Hälsa på maten: Låt barnen vara med, det är mat!

Hur får vi barn att äta mer grönt i skolan OCH i hemmet? Det är lätt att tro att broccoli, blomkål och andra läskiga grönsaker är många barns värsta mardröm. Vilket det säkerligen också är i många fall. Men vi har tagit fram en lösning som vi hoppas ska hjälpa fler barn att bli mätta på god mat som också gör gott.

2020-02-13

Pedagogik ur Orkla FoodSolutions koncept

Faktum är nämligen att barn som får vara med och tillaga maten de ska äta, också blir mer benägna att faktiskt äta upp. Forskning visar att barn får självförtroende och goda matvanor, samt blir nyfikna på att testa nya maträtter, om de får vara med vid spisen och röra i grytorna.

Tvätta händerna när du är riktigt klar. Och innan du börjar…
Det finns inte särskilt många regler när det gäller barnens medverkan i köket. Förutom det uppenbara att man ska akta sig för varma ytor och vassa föremål, så är det viktigaste att komma ihåg god hygien. Kom därför alltid ihåg att tvätta era händer innan ni sätter igång, så slipper ni otäcka bakterier som slinker ner i magen.

Att göra fel är det enda rätta
I köket finns det ingen anledning att vara blygsam, utan våga testa nya rätter och ingredienser. För att hitta glädjen till maten är det viktigt att vara kreativ, och inte bara följa recept slaviskt hela tiden. Dessutom kan “fel” ibland bli helt rätt. Kanske uppfinner ni en helt ny och smaskig mellis när ni vågade vara lite fria i er tillagning.

Döp också gärna om rätterna till något annat som barnen tycker är roligt. Kan en ost- och skinkpaj istället bli en fis- och grispaj? Vad tycker barnen är ett passande namn på er skapelse?

Lite galenskap i denna kreativa process brukar alltid uppskattas.

Var och en gör sitt
Att låta små barn laga endast en portion, gör att fokus hamnar på skapandet och inte på slutresultatet. Allt blir roligare och barnen upplever att de själva klarar av tillagningen – att se sig lyckas ger ju mersmak!

Lek med maten
I slutändan handlar det om att bli kompis med maten och att få en sund relation till livsmedel redan från starten. Ett sätt kan vara att “spexa till det” och göra porträtt av frukterna, olika djur av smörgåsarna eller en “hårig macka” med hjälp av grönsakspålägget. Endast fantasin sätter gränserna.

När det slutligen blivit dags att servera den kulinariska fullträffen, så är det ju alltid roligt att få lite uppmärksamhet för det arbete man lagt ner. Oavsett om man är vuxen eller barn. Presentera gärna det/de barn som varit med och tillagat dagens mellanmål, så ska du se att aptiten ökar hos både småkockar och mellisgäster.

För visst är det roligare att äta om man vet vem som varit med och tillagat maten.

Hälsa på maten – en klok kokbok för alla som lagar mat
Texten ovan är inspirerad av den information som du hittar på det pedagogiska bladet “Låt barnen vara med, det är mat!” på sidan 14-15 i “Hälsa på maten” – en kokbok för barn, lärare och föräldrar. Framtagen av Orkla FoodSolutions i samarbete med forskare, folkhälsoutvecklare, kostchefer, pedagoger, konceptutvecklare och kockar.

Av: Thomas Adolfsson


Läs mer om

Hur du som lärare eller skolkock kan beställa Hälsa på maten till din skola.

Pedagogiskt blad för Hälsa på maten – Låt barnen vara med, det är mat!

Pdf-versionen av hela kokboken Hälsa på maten.

Konceptsidan för Hälsa på maten.