Abba Gastronomi

Våra fisk- och skaldjursprodukter håller högsta kvalitet när det gäller smak, näringsinnehåll och miljö. Vi ställer höga krav på hur fisken och skaldjuren vi köper in är fiskad, varifrån den kommer och jobbar för att alla våra produkter som innehåller fisk och skaldjur ska vara MSC/ASC-märkta till år 2020. Läs mer om märkningen på orklafishingareas.com.

Under Abba Gastronomi har vi samlat våra finaste sillar, speciellt framtagna för alla som arbetar professionellt med mat. De nya hinkarna har en syrebarriär i ytskiktet på hinken, vilket garanterar att sillen bibehåller sin höga kvalitet och goda smak genom hela hållbarhetstiden. Se övriga fördelar med hinken längre ner.

Även om mycket kretsar kring vår fina sill inom Abba, så har vi ett stort utbud av sjömatsprodukter inom varumärket. Här finner du exempelvis även caviarer, pastejer, makrill, fiskbullar, laxqueneller och kaviar. Perfekt för dig som enkelt vill kunna servera god mat med hög kvalitet.

Röda fiskestugor i Smögen som andas sann inspiration från Abba.
Förrättsservering med sill från Abba i kombination med kex, ost och lingon.
Vy av havet, kobbar och skär i sann Abba-anda.
Abba sill i fina krus med apelsin, lök, morot, nejlikor och kanelstång

SPANA IN LÄCKERBITARNA

Sallad med Abba Skapa Inläggningssill filé med ägg och dill.
Sallad med Abba Skapa Inläggningssill filé med ägg och dill.

Vill du se samtliga produkter inom Abba och Abba Gastronomi, gör du det enklast genom att kika i vår produktdatabas. Länk dit hittar du härunder.

LÄNK TILL SORTIMENTET FRÅN ABBA OCH ABBA GASTRONOMI

NY SILLBROSCHYR

FULL MED INFORMATION, TIPS OCH RECEPT

LADDA NER

VAR SILL PÅ SIN PLATS

För att ge de bästa förutsättningarna att skapa ett spännande och dynamiskt sillbord, så använder vi inte bara olika typer av sillråvara, utan även olika storlekar på sillbitarna.

Abba Gastronomi Currysill i uppläggningsvat.

Till nyheterna Tomatsill och Currysill, har vi valt att använda så kallad Nordsjösill som skurits i något mindre bitar. Dessa lämpar sig extra bra på julbordet för att de räcker till många (eftersom gästerna ofta tänker “antalet bitar” och inte faktisk massa).

Abba Gastronomi Senapssill och Löksill i burkar.

Till de klassiska varianterna som exempelvis Löksill, Inlagd sill och Senapssill, använder vi större sillråvara (NVG-sill) och samma bitstorlek som tidigare. Även till Årets sill används NVG-sill, men då skuren i 15 mm bitar, så att även den räcker till fler.

NYA SILLHINKAR MED NY DESIGN

OCH EN HEMLIGHET UNDER YTAN…

I de nya praktiska och stapelbara hinkarna har vi tagit strid mot sillens värsta fiende – syret. Så fort sill kommer i kontakt med syre startar en härskningsprocess. Därför har vi gjutit in en syrebarriär i ytskiktet på alla våra hinkar. Både i locket, på sidorna och i botten, vilket garanterar att sillen bibehåller sin höga kvalitet och goda smak genom hela hållbarhetstiden.

Närbild på handtag till nya burken ur Abba Gastronomi.

GREPE/HANDTAG

Praktiskt handtag på de större och tyngre hinkarna som gör det lättare att hantera, tömma och bära dem (finns alltså ej på minsta hinkstorleken).

Närbild på hink från Abba Gastronomi.

KLIMATAVTRYCK

De nya hinkarna ger minskad CO2-belastning jämfört med tidigare burkar. Hinkarna tillverkas i Sverige, använder mindre mängd material och är stapelbara (=färre transporter till fabriken).

Närbild på hink från Abba Gastronomi.

SYREBARRIÄR

Hela hinken inklusive lock är täckt av en barriär som minskar hinkens genomsläpp av syre. På så vis håller sig råvaran lika frisk och god under hela hållbarhetstiden.

Närbild på hink med försegling från Abba Gastronomi.

FÖRSEGLAD MEN LÄTTÖPPNAD

Locket är naturligtvis tättslutande, men öppnas enkelt med den inbyggda öppningstappen. På så vis behöver inga naglar eller fingertoppar riskeras.

Närbild på hink och skiss av droppstopp från Abba Gastronomi.

DROPPSTOPP

Sillgallret är enkelt att ta ur, och särskilt utformat för att minimera stänk utanför hinken. Finns i hinkarna med klara inläggningar för att säkerställa att sillen hålls nere under ytan.

Närbild på nedre hörna av hink från Abba Gastronomi.

ÅTERVINNINGSBAR PLAST

Inga blandade plastmaterial, utan allt är gjort av PP-plast som går utmärkt att återvinna. Bra ur miljösynpunkt och bidrar till att mindre ny plast behöver tillverkas.

Abba light blue and white border with herring.

KOCKARNA VID RODRET

Vi älskar sill – och vi älskar att tillaga den.

Vi lät tre av våra bästa kockar ta med sig sillen på en resa från öst till väst. De kom tillbaka lastade med smaker och överraskningar som vi tycker lyfter sillen som måltid till helt nya höjder. Du hittar hela samlingen i vår receptfolder.

Närbild på Mattias Jönsson.

MATTIAS JÖNSSON
Concept Development Manager

Närbild på Mattias Sjöblom.

MATTIAS SJÖBLOM
Gastronomisk utvecklare

Närbild på Johan Liljegren.

JOHAN LILJEGREN
Kulinarisk kreatör

Currysill och löksill från Abba Gastronomi upplagda i glasskålar.
Currysill och löksill från Abba Gastronomi upplagda i glasskålar.

FIFFADE FÄRDIGA SILLAR

Ibland (eller ofta) finns inte tiden att göra egen sill. Och helt ärligt så behövs det inte heller, för våra färdiga sillar är absolut premium i både smak och kvalitet. Vill du piffa till för extra ”wow” vid servering, så bjuder vi i receptfoldern på tips för alla våra olika sorter.

Vegetariska sillvarianter på glastallrikar.
Vegetariska sillvarianter på glastallrikar.

GRÖNA VÅGEN-SILL

Många blir vegetarianer, ännu fler blir flexitarianer. Man vill helt enkelt äta mer grönt för hälsan och planetens skull. Det gillar vi. Och även om vi gillar sill jättemycket, så vill vi att det ska finnas något för alla på sillbordet. Här har vi gjort ett helt gäng gröna rätter på Anamma med silliga smaker. Och en med sill.

Asiatisk sill serverad på silvertallrik.
Asiatisk sill serverad på silvertallrik.

ASIATISKA SMAKER

Ett helt nytt och supernabbt sätt att servera sill. Till ett spännande julbord, i baren eller som appetizer. Sill, något grönt och en kul sås – svårare än så är det inte. Gå loss med det asiatiska.

Tre skålar med olika sallader gjorda på sill.
Tre skålar med olika sallader gjorda på sill.

SILLSALLAD SOM SILL I SALLAD

Tänk bortom att sillsallad kan vara något helt annat är vad vi ser på julbordet. Nyttig hållbar fisk, hälsosamma grönsaker, färg, form, texturer och mycket smak. Här är några nytänkande exempel som passar precis överallt. På salladsbordet i skolan, som en bowl, en à la carte sallad eller neoklassiker. Var en del i sillrevolutionen!

Sillbrötchen med sill från Abba som snabbmat.
Sillbrötchen med sill från Abba som snabbmat.

SNABBASTE SILLEN I STAN

Sill i baren, sill på caféet eller sill som fast food. Ja – vi älskar sill så klart. Och det gör vårt klimat också eftersom sillen tillhör det animaliska protein med lägst klimatpåverkan. Forskarna är överens om att småfisken är supermat. Så låt oss hjälpas åt att få nya generationer och kulturer att gilla sill – med uppdaterade smaker och former.

Fyra receptbroschyrer från Abba Gastronomi mot blå bakgrund.
Fyra receptbroschyrer från Abba Gastronomi mot blå bakgrund.

VI BJUDER PÅ INSPIRATION OCH RECEPT

Vi har gjort hela jobbet (nästan) och sammanställt inspirationen och tillvägagångssättet, så att du kan fokusera på utförandet och på hur du ska tacka för allt beröm du kommer att få av gästerna när du varit så innovativ med din sillservering.

LADDA NER RECEPTFOLDER

RECEPTFILMER UR FOLDERN

Tunnor på lagring i bergrummet i Kungshamn.
Abba årets sill 2016 med skånsk senap, dill & tranbär
Fiskebåt på väg ut på havet i skärgården.
Närbild på buffé med produkter från Abba.

FLER LÄCKERHETER FRÅN HAVET

Dukning med Abba caviar till förrätt i form av olika snittar eller aptitretare.
Dukning med Abba caviar till förrätt i form av olika snittar eller aptitretare.

ABBA CAVIAR

Caviar från Abba är inte bara otroligt gott, det ger dessutom en extra touch av lyx i tillvaron. Caviarerna passar lika bra på festliga cocktail-sandwichar som i eleganta förrätter i hotellrestaurangen. Eller varför inte som en god smaksättare i fisksåsen eller soppan?

Abba Caviar är MSC-märkt och görs enbart på speciellt utvald rom. De förvaras därefter hos oss under perfekta förhållanden fram till de är mogna och redo att paketeras, för att därefter transporteras till just din restaurang för bli en del av din magiska meny.

Två burkar med laxbullar och laxqueneller från Abba.
Två burkar med laxbullar och laxqueneller från Abba.

ABBA FISKBULLAR

Det äts otroligt nog en burk Abba fiskbullar var femte sekund i de svenska hushållen. Framförallt är det barnfamiljerna som konsumerar dessa läckerbitar, så varför inte locka in dem till just ditt lunchställe?

Eller arbetar du kanske i en skolrestaurang? Med sin milda smak är våra fiskbullar det perfekta sättet att få våra viktigaste medmänniskor att äta mer av den nyttiga fisken. Välj mellan smaskiga laxbullar, laxqueneller och fiskbullar.

Snittar med Abba pastej och granatäpple.
Snittar med Abba pastej och granatäpple.

ABBA PASTEJ & KAVIAR

Pastejer och kaviar från Abba är så oerhört mångsidigt. De fungerar utmärkt som de är på en enkel bit bröd och med lite garnityr. Den perfekta aptitretaren att servera före huvudrätten. Eller varför inte som en Snackis till mellanmål på äldreboendet?

De passar perfekt som pålägg till frukostmackorna på hotellfrukosten, eller som smaksättare i den där berömda fisksoppan som dina gäster älskar så mycket. Finns i flera olika smaker, så att alla kan hitta sin egen favorit.

Wrap med makrill i tomatsås från Abba.
Wrap med makrill i tomatsås från Abba.

ABBA MAKRILL

Makrill i tomatsås från Abba är ytterligare en klassiker i samlingen. Många njuter av dem som pålägg på en helt vanlig macka, eller äter dem till lunchen tillsammans med lite sallad. Makrillen är både god och enkel att använda i sin servering.

Testa till exempel att göra en smaskig wrap att erbjuda som en enklare lunch, eller som “to-go” på ditt café. Lite tunnbröd, kokta ägg, gurka och makrill från Abba är allt som behövs för att ge gästerna en hälsosam måltid och ett leende på läpparna.

INSPIRATIONSFILMER

Inspirerande filmer som knyter an till varumärket Abba Gastronomi. Allt från hur vi arbetar med varumärket och dess produkter, till smaskiga recept som du kan knycka och använda i din egen verksamhet.

SOMRIG RECEPTINSPIRATION

SOMRIG RECEPTINSPIRATION

FÅNGSTOMRÅDEN OCH FÅNGSTREDSKAP

Karta över fiskeområden i Nordostatlanten (FAO 27).
Karta över fiskeområden i Nordostatlanten (FAO 27).

Hög kvalitet, schyssta förhållanden och hållbart fiske. Det är tre viktiga värderingar som vi försöker leva efter när det gäller inköp, produktion och försäljning av våra sjömatsprodukter. Vi strävar alltid efter att ansvarsfulla företagsprinciper ska genomsyra hela leverantörskedjan.

Därför är vi också helt transparenta när det gäller just detta, så att du kan vara säker på att den fisk du äter också är hållbart fiskad. Kika gärna mer på vår samlingssida för just denna typ av information, via länken härunder.

ORKLAFISHINGAREAS.COM