Ekströms

Ett av våra äldsta varumärken som aldrig går ur tiden.

Varumärket Ekströms ingår i Orkla Foods Sverige sedan 1995. Företaget Ekströms startade i Örebro 1848. Men på den tiden var det mustasch-vax, stövelsmörja och bläck för hela slanten. Startskottet för Ekströms var porlande vatten till groggblandningar och läskedrycker. Krögaren Carl Edvard Eklind, som drev brunnsparken i Adolfsberg i Örebro, hörde ständigt både gamla och unga gäster tjata om dessa bubblande drycker. Han lockade den nyutexaminerade apotekaren Henric Eberhard Ekström till att utveckla mineralvatten och läsk. Samarbetet med Ekström blev mycket lyckosamt. Han var minst sagt en innovativ person och utvecklade bland annat Sveriges första riktiga chokladkaka.

Debuten i livsmedelsbranschen gjordes 1875 när bakpulver från Ekströms blev en succé och gjorde företaget känt utanför Örebro. Fram till andra världskriget var bakpulvret företagets storsäljare, men framgångarna upphörde när företaget inte fick tilldelning av plåt under kriget. De svenska husmödrarna ville nödvändigtvis ha bakpulvret i plåtburk.

 

Henric Eberhard Ekström dog 1882 och då hade företaget ekonomiska svårigheter. Men krögare Eklinds fru Fina tog ett resolut grepp kring verksamheten och inledde en grundläggande sanering av bolaget. När konkursen var ett faktum sålde hon varulagret och flyttade hem företaget till bostaden. Cirka tio år senare var det åter på fötter.

1930 började företaget tillverka produkter av nypon. Till att börja med hette produkten Nyponmust. Först efter andra världskriget började produktionen av den nyponsoppa som vi än i dag känner så väl. Med nyponsoppan som start kom torkade livsmedel att spela en huvudroll under de kommande åren och många nya produkter lanserades. Det var under denna tid som blåbärssoppan introducerades till Vasaloppet. Utveckling har varit en ledstjärna för Ekströms under alla år. Nya produkter tas fram kontinuerligt och marknadsföring har alltid stått i fokus. När Ekströms 1999 blev utsett till ”Årets märkesvara” hade juryn en motivering som är aktuell än i dag:

”Ekströms är ett varumärke med många år på nacken, djupt förankrad i den svenska folksjälen. Juryn är imponerad av dess fortgående vitalitet, fräschhet och förnyelseförmåga och blir som alla andra, barn på nytt.”