Årets sill 2020 smakar björnbär och peppar

I år har björnbäret fått en framträdande roll. Vi har lagt kryddor och lök i botten av hinken, därefter sill och lag och avslutningsvis har vi toppat med massor av björnbär. Björnbären färgar såväl sillen som lagen. Sillbitarna är därför mer eller mindre infärgade, på samma sätt som den blir om du lägger in den själv.

2020-09-17

Årets sill 2020 från Abba Gastronomi med björnbär och peppar.

HUR SMAKAR ETT BJÖRNBÄR?
När sommaren övergår till höst fylls dikeskanter och skogsdungar i södra Sverige med björnbärsris fulla med läckert svarta björnbär. Av någon anledning växer de finaste bären alltid längst in i de taggiga snåren. Hur beskriver man smaken av björnbär? Svårt, men det kanske går att beskriva den precis som man beskriver smaken på ett rött vin, nämligen att den smakar mörka bär.

Detta fascinerande bär har fått äran att spela huvudrollen i Årets sill, och personen som kom med förslaget om att låta göra en björnbärssill till “Årets sill” är ingen mindre än Bengt Lorentsson, eller Beje som han kallas. Beje har sillhantverket i blodet och har jobbat närmare 40 år på Abba.

Beje är med på beredningsplatser och säkerställer att den sill vi köper har precis den kvalitet vi vill ha på sillen.  Han ser sedan till att sillen bereds i enlighet med våra egna recept innan den läggs på tunna och körs till råvarucentralen ”Bergrummet” i Kungshamn. Där mognar all sill innan den är klar att läggas in. Vi vet nämligen att kunskap och känsla för råvaran är avgörande vid beredning av sill.

Rör försiktigt så att kryddor och björnbär blandar sig med sillen innan du lägger upp Årets sill för servering.

ÅRETS SILL FRÅN ABBA GASTRONOMI
Abba Gastronomi är ett unikt sortiment för de som arbetar professionellt med mat och här finner ni även det som brukar vara en av de mest uppskattade rätterna på julbordet – nämligen Årets Sill. Årets Sill är alltid en klar inläggning där smaksättning, kryddor och örter är nya för varje år. Till Årets Sill skär vi dessutom sillfiléerna i något mindre bitar, på så vis räcker de till ännu fler på julbordet så att ingen riskerar att bli utan.

På vår sida för Årets Sill hittar du mer information om denna fantastiska mattradition och även alla de tidigare smakerna som förgyllt julborden de senaste tolv åren.

Av: Thomas Adolfsson


Vidare läsning

Årets Sill från Abba Gastronomi

Abba Gastronomi

Smarta Julbord

Next is Now – vår plattform gällande framtidens mat.