Fisk och skaldjur

Det vi inte vet om fisk och skaldjur är inte värt att veta. Därför kan du vara säker på att vår havsmat håller högsta kvalitet när det gäller smak, näringsinnehåll och miljö. Vi är beroende av ett välmående hav och därför jobbar vi aktivt med att säkra att de råvaror vi använder kommer från hållbara bestånd. Vi arbetar hela tiden för att så många som möjligt av våra sjömatsprodukter ska vara MSC-märkte.

I sortimentet till Foodservice-marknaden erbjuder vi kvalitetsprodukter under starka varumärken som Abba Gastronomi, Hållö, Grebbeststads ansjovis, Kalles och Limfjord. Vi har allt från sill, räkor och kaviar, till musslor, ansjovis, fiskbullar, makrill och pastejer.

Visste du förresten att sillen och skarpsillen är viktiga källor för Omega-3-fetterna som kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. De är också naturligt rika på vitamin D och innehåller mycket näring per kalori. Det räcker med några bitar sill per dag för att täcka dagsbehovet av såväl Omega-3 som vitamin D. Även räkorna är bra för kroppen att mumsa i sig då de är både hälsosamma och fettsnåla.

VÅRA VARUMÄRKEN INOM FISK OCH SKALDJUR

STORT SORTIMENT AV SJÖMATSPRODUKTER

SE SORTIMENT

VIKTIGT MED HÅLLBART FISKE

Karta över fiskeområden i Nordostatlanten (FAO 27).
Karta över fiskeområden i Nordostatlanten (FAO 27).

FÅNGSTOMRÅDEN OCH FÅNGSTREDSKAP

Hög kvalitet, schyssta förhållanden och hållbart fiske. Det är tre viktiga värderingar som vi försöker leva efter när det gäller inköp, produktion och försäljning av våra sjömatsprodukter. Vi strävar alltid efter att ansvarsfulla företagsprinciper ska genomsyra hela leverantörskedjan.

Därför är vi också helt transparenta när det gäller just detta, så att du kan vara säker på att den fisk du äter också är hållbart fiskad. Kika gärna mer på vår samlingssida för just denna typ av information, via länken härunder.

Läs mer på orklafishingareas.com.

Fiskebåt på väg ut på havet i skärgården.
Fiskebåt på väg ut på havet i skärgården.

Som stor aktör på marknaden är det extra viktigt att vi har ett starkt miljöengagemang. Det krävs knappast någon extra kunskap för att förstå att det som är bra för havet, är också bra för oss. Vi ställer höga krav på hur den fisk vi köper är fiskad och vi vill bidra till att det skapas en långsiktig och balanserad skörd av råvarutillgången.

Våra inköp baseras bland annat på upplysningar från vetenskapliga råd från bland annat ICES (International Council for the Exploration of the Sea). ICES råd ligger till grund för de kvoter som upprättas för arter i Nordostatlanten (i vilken största delen av våra råvaror kommer från). För andra fångstområden är det andra fiskeriorganisationers vetenskapliga råd som vi bevakar, för att kunna köpa råvaror till våra produkter från hållbara bestånd.

Personal från labbet hos Abba i Kungshamn.
Personal från labbet hos Abba i Kungshamn.

MSC-MÄRKNING

MSC (Marine Stewardship Council) är en oberoende organisation som i slutet av 90-talet utformade en standard för ett välskött och hållbart fiske, och en annan för att spåra fisk och skaldjur från tallriken de ligger på till båten som tagit upp dem. Vi följer deras arbete noggrant och strävar efter att samtliga produkter från oss ska vara MSC-märkta.

Sill från Abba Gastronomi serverad på sex olika vis.
Sill från Abba Gastronomi serverad på sex olika vis.

För närvarande är all sill från oss MSC-märkt och vi tar inte in någon sill från Östersjön på grund av risken för gifter i fisken. Tyvärr finns det ännu ingen MSC-certifierad skarpsill, men vi har egen marin expert som följer internationell branschinformation och säkerställer att allt vi fiskar kommer från hållbara bestånd och fiskas med rätt fångstmetoder.

Vi använder också enbart MSC-certifierade räkor för att stödja och säkerställa ett ansvarsfullt och hållbart fiske. 2/3 av räkan skalas bort och skalen tas om hand och blir till djurfoder.

Hotellfrukost med frukt, granola, ägg, sill, Kalles kaviar, tunnbrödrulle, fralla, juice och ägg.
Hotellfrukost med frukt, granola, ägg, sill, Kalles kaviar, tunnbrödrulle, fralla, juice och ägg.

Vad gäller den rom vi använder i Kalles kaviar så kommer den från Skrei-fisket, det vill säga när torsken vandrar in till Norska kusten för att leka. Torsken fiskas för sitt kött och inte för rommens skull. När torsken som fångas innehåller rom tas den om hand och sockersaltas på plats och mognar därefter i vår råvarucentral i Kungshamn innan den används som råvara i våra kaviar produkter. Vi använder enbart rom som kommer från MSC-certifierade torskbestånd.

Vill du läsa mer om hållbarhet och fiske så hittar du mer information på www.abba.se.

Tunnor på lagring i bergrummet i Kungshamn.
Tunnor på lagring i bergrummet i Kungshamn.

FABRIK I KUNGSHAMN

Det mesta av den sjömat som kommer från oss har sitt ursprung i vår fabrik i Kungshamn i Bohuslän. Här använder vi el från förnybar energi och vi jobbar utifrån cirkulär ekonomi där restprodukter från vår produktion tas om hand av intilliggande biogasanläggning. Biogasen leds därefter tillbaka till vår energicentral och används som förnybart bränsle.

Vi arbetar kontinuerligt för att minimera vår klimatpåverkan och våra utsläpp till hav och på land.

Tre små sillbröd på svart tallrik.
Stor räkmacka gjord på handskalade räkor från Hållö.
Röda fiskestugor i Smögen som andas sann inspiration från Abba.
Årets sill 2014 med 5 sorters peppar, ramslök och honung