Make Waste Taste – 5 smarta tips som gör svinn till win-win

En av de vanligaste frågorna vi får är hur man ska minska matsvinnet i sin verksamhet. För att svara på frågan har vi skapat en Svinnskola vid namnet ”Make Waste Taste”. Full med enkla verktyg för att komma igång med svinnarbetet.

En av de vanligaste frågorna vi får är hur man ska minska matsvinnet i sin verksamhet. För att svara på frågan har vi skapat en Svinnskola vid namnet ”Make Waste Taste”. Full med enkla verktyg för att komma igång med svinnarbetet.

Innan vi satte ihop utbildningen gjorde vi en undersökning bland restauranger och storkök för att ta reda vad man behöver för att minska matsvinnet. En av frågorna handlade om vad man behöver hjälp med. Högst upp på listan kom utbildning och inspiration. Här nedan är hela listan.

Vad behöver du för hjälp för att minska matsvinnet?

 1. Utbildning och inspiration – 25%
 2. Mer internt samarbete, förbättringar behövs – 24%
 3. Ansvar hos gästen, utbilda gäster – 22%
 4. Bättre måltidsmiljö – 7%
 5. Mindre stress i arbetet, fler anställda behövs – 5%
 6. Vetskap om antal gäster – 4%
 7. Övrigt – 13%

Utifrån undersökningen har vi tagit fram utbildningen ”Make Waste Taste” där vi går igenom allt från hur du ska styra upp inköp och förvaring till konkreta recept på hur du gör ”waste tasty”!

5 tips på hur du jobbar svinnsmart i köket

Inköp/Planering
Våga vara kort på råvaror inför service och ha alltid en plan för vad du kan ersätta dagens lunch med (så kallade nödraketer), om rätten tar slut mitt i service. På detta sätt blir du samtidigt av med något i kylen.

Förvaring
Tänk igenom hur du förvarar rester på bästa sätt. Ha alltid en 1-2-3 lag i kylen för att kunna pickla överblivna grönsaker. Och se din frys som ett kassavalv där du kan spara ihop till en hel servering, inte en utdragen process där råvaror förvandlas till sopor.

Tillagning
Tillaga dina råvaror på ett sätt så att de bibehåller sin volym och sin smak, det blir både godare och mer ekonomiskt. Planera även så att du inte börjar med att tillaga all mat, tillaga istället lite åt gången så att du hela tiden kan servera nylagad mat.

Servering
Med bra matsalsarbete kan du styra gästen att välja det du vill bli av med. Gör något riktigt gott av det du har lite av och sälj det som dagens special till ett bra pris. Både gästen och du ska vinna på att vara svinnsmarta!

Upcycling
Vad kan du ”upcycla” i köket? Låt puts från fisk bli en del av en fisk & skaldjurs-lasagne, toppa med skalade räkor så har du en toppen-rätt! Tänk hela tiden ett steg längre så blir du automatiskt svinnsmart. Är du med?

Svinnbovar och tre-stegs-raketer

I undersökningen var det framförallt sex råvaror eller rester som ofta blev till svinn, så kallade svinnbovar. Du ser dem i listan här nedan.

Sex vanliga matsvinnbovar

 1. Grönsaksrens
 2. Gurka
 3. Frukt
 4. Mjölk och grädde
 5. Potatis
 6. Ris

I svinnskolan ”Make Waste Taste” lär vi ut hur du förvandlar dessa svinnbovar till nya goda rätter. Vi brukar tala om tre-stegs-raketer, vilket betyder att det finns en plan för hur du använder rätterna mer än en dag.

Det här är som sagt ett litet smakprov. Boka in dig och kollegorna på ”Make Waste Taste” och kom igång med arbetet för att minska matsvinnet. Kontakta din säljare eller mejla direkt till ann.rebenstam@orklafoods.se.

Nu kör vi – let’s make waste taste!

Cylindervas i glas på en piedestal, vasen är full med gamla grönsaker.

Dela med andra

Läs också…