Våra fisk- och skaldjursprodukter håller högsta kvalitet när det gäller smak, näringsinnehåll och miljö. Vi ställer höga krav på hur fisken och skaldjuren vi köper in är fiskad, varifrån den kommer och jobbar för att alla våra produkter som innehåller fisk och skaldjur ska komma från hållbara bestånd. Läs mer om vårt sjömatssortiment, fångstmetoder och märkningar på orklafishingareas.com.
Under Abba Gastronomi har vi samlat våra finaste sillar, speciellt framtagna för alla som arbetar professionellt med mat. De nya hinkarna har en syrebarriär i ytskiktet på hinken, vilket garanterar att sillen bibehåller sin höga kvalitet och goda smak genom hela hållbarhetstiden. Se övriga fördelar med hinken längre ner.
Även om mycket kretsar kring vår fina sill inom Abba, så har vi ett stort utbud av sjömatsprodukter inom varumärket. Här finner du exempelvis även caviarer, pastejer, makrill, fiskbullar, laxqueneller och kaviar. Perfekt för dig som enkelt vill kunna servera god mat med hög kvalitet.
Om du vill veta mer om en extremt god och högkvalitativ råvara från havet, specialanpassad för restauranger och storkök, och som fullkomligen exploderar av smak från västkusten när du sätter tänderna i den – då har du kommit helt rätt.
Varje år lanserar Orkla FoodSolutions en ny sill till jul. I år väljer vi istället att lansera en omtyckt och efterfrågad klassiker som är så god att den kvalar direkt in till vårt grundsortiment.
Låt oss presentera årets sillnyhet 2021 – Abba Gastronomi Brantevikssill, med en modern twist.
Vill du se samtliga produkter inom Abba och Abba Gastronomi, gör du det enklast genom att kika i vår produktdatabas.
Duka upp med en kvalitetssill och gör högtiderna ännu högtidligare. Sillen är en självklarhet vid våra högtider och något vi gärna vill njuta av på restaurangen, i äldreomsorgen och även i skolan. Med kvalitetssill från Abba Gastronomi kan du göra dina egna inläggningar, både klara och krämiga, och välja om du vill ha hela bitar eller filéer.
Nu har vi även nyheten Tärnad Matjessillfilé som gör det ännu lättare i köket. Vi har tagit fram högtidliga recept för det proffsiga köket som passar både vardag och fest. Alla älskar en god bit sill.
Currysill med äpple, Tärnad Matjessillfilé med vitlök och fyra olika snittar.
Ägghalvor med Kalles kaviar, Rundkryddad Matjes och somrig sillsallad med gryn.
Njut julen med Janssons frestelse, sillsallad med rödbeta och klassiska silltallrikar.
Visste du att Orkla Foods Sverige har ett bergrum som sträcker sig djupt in i urberget i Kungshamn? Här förvaras en av framtidens viktiga proteinkällor – sillen.
Varje år brukar vi bjuda in våra kunder till bergrummet för att ta del av hantverket, men i år är det tyvärr inte möjligt. Därför bjuder vi in till en digital tour istället. Spana in filmen längre ner och följ med in i bergrummet, och ta del av våra hemligheter på Abba Gastronomi.
Sillen är inte bara en älskad klassisk rätt som skapar minnen. Den är näringstät och full av protein och Omega-3-fetter – bra för hjärnan och viktiga för hjärtat och för att blodkärlen ska hålla sig starka och friska. En utmärkt källa till näring inom exempelvis sjukvård och äldreomsorg.
Duka fram en omtyckt klassiker till lunch som är enkel för köket att tillaga och enkel att variera.
Näringsrika mellanmål för servering inom sjuk- och äldrevården.
Vi har satt ihop en färdig sillvecka med A-kost-recept.
Information och filmer om att motverka näringsbrist inom äldrevården.
Är sill verkligen något för skolan? Javisst. I några kommuner har man gjort sill till ett dagligt inslag på buffén med god framgång, och i andra har stekt sill blivit till en ny favorit i skolan. Vips fick barnen i sig extra näring och hade ett mättande alternativ på skollunchen. Sill är fullt av Omega-3-fetter, den är näringstät och ger lång mättnadskänsla. Dessutom är det vår mest klimatsmarta animaliska proteinkälla till ett rimligt pris – och enkelt för köket att tillreda.
Tänk om vi kunde få fler barn att gilla sill, så många fler pigga elever vi skulle ha. Vi är övertygade om att det går!
Ett litet bord med olika smakprover i skolrestaurangen kan vara guld värt. Barn är av naturen nyfikna, och om du dessutom kan motivera varför de ska våga testa nya saker har du kommit en bra bit på vägen.
I vårt Hälsa på maten-manér har vi tagit fram två skyltar som du kan använda som hjälp. Båda är fyllda med matnyttig information om sillarna och dess hälsofördelar, och på den ena kan du enkelt fylla i vilken smak det är på dagens delikata sill. Länge leve nyfikenheten!
Vi har tagit fram en mängd olika recept om du vill ha lite inspiration kring vad du kan göra med sillen i just din skolrestaurang. Även om du inte har möjlighet att använda exakt samma kryddningar och tillbehör som vi har gjort, så hoppas vi att receptfilmerna kan inspirera dig till att våga testa på egen hand och experimentera fram nya recept som du tror att barnen skulle uppskatta.
Eller varför inte låta barnen hjälpa till i köket? Studier visar att om barnen får vara med och laga maten som de ska äta, så är de också mer öppna för att våga testa nytt.
Hälsa på maten är sprunget ur en kokbok och bygger på vikten av att involvera skolbarnen i matlagningen, för att på så vis ge dem en sund relation till mat redan från början. Här hittar du massvis med recept, inspiration, pedagogik och material.
Fast Fusion Climate Week är ett roligt och pedagogiskt koncept som går ut på att skapa riktigt goda luncher för skolbarnen som de faktiskt äter upp. Allt bygger på tanken kring att vi måste tänka smart och vara rädda om vår miljö och vår planet.
Vips, så blev livet i köket ännu lättare. Och godare! Låt oss presentera vår senaste nyhet – Abba Gastronomi Tärnad Matjessillfilé. Perfekt till såväl gubbröran som till matjestårtan, men även som salt smaksättare i såser och grytor, omeletter och till bredbara pålägg.
Med tärnade matjessillfiléer är halva jobbet redan gjort, och du har snabbt en förrätt eller aptitretare på bordet som alla i köket kan göra.
Tunnbrödrulle med Tärnad Matjessillfilé, potatis och dill.
Smörrebröd med Tärnad Matjessillfilé, nypotatis och pepparrot.
Matjessilltårta med kavring, kvarg och stenbitsrom.
OCH EN HEMLIGHET UNDER YTAN…
I de nya praktiska och stapelbara hinkarna har vi tagit strid mot sillens värsta fiende – syret. Så fort sill kommer i kontakt med syre startar en härskningsprocess. Därför har vi gjutit in en syrebarriär i ytskiktet på alla våra hinkar. Både i locket, på sidorna och i botten, vilket garanterar att sillen bibehåller sin höga kvalitet och goda smak genom hela hållbarhetstiden.
Praktiskt handtag på de större och tyngre hinkarna som gör det lättare att hantera, tömma och bära dem (finns alltså ej på minsta hinkstorleken).
De nya hinkarna ger minskad CO2-belastning jämfört med tidigare burkar. Hinkarna tillverkas i Sverige, använder mindre mängd material och är stapelbara (=färre transporter till fabriken).
Hela hinken inklusive lock är täckt av en barriär som minskar hinkens genomsläpp av syre. På så vis håller sig råvaran lika frisk och god under hela hållbarhetstiden.
Locket är naturligtvis tättslutande, men öppnas enkelt med den inbyggda öppningstappen. På så vis behöver inga naglar eller fingertoppar riskeras.
Sillgallret är enkelt att ta ur, och särskilt utformat för att minimera stänk utanför hinken. Finns i hinkarna med klara inläggningar för att säkerställa att sillen hålls nere under ytan.
Inga blandade plastmaterial, utan allt är gjort av PP-plast som går utmärkt att återvinna. Bra ur miljösynpunkt och bidrar till att mindre ny plast behöver tillverkas.
Vi älskar sill – och vi älskar att tillaga den.
Vi lät tre av våra bästa kockar ta med sig sillen på en resa från öst till väst. De kom tillbaka lastade med smaker och överraskningar som vi tycker lyfter sillen som måltid till helt nya höjder. Du hittar hela samlingen i vår receptfolder.
MATTIAS JÖNSSON
Concept Development Manager
MATTIAS SJÖBLOM
Gastronomisk utvecklare
JOHAN LILJEGREN
Kulinarisk kreatör
Ibland (eller ofta) finns inte tiden att göra egen sill. Och helt ärligt så behövs det inte heller, för våra färdiga sillar är absolut premium i både smak och kvalitet. Vill du piffa till för extra ”wow” vid servering, så bjuder vi i receptfoldern på tips för alla våra olika sorter.
Många blir vegetarianer, ännu fler blir flexitarianer. Man vill helt enkelt äta mer grönt för hälsan och planetens skull. Det gillar vi. Och även om vi gillar sill jättemycket, så vill vi att det ska finnas något för alla på sillbordet. Här har vi gjort ett helt gäng gröna rätter på Anamma med silliga smaker. Och en med sill.
Ett helt nytt och supernabbt sätt att servera sill. Till ett spännande julbord, i baren eller som appetizer. Sill, något grönt och en kul sås – svårare än så är det inte. Gå loss med det asiatiska.
Tänk bortom att sillsallad kan vara något helt annat är vad vi ser på julbordet. Nyttig hållbar fisk, hälsosamma grönsaker, färg, form, texturer och mycket smak. Här är några nytänkande exempel som passar precis överallt. På salladsbordet i skolan, som en bowl, en à la carte sallad eller neoklassiker. Var en del i sillrevolutionen!
Sill i baren, sill på caféet eller sill som fast food. Ja – vi älskar sill så klart. Och det gör vårt klimat också eftersom sillen tillhör det animaliska protein med lägst klimatpåverkan. Forskarna är överens om att småfisken är supermat. Så låt oss hjälpas åt att få nya generationer och kulturer att gilla sill – med uppdaterade smaker och former.
Vi har gjort hela jobbet (nästan) och sammanställt inspirationen och tillvägagångssättet, så att du kan fokusera på utförandet och på hur du ska tacka för allt beröm du kommer att få av gästerna när du varit så innovativ med din sillservering.
Caviar från Abba är inte bara otroligt gott, det ger dessutom en extra touch av lyx i tillvaron. Caviarerna passar lika bra på festliga cocktail-sandwichar som i eleganta förrätter i hotellrestaurangen. Eller varför inte som en god smaksättare i fisksåsen eller soppan?
Abba Caviar är MSC-märkt och görs enbart på speciellt utvald rom. De förvaras därefter hos oss under perfekta förhållanden fram till de är mogna och redo att paketeras, för att därefter transporteras till just din restaurang för bli en del av din magiska meny.
Det äts otroligt nog en burk Abba fiskbullar var femte sekund i de svenska hushållen. Framförallt är det barnfamiljerna som konsumerar dessa läckerbitar, så varför inte locka in dem till just ditt lunchställe?
Eller arbetar du kanske i en skolrestaurang? Med sin milda smak är våra fiskbullar det perfekta sättet att få våra viktigaste medmänniskor att äta mer av den nyttiga fisken. Välj mellan smaskiga laxbullar, laxqueneller och fiskbullar.
Pastejer och kaviar från Abba är så oerhört mångsidigt. De fungerar utmärkt som de är på en enkel bit bröd och med lite garnityr. Den perfekta aptitretaren att servera före huvudrätten. Eller varför inte som en Snackis till mellanmål på äldreboendet?
De passar perfekt som pålägg till frukostmackorna på hotellfrukosten, eller som smaksättare i den där berömda fisksoppan som dina gäster älskar så mycket. Finns i flera olika smaker, så att alla kan hitta sin egen favorit.
Makrill i tomatsås från Abba är ytterligare en klassiker i samlingen. Många njuter av dem som pålägg på en helt vanlig macka, eller äter dem till lunchen tillsammans med lite sallad. Makrillen är både god och enkel att använda i sin servering.
Testa till exempel att göra en smaskig wrap att erbjuda som en enklare lunch, eller som “to-go” på ditt café. Lite tunnbröd, kokta ägg, gurka och makrill från Abba är allt som behövs för att ge gästerna en hälsosam måltid och ett leende på läpparna.
Inspirerande filmer som knyter an till varumärket Abba Gastronomi. Allt från hur vi arbetar med varumärket och dess produkter, till smaskiga recept som du kan knycka och använda i din egen verksamhet.
Hög kvalitet, schyssta förhållanden och hållbart fiske. Det är tre viktiga värderingar som vi försöker leva efter när det gäller inköp, produktion och försäljning av våra sjömatsprodukter. Vi strävar alltid efter att ansvarsfulla företagsprinciper ska genomsyra hela leverantörskedjan.
Därför är vi också helt transparenta när det gäller just detta, så att du kan vara säker på att den fisk du äter också är hållbart fiskad. Under respektive produkt, i vår produktdatabas, hittar du information om fångstområde och redskap för just den produkten.