![Johan, Pelle, Lennart och Kristian äter beredskapsmat ute vid en träbänk med bord.](https://www.orklafoodsolutions.se/wp-content/uploads/sites/42/2024/07/artikel-beredskapsmat-outmeals-johan-pelle-lennart-kristian-1600x1000-1-1024x640.jpg)
Beredskapsmat – på besök hos OutMeals i Varberg
En kris kan komma närsomhelst och se ut på många olika vis. Vi besöker OutMeals, diskuterar beredskapsmat och Johan bjuder även på riktigt gott käk
Pandemin gjorde att efterfrågan från storkök och restaurang minskade kraftigt och överskottet på kokta rödbetor var ett faktum. Och vad gör man om livet ger en rödbetor i överflöd? Jo, man gör rödbetshummus.
Pandemin gjorde att efterfrågan från storkök och restaurang minskade kraftigt och överskottet på kokta rödbetor var ett faktum. Och vad gör man om livet ger en rödbetor i överflöd? Jo, man gör rödbetshummus.
När överskottet var ett faktum, lyfte Felix Richter, produktchef på Orkla FoodSolutions på luren och kontaktade Rscued. Företaget som sedan 2015 räddar frukt- och grönsaker från att bli svinn. Och nu släpper alltså Rscued en rödbetshummus gjord på dessa räddade rödbetor från Orkla. Totalt undviker vi således att 36 ton fullgod produkt kasseras i onödan.
“När Felix ringde och berättade att han hade tonvis med klyftade rödbetor i frysen, tänkte jag, detta bara måste vi kunna göra något av. Jag går ju igång på allt som är mission impossible”, säger Truls Christenson, medgrundare till Rscued.
Under hösten har det produktutvecklats recept, provsmakats, räknats på logistikapparater och letats försäljningskanaler. Nu är vi i mål.
“Vi hade ett problem, tillsammans med Rscued fann vi en lösning och nu släpps en helt ny produkt. Det har varit så kul att få se hur en vild idé som räddad rödbetshummus har gått och blivit verklighet”, säger Felix Richter på Orkla FoodSolutions.
36 ton kokta klyftade rödbetor räcker till cirka 180 000 kg rödbetshummus, eller motsvarande 900 000 burkar á 200 gram. Att rödbetorna förvaras fryst gör att man kan producera rödbetshummusen löpande under lång tid.
“I höstas satt jag på en middag ihop med Dimitri som tar fram nya produkter för 7-eleven. Jag berättade om rödbetorna som behövde räddas, och vips så skapade han en grillmacka med räddad rödbetshummus i. Det där kallar jag att vara snabbfotad”, berättar Truls på Rscued.
Det är dock inte bara 7-eleven som kommer att erbjuda Rscueds räddade rödbetshummus. Konsumenter kommer hitta den på caféer, restauranger och i butiker från i mitten på februari, och hotellkedjan Nordic Choice kommer att servera rödbetshummusen på alla sina frukostbufféer.
För restauranger och storkök finns produkten att hitta hos bland annat Martin & Servera, Menigo och Out of Home.
Under vår produkt Felix Klyftade Rödbetor hittar du recepten med rödbetshummusen.
En kris kan komma närsomhelst och se ut på många olika vis. Vi besöker OutMeals, diskuterar beredskapsmat och Johan bjuder även på riktigt gott käk
Till årets klimatvecka har kocken Ulrika Karlsson tänkt rejält utanför boxen och gjort en BBQ-rätt på Laxqueneller i buljong från Abba. Från hyllvärmare till en
Vällagad och spännande husmanskost är ledordet för Per Månsson som serverar cirka 200 elever i matsalen varje dag. För Fast Fusion Climate Week har han
Victoria brinner för att jobba klimatsmart och för att göra eleverna nyfikna. Genom att engagera dem med “från jord till bord tänk” har hon både
Vår webbplats placerar cookies på din enhet om du har godkänt det i webbläsarinställningarna. Cookies används för att förbättra webbplatsen, samt för analys och intressebaserad reklam.
Läs mer om Orklas behandling av personuppgifter, inklusive rätten till tillgång