Miljöengagemang

Vi på FoodSolutions arbetar ständigt med att minska påverkan på miljön. Det gör vi bland annat genom att ta fram klimatsmarta produkter som t.ex Anamma och Krögarklass Fyra skånska gryn. Vi utvecklar även koncept för att du som kund ska kunna göra ett klimatsmart val samt jobba med matsvinnstips.

Mat och Klimat

Livsmedel utgör ca ¼ av den globala klimatpåverkan och ca 1/3 av de svenska hushållens klimatpåverkan. Vilken mat som vi väljer att servera och äta har stor betydelse. Vi vill hjälpa er att göra medvetna val för att minska avtrycket på vår planet. Därför har vi tagit fram en symbol för att visa vilken klimatpåverkan ett måltidsrecept har och ställa det i relation till en mer hållbar matkonsumtion.

Läs mer
CO2-symbol för beräkning av klimatpåverkan på recept från Orkla FoodSolutions.
Dukat bord med flera olika vegetariska rätter gjorda på Anamma Pulled Vego.

Lägre CO2-avtryck med Anamma

De allra flesta vet nog att framtidens mat är grön. Grön mat är bra för både klimatet och hälsan, men många vill också äta mer grönt och vegetariskt för att det är gott. För att möta den gröna trenden arbetar vi på Orkla FoodSolutions mycket med vårt veganska varumärke Anamma, kikärts- och sojabaserade produkter som är både smaskiga och bra för miljön. Spana gärna in alla våra produkter som vi valt att kalla för klimatsmarta.

Klimatsmarta produkter

En produkt med många fördelar

Den gröna hälsotrenden växer sig hela tiden starkare och allt fler gäster vill ha en sundare kosthållning med mindre kött och mer vegetariskt. Även omtanken för miljön blir större och många vill minska såväl matsvinn som klimatpåverkan genom att välja hållbar, grön och närproducerad mat. Därför har vi lanserat Fyra Skånska Gryn. Den ultimata kolhydraten enligt oss.

Fyra Skånska Gryn
Påse med Krögarklass Fyra skånska gryn på en träbänk.

Hållbarhetsveckan

Med vår Hållbara temavecka vill vi inspirera er till en mer klimatsmart vecka på skolor eller i andra verksamheter. Vi förser er med goda, moderna recept som enligt vår definition är hållbara genom valet av ekologiska, nyckelhålsmärkta, vegatariska eller helt enkelt hälsosamma produkter för både människa och miljö.

Fem hållbara lunchmenyer & smarta tips

Bostongurka - Vår matsvinnshjälte

När vi skördar våra gurkfält får vi gurkor i varierande storlekar, allt från små nätta gurkor till riktigt stora exemplar. Dessa olika storlekar används till våra olika varianter av gurkinläggningar, vissa passar som hela inlagda gurkor och andra som skivade smörgåsgurkor. När vi tillverkar blir det alltid gurksnuttar och gurkor i andra storlekar än de vi behöver över och för många år sedan föddes därför produkten Bostongurka. Bostongurka är alltså en svensk uppfinning som kom till 1951 då Herbert Felix, dåvarande chef för AB Felix, ville ta vara på dessa gurksnuttar och gurkor i olika storlekar i produktionen istället för att kassera denna råvara.

Den nya gurkmixen var tänkt att användas till snabbmat, en tanke Herbert Felix fick efter en resa till USA. Efter att företaget haft en intern namntävling kom Herberts sekreterare med det vinnande förslaget – Bostongurka. Denna produkt är en riktig matsvinnshjälte eftersom den möjliggör användning av all gurka vi skördar på fälten och inte bara vissa delar eller vissa storlekar.

Johan Liljegren i köket.

Tips i din verksamhet

Kocken Johan tipsar om hur du kan minska ditt matsvinn.

Se filmer