Next is Now – Time for action

ÄR DU REDO ATT GÖRA SKILLNAD?

Samtalet om framtidens matvanor fortsätter. Nu tar vi huvudstaden i besittning och bjuder in DIG till fortsättningen av Next is Now – vår plattform gällande framtidens mat.

Vi ser fram emot att träffa dig oavsett om det blir på plats eller digitalt, eller både och! Detta beroende på hur Coronapandemin utvecklas. Om det blir aktuellt att genomföra eventet på plats, anpassas det efter de riktlinjer som finns för att minska risken för smittspridning. Glöm inte att anmäla dig längre ner oavsett om du vill närvara fysiskt eller digitalt.

Med Next is Now vill vi öppna upp för viktiga samtal om just framtidens mat och allas våra vanor, men framförallt vill vi skapa en gemensam actionlista med dig.


Vårt event riktar sig framförallt till kostchefer, inköpare, restaurangägare, matansvariga inom hotellbranschen, kökschefer, eventplanerare, måltids- och menyplanerare, kockar, politiker och alla andra som är med och fattar beslut kring den mat som hela svenska folket konsumerar dagligen.

 

FRAMTIDENS MAT – HETARE ÄN NÅGONSIN TIDIGARE

Vårt samhälle, vår bransch och vår värld har blivit omkullkastade. Nu är det viktigare än någonsin att vi fokuserar på hälsa och hållbarhet.

Med detta event vill vi öppna upp dialogen om skiftet till mer hållbar och hälsosam mat. Vi lyfter både utmaningar och möjligheter i vår nya verklighet, samt skapar en gemensam actionlista ihop.

Tillsammans gör vi skillnad!

NÄR?

11 september 2020
Kl. 09.00-15.00

En underbar fredag

VAR?

Clarion Hotel Sign
Norra Bantorget, Stockholm

Ett par minuters promenad från Stockholm C

OBSERVERA!

Med tanke på den rådande pandemin och de förhållningsregler/rekommendationer som gäller, arbetar vi parallellt med alternativa lösningar om det skulle vara så att vi inte får lov att träffas lika många på plats som det var tänkt från början. Kika in här med jämna mellanrum och följ oss i sociala medier för att hålla dig uppdaterad.


Om eventet genomförs på plats så kommer Orkla och Clarion Sign ta hand om dig på ett tryggt och säkert vis utifrån:

– Hotellet städar bord, stolar, dörrar, toaletter och samtliga ytor som används före, under och efter eventet regelbundet.
– Handsprit finns tillgängligt på alla gemensamma utrymmen.
– Vi utgår ifrån 1 meters avstånd mellan våra gäster under hela eventet.
– Vi ser till att avståndet hålls vid ankomst, pauser och vid avslutningen av eventet.
– Matserveringen sker individuellt på tallrik.
– Vi ber dig att stanna hemma om du känner dig det minsta sjuk eller har symptom.


Vi ser som sagt fram emot att träffa dig, oavsett om det blir på plats eller digitalt. Eller både och!

Agneta och Sara reflekterar kring alla intryck från Next is Now-dagen.
Agneta och Sara reflekterar kring alla intryck från Next is Now-dagen.

Den 11 september ses vi på Clarion Hotel Sign i Stockholm, eller digitalt, då vi tillsammans skapar vår gemensamma actionlista som får oss att bryta våra mönster. Vi bjuder bland annat på:

  • inspiration från verklighetens hjältar,
  • diskussioner kring lösningarna på viktiga frågor,
  • möjlighet att nätverka och skaffa nya kontakter för samarbete över gränserna,
  • insikter från forskningen, och
  • möjlighet att påverka framtidens nya hållbara produkter.
Mai-Lis pratar om hälsa och mat från scenen på Next is Now-eventet.
Mai-Lis pratar om hälsa och mat från scenen på Next is Now-eventet.

På plats har vi experter, forskare, trendspanare, kockar, m.fl. som hjälper oss att diskutera lösningar på frågor såsom:

  • Hur kan vi ställa om och hoppa på den trendutveckling som sker inom hälsa och hållbarhet?
  • Hur möter vi kraven från våra gäster på hållbara måltider?
  • Hur får vi barnen att äta mer grönt, och hur får vi med föräldrar, pedagoger och rektorer på tåget?
  • Vilka produkter behöver vi i framtiden?
  • Hur ändrar vi ett invant beteendemönster i den takt vi behöver?
  • Vilka politiska beslut behöver tas för att vi skall lyckas?
Smårätter uppdukat på fat och tallrikar som lösning på frågorna inom Next is Now
Rätter med smaker från mellanöster uppdukade på tallrikar och fat mot mörkblå bakgrund för
Next is Now-rätter på blå bakgrund.

AGENDA

Mer detaljer kring agendan och fler talare kommer att presenteras löpande framöver. Eventuellt kan vissa förändringar komma att ske beroende på om vi måste anpassa dagen utifrån Coronapandemin och då istället köra enbart via webb.

 

FÖRMIDDAG

EN POSITIV START PÅ DAGEN TILLSAMMANS

Dagen startar med registrering från klockan 08.45 och vi drar igång på allvar 09.30.

08:45 Registrering och Uppkoppling

09:25 Energigivande start, Hush Forever

09:30 Genomgång av dagen, Jens Dolk (K-märkt) och Ellinor Persson (Orkla Foods Sverige)

09:40 Hållbar mötesplats, Fredrik Bengtsson (Able) och Cecilia Flodin (Clarion Sign)

09:45 Next is Now – It’s time for action, Sara Westerlin och Agenta Påander (Orkla Foods Sverige)

10:05 Frågestund och interaktion – var med och påverka!

10:10 Hållbara Trender 2020, Lennart Wallander (Food & Friends)

10:30 Frågestund och paus – var med och påverka!

10:55 Vi kör igen, Hush Forever

11:00 “3 miljoner forskningsrapporter”, Mail-Lis Hellénius, Karolinska Institutet

11:25 Frågestund och interaktion – var med och påverka!

11:30 “Mat är data”, Johan Jörgensen, Sweden Foodtech

11:55 Frågestund och interaktion – var med och påverka!

12:00 Summering och intro av eftermiddagens sessioner 1, 2 och 3

12:10 Lunchpaus

13:00 Vi ses igen!

EFTERMIDDAG

EN ACTIONFYLLD EFTERMIDDAG I OLIKA GRUPPER

Efter lunch delar vi upp oss i tre olika grupper där du själv väljer vilken som är mest relevant och intressant för just dig.

Barn som köar i en matsal.

SESSION 1 – SKOLA

Barnen har rätt att äta framtidens goda, hållbara och hälsosamma mat redan idag! Hur tar vi gemensamt action?

MÅLGRUPP: Du som arbetar med måltider inom skola och förskola, samt du som vill vara med och ta ett helhetsgrepp kring den mat som serveras till barn.

Kockar som jobbar i ett restaurangkök.

SESSION 2 – RESTAURANG

Framtidens lunchgäster kommer att ställa ännu högre krav på att äta gott, tryggt och hållbart. Hur löser vi detta?

MÅLGRUPP: Du som jobbar inom restaurangvärlden eller annan verksamhet som serverar luncher.

Dukat finbord på ett event.

SESSION 3 – HOTELL/EVENT

När ingenting längre är sig likt, hur skapar vi då tillsammans nya och hållbara erbjudanden för (morgon)dagens gäster?

MÅLGRUPP: Du som är verksam inom hotell, konferens, mässa, kongress och event.

SESSION 1 – AGENDA

13:00 Inledning, Agneta Påander (Orkla Foods Sverige)

13:05 Hälsa och barnen, Orkla FoodSolutions

13:10 Lösningar och möjligheter utifrån EAT-Lancet-rapportens slutsatser, Victoria Voss – Schrader Bignet (Stockholm Resilience Center)

13:25 Nedstamp Stockholms Stad, Katarina Luhr, Miljö- och Klimatborgarråd

13:35 Fast Fusion Climate Week, Kim Andersson (Burlövs kommun), Marcus Nilsson Schön (Orkla Foods Sverige)

13:50 Menti och möjlighet att påverka

14:00 Paus med Hush Forever

SESSION 2 – AGENDA

13:00 Inledning, Jens Dolk (K-märkt)

13:05 Goda och hållbara menyer, Orkla FoodSolutions

13:10 Nedstamp i verkligheten, Hemlig gäst (xxx), Marcus Andersson, (Compass Group)

13:25 Nuläge och utmaningar för besöksnäringen, Caroline Strindmar, Visita

13.35 K-Märkt – Matsvinn och Covid-19, Jens Dolk (K-märkt)

13:50 Menti och möjlighet att påverka

14:00 Paus med Hush Forever

SESSION 3 – AGENDA

13:00 Inledning, Fredrik Bengtsson (Able)

13:05 Nya och hållbara menyer, Orkla FoodSolutions

13:10 Hotell 24/7, Lennart Wallander (Food & Friends)

13:20 Nedstamp i verkligheten, Hemlig gäst (xxx)

13.35 Brunkebergs Torg / Hotellens utveckling, Tina Nordén (Able)

13:50 Menti och möjlighet att påverka

14:00 Paus med Hush Forever

AVSLUTNING

EN ENERGIFYLLD AVSLUTNING PÅ DAGEN

Innan vi skiljs åt, samlas vi igen för att summera dagen och få en energifylld peppföreläsning, så att vi går riktigt motiverade och inspirerande från vår dag tillsammans.

14:20 Pepptalk, Mattias Goldmann (Sweco)

14.45 Summering och action från session 1, 2 & 3

15:00 Avslut för dagen

FÖLJ OSS OCH HÅLL DIG UPPDATERAD

Följ oss gärna i sociala medier och via vårt nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad.

Hashtag: #nextisnoworkla

Instagram: orklafoodsolutionsse

Facebook: Orkla FoodSolutions SE

LinkedIn: Orkla FoodSolutions Sverige

ANMÄLAN ÄR ÖPPEN

Vi ser fram emot att träffa dig, oavsett om det blir på plats (begränsat antal) eller digitalt, eller både och!

OBS! Oavsett om du önskar närvara fysiskt eller digitalt så MÅSTE du fylla i anmälningsformuläret för att få tillgång till länkar när vi väl kör igång sen.

Det kostar ingenting att vara med på eventet, men sen eller utebliven avanmälan debiteras med 300 SEK. Avanmälan sker till ann.rebenstam@orklafoods.se.

ANMÄL DIG HÄR

PÅ SCENEN

Vi presenterar löpande vilka som kommer att dyka upp på scenen.

Experterna

Porträtt av Mai-Lis Hellénius.

MAI-LIS HELLÉNIUS

Professor & Överläkare
Karolinska Institutet

Närbild på Johan Jörgensen från Sweden Food tech som också är expert i Next Is Now

JOHAN JÖRGENSEN

Grundare
Sweden Foodtech

Närbild på Lennart Wallander.

LENNART WALLANDER

VD / Projektledare
Food & Friends

Talare

Mattias Goldmann.

MATTIAS GOLDMANN

Hållbarhetschef
SWECO

Katarina Luhr.

KATARINA LUHR

Miljö- och Klimatborgarråd
Stockholms Stad

Fredrik Bengtsson.

FREDRIK BENGTSSON

Psykolog & Hållbarhetskonsult
ABLE Foundation

Victoria Voss.

VICTORIA VOSS-SCHRADER BIGNET

Forskare
Stockholm Resilience Center

Jens Dolk.

JENS DOLK

Ägare
K-märkt

Caroline Strindmar.

CAROLINE STRINDMAR

Kommunikationsansvarig
Visita Stockholm

Orkla Foods Sverige

Porträtt foto på Agneta Pander

AGNETA PÅANDER

CSR-Direktör
Orkla Foods Sverige

Porträtt av Sara Westerlin

SARA WESTERLIN

Projektledare Next is Now
Orkla Foods Sverige

Bild på inbjudan till Next is Now-eventet september 2020 av Orkla FoodSolutions.
Bild på inbjudan till Next is Now-eventet september 2020 av Orkla FoodSolutions.

KIKA PÅ INBJUDAN

Du hittar all information du behöver här på hemsidan, men det finns också en pdf-version av inbjudan om du inte kan få nog av Next is Now, eller om du vill skicka iväg den till någon av dina kontakter för att väcka deras nyfikenhet kring framtidens mat.

LADDA NER INBJUDAN (PDF)

rätter gjorda på matsvinn eller less waste som är ett av trendbenen i konceptet Next is Now
Next Is Now på blå bakgrunde med rotfrukter och grönsaker.
Vår kock äter framtidens mat från konceptet Next is Now medan han kollar i sociala medier via sin Iphone
Bokstavskex på en blå bakgrund med olika köksartiklar
Bokstavskex på en blå bakgrund med olika köksartiklar

Vad är Next is Now?

Vi är alla (förhoppningsvis) överens om att vi måste ta hand om vår kära planet och oss själva på ett bättre sätt, även om det innebär en del anpassning och nya vanor. Next is Now är vårt förhållningssätt och med stöd av olika experter visar vi att mänskligheten redan har koll på många lösningar, men vi måste alla bara börja göra aktiva och smarta val, inte minst vad gäller vår matkonsumtion.

Köksmästare i soffa mot grön vägg.
Köksmästare i soffa mot grön vägg.

Vem bör närvara och varför?

Eventet riktar sig framförallt till människor som verkar aktivt inom livsmedelsbranschen. Det kan vara allt från kockar och köksmästare till inköpare och kostchefer, men även restaurangägare, matansvariga inom hotellbranschen, eventplanerare, måltids- och menyplanerare, politiker och andra intressegrupper bör ta chansen och närvara. Här ges nämligen en unik möjlighet att både lyssna på expertis i ämnet, samt att få vara med och ta fram förslag på vad vi tillsammans kan göra för att få fler att servera och äta hållbar mat även utanför hemmet.

Entrén på Slagthuset med en mässbesökare och Next is Now-flaggor i taket.
Alain berättar om Green Room på Next is Now.
Besökare vid Midsonas och Sprouds montrar på Next is Now-eventet.

Next is Now – senaste eventet

90 sekunder om framtidens mat.

Vit tecknad hand som pekar höger.
Vit tecknad hand som pekar vänster.
Johan Jörgensen på Next is Now-scenen.
Glada eventbesökare smakar på Next is Now-lunch.
Sara från Orkla FoodSolutions skrattar och samtalar med eventbesökare.

PERSONUPPGIFTSHANTERING

Den kontaktinformation som vi får in i samband med eventet kommer efteråt endast att användas för att skicka ut ett tackbrev efter eventet. Därefter slängs alla listor och ingen information kommer heller att spridas till tredje part.

Du som i anmälan väljer att tacka ja till vårt nyhetsbrev (som utkommer cirka en gång per månad) kommer att hamna i vårt nyhetsbrevregister från vilket man givetvis kan avsluta sin prenumeration närsomhelst om man inte längre vill ha bäst koll i branschen.

Observera att eventet kommer att filmas och fotas. I och med att du anmäler dig till eventet accepterar du också att material från eventet där du syns och hörs kan komma att användas i eventuell marknadsföring för Orkla samt i våra digitala kanaler.

Längre ned i sidfoten finner du mer information om Orklas hantering av personuppgifter i allmänhet.