Jordbruk

Genom vårt nära samarbeta med kontraktsodlare har Orkla Foods Sverige goda förutsättningar, och ett ansvar, att påverka hur odlingen sker. När det gäller jordbruk ställer vi krav på att alla kontrakterade grönsaksodlare ska följa regelverket för integrerad produktion (IP) och vara IP-certifierade för att få kontrakt.

Våra produkter är IP-certifierade

Idag är alla våra potatis, gurk- och rödbetsodlare IP-certifierade samt några även KRAV-certifierade.

Vi arbetar med IP-certifierade kontraktsodlare för att sätta rätt frö/bra grödor som klara sig samt åtar oss att köpa hela skörden och är ute i fälten varje vecka under säsongen.

Vi säkerställer även att vi skördar i rätt tid för få rätt storlekar och rätt kvalitet på det vi sen tar in i fabriken. Olika storlekar används i olika produkter (hela, skivade, hackade) men alla delarna används.

Ekologiska produkter

Att tillgodose önskemålen om KRAV-märkt och ekologisk mat är oerhört viktigt för oss.

Efterfrågan på den här typen av produkter ökar. Vårt mål är att tillgodose de önskningarna genom att utveckla mer KRAV-märkt och ekologisk mat

 

Läs receptfolder

Hållbarhetscertifierad sojaprotein

De flesta av våra produkter från Anamma är baserade på det nyttiga sojaproteinet, undantag är Anamma Ekologisk Falafel som är baserad på kikärter.

Vårt sojaprotein utvinns från bönor som odlats i Europa och USA och är hållbarhetscertifierat. Odlingarna ligger inte i regnskogsområden.

Sojaproteinet torkas innan det transporteras till oss så därför blir transportens miljöpåverkan mycket liten. Vår soja är givetvis inte genmodifierad (GMO).

Läs mer om Anamma

Fairtrade

Fairtrade bidrar till att odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.

I vårt sortiment erbjuder vi fairtrade-certifierande produkter inom Önos sylter och Frödinge kladdkakaka. Dessa produkter ingår dessutom i Fairtrades råvaruprogram för socker.

Läs mer