Matsvinn

Orkla FoodSolutions tar ett aktivt ansvar för att minska matsvinnet – en av de största miljöbovarna. Och förmodligen en av de mest onödiga. 

Naturligtvis arbetar vi inom hela Orkla Foods Sverige med att minska svinnet i vår egen verksamhet. Men vi på Orkla FoodSolutions har även som mål att hjälpa restauranger och storkök att minska sitt eget matsvinn.

Vi gör det bland annat genom att bjuda på enkla tips, sprida kunskap, lyfta andras framgångsrika arbeten och genom samarbeten.

Tillsammans kan vi göra stor skillnad och undvika det meningslösa slöseriet med mat. Mat som istället ska göra nytta i allas våra magar.

Två medarbetare som står vid ett produktionsband. Vitklädda, med hörselkåpor, hårnät och handskar.

Orkla ska minska sitt matsvinn

Cirka en tredjedel av all den mat som produceras globalt hamnar aldrig i någons mage*. På Orkla gör vi vårt bästa för att minska matsvinnet, bland annat när vi utvecklar våra produkter och förpackningar, vid produktion, samt när vi sprider kunskap om matsvinn i våra erbjudanden till restauranger och storhushåll.

Till 2025 ska Orkla Foods Sverige halvera sitt eget avfall och bidra till att minska matavfallet i andra delar av värdekedjan. Genom produkt- och förpackningsinnovationer, engagera konsumenter till att ta större ansvar, samt samarbeta med leverantörer, kunder och andra partners. *FAO Summary report ”Food wastage footprint, Impacts on natural resources”

Åtgärder för minskat matsvinn

Under åren har vi gjort flera insatser i våra anläggningar för att minska svinnet och arbeta cirkulärt med biprodukter och avfall. Exempelvis justerade vi ett rullband vid vår köttbullslinje i Eslöv så att färre köttbullar rullade av (vi räddade på så vis över 100 000 portioner köttbullar), medan ett maskinbyte i Örebro innebar att vi minskade RisiFrutti-spillet med hela 5%.

Andra goda exempel är att rapsoljan som vi använder när vi friterar Felix Pommes frites och skalrester från potatistillagningen i Eslöv går till biobränsle. Degrester från pizzabakningen i Vansbro och äppelskruttar från kokning av äppelmos i Tollarp blir foder till de lokala böndernas djur.

En enorm hög med potatis som skördats och förvaras i en lagerlokal.

Produkter som minskar matsvinnet

Våra potatisprodukter är ett gott exempel på hur vi hanterar råvaran med största respekt och använder så mycket som möjligt av potatisen. De som har rätt form blir till potatisklyftor, medan andra förvandlas till potatisbullar och potatismos.

Grundaren Herbert Felix insåg problematiken redan på 1930-talet. Då gällde det gurkorna. När vissa gurkor inte platsade i burkarna, skapade han en helt ny produkt för att ta vara på råvaran. Under en resa i USA snappade han upp den växande fastfood-trenden, vilket ledde till utvecklingen av klassikern Felix Bostongurka. En riktig matsvinnshjälte där all gurkråvara är välkommen.

Lösningar som motverkar matsvinn

Vi utvecklar konstant nya lösningar så att du som kund kan minska matsvinnet bara genom att använda våra produkter. Felix ketchupflaska har numera en förpackning som är enklare att ställa upp och ner. Sillhinkarna inom Abba Gastronomi har en syrebarriär som gör att sillen håller sin goda kvalitet genom hela hållbarhetstiden. En helt unik egenskap på marknaden.

Även anpassning av produktstorleken spelar en viktig roll. Exempelvis enportionsrätter får inte vara för stora så att mat som inte orkas ätas upp hamnar i soporna. Medan Felix pyttbaser och pajskal gör det enkelt att åstadkomma nya smaskiga lunchrätter på gårdagens rester. Ett smart svinntänk utifrån flera perspektiv.

Händer som lägger ner råvaror i ett pajskal. Minskar på så vis matsvinnet.
Svinntavla på en skola, där datum och mängden matsvinn visas upp.

Skolor som minskat sitt matsvinn

Många skolor är duktiga på att minska sitt matsvinn. förskolan Rosa Tornet i Lund låter man barnen som vill ha en extra portion komma ut i den spännande miljön i köket för att hämta, eftersom mat som tagits fram och dukats undan inte får lov att sättas fram igen. Ett enkelt och roligt sätt att motverka svinn.

Älvkullegymnasiet i Karlstad har man gjort ett vegetariskt Green Room som alternativ till den ordinarie menyn. En halvtimme innan stängning flyttar de över eventuella rester från denna miljö till den ordinarie linjen och minimerar därmed svinnet.

Restauranger alltmer svinnmedvetna

Även restauranger och krogar blir allt duktigare på att minska sitt matsvinn. Det ligger inte bara miljöaspekter i svinnarbetet, det är även en fråga om ekonomi. “Allt som ligger i den svarta sopsäcken är ju pengar”, som vår kulinariska kreatör Johan Liljegren uttrycker det.

Det finns restauranger som tar tillvara på råvaror som annars skulle kastats av andra, såsom lunchkrogen Spill i Malmö. Du kan också servera färdiga portioner istället för att erbjuda buffébord. Ögat är ofta hungrigare än magen, vilket leder till att mycket mat slängs när gästerna inte orkar äta upp allt.

Händer som rör runt vegofärs och spenat i ett bleck.

Tillsammans räddade vi 36 ton rödbetor

I samarbete med Rscued lyckades vi rädda 36 ton rödbetor från att förvandlas till matsvinn.

Istället blev rödbetorna till ljuvligt god hummus som hotellgäster och convenience-kunder fick njuta av.

Fler delar av vårt hållbarhetsarbete

Att arbeta med hållbarhet är något som genomsyrar hela Orkla. En stor del av alla klimatutsläpp relateras till mat och som en av Sveriges största livsmedelsproducenter är det viktigt att vi ta vårt ansvar.​

Vår plattform för framtidens hållbara och hälsosamma mat. Genom event, webinar, koncept, produkter och samarbeten hoppas vi uppnå en bättre och godare värld. Tillsammans.

Genom att erbjuda ekologiska produkter hjälper vi dig att uppnå dina ekologiska mål. Samtidigt som du serverar god och näringsriktig mat som dina gäster kan lita på.

Vi har klimatberäknat våra recept och produkter, så att du enklare ska kunna göra kloka val när du handlar och planerar dina menyer. Här kan du läsa om tankarna som ligger till grund för detta.