Hälsa på maten

Broccoli = barnens värsta fiende? Inte om de får vara med och tillaga den.

Forskning visar nämligen att barn får både självförtroende, goda matvanor och blir nyfikna på att prova nytt, om de får vara med och laga maten de ska äta.

För att inspirera och hjälpa såväl barn som lärare, (och inte minst alla föräldrar), med att få en bra och sund relation till mat, har vi tagit fram Hälsa på maten. Ett koncept som är sprunget ur något så smart som en klokbok.

Eller ja, många skulle nog kalla det för en vanlig kokbok eftersom den är fylld till bredden med enkla recept på goda frukostar, mellisar och luncher. Men samtidigt är den också fullmatad med inspirerande tips och rolig pedagogik som kommer direkt från en superkombination av forskare, folkhälsoutvecklare, kostchefer, pedagoger och kockar.

Så det känns faktiskt tryggt att kalla den för en klokbok också.

Illustration av böna som vinkar till böckerna Hälsa på maten.
Illustration av böna som vinkar till böckerna Hälsa på maten.

VILL DU BESTÄLLA VÅR KLOKBOK?

Arbetar du som pedagog eller kock i en skolrestaurang? Säg då hej till den pedagogiska klokboken Hälsa på maten!

Vår kokbok hjälper dig entusiasmera dina elever och hjälper dem komma närmare hälsosamma matvanor. Fylld med goda och enkla recept som du kan laga tillsammans med barnen. Du hittar även smarta matlagningstips, massor av rolig pedagogik, samt spännande fakta om hälsosam och god mat.

BESTÄLL KOKBOKEN HÄR

Marcus och Johan med inklippt bild på Hälsa på maten-paketet.
Marcus och Johan med inklippt bild på Hälsa på maten-paketet.

VILL DU OCH DIN ORGANISATION LÄRA ER MER OM HÅLLBAR OCH HÄLSOSAM SKOLMAT?

Vi vill gärna träffa dig och dina kollegor på er skola för att snacka om enkel, hållbar och hälsosam skolmat som dessutom smakar gott. Våra kulinariska kreatörer står redo att inspirera och de har naturligtvis med sig vår grymma kokbok och lite andra överraskningar till er.

Skicka in en intresseanmälan, så kokar vi ihop något riktigt bra tillsammans, oavsett om det är digitalt eller fysiskt. Inom cirka en vecka efter inskickad intresseanmälan kommer du att höra av oss.

FYLL I INTRESSEANMÄLAN GÄLLANDE EN SAMARBETSTRÄFF

VARFÖR HÄLSA PÅ MATEN?

Namnet “Hälsa på maten” syftar lite fyndigt på flera olika saker.

Dels vikten av att introducera och få människor intresserade av mat redan i tidig ålder, men också för att kopplingen mellan hälsa och mat är så stark. Vi vet att vi behöver få unga människor till att äta mer grönt och fiberrikt, och att involvera barnen i matlagningen och all bakomliggande fakta kring våra livsmedel ger bevisat resultat.

“Barn får självförtroende, goda matvanor och blir nyfikna på att prova nytt, om de får vara med och laga maten de ska äta.”

Tecknat, blått barn som håller drink med sugrör.

DEN STORA FRÅGAN ÄR – HUR?

Teckning av grönt päron som springer.

Hur får vi barn att prestera bättre i skolan?

Teckning av blå person med hög frisyr som äter en macka.

Hur får vi barnen att äta bättre – i skolan OCH hemma?

Teckning av brun morot och människa som håller om varandras axlar.

Hur får vi barn att äta mer grönt?

Frågorna är många och svaren likaså. Men vi måste ju börja någonstans, och vi måste alla hjälpas åt.

Tillsammans med ett gäng grymma samarbetspartners har vi alltså tagit fram ett unikt allt-i-ett-material för skola, förskola, skolcafeteria, fritidshem och föräldrar med smarta, goda och hälsosamma mellanmål, frukostar och luncher till små och stora barn.

Allt arbete är gjort med Livsmedelsverkets rekommendationer som bas. Med snygg pedagogik, tydliga receptbilder och en stor portion humor hjälper vi dig att uppfylla dina mål och att fylla barnens magar med en god känsla och bra energi.

EN BOK FYLLD MED PEDAGOGIK OCH GODSAKER

Här har vi samlat massvis av material som du kan använda dig av i din undervisning. Här hittar du spännande, intressanta och lärorika affischer, pedagogiska informationsblad recept, matpyramid och mycket mer. Allt för att hjälpa till att utbilda i hälsosamma och goda matvanor.

Fyra olika uppslag av kokboken Hälsa på maten från Orkla FoodSolutions.
Fyra olika uppslag av kokboken Hälsa på maten från Orkla FoodSolutions.

VÅR KLOKA KOKBOK

Föredrar du digitalt eller vill du ha ett fysiskt exemplar? Vi kan lösa båda biffarna, så att säga.

Vill du beställa så gör du det via vårt formulär här under, så skickar vi boken till dig så snart vi kan. Men för att ingen ska “gå bananas” på naturens bekostnad, har vi en maxgräns på fem exemplar per person/skola. Vår pdf-version får du däremot ladda ner hur många gånger som helst.

TILL BESTÄLLNINGSFORMULÄR

LADDA NER DIGITAL VERSION

Receptuppslag ur kokboken Hälsa på maten från OrklaFoodSolutions. Vegokorv.
Receptuppslag ur kokboken Hälsa på maten från OrklaFoodSolutions. Vegokorv.

VILKET BLIR DITT FAVORITRECEPT?

Recepten är naturligtvis den stora grundbulten i vår klokbok. Tanken är inte bara att de ska vara väldigt goda, utan vi har även försökt framställa dem på ett pedagogiskt, inbjudande och lekfullt vis som vi hoppas ska göra det enkelt för barnen att hänga med. Vi har dessutom närings- och klimatberäknat recepten också. Denna information hittar du digitalt via vår hemsida. Recepten finns också tillgängliga i receptdatabaserna Mashie och Matilda.

Du har även möjlighet att ladda ner samtliga recept i boken som enskilda pdf-filer. Dessa finner du lite längre ner på sidan.

Pedagogik ur Orkla FoodSolutions koncept
Pedagogik ur Orkla FoodSolutions koncept

LÄR BARNEN (OCH DIG SJÄLV) MER OM MATEN

Inuti boken hittar ni också olika uppslag med färgglad, rolig och enkel pedagogik kring den mat vi äter (och tyvärr INTE äter!). Använd dessa fakta och förslag som inspiration i skolan. Varför inte köra olika temadagar när pedagoger, barn och restaurangpersonalen tillsammans hittar på olika aktiviteter och smakprovningar?! Allt för att skapa en så faktafylld och god relation som möjligt till maten och vår gemensamma planet.

Du hittar dessa pedagogiska blad, i digital version, för nedladdning längre ner på sidan.

Tecknad grön kock med tre små kockar som klättrar på mössan.

FILMTAJM

Ett snabbt intro till vad Hälsa på maten är, samt fem inspirerande receptfilmer där vår kulinariska kreatör Marcus, tillsammans med sina barn Inez och Max, tar sig an fem snabba favoriter från vår klokbok.

Veckomeny med mellanmål från Hälsa på maten.
Veckomeny med mellanmål från Hälsa på maten.

FÄRDIG VECKOMENY MED MARCUS MELLISRECEPT

Vill du få en färdig veckomeny med recepten från filmerna i ovan, som dessutom är klimatberäknade? Då behöver du inte leta längre. Länken dit hittar du härunder.

LÄNK TILL VECKOMENY MED RECEPT FRÅN FILMERNA

MASSVIS MED EXTRA MATERIAL

För att få ut budskapet och faktiskt lyckas med att skapa goda matvanor, tror vi att det krävs lite mer än en (urhäftig) kokbok. Därför har vi tagit fram massvis av tillhörande material som du kan använda dig av i din undervisning, och på så vis ta ett lite större helhetsgrepp kring denna viktiga fråga.

Här hittar du spännande, intressanta och lärorika affischer, pedagogiska informationsaffischer om olika råvaror, matpyramid och mycket mer. Allt för att hjälpa till att utbilda i, och uppmuntra till, hälsosamma och goda matvanor.

Har du egna förslag på vad som skulle behövas, så tveka inte att höra av dig. Det är när vi arbetar tillsammans som vi gör störst skillnad!

Orklas tre pedagogiska tavlor om sojaböna, rödbeta och potatis, uppsatta på vägg i tavelramar.
Orklas tre pedagogiska tavlor om sojaböna, rödbeta och potatis, uppsatta på vägg i tavelramar.

SOM ABC, FAST PRS ISTÄLLET

Pedagogiken är en av de viktigaste pelarna inom vårt koncept Hälsa på maten. Som en del av detta har vi hittills tagit fram tre pedagogiska bokstavsplanscher för P, R och S, perfekt om du vill väcka barnens nyfikenhet kring några av våra smaskigaste och viktigaste råvaror. Pdf:er för nedladdning hittar du längre ner på sidan.

Bilden är tagen i Skönsmons skolrestaurang i Sundsvall.

Matpyramid ur Hälsa på maten.
Matpyramid ur Hälsa på maten.

LÄR DIG AV PYRAMIDEN

I dag är det dessvärre många som har vänt upp och ner på den gamla klassiska matpyramiden. Faktum är att om vi äter mer som pyramiden förespråkar, så kommer det att påverka både vår egen och planetens hälsa på ett positivt vis. Så enkelt, men ändå så svårt. I basen hittar vi mängder av grönt, men det finns självklart också plats för lite sötsaker på toppen. Allting vilar dessutom på en stabil bas av rörelse och motion.

Sätt upp pyramiden på skolan och prata med eleverna om dess innebörd, så blir det enklare att visuellt ta in hur vi skapar godare matvanor. Pdf för nedladdning hittar du längre ner.

Affisch om köttbullar från Hälsa på maten.
Affisch om köttbullar från Hälsa på maten.

INSPIRERA PÅ ENKLA SÄTT

Vi har mängder av färdiga och pedagogiska affischer om den vanligaste maten vi äter. Om du inte vill spika hål i väggarna så går det naturligtvis att skapa inspirerande miljöer och sätta upp affischer på andra sätt. Tänk kreativt! Låna en rulle köttsnöre från köket och sätt upp affischerna med hjälp av klädnypor. Eller klura tillsammans med barnen hur ni kan vara kreativa med upphängningen. Gör på ert vis, helt enkelt.

LÄNK TILL PEDAGOGISKA MATAFFISCHER

Skylt från Hälsa på maten om vegobullar, i skolrestaurang vid buffén.
Skylt från Hälsa på maten om vegobullar, i skolrestaurang vid buffén.

INFORMERA OM MATEN - MITT I MATEN

När barnen ändå står otåligt och köar för att få plocka upp sin lunchtallrik, kan du passa på att informera dem om vad de ska få äta idag. Gör det på ett snabbt, enkelt och roligt vis, så får barnen inte bara med sig mätta magar från skolrestaurangen, utan även lite nya kunskaper och inspiration kring vad de faktiskt fått äta under dagen.

Skyltar för köttbulle och vegobulle, samt “prova-på”skyltar, hittar du längre ner som pdf:er.

Gissningsleken
Gissningsleken

GREJ OF THE DAY!

Inled lunchen eller valfri lektion med en liten snabb frågesport om någon av råvarorna som ni hittar i dagens skollunch. Vill du inte hitta på egna frågor, så har vi naturligtvis löst detta åt dig.

Vi kallar det “Grej of the Day!”, och du kan ladda ner massor av frågor och svar längre ner på sidan. Barnsligt enkelt, och kul!

LÄNK TILL “GREJ OF THE DAY!”

Bildspel om köttbullar på datorskärm, från Hälsa på maten.
Bildspel om köttbullar på datorskärm, från Hälsa på maten.

RÖRLIGT MATERIAL TILL SKOLANS SKÄRMAR

Många skolor använder sig idag av TV-skärmar med olika typer av budskap som man vill förmedla till elever och lärare på skolan. Inte minst brukar matsedlarna presenteras på just sådana skärmar.

Och visst passar det väl alldeles utmärkt att då även lägga in lite roliga och rörliga bilder med pedagogik kring den mat som väntar alla gäster som tänker spisa lunch i skolrestaurangen under dagen. Smart, roligt, rörligt.

Ladda ner filmen för att kör på era TV-skärmar (extern länk), eller kontakta oss om ni vill veta mer om denna typ av rörligt material.

Film för sociala medier från Hälsa på maten om dagens lunch - köttbullar.
Film för sociala medier från Hälsa på maten om dagens lunch - köttbullar.

LUNCHEN I LUREN

Har er skola ett konto för sociala medier? Varför inte kommunicera ut dagens lunchalternativ via detta på ett roligt och lekfullt vis? Så får föräldrarna eller vårdnadshavarna stenkoll på vad deras barn ska käka idag, samtidigt som det ges möjlighet för lite pedagogik för dem också. I samma stil och manér som övrig pedagogisk kommunikation från Hälsa på maten. Om ni är intresserade så tveka inte att kontakta oss för att spåna kring fler idéer.

Här bjuder vi på en film för sociala medier om lunchköttbullar så länge, för att ni ska få ett hum om vad vi kan hitta på tillsammans. Mumsigt, va!?

Receptblad med köttbullar från Hälsa på maten, liggandes på träbord med matingredienser bredvid.
Receptblad med köttbullar från Hälsa på maten, liggandes på träbord med matingredienser bredvid.

INSPIRERA HELA VÄGEN HEM

Vägen till goda matvanor tar inte slut i skolan. De vanor och beteenden som finns i våra hem när vi är små, är i allra högsta grad med och påverkar vår relation till maten. För att hjälpa till att skapa goda matvanor i hemmen, har vi tagit fram pedagogiska receptblad med några av barnens favoritskolluncher. Anpassade för att familjen enkelt ska kunna laga mat tillsammans i hemmet.

Dessa pdf:er delas förslagsvis ut i samband med att ni serverar just denna måltid i skolan, eller varför inte skicka hem dem på digitalt vis – rakt ner i föräldrarnas inkorg. Enkelt, gott och hur kul som helst.

Inzoomad bild på vårt veckomenyverktyg med recept från Hälsa på maten.
Inzoomad bild på vårt veckomenyverktyg med recept från Hälsa på maten.

KLIMATBERÄKNADE VECKOMENYER

I vårt menyplaneringsverktyg kan du enkelt välja mellan hundratals olika recept och direkt även se det totala klimatavtrycket som din planerade meny har. Du bestämmer själv hur många dagar veckan ska innehålla, och det går naturligtvis bra att byta ut enstaka recept. Eller slumpa fram en helt ny meny. Testa dig fram och se vad du kan komma på för smaskig lunchvecka att längta efter.

Svårt att komma igång? Vi har skapat ett förslag på en “Hälsa på maten”-meny som du kan utgå från, och sedan experimentera dig fram på egen hand.

Teckning av grön gubbe som hoppar efter en morot.

ALLA RECEPT UR HÄLSA PÅ MATEN

MATSMART PEDAGOGIK FRÅN BOKEN

FRÅGESPORTEN “GREJ OF THE DAY!”

Att skapa goda matvanor handlar också om att först och främst väcka nyfikenheten och intresset för just mat.

Genom att låta barnen gissa och klura lite kring vad som bjuds till lunch under dagen, eller vad ni ska tillaga på hemkunskapslektionen (eller hem- och konsumentkunskap som det heter numera), så väcks också nyfikenheten, samtidigt som barnen får med sig kunskap på köpet.

AFFISCHER OM RÅVARORNA

FLER ROLIGA AFFISCHER OM MATEN

Stilla barnens nyfikenhet och bjud på massor av kunskap och pedagogik kring några av de vanligaste råvarorna och maträtterna i barnens liv. Med våra färdiga affischer i A3-format blir det enkelt. Klä in väggarna på skolan med samtliga, eller sätt upp en ny varje vecka. Du vet bäst vad som passar för just er skola.

Upptäcker du oklarheter eller vill föreslå ännu fler råvaror som vi ska ta fram material om, går det naturligtvis bra att höra av sig till oss.
Klicka här för att maila.

LÄR OM MATEN I MATKÖN

Med våra A5-skyltar kan barnen enkelt lära sig om olika råvaror medan stampar otåligt i kön i väntan på sin egen tur. Sätt ut ett par skyltar bland skålar och bleck, så kan barnen enkelt snappa upp kunskap om dagens råvara utan att de ens är medvetna om det.

Skyltarna fungerar dessutom alldeles utmärkt om ni har möjlighet att skapa en “prova-på-ö” i er skolrestaurang. Duka upp med maten/ingrediensen och låt barnen få smaka, läsa och lära sig om nya spännande råvaror och vad man kan göra med dem.

EXTRAMATERIAL OM KÖTTBULLAR/VEGOBULLAR

EXTRAMATERIAL OM SILL

GIF med Hälsa på maten-skylt som beskriver sill från Abba Gastronomi.
GIF med Hälsa på maten-skylt som beskriver sill från Abba Gastronomi.

LÅT BARNEN TESTA OLIKA SILLAR

Ett smakprovsbord i skolrestaurangen kan vara guld värt. Barn är av naturen nyfikna, och om du dessutom kan motivera varför de ska våga testa nya saker har du kommit en bra bit på vägen.

Vi har tagit fram två skyltar som du kan använda som hjälp för att introducera sillarna. Båda är fyllda med matnyttig information om sillarna och dess hälsofördelar, och på den ena kan du enkelt fylla i vilken smak det är på dagens delikata sill. Länge leve nyfikenheten!

LADDA NER SILLSKYLTAR FRÅN HÄLSA PÅ MATEN

Sill från Abba Gastronomi serverad på sex olika vis.
Sill från Abba Gastronomi serverad på sex olika vis.

SNABBA, GODA OCH ENKLA SILLRECEPT

Vi har tagit fram en mängd olika recept om du vill ha lite inspiration kring vad du kan göra med sillen i just din skolrestaurang. Även om du inte har möjlighet att använda exakt samma kryddningar och tillbehör som vi har gjort, så hoppas vi att receptfilmerna kan inspirera dig till att våga testa på egen hand och experimentera fram nya recept som du tror att barnen skulle uppskatta.

Eller varför inte låta barnen hjälpa till i köket? Studier visar att om barnen får vara med och laga maten som de ska äta, så är de också mer öppna för att våga testa nytt.

MASSVIS MED INSPIRERANDE OCH SNABBA SILLRECEPT

MATNYTTIGT FÖR DIG INOM SKOLANS VÄRLD

Barn som köar i en matsal.

FÖRDJUPNING SKOLA

På vår SKOLSIDA kan du ta del av trender, tips, inspiration, recept, information och mycket mer inom skolans värld.

LÄS MER OM SKOLA OCH FÖRSKOLA
Next Is Now på blå bakgrunde med rotfrukter och grönsaker.

NEXT IS NOW - FRAMTIDENS MAT

Next is Now är vår plattform för framtidens mat. Framtagen i samarbete med experter, för att vi tillsammans med dig vill ligga i framkant när det kommer till framtidens matvanor, hållbarhet och industrins bidrag.

LÄS MER OM NEXT IS NOW
Receptbroschyrer för skolbarnen från konceptet Next is Now på en bakgrund av betong

FLER SMARTA SKOLRECEPT

Med vår receptfolder SKOLANS 10 I TIPP TOPP får du snabba, enkla, roliga och klimatsmarta recept på hur du får barnen att bli mätta på ett klimatsmart vis.

LADDA NER RECEPTFOLDER
Tecknad brun figur som hoppar efter en broccoli.

Du hör väl av dig?

Är du sugen på att få mer inspiration och tips kring hur du kan arbeta med teman kring maten i skolorna? Eller är du kanske nyfiken på någon av våra produkter? Tveka inte att höra av dig till oss omedelbums med dina frågor.

KONTAKTUPPGIFTER

Koll på det senaste!

Cirka en gång i månaden mailar vi ut ett nyhetsbrev med nyheter, koncept, tips, recept och en massa andra godsaker. Så för att inte missa något rekommenderar vi starkt att du registrerar dig till vårt finfina nyhetsbrev.

ANMÄLAN NYHETSBREV