Pump up the matpaj

Nyligen lanserade vi palmoljefria små pajer och även palmoljefria förbakade pajskal för dig som vill laga paj från grunden. Nu har det blivit dags för våra stora matpajer att göra samma resa. Samtidigt som vi skrotade palmoljan i dessa så passade vi även på att uppdatera recepten lite. Så nu är de om möjligt ÄNNU godare.

Om du inte tror oss – scrolla neråt och spana in all vår läckra inspiration och proppfulla pajreceptbroschyr.

Massor av uppdukade matpajer från Felix.
Händer som kryddar Felix matpaj.
Händer som skalar sparris.
En bit Felix matpaj på en plåt med andra tillbehör och köksredskap runtomkring.

VI FRÅGADE INTERNET OM HJÄLP

En av våra grymma kulinariska kreatörer, Johan Liljegren, hade så mycket att göra, så istället för att försöka klona sig själv, frågade han Internet om hjälp att fixa pajinspiration.

Och Internet svarade – självklart!

Ett antal taggade och duktiga matkreatörer slöt upp för att hjälpa Johan. Så vi riggade vårt kök med massor av pajer och råvaror, och innan någon visste ordet av så var alla igång med att pimpa paj. Stämningen var så god att ett gäng av vår egna kockar bestämde sig för att vara med också och synas. Resultatet finner ni här nedan och i form av en sprillans ny recept- och inspirationsbroschyr.

Så nu finns det INGA ursäkter för att inte servera Felix matpajer så fort du får chansen. Bara så att du vet…

Clara Torsén och hennes variant på Ost- och Skinkpaj från Felix.
Clara Torsén och hennes variant på Ost- och Skinkpaj från Felix.

CLARA TORSÉN

Clara är utbildad kulinarisk kock och måltidskreatör vid Restaurang-och hotellhögskolan i Grythyttan. Hennes främsta fokus är kreativ receptutveckling, sensorik och gastronomisk estetik. Hon har lång erfarenhet från branschen med en bakgrund på flertalet erkända restauranger, medverkande i forskningsprojekt och har även arbetat med fotografering och film. Clara drivs av hållbart ledarskap och att utveckla arbetskulturen inom restaurangbranschen.

SURF ‘N TURF MED FELIX OST- OCH SKINKPAJ, SYLTADE KARAMELLER, STENBITSROM, HÄNGD GRÄDDFIL OCH ÖRTER.

Daniel Lund och hans variant på Ost- och Skinkpaj från Felix.
Daniel Lund och hans variant på Ost- och Skinkpaj från Felix.

DANIEL LUND

Har tävlat i mat VM i Luxemburg för lag och vunnit totalguld 2018. Är just nu mitt uppe i förberedelserna för nästa tävling, Culinary Olympics som går av stapeln i Stuttgart 2020. Daniel arbetar även som inspiratör för Fazers kockar. När han inte tävlar eller tränar håller Daniel till på hemmabasen i Helsingborg på Ica som matlagande köksmästare.

FELIX OST- & SKINKPAJ MED BLOMKÅLSCRÈME, ROSTAD PALSTERNACKA OCH BLOMKÅL.

Kristina Glantz och hennes variant på Grönkål- och Fetaostpaj från Felix.
Kristina Glantz och hennes variant på Grönkål- och Fetaostpaj från Felix.

KRISTINA GLANTZ

Kristina jobbar som produktchef på Kockens Foodservice i Fjälkinge. Hon har alltid jobbat inom livsmedelsindustrin med allt från färsrätter, matpajer, fond/buljong, bröd och nu kryddor. Mat är hennes passion och hon älskar mat med karaktär och smak, helst ekologiskt och lokalt, tillsammans med ett väl utvalt vin, som ger en helhetsupplevelse. Hennes nyfikenhet driver henne att hitta nya smakkombinationer, och hon tar gärna ett steg ifrån det traditionella för att söka inspiration.

FELIX GRÖNKÅL- OCH FETAOSTPAJ MED FRITERAD RUCCOLA, RÄDISOR OCH PICKLAD GULBETA.

CAMILLA SUMP JOHANSSON

Camilla är en kock med ett förflutet på Malmös och Lunds bättre krogar. Sedan 6 år tillbaka arbetar hon på Montessoriförskolan Rosa Tornet i Lund, med de mest kritiska matgästerna som inte är sena med att ge varken kritik eller beröm. Där använder hon till stor del krav/ekologiskt och gör det mesta från grunden, men när tiden inte räcker till så går det bra att använda krav/eko-halvfabrikat, med så lite tillsatser som möjligt.

FELIX MEXIKANSK TACOPAJ MED GRÖNKÅLSCHIPS, MAJSDIPP SAMT BLOMKÅL- OCH SOLROSFRÖSALLAD.

Måns Jensen och hans variant på Grönkål- och Fetaostpaj från Felix.
Måns Jensen och hans variant på Grönkål- och Fetaostpaj från Felix.

MÅNS JENSEN

Måns fick ett intresse för fotografi i sena tonåren. Livet tog honom på en annan bana redan efter ett par år i fotobranschen, och han började laga mat istället. Efter 16 år i restaurangbranschen,
både i Sverige och utomlands köpte han en kamera igen och lade knivarna på hyllan. Måns fotograferar mycket mat och restaurang då det ligger honom varmt om hjärtat. Måns har fotograferat alla bilderna i broschyren.

FELIX GRÖNKÅL- OCH FETAOSTPAJ MED HUMMUSDRESSING OCH SALLAD PÅ KÅL OCH DILL.

KIM ANDERSSON

Brösarps Gästis, Delikatessen på Holmgatan, La Casita, Lögismose Köpenhamn är några av de restauranger han arbetat på. Nu är Kim köksansvarig för skolrestaurangerna i Burlövs kommun. Där jobbar han aktivt med att skapa nyfikna och hållbara mötesplatser, där värdegrunden får utvecklas och smakupplevelsen står i centrum. Brinner för grön mat som får barnen att prestera bättre.

FELIX VÄSTERBOTTENPAJ MED KANTARELLER OCH MASKROSMARMELAD.

Mattias Sjöblom och hans variant på Västerbottenpaj från Felix.
Mattias Sjöblom och hans variant på Västerbottenpaj från Felix.

MATTIAS SJÖBLOM

Är Gastronomisk utvecklare på Orkla Foods Sverige och ansvarig för produktområdet sjömat och är även sillälskare. Utbildad i Grythyttan, men största delen av karriären har han ägnat åt recept- & konceptutveckling på restauranger i norra Italien och i Baskien. Mattias tar bland annat fram de nya smakerna till Abba Årets Sill, samt vår limited edition sill som är unik för Restaurang & Storhushåll.

FELIX VÄSTERBOTTENPAJ MED BROCCOLI, BOTTARGA OCH HASSELNÖTTER.

MARCUS NILSSON SCHÖN

Marcus jobbar som kulinarisk kreatör på Orkla FoodSolutions. Tidigare har han bland annat jobbat som Head Chef på Gro-Up, Köksmästare på SMAK i Malmö och som Kökschef på Cofoco Brasserie du nord i Köpenhamn, samt som köksmästare och produktutvecklare på Cofoco airportsolution. Brinner för grönsaker och enkel matlagning där råvarorna får stå i centrum.

FELIX KÖTTFÄRSPAJ MED SALLAD PÅ GRÖN OCH VIT SPARRIS, ÖRTER SAMT ROSTAD MANDEL.

Mattias Jönsson och hans variant på Ost- och Skinkpaj från Felix.
Mattias Jönsson och hans variant på Ost- och Skinkpaj från Felix.

MATTIAS JÖNSSON

Klassiskt och asiatiskt skolad kock, från Österlen till Tyskland via Västindien till Stockholm. Spenderade sin ungdom med att öppna många av Malmös och Lunds restauranger – andras och eget. Jobbar nu som Konceptutvecklare på Orkla Foods Sverige och tar till exempel fram koncept och receptbroschyrer såsom Pump up the matpaj.

FELIX OST- OCH SKINKPAJ MED HJÄRTSALLAD, CITRON OCH VITLÖK.

Johan Liljegren och hans variant på Bacon- och Broccolipaj från Felix.
Johan Liljegren och hans variant på Bacon- och Broccolipaj från Felix.

JOHAN LILJEGREN

Tredje generationens kock och krögare Liljegren. Jobbat från Frankrike till Göteborg vidare till New York och Malmö. Johan jobbar heltid som kulinarisk kreatör på Orkla FoodSolutions. På fritiden grillar han mat, sover mat och funderar ut nya recept varenda vaken sekund. Han är även gjort 1001 olika recept och tips på hur du kan pimpa din kladdkaka.

FELIX BACON- OCH BROCCOLIPAJ MED RÖKT FLÄSK, PAK CHOI, FRITERAD FÄRSKPOTATIS OCH CRÈME FRAICHE.

Fyra receptbroschyrer av Felix Pump up the matpaj på en gul bakgrund.

PUMP UP THE MATPAJ - RECEPTFOLDER

Sugen på paj? Kika på, inspireras av och kopiera samtliga recept från vår receptbroschyr.

Felix palmoljefritt pajskal på röd plåt.
Daniel Lund lagar matpaj från Felix.
Massor av uppdukade matpajer från Felix.
Närbild på kryddor, örter och tillbehör till Felix matpajer.

SLUTA SVIN(N)A

Är du nykomling och aldrig har gjort en svinnsmart paj förut, kommer här en liten pajskola för just dig. Med sex enkla steg är du hållbarhetshjälte i ett nafs.

Pajskal från Felix.

1 / Ta ut ett pajskal från frysen. Stort eller litet. Låt tina en stund. OBS! du behöver inte förbaka, det har vi redan gjort!

Pajskal från Felix med fyllning.

2 / Fyll med goda rester från kylen.

Hand som lägger i ost i pajskal från Felix.

3 / Riv i en ostrest. Toppa gärna med en god klick tomatsås.

Stanning som hälls i pajskal från Felix.

4 / Häll över äggstanning så att det täcker. Recept finns i broschyren.

Färdiggräddad paj gjord på rester och pajskal från Felix.

5 / Baka i ugn tills stanningen inte är dallrig längre. Känn med en sticka eller tandpetare.

Hand som skär upp en bit paj gjord på pajskal från Felix.

6 / Skär upp och servera med massvis av grönsaker.

INSPIRATIONSFILM:
HASSE LAGAR PAJ FRÅN GRUNDEN

SANSLÖST GODA PAJER

Välj och vraka bland alla våra goda och lättillagade pajer. Här finns något för alla smaker. Och vill du ha full kontroll på vad pajen innehåller så erbjuder vi även förbakade pajskal så att du kan laga paj från grunden till dina gäster.