The Food Hub – Rebuild 1: Nya rutiner

Efter en långdragen pandemi är det dags för många inom matvärlden att blicka framåt och se till att återuppbyggnaden blir så smidig som möjlig. För att hjälpa till i denna process har vi tagit fram tre olika filmer som belyser vilka beteenden och förändringar vi kan förvänta oss när restriktionerna lättar och vi går mot en mer "normal" vardag.

2021-08-16

The Food Hub Rebuild 1 - illustration med kockar med en robot som hämtar mat.

Den första filmen heter ”Rebuild 1: Nya rutiner” och beskriver hur många restauranger och serveringar kommer att anpassa sig efter förutsättningarna och få till en bra nystart i sin verksamhet.

Restaurangbranschen upplevde ett tufft 2020, i några kommuner har försäljningen varit nere på hälften av föregående år. Totalt sett tappade branschen 20% och värst gick det för trafiknära restauranger -41%. Bäst gick det för fast food -1%. Med vaccinet som nu börjar visa effekt är det dags för en återkomst. Men allt blir inte som förr.

Under de tuffaste månaderna hade många restauranger skurit hårt bland de anställda, där de som var kvar fick allt bredare sysslor. Kockar diskade sina egna grytor och inte många kunde behålla en sommelier. Innan vi ser ett fullt uppsving till 2019 års volymer kommer restaurangerna vara försiktiga med att ta på sig för stora kostnader. En eller två kockar ska klara av hela matlagningen själva, och kommer därför behöva göra matlagningen effektivare. Med Orkla FoodSolutions koncept ”Allt i ett bleck”, utnyttjar man kraften i moderna ugnar och gör rätter som sköter de sig själva. Dessutom ger det mindre disk.

Vi kommer också att få se gäster som får klara sin beställning med mindre personlig hjälp än tidigare. Med ökat användande av digitala beställnings- och betalsätt kan personalen fokusera på att laga och servera. Även digitala bongar underlättar vardagen. En del barer berättar att två bartenders tack vare detta, kan hantera samma mängd beställningar som tidigare krävde tre personer.

En minskad köksstyrka kan även resultera i kortare menyer då det bara finns en viss mängd timmar att förbereda i köket inför kvällen. Genom att ta hjälp, till exempel med att använda färdigformade färsprodukter från Orkla FoodSolutions Krögarklass-sortiment eller veganska produkter från Anamma, kan man addera en rätt till, utan att knäcka kökspersonalen. Produkter som är speciellt framtagna för kockar som både vill spara tid, och samtidigt vill sätta sin egen prägel på tallriken med tillbehör och presentation.

Och när vi ändå startar med nya rutiner, varför inte göra rätt från början och ha med klimatet i planerna från början? Under pandemin har den vegetariska trenden ökat ännu mer, och idag är ska den vegetariska maten vara minst lika god som det traditionella. För dig som behöver hjälp att laga grönare mat erbjuder Orkla FoodSolutions utbildningar som utgår från restaurang och storkök.

Nästa artikel och film i denna serie heter ”Rebuild 2: Nya platser”, och den tredje och sista delen kallar vi för ”Rebuild 3: Nya smaker och råvaror”. Håll utkik på vår hemsida och i sociala medier, så missar du inget när det nu börjar bli dags för en nystart för hela branschen.


Se filmen


Vidare läsning

Läs om fler trender på vår The Food Hub-sida.

Hämta inspiration, hjälp och tips från alla våra koncept.

Next is Now – vår plattform kring framtidens mat.

Samlingssida med trender, inspiration och guidning under Corona.