Hälsa på maten

Broccoli = barnens värsta fiende? Inte om de får vara med och tillaga den.

Forskning visar nämligen att barn får både självförtroende, goda matvanor och blir nyfikna på att prova nytt, om de får vara med och laga maten de ska äta.

För att inspirera och hjälpa såväl barn som lärare, (och inte minst alla föräldrar), med att få en bra och sund relation till mat, har vi tagit fram något så smart som en klokbok.

Eller ja, många skulle nog kalla det för en vanlig kokbok eftersom den är fylld till bredden med enkla recept på goda frukostar, mellisar och luncher. Men samtidigt är den också fullmatad med inspirerande tips och rolig pedagogik som kommer direkt från en superkombination av forskare, folkhälsoutvecklare, kostchefer, pedagoger och kockar.

Så det känns faktiskt tryggt att kalla den för en klokbok också.

Illustration av böna som vinkar till böckerna Hälsa på maten.
Illustration av böna som vinkar till böckerna Hälsa på maten.

VILL DU BESTÄLLA VÅR KLOKBOK?

Arbetar du som pedagog eller kock i en skolrestaurang? Säg då hej till den pedagogiska klokboken Hälsa på maten!

Vår kokbok hjälper dig entusiasmera dina elever och hjälper dem komma närmare hälsosamma matvanor. Fylld med goda och enkla recept som du kan laga tillsammans med barnen. Du hittar även smarta matlagningstips, massor av rolig pedagogik, samt spännande fakta om hälsosam och god mat.

BESTÄLL BOKEN HÄR!

Frukt och grönsaker.

VARFÖR HÄLSA PÅ MATEN?

Namnet “Hälsa på maten” syftar lite fyndigt på flera olika saker.

Dels vikten av att introducera och få människor intresserade av mat redan i tidig ålder, men också för att kopplingen mellan hälsa och mat är så stark. Vi vet att vi behöver få unga människor till att äta mer grönt och fiberrikt, och att involvera barnen i matlagningen och all bakomliggande fakta kring våra livsmedel ger bevisat resultat.

“Barn får självförtroende, goda matvanor och blir nyfikna på att prova nytt, om de får vara med och laga maten de ska äta.”

Tecknat, blått barn som håller drink med sugrör.

DEN STORA FRÅGAN ÄR – HUR?

Teckning av grönt päron som springer.

Hur får vi barn att prestera bättre i skolan?

Teckning av blå person med hög frisyr som äter en macka.

Hur får vi barnen att äta bättre – i skolan OCH hemma?

Teckning av brun morot och människa som håller om varandras axlar.

Hur får vi barn att äta mer grönt?

Frågorna är många och svaren likaså. Men vi måste ju börja någonstans, och vi måste alla hjälpas åt.

Tillsammans med ett gäng grymma samarbetspartners har vi alltså tagit fram ett unikt allt-i-ett-material för skola, förskola, skolcafeteria, fritidshem och föräldrar med smarta, goda och hälsosamma mellanmål, frukostar och luncher till små och stora barn.

Allt arbete är gjort med Livsmedelsverkets rekommendationer som bas. Med snygg pedagogik, tydliga receptbilder och en stor portion humor hjälper vi dig att uppfylla dina mål och att fylla barnens magar med en god känsla och bra energi.

Tecknad grön kock med tre små kockar som klättrar på mössan.

VAD HAR VI TAGIT FRAM ÅT DIG?

Du är förstås ivrig att få spana in allt det du läst om här ovan. Scrolla ner lite till så hittar du en skatt av material.

Fyra olika uppslag av kokboken Hälsa på maten från Orkla FoodSolutions.
Fyra olika uppslag av kokboken Hälsa på maten från Orkla FoodSolutions.

VÅR KLOKA KOKBOK

Givetvis finns hela kokboken HÄLSA PÅ MATEN som pdf för nedladdning lite längre ner på sidan. Det går också bra att beställa fysiska exemplar via vårt servicecenter. Då fyller du enkelt i formuläret som du hittar länk till här under. (OBS! Max fem exemplar per skola.)

TILL BESTÄLLNINGSFORMULÄR (Öppnas i nytt fönster.)

Pedagogiska affischer ur skolkonceptet Hälsa på maten från Orkla FoodSolutions.
Pedagogiska affischer ur skolkonceptet Hälsa på maten från Orkla FoodSolutions.

SOM ABC, FAST PRS ISTÄLLET

Pedagogiken är en av de viktigaste pelarna i HÄLSA PÅ MATEN. Vi har därför tagit fram tre pedagogiska bokstavsplanscher för P, R och S om du vill väcka barnens nyfikenhet kring några av våra smaskigaste och viktigaste råvaror. Pdf:er för nedladdning hittar du längre ner på sidan.

Denna typ av material gör vi gärna mer av, så tipsa oss om du har några bra idéer för hur vi tillsammans kan utveckla pedagogiken.

Receptuppslag ur kokboken Hälsa på maten från OrklaFoodSolutions. Vegokorv.
Receptuppslag ur kokboken Hälsa på maten från OrklaFoodSolutions. Vegokorv.

VILKET BLIR DITT FAVORITRECEPT?

Samtliga recept är närings- och klimatberäknade och du hittar dem digitalt i vår egen receptbank. Du hittar dem även via receptdatabaserna Mashie och Matilda.

Har du hittat ett par recept som lockar lite extra? Då har du möjlighet att ladda ner samtliga recept i boken som enskilda pdf-filer. Dessa finner du lite längre ner på sidan.

Teckning av grön gubbe som hoppar efter en morot.

ALLA RECEPT UR HÄLSA PÅ MATEN

MATSMART PEDAGOGIK

AFFISCHER

Teckning av gul flicka med fyra armar som håller i frukter.

MATNYTTIGT FÖR DIG INOM SKOLANS VÄRLD

Barn som köar i en matsal.

FÖRDJUPNING SKOLA

På vår SKOLSIDA kan du ta del av trender, tips, inspiration, recept, information och mycket mer inom skolans värld.

LÄS MER OM SKOLA OCH FÖRSKOLA
Next Is Now på blå bakgrunde med rotfrukter och grönsaker.

NEXT IS NOW - FRAMTIDENS MAT

Next is Now är vår plattform för framtidens mat. Framtagen i samarbete med experter, för att vi tillsammans med dig vill ligga i framkant när det kommer till framtidens matvanor, hållbarhet och industrins bidrag.

LÄS MER OM NEXT IS NOW
Receptbroschyrer för skolbarnen från konceptet Next is Now på en bakgrund av betong

FLER SMARTA SKOLRECEPT

Med vår receptfolder SKOLANS 10 I TIPP TOPP får du snabba, enkla, roliga och klimatsmarta recept på hur du får barnen att bli mätta på ett klimatsmart vis.

LADDA NER RECEPTFOLDER
Tecknad brun figur som hoppar efter en broccoli.

Du hör väl av dig?

Är du sugen på att få mer inspiration och tips kring hur du kan arbeta med teman kring maten i skolorna? Eller är du kanske nyfiken på någon av våra produkter? Tveka inte att höra av dig till oss omedelbums med dina frågor.

KONTAKTUPPGIFTER

Koll på det senaste!

Cirka en gång i månaden mailar vi ut ett nyhetsbrev med nyheter, koncept, tips, recept och en massa andra godsaker. Så för att inte missa något rekommenderar vi starkt att du registrerar dig till vårt finfina nyhetsbrev.

ANMÄLAN NYHETSBREV