Next is Now tackar för i år och blickar nu framåt mot nya actions

Vi är så tacksamma för alla fina samarbeten och den kunskapsspridning som skett under året i Next is Now - Good Morning. Stort tack till alla gäster, samarbetspartners och inte minst alla tittare. Så mycket kunskap och kloka ord vi spridit. Tillsammans gör vi verkligen skillnad!

2021-12-21

Kollage av alla gäster i Next is Now Good Morning under 2021.

När vi nu summerar ett utmanande, men på många sätt fantastiskt och lärorikt år, vill vi gärna lyfta fram vikten av att vi alla fortsätter att ta action och sätta uppnåeliga mål under 2022. Och att vi samarbetar mer med varandra. Både för hållbarhetens och folkhälsans skull.

Du känner säkert redan till att vår plattform för framtidens mat heter Next is Now. Men visste du att vårt arbete med denna plattform gick in på sitt tredje år under 2021?

Tiden går onekligen fort när man har roligt. Och jisses vilket actionfyllt år det har varit. Vi har bland annat hunnit genomföra fyra av våra morgonwebinars Next is Now – Good Morning och vi gick dessutom till final i “Livsmedel i fokus” tävling “Livsmedelspriset 2021” med just vårt arbete inom Next is Now.

NYA OCH GAMLA EXPERTER SOM DISKUTERAR FRAMTIDENS HÅLLBARA OCH HÄLSOSAMMA MAT
Under våren 2021 kickade vi i ytterligare en växel med Next is Now, och plockade då in ännu fler experter som alla bidrog med en rejäl dos inspiration, kunskap och nya synvinklar till vårt hållbarhetsarbete. Elin Röös (forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet) och Richard Tellström (författare och docent i måltidsvetenskap) bidrog med expertis av det akademiska och vetenskapliga slaget, medan Jens Dolk (Restaurang K-märkt) och Magnus Naess (Vegolyftet) bidrog med kunskap och erfarenhet från både restaurangbranschen och den offentliga måltiden.

Samtidigt som ett par av våra befintliga experter passade på att bidra med nytt och härligt bränsle. Mai-Lis Hellénius (forskare Karolinska Institutet) och Johan Jörgensen (grundare Sweden Foodtech) har varit med sedan starten av Next is Now, och i ett par nyinspelade intervjuer så delar de med sig av sin djupa kunskap inom hållbara och hälsosamma matvanor. Samt vilka actions vi kan ta redan nu.

Utöver ovan nämnda experter, har vi under året som gått även snackat med andra guldkorn, som alla bidragit till såväl inspiration och som action. Eller vad sägs om Frida Ronge, Hanna Sepp, Lennart Wallander, och många, många fler?!

HÄNG GÄRNA MED OSS I VÅRA OLIKA KANALER
Du kan hitta allt detta material här på vår hemsida, antingen under våra olika koncept eller i något av våra webinar som vi har kört. Du kan naturligtvis även segla in på vår YouTube-kanal och välja att prenumerera på vårt innehåll, så har du alltid stenkoll på när vi lägger ut något nytt. Eller varför inte prenumerera på vårt nyhetsbrev, så får du inte bara ta del av nya produkter, intressanta reportage och annat kul, du får även inbjudningar så fort vi har något nytt spännande event eller webinar på gång.

NYTT ÅR. NYA LÖFTEN. NYGAMLA ACTIONS.
När vi nu står inför ett nytt år – 2022 – kan vi inte låta bli att känna oss hoppfulla. Trots pandemier, klimathot och annat elände, känner vi ändå ett starkt hopp inför framtiden. Hopp om att vi tillsammans ska fortsätta vår resa mot en bättre framtid, där vi alla blir allt duktigare på att ta hand om oss själva, varandra och inte minst planeten.

Högtravande? Kanske.

Ett måste? Definitivt.

Omöjligt? Inte alls.

Vi har mängder av spännande actions och händelser framför oss, och vi hoppas så klart att ni vill hänga med på allt roligt som ska ske under 2022. Och för att kickstarta arbetet på riktigt, så vill vi än en gång lyfta fram alla de actions som du, dina kollegor och dina vänner enkelt kan ta för att ge 2022 en så bra och positiv skjuts som möjligt.

Och ni måste inte göra allt på en och samma gång. Sätt er vid fikabordet och låt vår actionlista fungera som en gnista för att få igång tankarna. Välja några actions rakt av, eller klura ut era egna. Det viktiga är att komma igång, eller att fortsätta kämpa. Och naturligtvis att ni sätter mål som ni följer upp.

Förbättringsarbete är precis som när du lägger pengar i spargrisen. Det viktigaste arbetet (eller sparandet) är det som faktiskt blir av.

Text: Thomas Adolfsson


Actionlista

Ladda gärna ner actionlistan nedan. Den är ett helt vanligt och minimalistiskt pdf-fil. Så att du inte behöver slösa på färgglatt bläck i onödan, om ni nu bestämmer er för att faktiskt skriva ut och använda listorna för att komma vidare i ert utvecklingsarbete. Det går ju lika bra att använda den digitalt också.

Actionlista på brädor med löv i förgrunden.

LADDA NER ACTIONLISTA FRÅN NEXT IS NOW


Se Next is Now – Peptalk och alla actions


Vidare läsning

Next is Now – vår plattform gällande framtidens mat.

Se tidigare webinar från Next is Now: Good Morning.

Låt barnen vara delaktiga i matlagningen genom boken och konceptet – Hälsa på maten.

Inspiration, recept och pedagogik för klimatsmarta veckor i skolan – Fast Fusion Climate Week.

Gott & Grönt – vårt vegetariska utbildningspaket och handbok.

Skapa din egen meny med våra klimatberäknade recept.

Hör av dig och låt oss göra något bra tillsammans.