Sill, grönt och take away i påsk

Påsken står för dörren och precis som vid alla andra högtider, ligger fokus numera ofta på maten och festmåltiderna, snarare än på de ursprungliga religiösa riterna och traditionerna. Här följer därför lite info och tips om en smakfull "påsk to go" som vi hoppas du ska inspireras av.

2020-03-23

Anamma Formbar Vegofärs, Vegobullar och Vegonuggets gjorda på ärta, serverade i olika snabbmatsförpackningar.

För dig som arbetar i en verksamhet som tillagar och serverar mat åt människor, är också varje högtid en möjlighet att med enkla medel bjuda på något lite extra och på så vis maxa försäljningen. Självklart är påsken inget undantag.

SILLEN I CENTRUM
De stora högtiderna i Sverige byter egentligen bara ut budskap och dekorationer på bordet, vi går från tomtar till kycklingar, medan största delen av maten på många sätt är densamma. Äggen når sin absoluta topp under påsken förstås, men en annan självklar ingrediens på påskbordet är ingen mindre än den nyttiga sillen.

Inlagd sill har ätits under lång tid i Sverige och har genom åren kommit att cementera sin plats på högtidernas festbord. Numera kommer den lilla delikatessen dessutom i många spännande former och smaker, vilket innebär att alla kan hitta sin egen favorit.

Abba Gastronomi lanserade i höstas ett nytt och uppdaterat sillsortiment med en mängd olika varianter. Här finns klassiska smaker såsom Löksill, Senapssill och Dillsill (finns givetvis som KRAV-märkta om så önskas), men också andra varianter i form av Skärgårdssill, Tomatsill och Currysill.

I sortimentet hittar du även smarta sillar som vi kallar för Skapa Inläggningssill, både i färdiga bitar och som hela sillfiléer. Poängen med dessa är att du på busenkelt vis kan skapa dina alldeles egna inläggningar. Om du skapar en klar inläggning rekommenderar vi att du häller av och sparar lagen. När du pyntat färdigt med dina kryddor och andra godsaker, häller du bara tillbaka den sparade lagen och låter den täcka all sillråvara. Låt stå i 24 timmar så hinner smakerna sätta sig.

GRÖNT ÄR PÅSKENS NYA FÄRG
Påsken förknippas gärna med ljusa pasteller och gula kycklingar, men även på påskbordet har det gröna kommit för att stanna. Vi pratar fyndigt nog om det stora skiftet till mer vegetarisk kost som ju förmodligen inte undgått dig heller. Allt fler av dina gäster vill kunna välja vegetariska alternativ, och det är inte bara julborden eller de vanliga lunchbufféerna som upplever detta, utan naturligtvis gäller samma trend för påskmaten.

Både Vegobullar och Vegoprins från Anamma är sedan tidigare smaskiga favoriter att servera hungriga gäster till påsken, men visste du att Anamma för bara någon vecka sedan lanserade tre nya produkter i sitt sortiment?

Dessutom har de nya produkterna från Anamma en helt ny proteinbas – ärta.

Precis som övriga kompisar inom Anamma-familjen är de fantastiskt goda, och dessutom klimatsmarta jämfört med sina köttiga motsvarigheter. Två av produkterna, Formbar Vegofärs Ärta och Vegobullar Ärta, fanns redan i sortimentet med sojabas, men det har också kommit en helt ny produkt nu i form av Vegonuggets Ärta.

PÅSKBUFFÉ BLIR TAKE AWAY
Även om en av de hetaste trenderna senaste tiden varit att plocka med sig maten och äta någon annanstans, så har det väl aldrig varit mer aktuellt än nu i dessa tider. Fundera gärna lite extra på hur just du kan ställa om och anpassa verksamheten till de förhållanden som råder för tillfället. Aldrig tidigare har det varit viktigare att vara kreativ och tänka utanför de ramar vi är vana vid.

Förmodligen är det just nu bättre att erbjuda gästerna ett riktigt gott och färdigt take-away-påskbord som de kan avnjuta i hemmet eller på sin arbetsplats. One-hand-food är också en trend som pågått ett tag, och förhoppningsvis kan du istället för dignande påskbufféer erbjuda andra alternativ, såsom smaskiga ägg-wraps eller bowl med sill och smak av sushi som är enkla för alla att ta med sig.

I vår receptbank finns hundratals klimatberäknade recept som vi hoppas att du kan använda i din verksamhet, eller åtminstone få inspiration kring och som låter din kreativitet flöda. Här kan du även sätta ihop dina egna veckomenyer av våra recept.

Idéförslag på veckomeny för Take Away i påsk.

LITE PÅSK-GLANS I TILLVARON
I ett försök att lyfta fram ett litet leende på läpparna i dessa tider, bjuder vi också på en gammal klassiker med Johan Glans, där han försöker förklara varför påsken ser ut som den gör i dagens Sverige.

Glad Påsk, och ta hand om varandra.

Av: Thomas Adolfsson


Vidare läsning

Produktbroschyr med recept och tips för Abba Gastronomi.

Produktbroschyr med recept och tips för Anamma Ärta.

Varumärket Abba Gastronomi.

Varumärket Anamma.

Sortimentet från Abba Gastronomi.

Sortimentet från Anamma.

Hur du planerar din egen klimatsmarta veckomeny.