Fast Fusion Friday

Cool vegetarisk mat till våra viktigaste gäster. Gör fredagen till veckans roligaste matdag och fyll på med grön energi inför helgen. Med Fast Fusion på schemat får skolans matgäster en ny upplevelse varje fredag, inspirerat av en ny världsdel, under fem veckor. Med recept framtagna av köksmästare från skolans värld.

Alla rätter har fått tummen upp av elever och gör vegetarisk mat till något riktigt gott, smakfullt och spännande.

En enkel väg att få in mer grön mat i skolan – på ett sätt som barn gillar helt enkelt. Dessutom har vi lagt stort fokus på matsvinn och lönsamhet.

Skolmaten hör hemma i magen.

Både hälsoaspekten och smakupplevelsen är viktiga ingredienser i arbetet med skolornas hållbara menyer. Det handlar ju om att planera och laga skolmat som är så god att barnen älskar den, så att den hamnar i magen på eleverna och inte kastas.

Så, gör fredagen till en fest och bjud barnen på en härlig, god och vegetarisk lunch som du vet att de kommer att äta upp!

Hand som håller tallrik med wrap och Lecora Grönsaksbiff Crispy Chili.
Skolbarn med röda t-shirts om sträcker upp händerna och ger tummarna upp.

Luncher som skolbarnen älskar.

Vi gör mat som barn gillar. Med goda och coola smaker. För att veta att vi gör rätt har vi inte inte bara med oss en van köksmästare från skolans värld. Vi har så klart även med oss barnen.

Testpanelen högg in på alla rätter, som naturligtvis ska vara roliga att äta, och satte alla tummar i luften. Grönt kan vara väldigt gott!

Recept för skolrestaurangen från en riktig eldsjäl.

Kreatören bakom våra fem senaste Fast Fusion Friday-recept är köksmästare Mats Andersson på Backaskolan i Härryda, i Göteborg.

Han är en eldsjäl som jobbar med hållbar matlagning, med outtröttligt fokus på att skapa nytänkande veckomenyer som är energigivande och bra för elevernas hälsa.

Med fantasi och blicken vänd ut i världen har han tagit fram recepten i foldern, som kittlar ungarnas nyfikenhet, utmanar deras smakpalett och som passar att tillaga i skolköket.

Mats Andersson står och steker i ett kök.
Röd t-shirt. pins och kockmössa med Fast Fusion Friday-tryck.

Material att använda för er egen Fast Fusion Friday.

Är ni sugna på att gå “all in” och skapa riktigt förhöjd feststämning på fredagarna? Då har vi precis de rätta grejorna för dig och dina kollegor i köket. Vad sägs om härligt röda t-shirts, coola pins och finfina mössor. Det kan ju inte bli annat än fest när barnen möts av detta i skolrestaurangen.

Kör du alla fredagar och vill ha lite kul material så hör av dig till din kontaktperson på Orkla FoodSolutions.

KONTAKTUPPGIFTER

Recept, svinntips och mycket mer.

Du kan naturligtvis ladda ner vår senaste broschyr och bläddra bland recept och inspiration i lugn och ro.

Här finns även smarta tips för att ta matlagningen till nästa nivå, och svinntips som gör att både skolledningen och planeten tackar dig för dina insatser.

LÄS MER I RECEPTBROSCHYREN
Uppslag ur Fast Fusion Friday-broschyr.

VILL DU OCKSÅ LAGA MER VEGETARISKT PÅ DIN SKOLA?

Här bjuder vi på ett par broschyrer som inspiration för konceptet Fast Fusion Friday, som ska hjälpa dig att skapa kreativa, hållbara, hälsosamma och framförallt goda inslag på dina skolmenyer.

Fredagar ska vara lite speciella, det vill vi hålla fast vid.

Receptfolder med ekologiska recept från Fast Fusion Friday.

10 HÅLLBARA RECEPT

Hur kul är det inte att äta gott, må bra och samtidigt bidra till en mer hållbar matkonsumtion? Här har vi samlat recept från världens alla hörn med smakkombinationer som barnen kommer att älska. Dessutom är de ekologiska.

Flera Fast Fusion Friday-broschyrer på blå bakgrund.

KÖR EN KLIMATVECKA

Nöjer du dig inte med att köra enbart en dag i veckan? Inga problem. Då är denna receptbroschyr den perfekta inspirationen för dig som arbetar i skolans värld. En klimatvecka med fokus på god mat, hälsa och hållbarhet.

ÄNNU MER RECEPT OCH INSPIRATION

Du hittar ännu fler recept och dessutom produkter om du kikar på vår produkt- och receptsida. Här kan du dessutom se klimatavtrycket på varje recept och sätta ihop egna veckomenyer i vårt menyverktyg.

TILL PRODUKT- OCH RECEPTSIDA
Sked med kimchi och sesamfrön.
Närbild på grön zucchini och svarta sesamfrön.
Sked med salsa och frön.
Sked med orientaliska kryddor.

HUR SMAKAR EN KLIMATSMART VÄRLD?

En del av konceptet Fast Fusion Friday grundar sig i flera ekologiska recept med spännande smaker från världens alla hörn. Ett roligt och enkelt sätt att presentera nya smakkombinationer för barnen, men också lärorikt och skapar förståelse för andra kulturer. Samtidigt kopplar vi på ytterligare pedagogiska inslag som hänförs till olika ämnen i skolan, såsom fysik, språk och geografi.

Dessutom har vi tagit fram en klimatmärkning som mäter hur stor klimatpåverkan ett måltidsrecept har, och ett menyverktyg där du får hela veckan klimatberäknad. Med hjälp av detta hoppas vi kunna inspirera skolor och restauranger att på ett enkelt sätt bidra till en mer hållbar framtid.

Klimatberäknade recept Orkla FoodSolutions.
Klimatberäknade recept Orkla FoodSolutions.

MAT PÅVERKAR KLIMATET

Vi vill hjälpa dig att göra medvetna val för att minska det så kallade klimatavtrycket på vår planet. Därför har vi tagit fram en symbol för att visa vilken klimatpåverkan ett måltidsrecept har i form av CO2-koefficienter, och ställa det i relation till en mer hållbar matkonsumtion. Om vi alla hjälps åt och pratar mer hållbarhet i våra kök, kan vi tillsammans bidra till en minskad klimatpåverkan.

TESTA ATT GÖRA EN KLIMATSMART VECKOMENY

Vegetarisk chili med crème fraiche och tortillachips.
Sloppy Joe gjord på Anamma Pulled Vego.
Tabbouleh sallad med Fyra skånska gryn med Krögarklass, Anamma Ekologisk Falafel och krämig tzatziki.

FREDAG HELA VECKAN MED FAST FUSION CLIMATE WEEK

Med hjälp av konceptet Fast Fusion Friday kickstartar vi kidsens fredagsmys redan i skolan på ett gott och grönt vis. Men nöjer du dig inte med en dag i veckan?

Då kan du istället kavla upp ärmarna med oss, kicka i nästa växel och köra med warp speed mot nästa nivå. Då lyfter vi istället hela grundtanken till en Fast Fusion Climate Week. Varför nöja sig med att bara äta bra mat på fredagarna liksom?

Du hör väl av dig?

Är du sugen på att få mer inspiration och tips kring hur du kan arbeta med teman kring maten i skolorna? Eller är du kanske nyfiken på någon av våra produkter? Tveka inte att höra av dig till oss omedelbums med dina frågor.

KONTAKTUPPGIFTER

Koll på det senaste!

Cirka en gång i månaden mailar vi ut ett nyhetsbrev med nyheter, koncept, tips, recept och en massa andra godsaker. Så för att inte missa något rekommenderar vi starkt att du registrerar dig till vårt finfina nyhetsbrev.

ANMÄLAN NYHETSBREV