Gott och Grönt

I takt med att fler äter grönt ökar kraven på att det vegetariska ska vara minst lika gott som den traditionella maten. Det vill vi hjälpa till med. Och eftersom det finns en hel del som fortfarande tycker att det kan vara utmanande att laga vegetariskt till många, kommer här ett hjälpmedel med ordförklaringar, inspirerande tips och recept för dig som lagar vegetariskt.

Från kockar till kockar. Håll till godo!

Salladskål på handduk med en grön bakgrund
Stor klase morötter på en grön bakgrund

GRÖNA TRENDER

VARFÖR ÄTER VI VEGETARISKT?

Enligt 29% av svenskarna är hälsoskäl den starkaste anledningen att äta veganskt eller vegetariskt. På andra plats (15%) kommer miljöfrågor. På tredje plats (10%) att vi inte ska döda djur. Detta kastas dock om i yngre målgrupper, där fler anger miljön som det främsta skälet och hälsa som det andra.

Källa: Food & Friends Matrapport 2019

OLIKA TYPER AV VEGETARIANER

Det finns många olika typer av vegetarianer och det kan vara svårt att hålla isär dem. Här får du en inblick i nio olika typer av vegetarianer och vad de äter.

Vegetarianism

En person som är vegetarian äter inte animaliska produkter såsom kött, fisk och fågel, av exempelvis etiska, religiösa,
miljörelaterade eller hälsogrundande skäl. Begreppet avser främst kosten, men en vegetarian kan även välja att följa vissa veganska ideal, såsom att inte använda sig av läder, skinn och ull.

Illustration av veganism med transparent bakgrund

Veganism

Veganism är ett levnadssätt där man utesluter alla produkter från djurriket såsom kött, fisk, fågel, ägg, mejeriprodukter och honung. De avstår även andra produkter av animaliskt ursprung, exempelvis skinnkläder, päls, vitt porslin, yllekläder
och dunkuddar. Vissa undviker även djurparker och andra ställen där djur utnyttjas i kommersiellt syfte.Lakyo

Laktovegetarian med en illustration på en ost och transparent bakgrund

Lakto-vegetarian

En lakto-vegetarian utesluter kött, fisk och fågel och ägg i sin kost, men avstår inte från mejeriprodukter.

Illustration av ovo vegetarian med transparent bakgrund

Ovo-vegetarian

En ovo-vegetarian utesluter kött, fisk och fågel och mejeriprodukter i sin kost, men avstår inte från ägg.

Illustration av demivegetarian med transparent bakgrund

Lakto ovo-vegetarian

En lakto-ovo-vegetarian utesluter kött, fisk och fågel i kosten, men avstår inte från mejeriprodukter och ägg. Detta begrepp likställas ofta med det vi till vardags kallar vegetarian, och där benämningen lakto-ovo tydliggör särskillnaden från veganism.

Illustration av demivegetarian med transparent bakgrund

Demivegetarian

En demivegetarian äter lakto-ovo-vegetarisk kost, kompletterad med fisk, skaldjur och fågel.

Illustration av pescetarian på en fisk med transparent bakgrund

Pescetarian

En pescetarian utesluter kött och fågel i sin kost, men avstår inte från fisk och skaldjur.

Illustration av flexitarian på ett lock med transparent bakgrund

Flexitarian

En flexitarian väljer aktivt att äta vegansk eller vegetarisk kost då och då, utan att helt utesluta produkter från djurriket.

Illustration av pollotarian på en höna med transparent bakgrund

Pollotarian

En pollotarian utesluter kött och fisk från sin kost, men avstår inte från kyckling.

banner med olika rätter, kryddor och frukter

GRÖNT FÖRR OCH NU

Historiskt sett har det funnits olika skäl till att äta grön kost. Här är en liten tidslinje med några axplock ur den vegetarianska historiken.

NUTID

Idag finns vegetarianer och veganer i alla samhällsklasser, och hälsoskäl är det viktigaste motivet till att äta grönare. Köttätandet minskar för första gången sedan 90-talet, och det för tredje året i rad!

Kötbullar i stekpanna och korv med transparent bakgrund

80-TALET

I Sverige var vegetarianism fram till 80-talet till stor del förknippat med vänsterrörelsen. Köttet blir vardagsmat då priserna faller.

Brunch med transparent bakgrund

60-TALET

På 60-talet tar den radikala veganismen fart med främst djurskydd och djurrätt i fokus.

Middag med transparent bakgrund

50-TALET

På 50-talet börjar man prata om goda hälsoeffekter av att äta vegetariskt. Kött var dyrt och snarare till fest än till vardag.

Illustration av ris med transparent bakgrund

JÄTTE-JÄTTELÄNGE SEDAN

Redan 3200 f.Kr. finns tecken på att egyptiska präster avstod från att äta kött.

GODA GRUNDER I DET GRÖNA KÖKET

Här är några av alla fantastiska råvaror som du kan använda som grund i din gröna matlagning.

Illustration av bönor med transparent bakgrund

BÖNOR

Bönor finns i många varianter, odlas över hela världen och är några av de mest protein- och
variationsrika råvarorna som finns i den gröna matlagningen.

Illustration av linser med transparent bakgrund

LINSER
Linser finns i många olika färger och storlekar. De används mycket i södra och västra Asien, samt i medelhavsområdet. De hör till familjen ärtväxter och är rika på protein.

Illustration av gråärta med transparent bakgrund

GRÅÄRTA

Gråärten är på väg tillbaka! Den var en viktig basföda i Sverige fram till 1800-talet, främst tack vare sina höga protein- och näringsvärden. Gråärten är väldigt klimatsmart, då den kan odlas i hela vårt land.

Illustration av tempeh med transparent bakgrund

TEMPEH

Tempeh tillverkas traditionellt av kokade sojabönor, men kan även göras på andra baljväxter, nötter, vete samt ris. Man tillsätter ett svampmögel så att det bildas ett vitt mycel som binder samman bönorna till en fast massa. Denna massa pressas tillkakor som vanligen friteras eller steks.

Illustration av mungböna med transparent bakgrund

MUNGBÖNA

Kommer ursprungligen från Indien och odlas främst i södra Asien. I asiatisk matlagning är även grodden vanlig och det som i handeln kallas för ”böngroddar”, är oftast groddar av mungböna.

Illustration av åkerböna med transparent bakgrund

ÅKERBÖNA

Samma växt som bondbönor men skiljer sig åt i storlek. Den har hög proteinhalt och odlas i Sverige redan i dag. Trots namnet är de inte släkt med vad vi annars kallar bönor såsom bruna, vita och kidney.

Illustration av kelp med transparent bakgrund

KELP

Kelp är en snabbväxande brunalg som växer i stora undervattensskogar. Kelp kan också kallas Kombu som är Japanska.
Den innehåller höga halter av naturligt glutamat, och är därför vanlig i buljonger och som smaksättare av den femte smaken Umami

Illustration av seitan med transparent bakgrund

SEITAN

Seitan tillverkas genom att man först rensar bort all stärkelse från vetemjöl, så att det bara blir gluten kvar. Sen låter man degen sjuda i en lag, och därefter marineras den. Resultatet blir en köttliknande produkt som man kan använda i alla traditionella köttrecept.

Illustration av quinoa med transparent bakgrund

QUINOA

Quinoa är en ört som växer vilt i Sydamerika. Fröna är ätliga och finns i flera färger och storlekar. Quinoa är helt glutenfritt och på senare tid har det gjorts lyckade försök att odla det i Sverige.

Illustration av tofu med transparent bakgrund

TOFU

Tofu kallas också bönost och det är inte så konstigt. Den görs på mjölk av sojabönor och ystas delvis på samma sätt som vanlig ost. Den finns i flera olika hårdhetsgrader och är en basföda i det östasiatiska köket.

Illustration av hampa med transparent bakgrund

HAMPA

Hampa är en nyttoväxt som använts i mer än 6000 år. Förutom att man kan göra rep och textil av fibrerna, kan man även utvinna protein till mat och olja som är rik på Omega 3.

Illustration av havre med transparent bakgrund

HAVRE

Havre är något av det nyttigaste vi har på våra åkrar. Gröten har byggt generationer, och på senare tid har havren fått en riktig renässans. Havrejölk, havreris, och inte minst over night oats, har blivit självklara på våra mathyllor och i våra kylar.

Illustration av kikärtor med transparent bakgrund

KIKÄRTOR

Kikärtor härstammar från sydvästra Asien, men importeras i dag huvudsakligen från Turkiet. De har en nötliknande smak och är rika på proteiner, mineraler och kostfiber. De mosar sig inte vid kokning, utan ska kokas väl. Kikärtor används bland annat i grytor, sallader, soppor, pastejer, hummus och falafel.

SOJABÖNAN

Sojabönan är en växtbaserad proteinkälla som går utmärkt att använda till många olika maträtter. Det är en baljväxt som är nära besläktad med ärtor, kikärtor, linser och kidneybönor. Det är ur sojabönan som man utvinner sojaprotein, och det är även vanligt att man utvinner sojamjöl ur bönan. Sojabönan är ett extra populärt växtbaserat protein eftersom den har ett högt proteinvärde och är ett av de livsmedel från växtriket som innehåller fullvärdigt protein, det vill säga att proteinet har alla de essentiella aminosyror som kroppen behöver. Bönans höga proteinvärde gör det möjligt att använda den som ersättning till animaliska produkter.

Illustration av ärta med transparent bakgrund

ÄRTAN

Nio av de tjugo aminosyror som protein byggs upp av är essentiella. Det betyder att kroppen inte kan producera dem på egen hand, och vi behöver därför regelbundet få i oss dessa via kosten. Ärtprotein innehåller alla essentiella aminosyror, och har även ett högt innehåll av grenade aminosyror. När koncentratet av ärtprotein framställs, separerar man protein från kolhydrater och fett. Proteinet kan utvinnas såväl ur gröna som gula ärtor, även om gula ärtor har ett högre näringsvärde, vilket gör dem extra lämpade till produktion av köttalternativ.

GRUNCH – GREEN LUNCH

Här kommer ett kapitel som handlar om grön lunch. Vi har tagit hjälp av nio kockar som tillsammans med oss tagit fram tips och gröna recept för att göra din gröna matlagning ännu enklare.

Ulf Andersson med en bunt purjolökar

Ulf Andersson

Kock på Slagthuset MMX i Malmö

Ulfs gröna recept:

Asiatisk Vegoburgare

Het Falafel

Marcus Hallgren med tre broccolibuketter

Marcus Hallgren

Kock på Slagthuset MMX i Malmö

Marcus gröna recept: 

Vegolimpa

Schnitzel Il Tricolore

Michelle Farrelly jonglerar med tomater

Michelle Farrelly

Kock på Restaurang SMAK i Malmö

Michelles gröna recept:

Vegetarisk Kroppkaka

Anamma Vegobullar med Fyra skånska gryn

Klas Dange med en korg med kryddor

Klas Dange

Kock på Restaurang SMAK i Malmö

Klas gröna recept:

Asiatisk sallad

Järpar på Mungfärs

Johan Brattström

Kock på Varvsgatan 6

Johans gröna recept:

Asiatisk Green Burger

Shish Kebab på mungfärs

Alexander O'Niell med en påse frukt och grönt

Alexander O’Niell

Kock på Varvsgatan 6

Alexanders gröna recept:

Asiatisk Nudelbowl

Spansk Husman

Mattias Sjöblom som hamlet i en vegetarisk tolkning

Mattias Sjöblom

Kock på Orkla FoodSolutions

Mattias gröna recept:

Loaded Vegokorv

Morotsbollar med rotselleri & lingon

Green Nuggets

Clara Thorssen håller en stor klase raps i handen

Clara Thorssen

Kock på Orkla FoodSolutions

Claras gröna recept:

Kryddiga kåldolmar

Tortilla med Pulled Vego

Krispiga Åkerbönsnuggets

Mattias Nilsson Schön sitter på lastpallar och skalar nyskördade morötter

Marcus Nilsson Schön

Kulinarisk Kreatör på Orkla FoodSolutions

Marcus gröna recept:

Vårig Vegoburgare

Vegonuggets Ärta med vit sparris och brynt smör

Mungbönnuggets med rostad blomkål och aprikoser

PRODUKTINFO & TILLAGNINGSANVISNINGAR

Här följer lite tips och tillagningsanvisningar på produkter från Anamma® och Lecora®. För att få det absolut bästa slutresultatet på dina rätter, så behöver du kunskap. Massor av kunskap. Läs därför våra tips nedan samt tillagningsanvisningarna på kartongen, innan du sätter igång och lagar vegetarisk mat. Tillagar du stora mängder mat är det också viktigt att du har full koll på din ugn och hur den bäst fungerar och ger dig bäst resultat på maten. Ring annars leverantören av ugnen och be dem komma och utbilda er.

Produktbild Anamma Formbar Vegofärs.
Produktbild Anamma Formbar Vegofärs.

Anamma Formbar Färs

Anamma® Formbar Vegofärs är en god, vegansk färs baserad på sojaprotein. Färsen passar bra för dig som vill laga egna biffar, bullar och limpor från grunden, då den är formbar. Färsen passar alla, då den är fri från både gluten, mjölk, ägg och animaliska råvaror. Nyckelhålsmärkt. Tillagad i Sverige.

Läs mer >>

OPTIMERA MERA!
• Tina Formbar Vegofärs i kylskåpet över natten.
• Färsen är mycket lättare att jobba med när den precis har tinats.
• Det går att smaksätta och dryga ut färsen med ca 25–30 % färdigkokta gryn, kokt kall potatis, stekt lök eller rivna grönsaker.
• Färsen kan upplevas som något kompakt om man väljer att inte dryga ut den, men klart att det funkar det med.
• Färsen håller formen väldigt bra, så låt din kreativitet flöda både i form och smak.
• Kan med fördel bakas av i ugn istället för att tillagas på stekbord eller i stekpanna.
• Sojans bästa smakkompisar är vitlök, citron, varma kryddor och rostade

60477 Anamma vegoburgare
60477 Anamma vegoburgare

Anamma Vegoburgare 60/100 g

Anamma® Vegoburgare 60 g är goda, veganska burgare baserade på sojaprotein. Burgarna väger 60 g och passar perfekt att servera som en god, grön lunch. Burgarna är nyckelhålsmärkta och passar alla då de är fria från både gluten, mjölk, ägg och animaliska råvaror. Tillagade i Sverige.

Läs mer >>

……………………………………………………………………………………………………..

Anamma® Vegoburgare 100 g är en mycket god, vegansk burgare baserad på sojaprotein. Vegoburgaren är smakrik och har den perfekta storleken för att passa utmärkt att serveras i hamburgerbrödet både på lunchtallriken och i gatuköket. Burgaren passar alla då den är fri från både gluten, mjölk, ägg och animaliska råvaror. Tillagad i Sverige.

Läs mer >>

OPTIMERA MERA!
• Baka med fördel av Vegoburgarna i ugnen på 200°C tills en innertemperatur på 70°C. Det ger en jämnare stekyta och underlättar hanteringen.
• Vegoburgarna smakar riktigt gott tillsammans med stekt lök, ost och givetvis alla de andra klassiska tillbehören till burgare

45577 Anamma Eko Vegofärs.
45577 Anamma Eko Vegofärs.

Anamma Vegofärs

Anamma® Vegofärs är en god, vegansk färs baserad på sojaprotein. Färsen passar bra för dig som vill laga goda, gröna måltider från grunden och den är dessutom nyckelhålsmärkt. Färsen passar alla då den är fri från både gluten, mjölk, ägg och animaliska råvaror. Tillagad i Sverige.

Läs mer >>

OPTIMERA MERA!
• Baka av vegofärsen i ugnen från fryst, 200°C i ca 8 – 10 min.
• Passa på att smaksätta Vegofärsen när den ligger i blecket innan tillagningen.
• Tillsätt Vegofärsen sist av alla ingredienser i maträtten, detta för att soja binder vätska.

47577 Anamma Pulled Vego.
47577 Anamma Pulled Vego.

Anamma Pulled Vego

Anamma® Pulled Vego är en god och smakrik vegoprodukt baserad på sojaprotein. Pulled Vego är en vegansk variant av pulled pork och passar bra om man vill laga moderna, gröna rätter som ex burgare och wraps från grunden. Pulled Vego passar alla då den är fri från både gluten, mjölk, ägg och animaliska råvaror. Tillagad i Sverige.

Läs mer >>

OPTIMERA MERA!
• Värm Pulled Vego direkt från frysen, värm i ugnen på 175°C med 5 % ånga i ca 7 min.
• Pulled Vego är redan lite lätt smaksatt, men önskar man ha en starkare kryddning så passa på innan uppvärmningen.
• Pulled Vego går alldeles utmärkt att vända ner i bbq-sås för att serveras som ex Sloppy Joes.
• Skall Pulled Vego användas i en gryta, så kom ihåg att addera den till sist i grytan, soja binder vätska och kan upplevas som något svampig

 

Anamma Vegobitar 34577
Anamma Vegobitar 34577

Anamma Vegobitar

Anamma® Vegobitar är goda, veganska bitar baserade på sojaprotein som passar utmärkt för dig som vill laga vegetariska grytor från
grunden. Bitarna är nyckelhålsmärkta och passar alla då de är fria från både gluten, mjölk, ägg och animaliska råvaror. Tillagade i Sverige.

Läs mer >>

OPTIMERA MERA!
• Rosta eller baka av vegobitarna direkt från frysen på 180°C, torr värme. Då undviker man att de suger upp vätska när man tillsätter ev vätska.
• Passa på att smaksätta när vegobitarna ligger i blecket innan tillagningen.
• Tillsätt Vegobitarna sist vid användning i grytor, då de kan upplevas som svampiga om de får ligga i grytan för länge.
• Lägg inte heller för mycket Vegobitar i blecken då rostningen lätt kan bli ojämn.

 

Anamma vegokorv och vegoprins
Anamma vegokorv och vegoprins

Anamma Vegokorv & Vegoprins 60/20 g

Anamma® Vegokorv är en god, vegansk korv baserad på sojaprotein. Vegokorven väger 60 g och passar både i korvbrödet och på tallriken med en klick potatismos. Korven är fri från både gluten, ägg, mjölk och animaliska råvaror. Tillagad i Sverige. Anamma® Vegoprins är en god,
vegansk korv baserad på sojaprotein.

Läs mer >>

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Vegoprinsen väger 20 g och har därmed rätt storlek för att passa utmärkt att serveras på både frukostbuffén
och på smörgåsbordet vid exempelvis jul, påsk och midsommar. Ett annat tips är att testa den på grillspettet. Korven passar alla då den är fri från både gluten, mjölk, ägg och animaliska råvaror. Tillagad i Sverige.

Läs mer >>

OPTIMERA MERA!
• Baka av direkt från frysen i ugn, Vegokorv 160°C i ca 10 min och Vegoprins 5 min.
• Det går bra att baka av Vegokorv och Vegoprins på kombi 150°C med 50 % ånga om man vill ha en mer kokt känsla.
• Lägg ut vegokorven jämnt i blecket och inte i en hög. Vegokorven har inte något skinn, så därför blir den lätt mosad om man hanterar den oaktsamt.

43477 Anamma Vegobullar
43477 Anamma Vegobullar

Anamma Vegobullar 10g

Anamma® Vegobullar är goda, veganska bullar baserade på sojaprotein. Bullarna väger 10 g och passar perfekt att servera i alla sammanhang då man vill servera en grön bulle som till exempel på julbordet eller frukostbuffén. Bullarna är nyckelhålsmärkta och fria från både gluten, ägg, mjölk och animaliska råvaror. Tillagad i Sverige.

Läs mer >>

OPTIMERA MERA!
• Tillaga vegobullarna direkt från frysen, värm de i ugnen på 200°C med lite ånga 5–10% i ca 8 min.
• Vegobullarna kan med fördel serveras som alternativ till de klassiska köttbullarna, men passar även i lite modernare varianter såsom ex Vegobullar i spicy tomatsås.

 

Anamma Vegobullar Ärta 70477
Anamma Vegobullar Ärta 70477

Anamma Vegobullar Ärta 10g

Anamma® Vegobullar Ärta är goda, veganska bullar baserade på ärtprotein. Bullarna väger 10 g och passar perfekt att servera i alla sammanhang då man vill servera en grön bulle som till exempel på julbordet eller frukostbufféen. Bullarna är fria från både gluten, ägg, mjölk och animaliska råvaror. Tillagad i Sverige. Ärtproteinhalt 24%.

Läs mer >>

OPTIMERA MERA!
• Värm direkt från fryst, värms medfördel i ugnen på 200°C med 5% ånga i 6 min.
• Vegobullar Ärta kan med fördel serveras som ett alternativ till de klassiska köttbullarna, eller tillsammans med pasta och en god tomatsås.
• Vegobullar Ärta får lätt färg, så var försiktigt om den värms i stekjärn eller på stekbord.
• Varför inte servera Vegobullar Ärta med sallad och en god sås i ett pitabröd?

Anamma vegonugget ärta 71477
Anamma vegonugget ärta 71477

Anamma Vegonugget Ärta

Anamma® Vegonuggets Ärta är goda, veganska nuggets baserade på ärtprotein. Nuggets väger 22–23 g och passar perfekt att servera i alla sammanhang då man vill servera en omtyckt rätt som älskas av alla, inte minst av barnen. Fria från både gluten, ägg, mjölk och animaliska råvaror. Tillagad i Sverige. Ärtproteinhalt 18%.

Läs mer >>

OPTIMERA MERA!
• Värm Vegonuggets Ärta direkt från fryst på 245°C med 10% ånga i ca 6–7 min. Då Vegonuggets Ärta är ganska små, så blir det bättre med hög värme under kortare tid.
• Vegonuggets Ärta passar utmärkt i olika sallader och bowls, eller varför inte ihop med rostad potatis och en god dip.

Anamma Vegofärs Ärta 18577
Anamma Vegofärs Ärta 18577

Anamma Formbar Vegofärs Ärta

Anamma® Formbar Vegofärs Ärta är en god, vegansk färs baserad på ärtprotein. Färsen passar bra för dig som vill laga egna biffar, bullar och limpor från
grunden då den är formbar. Färsen passar alla då den är fri från både gluten, mjölk, ägg och animaliska råvaror. Nyckelhålsmärkt. Tillagad i Sverige. Ärtproteinhalt 23%.

Läs mer >>

OPTIMERA MERA!
• Tina Formbar Vegofärs Ärta i kylskåpet över natten.
• Formbar Vegofärs Ärta är mycket lättare att jobba med, när den precis har tinats.
• Det går jättebra att dryga ut färsen med t.ex. kall kokt potatis, kokt ris, överblivna grönsaker eller varför inte kokta Krögarklass Fyra skånska gryn.
• Då Formbar Vegofärs Ärta är neutral i sin smaksättning så behöver den smaksättas, så snåla inte med kryddorna, den klarar av det.
• Det går att forma Vegofärsen precis som man känner för. Både som bullar, järpar, på spett, hjärtan eller en god limpa, bara att låta fantasin flöda!
• Det är i stort sett inget tillagningssvinn på Formbar Vegofärs Ärta, den mängden man stoppar in i ugnen, är också den mängd man kan servera på tallriken.

 

Lecora Mungfärs Eko 9520
Lecora Mungfärs Eko 9520

Lecora Mungbönfärs Eko

Mungbönor är en art från familjen ärtväxter som ursprungligen kommer från Indien. Mungbönan är rik på protein, fiber och järn och har en bra smakbalans. Mungfärs är en färdig grönsaksfärs för er som vill skapa egna rätter. Färsen kan formas och kryddas efter eget önskemål. Tillsätt t ex black beans för att få en annan färg och struktur. Begränsningarna sätter du själv efter dina egna idéer och önskemål.

Läs mer >>

OPTIMERA MERA!
• Tina mungbönfärsen i kylen över natten, men glöm inte att packa upp rullpacken ur lådan.
• Forma mungbönfärsen och baka den med fördel i ugnen tills den nått en innertemp på 70°C och din rätt fått en fin färg.
• Det går bra att dryga ut bönfärsen med lite överblivet ris, kokt kall potatis eller varför inte kokta Krögarklass® Fyra skånska gryn.
• Det går att forma mungbönfärsen precis som man känner för. Både som bullar, järpar, på spett, hjärtan eller en god limpa, bara att låta fantasin flöda!

Lecora Mungbönnuggets Eko 2135
Lecora Mungbönnuggets Eko 2135

Lecora Mungbönnuggets Eko 15 g

Mungbönor är en art från familjen ärtväxter som ursprungligen kommer från Indien. Mungbönan är rik på protein, fiber och järn och har en bra smakbalans. Storleken på Mungbönnugget 15 g gör att den passar bra tillsammans med t ex nudelsallad, pasta eller som tillbehör med andra grönsaker från salladsbuffén.

Läs mer >>

OPTIMERA MERA!
• Tillaga direkt från fryst, 245°C i ca 7–8 min med 10% ånga. Mindre produkter mår bättre av högre värme i kortare tid, för att de inte skall torka ut.
• Mungbönnuggets passar bra till olika bowls och som topping på en matig sallad, eller varför inte servera med naan-bröd och en god raita.
• Ett gott vegetariskt komplement till asiatiska rätter.

Lecora Mungbönbiff Eko 50g
Lecora Mungbönbiff Eko 50g

Lecora Mungbönbiff 50 g

Mungbönor är en art från familjen ärtväxter som ursprungligen kommer från Indien. Mungbönan är rik på protein, fiber och järn och har en bra
smakbalans. Mung Biff 50 g, passar serveringar där man vill ha ett vegetariskt alternativ tillsammans med de vanliga tillbehören på tallriken t ex potatismos eller pasta. Den kan även användas till att göra en ekologisk vegoburgare.

Läs mer >>

OPTIMERA MERA!
• Tillaga direkt från fryst, 225°C i ca 10 min med 10% ånga.
• Servera till en Indisk “Daal” gryta och ris eller andra goda gryn.
• Mung biffarna är redan smaksatta och behöver ingen ytterligare kryddning

Lecora Åkerbönsnugget med rödbetor Eko 15g
Lecora Åkerbönsnugget med rödbetor Eko 15g

Lecora Åkerbönsnuggets med rödbetor Eko 15g

Detta är en unik produkt med åkerbönan som ingrediens. Den är fri från allergener, EU-ekologisk och dessutom ”svekologisk” (huvudingredienserna åkerböna, rödbeta och quinoa är ekologiska och kommer från Sverige). Väldigt mild och god i smaken och med en spännande färg som kommer från rödbetan.

Läs mer >>

OPTIMERA MERA!
• Tillaga direkt från fryst, 245°C i ca 5–6 min med 15% ånga.
• Åkerbönsnuggets passar inte bra att varmhålla under någon längre tid, då den lätt blir torr.
• Åkerbönsnuggets passar bra till olika bowls eller i en matigare sallad.
• Den fina rosa färgen får den av rödbetorna som är i.