The Food Hub

DE SENASTE TRENDERNA INOM RESTAURANG OCH “OUT OF HOME”-EATING

The Food Hub är vår samlingsplats för allt som har med trender och inspiration inom restaurangbranschen att göra. Vi uppdaterar kontinuerligt med nytt material och här hittar du såväl trendspaningar och matrapporter som merförsäljningstips, konceptutveckling och filmer.

Vad kan The Food Hub erbjuda?

Inspirerande föredrag
The Food Hub’s föredrag innehåller omvärldsanalys och viktiga trender som påverkar restaurangbranschen.

Trendfilmer
Inspiration från rådande trender ur verkligheten.

Sociala Medier
Vi kommunicerar ut budskap i vårt nyhetsbrev, sociala medier-kanaler och genom våra samarbetspartners.

DE VIKTIGASTE TRENDERNA 2019!

Grönt ätande har bara börjat!

Som en konsekvens av trenderna Hållbarhet och Hälsa ser vi även en våg av grönt ätande, på bekostnad av köttet. Under 2018 första nio månader minskade köttätandet med 2,8 %.

Hållbarhet före allt annat!

Klimatpåverkan kommer vara den största frågan under hela 2019, även inom mat. Hur kan vi anpassa vår matproduktion, och kommer det vi gör att vara tillräckligt?

Mat och hälsa!

Hälsa är den andra stora megatrenden. Allt mer förstår vi hur maten påverkar oss. Att vad vi stoppar i oss inte bara påverkar midjemåttet, utan även oss mentalt.

Juicer är svaret!

Med ingredienser som inte enbart kommer från fruktriket, drar juicevärlden iväg åt något som börjar likna soppor. Varför äta en måltid när man kan dricka den? Smidigare när man är on-the-go och fullproppad med allt man behöver.

Robotarna kommer!

Det som går att effektivisera kommer att effektiviseras. Än så länge gör de bara delar av servicen, men nya koncept dyker upp hela tiden. När kommer den helt robotiserade restaurangen?

Kampen mot svinn!

Matsvinnet inom restaurang och storhushåll är ca 12% – 29% enlig Livsmedelsverket. Tillsammans med Naturvårdsverket och Jordbruksverket har de skapat en handlingsplan “Fler gör mer” för att halvera svinnet till år 2030.

TRENDFILMER

Vill du ha koll på de senaste trenderna? Låt då The Food Hub ta med dig på en trendresa en gång i månaden via våra finfina inspirationsfilmer. Har du inte hängt med i svängarna och råkat missa någon trendfilm, va lugn! Vi har nämligen ett helt arkiv här nedan där du kan ta del av filmerna om och om igen.

AKTUELLA TRENDER

Kakfat med kakor, kassaapparat och konditor inne på ett café.

Cafétrender

Fika och en bit mat vill alla ha. Överallt, när som helst och hur som helst. Men snabbt och enkelt. Det ställer stora krav på det lilla caféet i stan, på båten, på tåget eller var det nu är. Men även en större cafékedja har sina utmaningar…

Läs mer
Serveringstråg med soppor i skolmatsal.

Skoltrender

Utan rätt mat, färre rätta svar på proven. Visst kan barn vara petiga och ibland ensidiga i sina önskningar om vad de vill äta. Ändå har intresset för det nyttiga, gröna rätter och internationella influenser tagit fart…

Läs mer