En street burger som är god för både skolbarn och klimat

Med Fast Fusion Climate Week sätter vi klimatet och hälsan för våra skolbarn i fokus. En temavecka som gjort succé på skolor runtom i hela Sverige och som får fler deltagare år efter år.

2022-10-13

Johan Holster och Camilla Sump Johansson.

Under veckan får alla skolor som är med, tillgång till klimatsmarta recept, pedagogiskt material och skyltning. I år är temat street food och Camilla Sump Johansson, Kulinarisk Kreatör här på Orkla FoodSolutions och en av skaparna bakom årets recept, har tagit fram en riktigt smarrig vegoburgare med sina kollegor. Att laga mat som barn känner igen och älskar, är en nyckel för att lyckas med mer klimatsmart och vegetarisk mat enligt Camilla.

Camilla du är en av alla som jobbar med Fast Fusion Climate Week på Orkla. Varför valde ni temat street food?
Temat street food känner alla barn igen och det kan då bli lättare för barn som inte testat växtbaserat att göra det. Känner de igen maten, är de mindre skeptiska. Man får jobba med smaker och stilar man känner igen, och street food är populärt.

Camilla, berätta om receptet och varför just burgare.
Det är en street burger med Anamma Vegoburgare på sojabaserad färs, frasig potatis som är gjort på runt strimlad potatis som rostas i ugn och blir som pommes pinnes samt Frankful Vegan ch**se Dip som barnen gillar att dippa i. Sedan klassiska tillbehör som isbergssallad, gurka, tomat och rostad lök. Vi utgick från vad barn gillar och då ska de få det. Jag har jobbat i skolkök och vet att burgare är en favoriträtt. De kommer att gå åt.

Hur har ni jobbat fram årets recept?
Vi har sju recept för veckan och fem av dem är från skolkök i Sverige som skickat in sina receptförslag. Alla recept kollas igenom så att de uppnår kraven på en måltid, att det ska gå att laga till många och ha ett visst näringsinnehåll. Sedan har de vinnande kockarna fått komma ner till vårt kök på Orkla Foods Sverige i Malmö där de lagat recepten och vi har spelat in filmer som finns på Fast Fusion Climat Weeks konceptsida.

Hur lyckas man övertyga både pedagoger och föräldrar?
Det är lättare om det är någon i köket som kan engagera dem som jobbar på skolan. Det behövs engagemang kring klimat och matfrågan hos både rektor, pedagoger och kök.

I Lomma kommun har de bjudit in alla föräldrar och skickat ut en biljett som gör att de kan komma och prova maten en gång under klimatveckan. Man behöver stöd från föräldrarna och alla behöver äta mer klimatsmart för våra barns framtid.

Text: Karin Ericson
Karin Ericson


Se receptfilmen


Vidare läsning

Ellinor och Jens på Next is Now Matfestival-scenen.
Next is Now – vår plattform gällande framtidens mat.

 

Illustrationer från Fast Fusion Climate Week.
Fast Fusion Climate Week – tips, filmer och pedagogiskt material.

 

Gott & Grönt konceptbild med logga och gröna serveringar i bakgrunden.
Gott & Grönt – ta del av vårt vegetariska utbildningspaket och handbok.

 

Anamma Formbar Vegofärs, Vegobullar och Vegonuggets gjorda på Ärta, serverade i olika skålar.
Spana in vårt sortiment av ärtprodukter från Anamma.

 

Orkla FoodSolutions logga för vår klimatsmarta menyplanerare.
Skapa din egen meny med våra klimatberäknade recept.

 

Besökare på Next is Now Matfestival.
Hör av dig och låt oss göra något bra tillsammans.