Orkla FoodSolutions

Hållbarhet

GOD MAT SOM GÖR GOTT

Att arbeta med hållbarhet är något som genomsyrar hela Orkla och är alltid med på agendan, oavsett vilka frågor det rör sig om. En tredjedel av svenska hushålls klimatutsläpp relateras till mat och som en av Sveriges största livsmedelsproducenter är det viktigt att vi ta vårt ansvar.

Vi på Orkla FoodSolutions har som målsättning att hjälpa dig som kock, menyplanerare, kostchef och restaurangägare att uppnå dina mål inom hållbarhet och hälsa. Vi hoppas kunna inspirera dig och att vi kan jobba tillsammans för att göra skillnad.

Bara genom samarbete kan vi äta planeten hel.

Fler delar av vårt hållbarhetsarbete

Ann Rebenstam på Next is Now Matfestivalens scen.

Vår plattform för framtidens hållbara och hälsosamma mat. Genom event, webinar, koncept, produkter och samarbeten hoppas vi uppnå en bättre och godare värld. Tillsammans.

Orkla FoodSolutions tar ett aktivt ansvar för att minska matsvinnet – en av de största miljöbovarna. Och en av de mest onödiga. Vi försöker även hjälpa restauranger och storkök att minska sitt eget matsvinn.

Genom att erbjuda ekologiska produkter hjälper vi dig att uppnå dina ekologiska mål. Samtidigt som du serverar god och näringsriktig mat som dina gäster kan lita på.

Vi har klimatberäknat våra recept och produkter, så att du enklare ska kunna göra kloka val när du handlar och planerar dina menyer. Här kan du läsa om tankarna som ligger till grund för detta.

Fem cirklar som symboliserar de områden inom hållbarhet som vi fokuserar lite extra på.

Våra fokusområden

Orkla stöttar som koncern FN:s 17 Global Goals for Sustainable Development, varav 8 mål har valts ut som vi lägger vårt fokus på. Inom Orkla Foods Sverige har vi högt uppsatta mål, och vi har formulerat om detta till 5 olika områden eller inriktningar. Nedan kan du läsa exempel på vad FoodSolutions gör inom respektive.

  • Näring och välbefinnande
  • Säkra produkter
  • Hållbara inköp
  • Miljöengagemang
  • Människor och samhälle

Näring och välbefinnande

Fyra olika maträtter skapade med Anamma Formbar Vegofärs.

Konsumtion som bidrar till god hälsa

Vi vill göra det lättare för dig att laga hälsosam och god mat åt dina gäster. Detta kan exempelvis handla om åtgärder där vi reducerar salt- eller sockermängden, så som vi gjort i delar av vårt sortiment av Önos drycker och Felix Ketchup.

Det kan även handla om att erbjuda veganska produkter från Anamma eller grönsaksbaserade produkter från Lecora, för att på så vis få fler att upptäcka det fantastiskt goda sortimentet vars bas kommer från växtriket.

Inspirera till hälsosam livsstil

För att hjälpa restauranger och kockar har vi tagit fram massvis av inspirerande koncept och recept. Till exempel har vi skapat konceptet Fast Fusion Friday för skolbarn och ungdomar, fullt med vegetariska recept och rolig inspiration för att få den yngre generationen att upptäcka all god, grön mat som finns.

Även privata restauranger kan hämta vegetarisk inspiration och recept från våra koncept såsom Fast Vego och Heja Husman. För att hjälpa de äldre och sjuka att få i sig all viktig näring har vi tagit skapat ett mellanmålskoncept med receptkort som vi kallar Snackisar. För att nämna några exempel på koncept.

Tre barn med Fast Fusion Friday-tshirts sitter vid ett bord och ger tummarna upp till den goda maten de just ätit.

Säkra produkter

Nyskördade gurkor som åker på rullband och hamnar på hög.

Säkerhet - ett arbete genom alla led

Livsmedelssäkerhet och kvalitet är hörnstenar när det gäller att bygga starka kundrelationer och ett långsiktigt och lönsamt företag. Goda livsmedelssäkerhets- och kvalitetssystem som tillämpas på ett enhetligt sätt har därför högsta prioritet hos Orkla och vi har tagit en kompromisslös hållning i denna fråga.

Vår egen Orkla Food Safety Standard lägger ribban högt, den hjälper oss att säkra våra produkter genom hela värdekedjan. Vi ställer höga krav på våra leverantörer såväl som på våra egna anläggningar. Oavsett om du är en lunchrestaurang, finkrog, skolmatsal eller ett pittoreskt café på landet, så ska du som kund aldrig behöva tvivla!

Hållbara inköp

Närbild på spade som är nedstucken i jord.

Hållbarhet genomsyrar allt

Hållbarhet handlar bland annat om att säkra arbetarnas villkor hos de leverantörer vi väljer att samarbeta med, till exempel genom att vi Fairtrade-märker vissa av våra produkter såsom Önos ekologiska sylter.

Orkla arbetar mycket med hållbart jordbruk inom både djuromsorg och odlat, vilket i sin tur leder till att du kan servera dina gäster grönsaker och kött som är KRAV-märkt och som uppfyller UHM-kriterierna.

Exempel på hållbarhet i produkter

Utöver ekologiska sylter erbjuder vi även följande exempel: vegobullar gjorda på certifierad soja eller svenskodlade ärtor, sill från livskraftiga bestånd (sill är ett av de mest hållbara animaliska proteinerna du kan servera), Nugatti nötcreme och Felix pajskal som är fria från palmolja, och mycket mer.

Att arbeta med ansvarsfulla leverantörer hjälper dig att uppnå dina egna hållbarhetsmål och servera dina gäster hållbara menyer.

Anamma Formbar Vegofärs Ärta, Anamma Vegonuggets Ärta och Anamma Vegobullar Ärta serverade på tre olika vis.

Vår fångstfilosofi

Vi försöker vara så transparenta som möjligt när det gäller våra råvaror, inte minst de som kommer från havet. Vi strävar alltid efter att ansvarsfulla företagsprinciper ska genomsyra hela leverantörskedjan.

Självklart vill vi bidra till att lösa komplexa sociala och miljömässiga utmaningar och säkerställa att de ingredienser, råvaror, förpackningar och resurser vi använder är hållbart fiskade, under schyssta förhållanden och håller en hög kvalitet. I vår produktsök kan du se fångstområde och redskap på respektive produkt.

Miljöengagemang

Närbild på en hög med massvis av nyskördade gurkor.

Fossilfritt och mindre svinn

Orkla Foods Sverige har som bolag åtagit sig till att dramatiskt minska utsläppen av växthusgaser och sträva efter att bli helt fossilfria. Redan nu kommer elenergin på våra anläggningar från förnyelsebara källor.

Matsvinn är också en stor bov i dramat, men vi har flera goda exempel på hur både vi, du och dina matgäster tillsammans kan minska detta otroliga slöseri. Visste du till exempel att den goda Felix Bostongurka som du serverar på lunchen eller mosbrickan görs på gurkbitar som annars skulle kasserats?

Skapa egen klimatsmart veckomeny

Vi på Orkla FoodSolutions har lanserat en klimatmärkning som finns på alla våra recept för restaurang och storhushåll. På så sätt hjälper vi till att öka medvetenheten om matens klimatpåverkan, och med vårt tillhörande digitala verktyg för menyplanering kan du som menyskapare eller kock skapa och planera dina egna CO2-beräknade veckomenyer.

Med vårt klimatverktyg kan vi även beräkna våra produkters klimatavtryck, vilket till exempel visar att veganska produkter från Anamma har cirka 90% mindre klimatpåverkan än liknande produkter gjorda på nötfärs.

Många olika rätter ståendes på en beige bakgrund. Ovanför dem syns en grön symbol som indikerar hur stor klimatpåverkan rätterna har.
En stor hög med nyskördade rödbetor ligger ute på en åker. I bakgrunden syns en suddig traktor körandes på åkern.

Biologisk mångfald

Biologisk mångfald, eller biodiversitet, är variationsrikedomen bland levande organismer och av de ekosystem som de ingår i. Den är nödvändig för att jordens ekosystem ska vara i balans och kunna ge oss människor det vi behöver – som luft att andas, vatten att dricka och mat att äta.

Vår befolkningsökning och ekonomiska utveckling har bidragit till en drastisk minskning av biologisk mångfald, bland annat genom omvandling av skog och våtmarker till jordbruksmark.

Hur vänder vi trenden?

Hur kan vi då vända den negativa trenden? Vegetabiliska proteinkällor har generellt sett en mindre påverkan på både klimatet och den biologiska mångfalden, då det är ett effektivare sätt att mätta magar jämfört med animalier. Avsevärt mindre markyta behövs när grödorna går direkt till tallriken utan att ge det till djuren som foder. Det finns också flera certifieringar ställer krav för att skydda och gynna biologisk mångfald.

Spana gärna in intervjun med Lars och Helene på Orkla Foods Sverige om just biologisk mångfald.

Flera tallrikar med vegetariska måltider mot en grön bakgrund. Sedda ovanifrån. En broccolistam ligger bredvid på ett bakplåtspapper.

Människor och samhälle

Kocken Marcus undervisar andra människor i ett kök. Han sträcker sig efter en skål med ingredienser.

Engagemang som gör skillnad

Jämställdhet, en kultur med hög integritet och viktigast av allt – nolltolerans mot skador på jobbet är några av de självklarheter som råder på alla nivåer i hela företaget. Förutom detta delade ansvar så vill vi på Orkla FoodSolutions även vara med och bidra till att skapa ett ökat intresse för hela vår fantastiska bransch.

För att motverka den stora kockbristen inom restauranger och storhushåll har vi under flera år sponsrat Visitas tävling “Kockduellen”, vars huvudsakliga mål är att uppmuntra gymnasielever att söka till restaurangskolor.