Broccoli = barnens värsta fiende? Inte om de får vara med och tillaga den.
Forskning visar nämligen att barn får både självförtroende, goda matvanor och blir nyfikna på att prova nytt, om de får vara med och laga maten de ska äta.
För att inspirera och hjälpa såväl barn som lärare, (och inte minst alla föräldrar), med att få en bra och sund relation till mat, har vi tagit fram något så smart som en klokbok.
Eller ja, många skulle nog kalla det för en vanlig kokbok eftersom den är fylld till bredden med enkla recept på goda frukostar, mellisar och luncher. Men samtidigt är den också fullmatad med inspirerande tips och rolig pedagogik som kommer direkt från en superkombination av forskare, folkhälsoutvecklare, kostchefer, pedagoger och kockar.
Så det känns faktiskt tryggt att kalla den för en klokbok också.
Arbetar du som pedagog eller kock i en skolrestaurang? Säg då hej till den pedagogiska klokboken Hälsa på maten!
Vår kokbok hjälper dig entusiasmera dina elever och hjälper dem komma närmare hälsosamma matvanor. Fylld med goda och enkla recept som du kan laga tillsammans med barnen. Du hittar även smarta matlagningstips, massor av rolig pedagogik, samt spännande fakta om hälsosam och god mat.
Namnet “Hälsa på maten” syftar lite fyndigt på flera olika saker.
Dels vikten av att introducera och få människor intresserade av mat redan i tidig ålder, men också för att kopplingen mellan hälsa och mat är så stark. Vi vet att vi behöver få unga människor till att äta mer grönt och fiberrikt, och att involvera barnen i matlagningen och all bakomliggande fakta kring våra livsmedel ger bevisat resultat.
Frågorna är många och svaren likaså. Men vi måste ju börja någonstans, och vi måste alla hjälpas åt.
Tillsammans med ett gäng grymma samarbetspartners har vi alltså tagit fram ett unikt allt-i-ett-material för skola, förskola, skolcafeteria, fritidshem och föräldrar med smarta, goda och hälsosamma mellanmål, frukostar och luncher till små och stora barn.
Allt arbete är gjort med Livsmedelsverkets rekommendationer som bas. Med snygg pedagogik, tydliga receptbilder och en stor portion humor hjälper vi dig att uppfylla dina mål och att fylla barnens magar med en god känsla och bra energi.
Här har vi samlat massvis av material som du kan använda dig av i din undervisning. Här hittar du spännande, intressanta och lärorika affischer, pedagogiska informationsblad recept, matpyramid och mycket mer. Allt för att hjälpa till att utbilda i hälsosamma och goda matvanor.
Föredrar du digitalt eller vill du ha ett fysiskt exemplar? Vi kan lösa båda biffarna, så att säga.
Vill du beställa så gör du det via vårt formulär här under, så skickar vi boken till dig så snart vi kan. Men för att ingen ska “gå bananas” på naturens bekostnad, har vi en maxgräns på fem exemplar per person/skola. Vår pdf-version får du däremot ladda ner hur många gånger som helst.
Recepten är naturligtvis den stora grundbulten i vår klokbok. Tanken är inte bara att de ska vara väldigt goda, utan vi har även försökt framställa dem på ett pedagogiskt, inbjudande och lekfullt vis som vi hoppas ska göra det enkelt för barnen att hänga med. Vi har dessutom närings- och klimatberäknat recepten också. Denna information hittar du digitalt via vår hemsida. Recepten finns också tillgängliga i receptdatabaserna Mashie och Matilda.
Du har även möjlighet att ladda ner samtliga recept i boken som enskilda pdf-filer. Dessa finner du lite längre ner på sidan.
Inuti boken hittar ni också olika uppslag med färgglad, rolig och enkel pedagogik kring den mat vi äter (och tyvärr INTE äter!). Använd dessa fakta och förslag som inspiration i skolan. Varför inte köra olika temadagar när pedagoger, barn och restaurangpersonalen tillsammans hittar på olika aktiviteter och smakprovningar?! Allt för att skapa en så faktafylld och god relation som möjligt till maten och vår gemensamma planet.
Du hittar dessa pedagogiska blad, i digital version, för nedladdning längre ner på sidan.
För att få ut budskapet och faktiskt lyckas med att skapa goda matvanor, tror vi att det krävs lite mer än en (urhäftig) kokbok. Därför har vi tagit fram massvis av tillhörande material som du kan använda dig av i din undervisning, och på så vis ta ett lite större helhetsgrepp kring denna viktiga fråga.
Här hittar du spännande, intressanta och lärorika affischer, pedagogiska informationsaffischer om olika råvaror, matpyramid och mycket mer. Allt för att hjälpa till att utbilda i, och uppmuntra till, hälsosamma och goda matvanor.
Har du egna förslag på vad som skulle behövas, så tveka inte att höra av dig. Det är när vi arbetar tillsammans som vi gör störst skillnad!
Pedagogiken är en av de viktigaste pelarna inom vårt koncept Hälsa på maten. Som en del av detta har vi hittills tagit fram tre pedagogiska bokstavsplanscher för P, R och S, perfekt om du vill väcka barnens nyfikenhet kring några av våra smaskigaste och viktigaste råvaror. Pdf:er för nedladdning hittar du längre ner på sidan.
Bilden är tagen i Skönsmons skolrestaurang i Sundsvall.
I dag är det dessvärre många som har vänt upp och ner på den gamla klassiska matpyramiden. Faktum är att om vi äter mer som pyramiden förespråkar, så kommer det att påverka både vår egen och planetens hälsa på ett positivt vis. Så enkelt, men ändå så svårt. I basen hittar vi mängder av grönt, men det finns självklart också plats för lite sötsaker på toppen. Allting vilar dessutom på en stabil bas av rörelse och motion.
Sätt upp pyramiden på skolan och prata med eleverna om dess innebörd, så blir det enklare att visuellt ta in hur vi skapar godare matvanor. Pdf för nedladdning hittar du längre ner.
Om du inte vill spika hål i väggarna så går det naturligtvis att skapa inspirerande miljöer och sätta upp affischer på andra sätt. Tänk kreativt! Låna en rulle köttsnöre från köket och sätt upp affischerna med hjälp av klädnypor. Eller klura tillsammans med barnen hur ni kan vara kreativa med upphängningen.
Det viktiga är att informationen syns och sprids, inte att den sitter i dyra och designade ramar. Gör på ert vis, helt enkelt.
När barnen ändå står otåligt och köar för att få plocka upp sin lunchtallrik, kan du passa på att informera dem om vad de ska få äta idag. Gör det på ett snabbt, enkelt och roligt vis, så får barnen inte bara med sig mätta magar från skolrestaurangen, utan även lite nya kunskaper och inspiration kring vad de faktiskt fått äta under dagen.
Skyltar för köttbulle och vegobulle, samt “prova-på”skyltar, hittar du längre ner som pdf:er.
Att skapa goda matvanor handlar också om att först och främst väcka nyfikenheten och intresset för just mat. Genom att låta barnen gissa och klura lite kring vad som bjuds till lunch under dagen, eller vad ni ska tillaga på hemkunskapslektionen (eller hem- och konsumentkunskap som det heter numera), så väcks också nyfikenheten, samtidigt som barnen får med sig kunskap på köpet. Inled lunchen eller lektionen med en liten snabb frågesport. Vill du inte hitta på egna frågor så har vi löst detta åt dig.
Vi kallar det Grej of the day!, och du kan ladda ner vårt första blad om köttbullar här. Barnsligt enkelt, och kul!
Många skolor använder sig idag av TV-skärmar med olika typer av budskap som man vill förmedla till elever och lärare på skolan. Inte minst brukar matsedlarna presenteras på just sådana skärmar.
Och visst passar det väl alldeles utmärkt att då även lägga in lite roliga och rörliga bilder med pedagogik kring den mat som väntar alla gäster som tänker spisa lunch i skolrestaurangen under dagen. Smart, roligt, rörligt.
Ladda ner filmen för att kör på era TV-skärmar (extern länk), eller kontakta oss om ni vill veta mer om denna typ av rörligt material.
Har er skola ett konto för sociala medier? Varför inte kommunicera ut dagens lunchalternativ via detta på ett roligt och lekfullt vis? Så får föräldrarna eller vårdnadshavarna stenkoll på vad deras barn ska käka idag, samtidigt som det ges möjlighet för lite pedagogik för dem också. I samma stil och manér som övrig pedagogisk kommunikation från Hälsa på maten. Om ni är intresserade så tveka inte att kontakta oss för att spåna kring fler idéer.
Här bjuder vi på en film för sociala medier om lunchköttbullar så länge, för att ni ska få ett hum om vad vi kan hitta på tillsammans. Mumsigt, va!?
Vägen till goda matvanor tar inte slut i skolan. De vanor och beteenden som finns i våra hem när vi är små, är i allra högsta grad med och påverkar vår relation till maten. För att hjälpa till att skapa goda matvanor i hemmen, har vi tagit fram pedagogiska receptblad med några av barnens favoritskolluncher. Anpassade för att familjen enkelt ska kunna laga mat tillsammans i hemmet.
Dessa pdf:er delas förslagsvis ut i samband med att ni serverar just denna måltid i skolan, eller varför inte skicka hem dem på digitalt vis – rakt ner i föräldrarnas inkorg. Enkelt, gott och hur kul som helst.
I vårt menyplaneringsverktyg kan du enkelt välja mellan hundratals olika recept och direkt även se det totala klimatavtrycket som din planerade meny har. Du bestämmer själv hur många dagar veckan ska innehålla, och det går naturligtvis bra att byta ut enstaka recept. Eller slumpa fram en helt ny meny. Testa dig fram och se vad du kan komma på för smaskig lunchvecka att längta efter.
Svårt att komma igång? Vi har skapat ett förslag på en “Hälsa på maten”-meny som du kan utgå från, och sedan experimentera dig fram på egen hand.
På vår SKOLSIDA kan du ta del av trender, tips, inspiration, recept, information och mycket mer inom skolans värld.
LÄS MER OM SKOLA OCH FÖRSKOLA
Next is Now är vår plattform för framtidens mat. Framtagen i samarbete med experter, för att vi tillsammans med dig vill ligga i framkant när det kommer till framtidens matvanor, hållbarhet och industrins bidrag.
LÄS MER OM NEXT IS NOW
Med vår receptfolder SKOLANS 10 I TIPP TOPP får du snabba, enkla, roliga och klimatsmarta recept på hur du får barnen att bli mätta på ett klimatsmart vis.
LADDA NER RECEPTFOLDERÄr du sugen på att få mer inspiration och tips kring hur du kan arbeta med teman kring maten i skolorna? Eller är du kanske nyfiken på någon av våra produkter? Tveka inte att höra av dig till oss omedelbums med dina frågor.
Cirka en gång i månaden mailar vi ut ett nyhetsbrev med nyheter, koncept, tips, recept och en massa andra godsaker. Så för att inte missa något rekommenderar vi starkt att du registrerar dig till vårt finfina nyhetsbrev.