Fast Fusion Friday

COOL VEGETARISK MAT TILL VÅRA VIKTIGASTE GÄSTER

Syftet med Fast Fusion Friday är att göra det lite roligare för barn att både äta rätt och äta upp. Barn är nyfikna och medvetna, vilket vi tror kan stimuleras med de här lite annorlunda rätterna, med fräsiga namn. Att de bygger på vegetariska råvaror är också en viktig grund i temat.

Serveringarna har ett streetfood-upplägg som gör fredagen lite speciell. Vi hoppas att ni i köken ska bli inspirerade att prova lite nya rätter som är både enkla att laga och uppskattade av barnen. Dessutom är det ett stort fokus på matsvinn och lönsamhet.

Kollage med fem olika maträtter från konceptet Fast Fusion Friday - Orkla FoodSolutions.
Kollage med fem olika maträtter från konceptet Fast Fusion Friday - Orkla FoodSolutions.

VARFÖR FAST FUSION FRIDAY?

Cool vegetarisk mat med smaker från världens alla hörn. Det är kul, lärorikt, hållbart, och framförallt väldigt gott. Med denna receptsamling vill vi hjälpa Sveriges alla skolkök att laga lite grönare kost, med djärvare och djupare smaker.

VILL DU OCKSÅ LAGA MER VEGETARISKT PÅ DIN SKOLA?

Här har vi samlat tre receptfolders från konceptet Fast Fusion Friday, som ska hjälpa dig att skapa kreativa, hållbara, hälsosamma och framförallt goda inslag på dina skolmenyer. Fredagar ska vara lite speciella, det vill vi hålla fast vid.

receptfolder med vegetariska recept från Fast Fusion Friday.

FLERA RECEPT FRÅN FEM LÄNDER

Här hittar du inspiration på mat med olika smaker och upplägg och som får barnen att tycka att det är lite roligare att äta upp och får samtidigt i sig nyttiga råvaror. Självklart är alla recepten vegetariska och klimatberäknade.

Receptfolder med desserter från Fast Fusion Friday - Orkla FoodSolutions.

EFTERRÄTTER OCH DRYCKER

Vi tycker det är minst lika viktigt att äta gott som det är att äta nyttigt. Och varför inte kombinera dessa två? Dessutom får man lyxa till det en fredag, om man vill såklart. Våra dessertrecept är goda, trendiga och lite lite nyttigare.

Receptfolder med ekologiska recept från Fast Fusion Friday.

10 HÅLLBARA RECEPT

Hur kul är det inte att äta gott, må bra och samtidigt bidra till en mer hållbar matkonsumtion? Här har vi samlat recept från världens alla hörn med smakkombinationer som barnen kommer att älska. Dessutom är de ekologiska.

Flera Fast Fusion Friday-broschyrer på blå bakgrund.

KÖR EN KLIMATVECKA

Nöjer du dig inte med att köra enbart en dag i veckan? Inga problem. Då är denna receptbroschyr den perfekta inspirationen för dig som arbetar i skolans värld. En klimatvecka med fokus på god mat, hälsa och hållbarhet.

Maträtter från konceptet Fast Fusion Friday.
Maträtter från konceptet Fast Fusion Friday.

HITTA RECEPTEN I VÅR RECEPTBANK

De flesta recepten från våra broschyrer hittar du även i digitala versioner via vår produkt- och receptsök. Här kan du dessutom se klimatavtrycket på varje recept och sätta ihop egna veckomenyer i vårt menyverktyg.

SE RECEPT FRÅN FAST FUSION FRIDAY

HUR SMAKAR EN KLIMATSMART VÄRLD?

En del av konceptet Fast Fusion Friday grundar sig i flera ekologiska recept med spännande smaker från världens alla hörn. Ett roligt och enkelt sätt att presentera nya smakkombinationer för barnen, men också lärorikt och skapar förståelse för andra kulturer.

Dessutom har vi tagit fram en klimatmärkning som mäter hur stor klimatpåverkan ett måltidsrecept har, och ett menyverktyg där du får hela veckan klimatberäknad. Med hjälp av detta hoppas vi kunna inspirera skolor och restauranger att på ett enkelt sätt bidra till en mer hållbar framtid.

Klimatberäknade recept Orkla FoodSolutions.

Vi vill öka medvetandet om hur mat påverkar klimatet

Vi vill hjälpa dig att göra medvetna val för att minska avtrycket på vår planet. Därför har vi tagit fram en symbol för att visa vilken klimatpåverkan ett måltidsrecept har och ställa det i relation till en mer hållbar matkonsumtion. Om vi alla hjälps åt och pratar mer hållbarhet i våra kök kan vi tillsammans bidra med förminskad klimatpåverkan.

Läs mer här
Fem olika kryddor från olika länder.

2 nya länder med hållbara och ekologiska recept

Vårt tema Fast Fusion Friday grundar sig i smaken, vi jobbar därför med tungan som element och symbol. Varje fredag avhandlas en ny smak och ett recept eller tre, det är upp till dig. I olika material får barnen lära sig lite om smaker. Vi bjuder också på intressanta och överraskande fakta om bland annat kryddor. Samtidigt kopplar vi på ytterligare pedagogiska inslag som hänförs till olika ämnen i skolan, såsom fysik, språk och geografi.

Läs mer här
Närbild på grön zucchini och svarta sesamfrön.

Sked med salsa och frön.

Sked med kimchi och sesamfrön.

Sked med orientaliska kryddor.

Några söta recept för fredagsmyset

Låt fredagsmyset börja redan i skolan. Här tipsar vi varje fredag om en ny dessert och dryck med roliga och trendiga smaker. Visst det är sött men någon gång i veckan får man, om man vill såklart. Dessutom finns det en hel del fiber, frukt och bär i, så vi får med en del nyttigheter också.

Felix Risgröt och dryck med lingon på en bricka.

Något gott till fredagen med smaker från Korea

Bjud era små gäster på en god fredagsdessert som är gjord på Risgröt från Felix® med kanderad ingefära, Ekströms® smuldeg och nyponsoppa. Servera med en fräsch dryck gjord på Önos® Eko Fläderblom Lättsockrad och toppa med dragon.

Till receptet
Mellanmål med Ekströms Citronfromage och digestivekex på en träbricka.

Något gott till fredagen med smaker från Argentina

Sväng ihop en syrlig citronfromage från Ekströms® till fredagssnacks och smula över fullkornskex. Servera med en cranberrie kamomill som är gjord på Jokk® tranbärsjuice och kamomillte.

Till receptet
Vegetarisk chili med crème fraiche och tortillachips.
Sloppy Joe gjord på Anamma Pulled Vego.
Tabbouleh sallad med Fyra skånska gryn med Krögarklass, Anamma Ekologisk Falafel och krämig tzatziki.

Fredag hela veckan med Fast Fusion Climate Week

Med hjälp av konceptet Fast Fusion Friday kickstartar vi kidsens fredagsmys redan i skolan på ett gott och grönt vis. Men vi nöjer oss knappast med det. Istället kavlar vi upp ärmarna, kickar i nästa växel och kör med warp speed mot nästa nivå och lyfter hela grundtanken till en Fast Fusion Climate Week istället. Varför nöja sig med att bara äta bra mat på fredagarna liksom?

Under hela vecka 13 körde vi Fast Fusion Climate Week tillsammans med skolorna i Burlövs kommun i Skåne. Totalt serverades fler än 15 000 portioner delikat, grön snabbmat. Och omdömena lät inte vänta på sig.

Häftiga bordsryttare

Sätt dessa på borden i skolmatsalen för att skapa en känsla av ett restaurangbesök och för att fredagar ska vara lite speciella, tycker vi.

Här hittar du materialet
Bordsryttare - Fast Fusion Friday.
Röd bricka med brickunderlägg - Fast Fusion Friday.

Coola underlägg

Här är underläggen som inte bara är sjukt snygga utan lärorika också, ett måste för varje skolmatsal.

Här hittar du brickunderläggen