Jordbruk

Befolkningstillväxt och allt mer märkbara miljöförändringar sätter ökad press på våra naturresurser. Samtidigt ser vi att produktionen av råvaror kan leda till stora sociala och miljömässiga utmaningar.

Därför har vi ett nära samarbete med våra leverantörer för att hantera sociala och miljömässiga utmaningar.

Vi har engagerat oss i arbetet med att skydda regnskogen och har tagit tydlig ställning i debatten om palmolja.

Vi tror att märkesordningar är ett bra verktyg för att säkra arbetstagarnas rättigheter och minimera negativ miljöpåverkan. Därför hittar du olika certifieringsmärkningar på många av våra produkter så att du enkelt kan välja sådana som bidrar till en hållbar utveckling.

Eftersom vi köper in råvaror från många delar av världen är vi angelägna om att alla våra leverantörer – oberoende av land – följer Orklas etiska leverantörskrav och ser till att produktionen sker i enlighet med internationella, erkända krav på mänskliga rättigheter, arbetsförhållanden, miljö och antikorruption.

Traktor på fält med tre personer i släptåg som skördar.

Våra produkter är IP-certifierade

Idag är våra potatis, gurk- och rödbetsodlare IP-certifierade samt några även KRAV-certifierade.

Vi arbetar med IP-certifierade kontraktsodlare för att sätta rätt frö/bra grödor som klara sig samt åtar oss att köpa hela skörden och är ute i fälten varje vecka under säsongen.

Vi säkerställer även att vi skördar i rätt tid för få rätt storlekar och rätt kvalitet på det vi sen tar in i fabriken. Olika storlekar används i olika produkter (hela, skivade, hackade) men alla delarna används.

Ekologiska produkter

Vi tror att märkesordningar är ett bra verktyg för att säkra arbetstagarnas rättigheter och minimera negativ miljöpåverkan. Därför hittar du olika certifieringsmärkningar på många av våra produkter så att du enkelt kan välja sådana som bidrar till en hållbar utveckling.

 

Läs receptfolder
Felix vegopytt serverad på tallrik.
Fyra olika sorter tillagade sojaprodukter på arbetsbänk

Hållbarhetscertifierad sojaprotein

De flesta av våra produkter från Anamma är baserade på det nyttiga sojaproteinet, undantag är Anamma Ekologisk Falafel som är baserad på kikärter.

Vårt sojaprotein utvinns från bönor som odlats i Europa och USA och är hållbarhetscertifierat. Odlingarna ligger inte i regnskogsområden.

Sojaproteinet torkas innan det transporteras till oss så därför blir transportens miljöpåverkan mycket liten. Vår soja är givetvis inte genmodifierad (GMO).

Läs mer om Anamma

Fairtrade

Fairtrade bidrar till att odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.

I vårt sortiment erbjuder vi fairtrade-certifierande produkter inom Önos sylter och Frödinge kladdkakaka. Dessa produkter ingår dessutom i Fairtrades råvaruprogram för socker.

Läs mer
Logo för Fairtrade Sverige