Summering av releasewebinar för Gott & Grönt

Under en intensiv halvtimme presenterade vi på Orkla FoodSolutions ett nytt, grönt utbildningspaket som vi erbjuder till restauranger och storhushåll som vill ta nästa steg när det gäller sitt vegetariska erbjudande. I samband med detta lanserade vi också vårt rykande färska bok - Vegetarisk Handbok. Proppfull med inspiration, recept och produktkunskap, samt en massa intressant fakta och historik kring det vegetariska köket.

2021-01-14

Mattias Sjöblom, Ann Rebenstam och Mattias Jönsson med Vegetarisk Handbok.

Med Lennart Wallander (VD på Food & Friends) bakom moderatorspakarna, bjöd vi in till ett releasewebinar för att presentera vårt vegetariska utbildningspaket inom det koncept vi kallar för Gott & Grönt. I samma veva lanserade vi också Vegetarisk Handbok – en guide till dig som vill utöka dina kunskaper inom det vegetariska köket. Speciellt framtagen för restauranger samt andra professionella kök och storhushåll.

SYFTET MED HANDBOKEN OCH VÅRT UTBILDNINGSPAKET
Ann Rebenstam (Activation Team Manager på Orkla FoodSolutions) förklarade att syftet med handboken är att kunna få snabb och relevant info, att använda den som ett uppslagsverk och vips ha bra tips på tillvägagångssättet för att till exempel göra en vegetarisk Wallenbergare.

Eller få grepp om vad en matgäst som är pescitarian eller lacto-ovo vegetarian egentligen äter. Så all matnyttig info du behöver för det gröna köket och för att hänga med i den ökade efterfrågan av gröna måltider.

Hon förklarade även att vi tagit fram ett utbildningspaket kring det gröna köket, eftersom att i takt med att fler äter vegetariskt, så ökar också kraven på att det vegetariska ska vara minst lika gott som den traditionella maten med animaliskt protein. Det finns många duktiga kockar runtom i landet som fortfarande tycker att det kan vara utmanande att laga vegetariskt till många som smakar gott. Och det vill vi hjälpa till med.

Ann gick också igenom lite kort vad en utbildningsträff kan innebära för de som väljer att nappa på vårt erbjudande, innan hon lämnade över till Mattias Jönsson och Mattias Sjöblom, som är de två mästarna bakom handboken.

KORT OM BOKENS INNEHÅLL
Lennart frågade Mattias och Mattias om de olika delarna ur boken, och de förklarar även vad som fungerat som inspiration för framtagningen av Vegetarisk Handbok. De nämnde den, inom kock-kretsar, klassiska “Bluncken” och berättar lite om deras personliga relationer till denna.

Därefter gick de kort igenom de olika avsnitten, och de som tittade på sändningen fick veta att boken onekligen är överfull med matnyttig information kring det gröna köket. Här finns bland annat olika typer av vegetarisk mat, tillagning och produktbeskrivning av Orkla FoodSolutions gröna utbud, facktermer, skärtekniker, recept, historik, världens kök, kockar som gjort avtryck, ord- och ingredienslista, måltider och högtider, en lista med E-nummer, med mera.

SE SÄNDNINGEN I EFTERHAND
För att få ta del av allt smaskigt som blev sagt, rekommenderar vi varmt att du kikar på sändningen i efterhand. Den finns tillgänglig via denna artikel (se längre ner) samt vår YouTube-kanal.

Vi rekommenderar även ett besök till vår alldeles nya och uppdaterade samlingssida för allt detta – Gott & Grönt.


Se sändningen i efterhand


Frågor och svar från sändningen

Hur anmäler jag mig till en utbildning?
Det gör du antingen på länken till intresseförfrågan på vår hemsida gottochgront.se eller så kontaktar du din kontaktperson hos oss på Orkla FoodSolutions.

Vem är utbildningen till för?
Alla som jobbar professionellt med mat, restauranger och storhushåll, både inom privat och offentlig miljö.

När går första digitala utbildningen av stapeln?
Vi kommer både att erbjuda kundanpassade träffar, samt allmänna digitala utbildningar. Gällande de allmänna digitala utbildningarna så sätter vi ett datum när vi fått in intresseanmälningar till detta, och kommunicerar ut datum och tid utifrån inbjudan, både i vårt nyhetsbrev samt på våra sociala medier. Så håll utkik där!

Vi är en mindre kommun med 20 kockar som vill gå en kurs, hur gör vi?
Vad kul. Hör av er till oss på Orkla FoodSolutions. Antingen direkt till din kontaktperson hos oss, eller gör en intresseförfrågan på vår konceptsida, gottochgront.se, så återkommer vi till er.

Hur får man tag i boken? Hur kan vi beställa boken?
Du kan antingen vara en av de första 500 som beställer boken via vår hemsida gottochgront.se (först till kvarn), eller så ingår Vegetarisk Handbok i vårt utbildningspaket när man bokar in en vegetarisk utbildningsträff med oss.

Spelar ni in detta så att man kan kolla i efterhand och dela detta med kollegor?
Ja det gör vi. Antingen kikar ni på filmen här i denna artikel (längre upp), eller så kan ni gå direkt till Orkla FoodSolutions YouTube-kanal där även alla våra tidigare event finns tillgängliga att titta på.

Har ni anpassat utbildningen till Covid-19, och hur?
Ja, absolut. Utbildningar kommer vara möjliga, både som digitala samt fysiska träffar, i de fall det går/är möjligt igen. Och då genomförs de naturligtvis enligt rådande restriktioner och förutsättningar.

Laga från grunden är väl ändå bäst. Hur ställer ni er till det och med era produkter?
Att laga från grunden är superbra om du har tid, kockar och kunskap. Har du inte det, så är våra produkter ett fantastiskt komplement. Vi på Orkla är ju egentligen som en enda stor kock med stora grytor. Och vi lanserar hela tiden nya veganska och vegetariska produkter som gör att du kan laga grönt både från grunden, och med extra hjälp när det behövs.

Hur kan ni ge er på Bluncken?
Det är vår lilla hyllning till världens (förmodligen) bästa kokbok. 🙂

Varför har ni inga “riktiga” recept med i boken, med vikt och mått som i en kokbok?
Vi har valt att skriva recept på kockars vis – kockar går ofta på känsla, och gällande sammansättning av recept så besitter de ofta denna kunskap redan. Här är det viktiga att ingredienserna är på plats, varav vi då specificerat vilka ingredienser man ej får missa i rätten. Men vi har även kopplat på historiken kring rätten, och vad skillnaden är mellan olika rätter.

Vad kallar ni den vegetariska handboken? Blunken? Vlunken??
Vår vegetariska handbok, har vi namngett just ’Vegetarisk Handbok”, och den bok vi refererar till, och har tittat på som inspiration, heter Bluncken.

Kommer ni att ge en allmän digital utbildning?
Vi kommer både att erbjuda kundanpassade träffar, samt allmänna digitala utbildningar. Gällande de allmänna digitala utbildningarna, så sätter vi ett datum när vi fått in intresseanmälningar till detta, och kommunicerar ut datum och tid utifrån inbjudan både i vårt nyhetsbrev samt på våra sociala media kanaler. Så håll utkik där!

Hälsa och vegetariskt – hur hänger det ihop?
Denna fråga vill vi, som vi nämnde i sändningen, hålla som en liten “cliffhanger”. Vi hänvisar till att ta del av Vegetarisk Handbok och läsa avsnittet där Rebecka Persson på Orkla Foods Sverige just ger svar på detta i en mycket intressant kontext…

Vad innehåller en komplett träff?
Vi skräddarsyr våra utbildningsträffar utifrån era behov och önskemål. En komplett träff kan exempelvis innehålla delar såsom en trendföreläsning inom det vegetariska området, utvalda utbildningsdelar från Vegetarisk Handbok, en produktskola, gemensam matlagning i köket alternativt en “Chef’s Show” där våra kulinariska kreatörer “kockar loss”, samt en diskussion och workshop ihop för att kartlägga vilket arbete vi kan göra tillsammans, för att slutligen landa ner i era önskemål kring vilken hjälp/stöd som ni behöver gällande det gröna köket inom just er verksamhet.

Varför har ni med den info som ni har i Vegetarisk Handbok?
Primärt för att äldre och traditionell kunskap inte ska försvinna, vi vill hålla liv i det som varit med tidigare och lite som i exempelvis Bluncken. Det finns ju jättemånga kokböcker idag, men Vegetarisk Handbok ska täcka en annorlunda “white spot” gällande kunskapsöverföring, historia och med samlad “hands on”-information gällande det gröna köket. Lite uppfräschad och med en vegetarisk inriktning för att hänga med i den gröna utvecklingen.


Vidare läsning

Gott & Grönt – vegetariskt utbildningspaket.

Next is Now – vår plattform kring framtidens mat.

Inspiration och recept i vårt gröna skolkoncept Hälsa på maten.

Planera din egen klimatsmarta veckomeny i vårt verktyg.