med dina frågor.

KONTAKTUPPGIFTER

Koll på det senaste!

Cirka en gång i månaden mailar vi ut ett nyhetsbrev med nyheter, koncept, tips, recept och en massa andra godsaker. Så för att inte missa något rekommenderar vi starkt att du registrerar dig till vårt finfina nyhetsbrev.

ANMÄLAN NYHETSBREV