Hållbarhet

GOD MAT SOM GÖR GOTT

Att arbeta med hållbarhet är något som genomsyrar hela Orkla och är alltid med på agendan oavsett vilka frågor det rör sig om. En tredjedel av svenska hushålls klimatutsläpp relateras till mat och som en av Sveriges största livsmedelsproducenter är det viktigt att ta vårt ansvar.

Vi på Orkla FoodSolutions har som målsättning att hjälpa dig som kock, menyplanerare, kostchef eller restaurangägare att uppnå dina mål inom hållbarhet och hälsa. Se vår film och läs om några goda exempel på hur vi jobbar för att så inspiration till hur vi kan jobba tillsammans för att göra skillnad.

För att lyckas är det naturligtvis av största vikt att vi har koll på verkligheten och de händelser och trender som tar plats runtom i hela världen. EAT Lancet och One Planet Plate är några intitiativ som vi tar upp här samt ger exempel hur vi på Orkla FoodSolutions gör vårt för att svara upp till dess rekommendationer.

Vi behöver alla hjälpas åt för att komma tillrätta med hållbarhets- och hälosutmaningarna och går från ord till handling. Bara genom samarbete kan vi äta planeten hel.

”Vi vill vara er främsta partner i hållbarhetsfrågor. Vi hjälper er med att sänka klimatpåverkan, minimera matsvinnet – och inspirerar till mer hälsosamma alternativ på menyn. Samtidigt som vi ökar er lönsamhet.”

Ellinor Persson
Marknadschef FoodSolutions

”Vi vill vara det goda bolaget som gör skillnad för morgondagen. Och vi vill inspirera andra bolag att göra detsamma.”

Henrik Juhlin
CEO

”Tillsammans skapar vi älskad mat och dryck, som både smakar gott och gör gott idag, och för kommande generationer.”

Agneta Påander
Hållbarhetsdirektör

FOKUSOMRÅDEN

INGEN KAN GÖRA ALLT, MEN ALLA KAN GÖRA NÅGOT!

Orkla stöttar som koncern FN:s 17 Global Goals for Sustainable Development, varav 8 mål har valts ut som vi lägger vårt fokus på. Inom Orkla har vi formulerat om detta till 5 olika områden eller inriktningar:

Orklas hållbarhetsikoner på ett papper liggande på ett mörkt träbord.
Orklas hållbarhetsikoner på ett papper liggande på ett mörkt träbord.

NÄRING OCH VÄLBEFINNANDE

SÄKRA PRODUKTER

HÅLLBARA INKÖP

MILJÖENGAGEMANG

MÄNNISKOR OCH SAMHÄLLE

Hos oss på Orkla FoodSolutions arbetar vi hårt med att uppfylla samma mål och fokusområden, med fokus på restaurang- och storhushållsmarknaden.

Vi har kommit en bra bit på vägen och vi är oerhört stolta över det arbete vi gör. Därför tänkte vi presentera några goda exempel inom varje fokusområde nedan. Förhoppningsvis kan det inspirera till action och uppmuntra dig till att ta kontakt med oss då vi väldigt gärna vill samarbeta med dig så att vi kan hjälpas åt att uppnå vår gemensamma potential tillsammans.

Klicka på respektive rubrik här undertill för att djupdyka lite mer.

Fyra olika varianter av Anamma formbar färs, sett uppifrån.
Fyra olika varianter av Anamma formbar färs, sett uppifrån.

KONSUMTION SOM BIDRAR TILL GOD HÄLSA

Vi vill göra det lättare för dig att laga hälsosam och god mat åt dina gäster. Detta kan exempelvis handla om åtgärder där vi reducerar salt- eller sockermängden, så som vi gjort i delar av vårt sortiment av Önos drycker och Felix Ketchup. Det kan även handla om att erbjuda veganska produkter från Anamma eller grönsaksbaserade produkter från Lecora, för att på så vis få fler att upptäcka det fantastiskt goda sortimentet vars bas kommer från växtriket.

Vegoburgare och pommes på en bricka och en rutig servett.
Vegoburgare och pommes på en bricka och en rutig servett.

INSPIRERA TILL HÄLSOSAM LIVSSTIL

För att hjälpa restauranger och kockar har vi tagit fram massvis av inspirerande koncept och recept. Till exempel har vi skapat konceptet Fast Fusion Friday för skolbarn och ungdomar, fullt med vegetariska recept och rolig inspiration för att få den yngre generationen att upptäcka all god, grön mat som finns. Även privata restauranger kan hämta vegetarisk inspiration och recept från våra koncept såsom Fast Casual och Heja Husman. För att hjälpa de äldre och sjuka att få i sig all viktig näring har vi tagit skapat ett mellanmålskoncept med receptkort som vi kallar Snackisar. För att nämna några exempel på koncept.

Nyskördade gurkor lastade på pall ute på en åker.
Nyskördade gurkor lastade på pall ute på en åker.

ETT ARBETE GENOM ALLA LED

Livsmedelssäkerhet och kvalitet är hörnstenar när det gäller att bygga starka kundrelationer och ett långsiktigt och lönsamt företag. Goda livsmedelssäkerhets- och kvalitetssystem som tillämpas på ett enhetligt sätt har därför högsta prioritet hos Orkla och vi har tagit en kompromisslös hållning i denna fråga. Vår egen Orkla Food Safety Standard lägger ribban högt, den hjälper oss att säkra våra produkter genom hela värdekedjan. Vi ställer höga krav på våra leverantörer såväl som på våra egna anläggningar. Oavsett om du är en lunchrestaurang, finkrog, skolmatsal eller ett pittoreskt café på landet, så ska du som kund aldrig behöva tvivla!

Närbild på spade som är nedstucken i jorden.
Närbild på spade som är nedstucken i jorden.

HÅLLBARHET GENOMSYRAR ALLT

Hållbarhet handlar bland annat om att säkra arbetarnas villkor hos de leverantörer vi väljer att samarbeta med, till exempel genom att vi Fairtrade-märker vissa av våra produkter såsom Önos ekologiska sylter. Orkla arbetar mycket med hållbart jordbruk inom både djuromsorg och odlat, vilket i sin tur leder till att du kan servera dina gäster grönsaker och kött som är KRAV-märkt och som uppfyller UHM-kriterierna,

Närbild på Vrigstad ostkaka med Ekströms Hallonmousse
Närbild på Vrigstad ostkaka med Ekströms Hallonmousse

Vi erbjuder exempelvis även vegobullar gjorda på certifierad soja, sill från livskraftiga bestånd (något av det mest hållbara proteinet du kan servera), Nugatti som är fri från palmolja, ostkaka gjord på ägg från frigående höns, och mycket mer. Att arbeta med ansvarsfulla leverantörer hjälper dig att uppnå dina egna hållbarhetsmål och servera dina gäster hållbara menyer.

Fiskebåt på väg ut på havet i skärgården.
Fiskebåt på väg ut på havet i skärgården.

VÅR FÅNGSTFILOSOFI

Vi försöker vara så transparenta som möjligt när det gäller våra råvaror, inte minst de som kommer från havet. Vi strävar alltid efter att ansvarsfulla företagsprinciper ska genomsyra hela leverantörskedjan. Självklart vill vi bidra till att lösa komplexa sociala och miljömässiga utmaningar och säkerställa att de ingredienser, råvaror, förpackningar och resurser vi använder är hållbart fiskade, under schyssta förhållanden och håller en hög kvalitet.

LÄS MER OM FÅNGSTOMRÅDEN OCH REDSKAP

Felix Pommes Criss Cut med bostongurka och rostad chili i en bägare.
Felix Pommes Criss Cut med bostongurka och rostad chili i en bägare.
FOSSILFRITT OCH MINDRE SVINN

Orkla Foods Sverige har som bolag åtagit sig till att dramatiskt minska utsläppen av växthusgaser och sträva efter att bli helt fossilfria. Redan nu kommer elenergin på våra anläggningar från förnyelsebara källor. Matsvinn är också en stor bov i dramat, men vi har flera goda exempel på hur både vi, du och dina matgäster tillsammans kan minska detta otroliga slöseri. Visste du till exempel att den goda Felix Bostongurka som du serverar på lunchen eller mosbrickan görs på gurkbitar som annars skulle kasserats?

Orkla FoodSolutions logga för vår klimatsmarta menyplanerare.
Orkla FoodSolutions logga för vår klimatsmarta menyplanerare.

SKAPA EGNA KLIMATSMARTA VECKOMENYER

Vi på Orkla FoodSolutions har lanserat en klimatmärkning som finns på alla våra recept för restaurang och storhushåll. På så sätt hjälper vi till att öka medvetenheten om matens klimatpåverkan, och med vårt tillhörande digitala verktyg för menyplanering kan du som menyskapare eller kock skapa och planera dina egna CO2-beräknade veckomenyer. Med vårt klimatverktyg kan vi även beräkna våra produkters klimatavtryck, vilket till exempel visar att veganska produkter från Anamma har cirka 90% mindre klimatpåverkan än liknande produkter gjorda på nötfärs.

Hög med rödbetor som skördats.
Hög med rödbetor som skördats.

BIOLOGISK MÅNGFALD

Biologisk mångfald, eller biodiversitet, är variationsrikedomen bland levande organismer och av de ekosystem som de ingår i. Den är nödvändig för att jordens ekosystem ska vara i balans och kunna ge oss människor det vi behöver – som luft att andas, vatten att dricka och mat att äta. Vår befolkningsökning och ekonomiska utveckling har bidragit till en drastisk minskning av biologisk mångfald, bland annat genom omvandling av skog och våtmarker till jordbruksmark.

Hur kan vi då vända den negativa trenden? Vegetabiliska proteinkällor har generellt sett en mindre påverkan på både klimatet och den biologiska mångfalden då det är ett effektivare sätt att mätta magar jämfört med animalier. Avsevärt mindre markyta behövs när grödorna går direkt till tallriken utan att ge det till djuren som foder. Det finns också flera certifieringar ställer krav för att skydda och gynna biologisk mångfald.

Spana gärna in intervjun med Lars och Helene på Orkla Foods Sverige om just biologisk mångfald.

Kulinariska kreatören Marcus lagar mat inför elever.
Kulinariska kreatören Marcus lagar mat inför elever.

ENGAGEMANG SOM GÖR SKILLNAD

Jämställdhet, en kultur med hög integritet och viktigast av allt – nolltolerans mot skador på jobbet är några av de självklarheter som råder på alla nivåer i hela företaget. Förutom detta delade ansvar så vill vi på Orkla FoodSolutions även vara med och bidra till att skapa ett ökat intresse för hela vår fantastiska bransch. För att motverka den stora kockbristen inom restauranger och storhushåll har vi under flera år sponsrat Visitas tävling “Kockduellen”, vars huvudsakliga mål är att uppmuntra gymnasielever att söka till restaurangskolor.

Fyra olika varianter av Anamma formbar färs, sett uppifrån.
Fyra olika varianter av Anamma formbar färs, sett uppifrån.

KONSUMTION SOM BIDRAR TILL GOD HÄLSA

Vi vill göra det lättare för dig att laga hälsosam och god mat åt dina gäster. Detta kan exempelvis handla om åtgärder där vi reducerar salt- eller sockermängden, så som vi gjort i delar av vårt sortiment av Önos drycker och Felix Ketchup. Det kan även handla om att erbjuda veganska produkter från Anamma eller grönsaksbaserade produkter från Lecora, för att på så vis få fler att upptäcka det fantastiskt goda sortimentet vars bas kommer från växtriket.

Vegoburgare och pommes på en bricka och en rutig servett.
Vegoburgare och pommes på en bricka och en rutig servett.

INSPIRERA TILL HÄLSOSAM LIVSSTIL

För att hjälpa restauranger och kockar har vi tagit fram massvis av inspirerande koncept och recept. Till exempel har vi skapat konceptet Fast Fusion Friday för skolbarn och ungdomar, fullt med vegetariska recept och rolig inspiration för att få den yngre generationen att upptäcka all god, grön mat som finns. Även privata restauranger kan hämta vegetarisk inspiration och recept från våra koncept såsom Fast Casual och Heja Husman. För att hjälpa de äldre och sjuka att få i sig all viktig näring har vi tagit skapat ett mellanmålskoncept med receptkort som vi kallar Snackisar. För att nämna några exempel på koncept.

Nyskördade gurkor lastade på pall ute på en åker.
Nyskördade gurkor lastade på pall ute på en åker.

ETT ARBETE GENOM ALLA LED

Livsmedelssäkerhet och kvalitet är hörnstenar när det gäller att bygga starka kundrelationer och ett långsiktigt och lönsamt företag. Goda livsmedelssäkerhets- och kvalitetssystem som tillämpas på ett enhetligt sätt har därför högsta prioritet hos Orkla och vi har tagit en kompromisslös hållning i denna fråga. Vår egen Orkla Food Safety Standard lägger ribban högt, den hjälper oss att säkra våra produkter genom hela värdekedjan. Vi ställer höga krav på våra leverantörer såväl som på våra egna anläggningar. Oavsett om du är en lunchrestaurang, finkrog, skolmatsal eller ett pittoreskt café på landet, så ska du som kund aldrig behöva tvivla!

Närbild på spade som är nedstucken i jorden.
Närbild på spade som är nedstucken i jorden.

HÅLLBARHET GENOMSYRAR ALLT

Hållbarhet handlar bland annat om att säkra arbetarnas villkor hos de leverantörer vi väljer att samarbeta med, till exempel genom att vi Fairtrade-märker vissa av våra produkter såsom Önos ekologiska sylter. Orkla arbetar mycket med hållbart jordbruk inom både djuromsorg och odlat, vilket i sin tur leder till att du kan servera dina gäster grönsaker och kött som är KRAV-märkt och som uppfyller UHM-kriterierna,

Närbild på Vrigstad ostkaka med Ekströms Hallonmousse
Närbild på Vrigstad ostkaka med Ekströms Hallonmousse

Vi erbjuder exempelvis även vegobullar gjorda på certifierad soja, sill från livskraftiga bestånd (något av det mest hållbara proteinet du kan servera), Nugatti som är fri från palmolja, ostkaka gjord på ägg från frigående höns, och mycket mer. Att arbeta med ansvarsfulla leverantörer hjälper dig att uppnå dina egna hållbarhetsmål och servera dina gäster hållbara menyer.

Fiskebåt på väg ut på havet i skärgården.
Fiskebåt på väg ut på havet i skärgården.

VÅR FÅNGSTFILOSOFI

Vi försöker vara så transparenta som möjligt när det gäller våra råvaror, inte minst de som kommer från havet. Vi strävar alltid efter att ansvarsfulla företagsprinciper ska genomsyra hela leverantörskedjan. Självklart vill vi bidra till att lösa komplexa sociala och miljömässiga utmaningar och säkerställa att de ingredienser, råvaror, förpackningar och resurser vi använder är hållbart fiskade, under schyssta förhållanden och håller en hög kvalitet.

LÄS MER OM FÅNGSTOMRÅDEN OCH REDSKAP

Felix Pommes Criss Cut med bostongurka och rostad chili i en bägare.
Felix Pommes Criss Cut med bostongurka och rostad chili i en bägare.
FOSSILFRITT OCH MINDRE SVINN

Orkla Foods Sverige har som bolag åtagit sig till att dramatiskt minska utsläppen av växthusgaser och sträva efter att bli helt fossilfria. Redan nu kommer elenergin på våra anläggningar från förnyelsebara källor. Matsvinn är också en stor bov i dramat, men vi har flera goda exempel på hur både vi, du och dina matgäster tillsammans kan minska detta otroliga slöseri. Visste du till exempel att den goda Felix Bostongurka som du serverar på lunchen eller mosbrickan görs på gurkbitar som annars skulle kasserats?

Orkla FoodSolutions logga för vår klimatsmarta menyplanerare.
Orkla FoodSolutions logga för vår klimatsmarta menyplanerare.

SKAPA EGNA KLIMATSMARTA VECKOMENYER

Vi på Orkla FoodSolutions har lanserat en klimatmärkning som finns på alla våra recept för restaurang och storhushåll. På så sätt hjälper vi till att öka medvetenheten om matens klimatpåverkan, och med vårt tillhörande digitala verktyg för menyplanering kan du som menyskapare eller kock skapa och planera dina egna CO2-beräknade veckomenyer. Med vårt klimatverktyg kan vi även beräkna våra produkters klimatavtryck, vilket till exempel visar att veganska produkter från Anamma har cirka 90% mindre klimatpåverkan än liknande produkter gjorda på nötfärs.

Hög med rödbetor som skördats.
Hög med rödbetor som skördats.

BIOLOGISK MÅNGFALD

Biologisk mångfald, eller biodiversitet, är variationsrikedomen bland levande organismer och av de ekosystem som de ingår i. Den är nödvändig för att jordens ekosystem ska vara i balans och kunna ge oss människor det vi behöver – som luft att andas, vatten att dricka och mat att äta. Vår befolkningsökning och ekonomiska utveckling har bidragit till en drastisk minskning av biologisk mångfald, bland annat genom omvandling av skog och våtmarker till jordbruksmark.

Hur kan vi då vända den negativa trenden? Vegetabiliska proteinkällor har generellt sett en mindre påverkan på både klimatet och den biologiska mångfalden då det är ett effektivare sätt att mätta magar jämfört med animalier. Avsevärt mindre markyta behövs när grödorna går direkt till tallriken utan att ge det till djuren som foder. Det finns också flera certifieringar ställer krav för att skydda och gynna biologisk mångfald.

Spana gärna in intervjun med Lars och Helene på Orkla Foods Sverige om just biologisk mångfald.

Kulinariska kreatören Marcus lagar mat inför elever.
Kulinariska kreatören Marcus lagar mat inför elever.

ENGAGEMANG SOM GÖR SKILLNAD

Jämställdhet, en kultur med hög integritet och viktigast av allt – nolltolerans mot skador på jobbet är några av de självklarheter som råder på alla nivåer i hela företaget. Förutom detta delade ansvar så vill vi på Orkla FoodSolutions även vara med och bidra till att skapa ett ökat intresse för hela vår fantastiska bransch. För att motverka den stora kockbristen inom restauranger och storhushåll har vi under flera år sponsrat Visitas tävling “Kockduellen”, vars huvudsakliga mål är att uppmuntra gymnasielever att söka till restaurangskolor.

Hållbarhetsikoner i olika färger från Orkla Foods Sverige.

MATSVINN OCH KLIMATMÄRKNING

Två stora områden inom hållbarhetsarbetet är, som vi tidigare varit inne på, matsvinn och klimatmärkning av produkter och recept.

Laga paj från grunden med Felix pajskal som dessutom är palmoljefria.
Laga paj från grunden med Felix pajskal som dessutom är palmoljefria.

MATSVINN

Matsvinn är en stor bov i klimatdramat, och visst känns det fel att slänga mat som kunde mättat någon annans mage istället.

LÄS MER OM HUR VI KAN MOTVERKA MATSVINN TILLSAMMANS

Kockarm som sträcker sig in och lägger en Anamma Vegokorv istekpanna, samtidigt som det syns en klimatmärkning i ovankant.
Kockarm som sträcker sig in och lägger en Anamma Vegokorv istekpanna, samtidigt som det syns en klimatmärkning i ovankant.

KLIMATMÄRKNING

Vi har klimatmärkt både våra produkter och våra recept, så att du och dina gäster ska kunna ta mer genomtänka middagsbeslut.

LÄS MER OM HUR VI ARBETAR MED KLIMATMÄRKNING

Next Is Now på blå bakgrunde med rotfrukter och grönsaker.
Agneta talar på event för Next is Now.
Next is Now-rätter på blå bakgrund.

NEXT IS NOW - FRAMTIDENS MAT REDAN IDAG

LÅT OSS GÖRA SKILLNAD TILLSAMMANS

Nästa generations ätande är redan här. Det måste det vara. För klimatet, planetens och vår egen hälsas skull.

Vi har valt att kalla vår plattform för detta arbete för NEXT IS NOW. Inom dessa ramar har vi tagit fram ett antal koncept för både offentliga och privata verksamheter, samt noterat flertalet trender som är stora just nu eller som är på gång.  Allt är baserat på fakta och kunskap från ett antal oberoende experter inom olika områden som vi rådfrågat, och naturligtvis sammanslaget med vår egen gedigna erfarenhet av branschen. Vi tror starkt på att när vi alla arbetar tillsammans, när expertisen möter både industrin och kunderna, uppstår också de absolut bästa lösningarna.

Med allt detta som grund hoppas vi att just du vill hänga med på resan så att vi tillsammans kan ligga i framkant när det kommer till framtidens matvanor, hållbarhet och hela industrins bidrag till en bättre värld.

LÄS MER OM NEXT IS NOW
Vit illustrerad hand/finger som pekar åt höger.
Vit illustrerad hand/finger som pekar åt vänster.
Sara talar på event för Next is Now.
Asiatiska smaker serverade i olika skålar från konceptet Next is Now
Hållbarhetsväggen där alla eventdeltagarna fick sätta sina bästa tips och råd, både ur privat och professionell synvinkel.

DET BÖRJAR RÖRA PÅ SIG

Vi tar sats mot en (förhoppningsvis) bättre värld genom att först konstatera att det finns enorma globala utmaningar inom hållbarhet och hälsa som är direkt kopplade till livsmedel och dess bransch.

Hisnande 25% av jordens utsläpp av växthusgaser kan relateras till mat och dess produktion. Samtidigt är 2 miljarder av världens befolkning överviktiga och över 50% av Sveriges vuxna lider av övervikt eller fetma..

Hur råder vi bot på detta då? Det finns naturligtvis inga enkla svar, men nedan kan du läsa mer om de världsomspännande rapporterna, rörelserna och märkningarna inom EAT-Lancet och One Planet Plate, som båda syftar till att skapa en bättre balans mellan matproduktion, konsumtion och miljöpåverkan. Vi ger samtidigt korta exempel på hur vi på Orkla FoodSolutions gör vårt bästa för att möta upp utmaningarna som råder.

EAT-LANCET

The Planetray Health Plate enligt EAT-lancet-kommissionen.
The Planetray Health Plate enligt EAT-lancet-kommissionen.

EAT LANCET: TRE OMRÅDEN FÖR HÅLLBAR MAT

Eat Lancet-kommissionens rapport “Food in the Anthropocene: the EAT–Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems” identifierar vissa områden för hur vi uppnår hållbar och hälsosam mat. Det måste exempelvis ske ett skifte till mer växtbaserad kost samtidigt som vi minskar sockerintaget. Matvinnet måste halveras och det måste till en ny jordbruksrevolution.

Sett till den nordiska befolkningens konsumtionsmönster måste vi öka intaget av grönsaker och baljväxter, byta ut raffinerat spannmål till fullkorn, avsevärt minska konsumtionen av rött kött och begränsa sockerintaget för att äta en hälsosam kost inom de planetära gränserna.

LÄS MER OM EAT LANCET

LADDA NER NORDISK TOLKNING AV EAT LANCET

Rollup i entrén till Next is Now-eventet från Orkla FoodSolutions.
Rollup i entrén till Next is Now-eventet från Orkla FoodSolutions.

HUR KAN VI HJÄLPA DIG UPPNÅ EAT LANCET-REKOMMENDATIONERNA?

Vi kan hjälpa dig att möta de nordiska rekommendationerna på flera sätt. Till exempel erbjuder vi på Orkla FoodSolutions ett brett sortiment vegetarisk mat gjort av bönor och baljväxter, samt produkter med mindre socker och mer fullkorn.

För att inspirera kockar och restauranger att laga mer hållbart och hälsosamt tar vi fram specialanpassade koncept under vår plattform NEXT IS NOW.

I vårt sortiment finner du flera produkter med förhållandevis lågt CO2-avtryck, såsom det veganska sortimentet från Anamma och Naturli’, det vegetariska från Lecora och Felix, samt Frankful, varumärket där klimatvänlighet är själva grundstommen. Med vårt menyplaneringsverktyg kan våra kunder få CO2-beräknade recept och dessutom planera en klimatsmart veckomeny.

Vi jobbar aktivt med att minska matsvinnet – både i våra fabriker och genom att lansera “matsvinnsvänliga” produkter, samt ge våra kunder tips om hur de kan minska sitt eget svinn.

ONE PLANET PLATE

WWF One Planet Plate logga på bakgrund av rödbetor.
WWF One Planet Plate logga på bakgrund av rödbetor.

ONE PLANET PLATE: MÄRKNING FÖR HÅLLBARA MÅLTIDER

One Planet Plate är en märkning för måltider och avsedd för alla som vill servera hållbara måltider, till exempel restauranger, skolkök och måltidsleverantörer. För att använda märkningen behöver man ha ett avtal med WWF och måltiderna måste uppfylla följande kriterier:

Skiss av flera måltider frånn WWF One Planet Plate.
Skiss av flera måltider frånn WWF One Planet Plate.
  • Maxgräns för måltidens klimatpåverkan (mätt i koldioxidekvivalenter, CO2e) är enligt följande: Frukost: 0,4 kg CO2e, Lunch eller middag: 0,5 kg CO2e, och Veckomeny: 11 kg CO2e.
  • Det krävs grönt ljus i WWFs fiskguide och WWFs köttguide; till exempel MSC-, ASC- och KRAV-märkta/EU-ekologiska produkter.
  • Ekologiskt certifierade spannmålsprodukter, potatis, lök, morötter och raps.

LÄS MER OM ONE PLANET PLATE

Orkla FoodSolutions logga för vår klimatsmarta menyplanerare.
Orkla FoodSolutions logga för vår klimatsmarta menyplanerare.

HUR BIDRAR VI TILL ATT UPPNÅ ONE PLANET PLATE-KRITERIERNA?

Vi klimatberäknar våra recept och tillhandahåller ett verktyg som visar om vald veckomeny håller sig inom gränsen för klimatpåverkan (mätt i koldioxidekvivalenter, CO2e).

Dessutom erbjuder vi ett brett utbud av KRAV- och EU ekologiska produkter, MSC och ASC-certifierade sjömatsprodukter, med mera.

KLIMATBERÄKNA DIN VECKOMENY HÄR

Du hör väl av dig?

Vill du få mer tips och kreativ inspiration kring hur du kan variera dina lunchmenyer och rätter? Eller är du kanske nyfiken på någon av våra produkter? Tveka inte att höra av dig till oss omedelbart med dina frågor.

KONTAKTUPPGIFTER

Koll på det senaste!

Cirka en gång i månaden mailar vi ut ett nyhetsbrev med nyheter, koncept, tips, recept och en massa andra godsaker. Så för att inte missa något rekommenderar vi starkt att du registrerar dig till vårt finfina nyhetsbrev.

ANMÄLAN NYHETSBREV