Matsvinn

Matsvinn är inte bara en av de största miljöbovarna. Dessutom är det ju så fruktansvärt meningslöst att mat som skulle kunna komma till nytta och hamna i magen, många gånger slängs istället.

Vi på Orkla Foods Sverige arbetar aktivt med att minska vårt eget svinn, men framförallt vill vi från FoodSolutions hjälpa dig och alla andra inom restaurang- och storköksbranschen med enkla tips och tricks för att minska det onödiga matsvinnet.

VI TAR FIGHTEN MOT SVINN – I ALLA LED

Tre personer i produktionen i fabriken, Abba på Orkla FoodSolutions.
Tre personer i produktionen i fabriken, Abba på Orkla FoodSolutions.

Cirka en tredjedel av all den mat som produceras globalt hamnar aldrig i någons mage*. På Orkla gör vi vårt bästa för att minska matsvinnet, bland annat när vi utvecklar våra produkter och förpackningar, vid produktion, samt när vi bidrar med kunskap om matsvinn i våra erbjudanden till restaurang och storhushåll.

Till 2025 ska vi på Orkla Foods Sverige halvera avfallet från vår egen verksamhet och bidra till att minska matavfallet i andra delar av värdekedjan genom produkt- och förpackningsinnovationer, engagera konsumenter till att ta större ansvar, samt samarbeta med leverantörer, kunder och andra partners. *FAO Summary report ”Food wastage footprint, Impacts on natural resources”

Köttbullar, potatispytt med gräddsås, ärtor och lingon, allt tillagat i ett bleck.
Köttbullar, potatispytt med gräddsås, ärtor och lingon, allt tillagat i ett bleck.

Under åren har vi gjort flera insatser i våra anläggningar för att minska matsvinnet och arbeta cirkulärt med biprodukter och avfall.

Exempelvis justerade vi ett rullband vid vår köttbullslinje i Eslöv så att färre köttbullar rullade av (vi räddade på så vis över 100 000 portioner köttbullar), medan ett maskinbyte i Örebro innebar att vi minskade RisiFrutti-spillet med hela 5%.

Andra goda exempel är att rapsoljan som vi använder när vi friterar Felix Pommes frites och skalrester från potatistillagningen i Eslöv går till biobränsle. Vassle från tillagningen av ostkaka och spill från bakningen i Frödinge, degrester från pizzabakningen i Vansbro och äppelskruttar från kokning av äppelmos i Tollarp blir foder till de lokala böndernas djur.

SVIN(N)BRA PRODUKTER FÖR DIN VERKSAMHET

Nyskördade gurkor lastade på pall ute på en åker.
Nyskördade gurkor lastade på pall ute på en åker.

Våra potatisprodukter är ett gott exempel på hur vi hanterar råvaran med största respekt och använder så mycket som möjligt av potatisen vi köper in. Den till utseendet “finaste” potatisen blir till potatisklyftor, medan andra potatisar förvandlas till potatisbullar och potatismos.

Ett annat liknande exempel är våra gurkprodukter. Grundaren Herbert Felix insåg detta redan på 1930-talet. När alla gurkor inte platsade i burkarna (av olika anledningar) innoverade han en helt ny produkt för att ta vara på all råvara. Under en resa i USA snappade han upp den växande fastfood-trenden, vilket sedan ledde till utvecklingen av klassikern Felix Bostongurka. En riktig matsvinnshjälte där all gurkråvara är välkommen.

Laga paj från grunden med Felix pajskal som dessutom är palmoljefria.
Laga paj från grunden med Felix pajskal som dessutom är palmoljefria.

Vi utvecklar konstant nya lösningar så att du som kund kan minska matsvinnet bara genom att använda våra produkter. Felix ketchupflaska fick för något år sedan en förpackning som är enklare att ställa upp och ner, och sillhinkarna inom Abba Gastronomi har numera en syrebarriär som gör att sillen håller sina goda kvalitet genom hela hållbarhetstiden. En helt unik egenskap på marknaden.

Även anpassning av produktstorleken spelar en viktig roll. Exempelvis enportionsrätter får inte vara för stora så att mat som inte orkas ätas upp hamnar i soporna, medan Felix pyttbaser och pajformer gör det enkelt att åstadkomma nya smaskiga lunchrätter på gårdagens rester. Ett smart svinntänk utifrån flera perspektiv.

360-klockan som visar att Fyra skånska gryna kan användas till dygnets alla måltider.
360-klockan som visar att Fyra skånska gryna kan användas till dygnets alla måltider.

Krögarklass Fyra skånska gryn är också en hållbarhetshjälte på många sätt. Dels är innehållet i förpackningen perfekt anpassat efter storleken på ett bleck, men den minskar också risken för matsvinn eftersom den är så otroligt mångsidig. Perfekt att använda varvet runt, alltså till dygnets alla måltider. Vi kallar det för 360°-klockan.

Blir det rester över går det enkelt att använda grynen till nya rätter senare på dagen eller till och med dagen efter, till exempel i bakning, sallader och wraps. Att den dessutom är både fullkorn- och nyckelhålsmärkt gör ju inte saken sämre. Läs gärna mer om Krögarklass Fyra skånska gryn.

HUR SER DET UT HOS DIG OCH ALLA ANDRA?

Svinntavla för att minska matsvinnet i skolan.
Svinntavla för att minska matsvinnet i skolan.

Många skolor har kommit en lång bit när det gäller att motverka svinn. Det är nästan standard att man väger maten som slängs, men det finns många kreativa lösningar runtom i landet. Läs också gärna mer om ämnet under vår specialsida för just Skola.

På förskolan Rosa Tornet i Lund låter man barnen som vill ha en extra portion komma ut i den spännande miljön i köket för att hämta, eftersom mat som tagits fram och dukats undan inte får lov att sättas fram igen. Ett enkelt och roligt sätt att motverka svinn.

Älvkullegymnasiet i Karlstad har man gjort ett vegetariskt Green Room som alternativ till den ordinarie menyn. En halvtimme innan stängning varje dag flyttar man över eventuella rester från denna miljö till den ordinarie linjen och minimerar därmed svinnet.

Erik Andersson på Spill håller upp Krögarklass Fyra Skånska Gryn.
Erik Andersson på Spill håller upp Krögarklass Fyra Skånska Gryn.

Även restauranger och krogar blir duktigare på att tänka hela varvet runt. Det ligger ju inte bara miljöaspekter i svinnarbetet, det är även en fråga om ekonomi. “Allt som ligger i den svarta sopsäcken är ju pengar”, som Johan Liljegren (kulinarisk kreatör på Orkla FoodSolutions) uttryckte det.

Ett gott exempel är Erik Andersson som driver lunchkrogen Spill i Malmö, där hela grundtanken är att ta tillvara på finfina råvaror som andra valt bort. Här förvandlas det som skulle åkt i soporna, istället till utsökta lunchrätter åt hungriga Malmöbor.

Du kan också jobba med färdiga portioner istället för att erbjuda dignande buffébord. Ögat är ofta hungrigare än magen, vilket tyvärr leder till att mycket mat slängs när dina gäster inte orkar allt de öste upp på tallriken.

LÅT OSS HJÄLPAS ÅT

Dagens lunchlådor från Next is Now-eventet.
Dagens lunchlådor från Next is Now-eventet.

På Orkla FoodSolutions ser vi oss inte bara som en leverantör av livsmedel, utan snarare som en partner som kan bidra med kunskap och hjälpmedel för dig som inte har tid att fundera ut smarta lösningar på egen hand. Ju fler hjärnor desto bättre soppa, så att säga.

I flera av våra koncept hittar du klimatsmarta, enkla och goda recept, samtidigt som vi kommer med tips och lösningar för ditt restaurangkök. Less waste (matsvinn) är dessutom en av de stora trenderna som du kan läsa mer om inom Next is Now – vårt förhållningssätt gällande framtidens mat.

Du hittar exempel på smarta koncept och lösningar i din vardag härunder, eller om du vill ta del av hela vårt broschyrutbud så finner du det på vår sida Broschyrer & Material.

Närbild på menyvplaneringsverktyg med Fyra skånska gryn.
Närbild på menyvplaneringsverktyg med Fyra skånska gryn.

Vi har även ett briljant menyverktyg (om vi får säga det själva) där du enkelt kan skapa hållbara menyer med hjälp av våra hundratals recept. På varje produktsida hittar du också de recept som är kopplade till just den produkten, vilket gör att du enkelt kan skapa menyer utifrån våra svinn-smarta produkter. Smart, va?!

Via länken härunder finner du ett exempel på hur en vecka med recept som alla innehåller den goda och mångsidiga produkten Krögarklass Fyra skånska gryn kan se ut. Låt dig väl smakas!

TILL MENYFÖRSLAG

FÄRDIGA KONCEPT FÖR DIN VERKSAMHET

Konceptbild för Allt i ett bleck, snabblagade restaurangrätter.

ALLT I ETT BLECK

FEM BASER GER MÅNGA MÖJLIGHETER

Allt-I-Ett-Bleck handlar om hur du kan mätta många magar på ett och samma bleck. Här bjuds på snabblagade recept med få förberedelser vilket skänker mer tid till annat. Dessutom minimalt med svinn. Vi kallar det win-win-win!

TILL KONCEPTSIDA
Fast Fusion Climate Week logga på blå bakgrund med grönsaker

CLIMATE WEEK

KLIMATSMARTA VECKOMENYER FÖR SKOLAN

Här finner du det som vi tillsammans med dina kollegor klurat ut att ni behöver för att lyckas genomföra en klimatvecka på era skolor, inklusive färdiga menyer. Ni kommer stöta på utmaningar, men de skall vi lösa ihop. Bara berätta för oss.

TILL KONCEPTSIDA
Konceptbild för Pump up the matpaj från Felix och Orkla FoodSolutions med en massa pajer.

PUMP UP THE MATPAJ

BJUD GÄSTERNA PÅ PAJFEST

Vi bjöd in ett antal matkreatörer för att hjälpa oss med inspiration och goda tips till våra uppgraderade matpajer. Resultatet blev en hel broschyr full med tips, recept och inspiration från några av de vassaste matmästarna man kan tänka sig. Varsågod!

TILL KONCEPTSIDA
Vårt koncept Gott och Grönt, med salladsbuffé i bakgrunden.

GOTT & GRÖNT

SERVERA VEGETARISKT. VARJE DAG.

Idag vill alla äta mer vegetariskt och tillsammans med oss kan du enkelt förbättra utbudet och höja kvalitén på lunchmaten. Vi vill helt enkelt hjälpa dig att servera god vegetarisk lunch som faller många i smaken – alla dagar i veckan.

TILL KONCEPTSIDA

MER OM VÅRT HÅLLBARHETSARBETE

Barn som köar i en matsal.
Barn som köar i en matsal.

Som du säkert förstått så arbetar vi ordentligt med att förebygga och minimera matsvinnet, men detta är bara en del av vår stora hållbarhetskaka. Att arbeta med hållbarhet är något som genomsyrar hela Orkla och är alltid med på agendan oavsett vilka frågor det rör sig om. En tredjedel av svenska hushålls klimatutsläpp relateras till mat och som en av Sveriges största livsmedelsproducenter är det viktigt att vi är med och tar vårt ansvar, samtidigt som vi hjälper våra kunder att nå sina egna mål och hållbarhetsambitioner.

LÄS MER OM VÅRT HÅLLBARHETSARBETE

Du hör väl av dig?

Är du sugen på att få mer inspiration och tips kring hur du kan arbeta med teman kring maten i skolorna? Eller är du kanske nyfiken på någon av våra produkter? Tveka inte att höra av dig till oss omedelbums med dina frågor.

KONTAKTUPPGIFTER

Koll på det senaste!

Cirka en gång i månaden mailar vi ut ett nyhetsbrev med nyheter, koncept, tips, recept och en massa andra godsaker. Så för att inte missa något rekommenderar vi starkt att du registrerar dig till vårt finfina nyhetsbrev.

ANMÄLAN NYHETSBREV