Våra anläggningar

Närproducerat och tillverkat i Sverige är uttryck som ligger många svenskar varmt om hjärtat. Visste du att över 90% av de produkter som vi säljer är tillverkade i just Sverige?

På Orkla Foods Sverige tillagar vi vår mat och dryck på sju olika platser runtom i Sverige. Från Eslöv i söder till Vansbro i norr. Dessutom har vi ett lager i Uddevalla och huvudkontoret hittar du i Malmö.

SÄKERT OCH HÅLLBART

Lantbrukare på fält
Lantbrukare på fält

För oss är det inte bara viktigt att tillaga väldigt god mat. Som ett stort matföretag är matsäkerhet, hållbarhet och en säker arbetsplats a och o, och naturligtvis något som vi arbetar med dagligen.

Vi ställer höga krav inom Orkla-koncernen och vi arbetar också med externa märkningar, certifieringar och riktlinjer för att hålla en hög och säker nivå på det vi gör. Här nedan är några exempel på vad vi arbetar med och strävar efter att uppfylla:

Tre personer i produktionen i fabriken, Abba på Orkla FoodSolutions.
Tre personer i produktionen i fabriken, Abba på Orkla FoodSolutions.
  • BRC Global Standard for Food Safety: A-grade
  • GlassChek Quad: X-ray of glass packages
  • FSC The Forest Stewardship Council: sustainable packages
  • Global Compact: 10 principles
  • ILO International Labour Organization: rules and regulations
  • ISO 17025, ISO 14001
  • MSC – Marine Stewardship Council
  • KRAV/EU-organic certification
  • Fair Trade certification
  • Kosher approval

VAR KOMMER MATEN FRÅN?

Här finns möjlighet att snabbt lära känna våra olika produktionsanläggningar, för att få en bättre förståelse för hur all den goda mat svenska folket njuter av faktiskt hamnar på tallriken hos favoritrestaurangen eller i barnens magar via skollunchen.

Innan resan börjar, vill vi gärna skryta lite om att sedan 2016 så är all elenergi på Orkla Foods Sveriges anläggningar förnyelsebar. Något vi är mycket stolta och glada för! Vill du läsa mer om vårt hållbarhetsarbete gör du det under avsnittet Hållbarhet i menyn ovan. Annars är det bara att scrolla neråt för en guidad tur genom Sverige och våra anläggningar.

Vill du snabbhoppa till någon av våra anläggningar kan du göra det via länkarna härunder.

ESLÖV | TOLLARP | FÅGELMARA | KUNGSHAMN | KUMLA | ÖREBRO | VANSBRO

ESLÖV

I HJÄRTAT AV SKÅNE LIGGER VÅR STÖRSTA ANLÄGGNING

Man håller en kartong på en av Orklas fabriker i Eslöv.
Man håller en kartong på en av Orklas fabriker i Eslöv.

I Eslöv arbetar mer än 300 personer i en av våra största anläggningar i Sverige. Den är så stor att man till och med kan säga att den består av tre separata produktionsenheter. Här tillverkas nämligen potatisprodukter, grönsaksprodukter och det som kallas för färdigmat, vilket innefattar exempelvis soppor och vegetariska komponenter.

En hel del av det som tillagas här går till export, men det allra mesta äts upp av hungriga svenskar, i såväl hemmen och skolorna, som på restaurangerna.

Nyskördade gurkor lastade på pall ute på en åker.
Nyskördade gurkor lastade på pall ute på en åker.

Vi älskar att använda oss av råvaror som är lokalproducerade, vilket betyder att majoriteten av alla potatis, gurkor och rödbetor kommer från kontraktsodlare i södra Sverige som vi har ett nära samarbete med.

Vi kan också stoltsera med att vår anläggning är den enda i Sverige som gör potatispulver till potatismos. Här finns också en avdelning där vi tillagar mat efter specifika önskemål/allergener som till exempel maträtter utan gluten, laktos, mjölkprotein, sojaprotein och äggprotein.

Herbert Felix och en man till på lagret av inlagda gurkor i Eslöv.
Herbert Felix och en man till på lagret av inlagda gurkor i Eslöv.

Det var i Eslöv som ett av våra mest populära varumärken, Felix, grundades 1939 av Herbert Felix. Förr i tiden handlade det mycket om olika typer av inläggningar, medan Felix idag står för en av våra absolut bredaste sortimentsportföljer. I Eslöv tillverkas dock produkter under flera andra varumärken också, såsom Önos, Paulúns och Anamma.

TOLLARP

HEM ÅT NORDENS STÖRSTA SYLTANLÄGGNING

Äpplen som tvättas i Orklas anläggning i Tollarp.
Äpplen som tvättas i Orklas anläggning i Tollarp.

Det var i anläggningen i Tollarp som varumärket Önos först såg dagens ljus år 1903. Ragnar Wollin grundade då företaget med en ambition och affärsidé att göra vin på den lokala frukten. I dagsläget fokuserar de runt 60 medarbetarna istället på att koka utsökt god sylt, marmelad, gelé, äppelmos och kompott, men namnet lever som bekant vidare.

Vi producerar enorma mängder och smakvariationer i vår stora anläggning i nordöstra Skåne. Dessa smaskigheter paketeras därefter i allt från små portionsförpackningar och flaskor, till stora hinkar och Sentomat-påsar för storköken.

Tallrik med müsli toppad med sylt från Önos.
Tallrik med müsli toppad med sylt från Önos.

De utsökta sylter och annat som kommer från anläggningen i Tollarp hamnar framförallt i de svenska hushållen, skolorna eller restaurangerna under varumärkena Felix, Önos, Den Gamle Fabrik och BOB.

Men en hel del hamnar också i till exempel USA, Spanien och Kina, för att nämna några länder. Lingonsylt från Felix röner stora framgångar i USA, där man anser att lingonen är ett exotiskt alternativ till tranbären.

FÅGELMARA

KETCHUPENS FÖRLOVADE LAND

En skål full med Felix ketchup.
En skål full med Felix ketchup.

Orkla Foods Sveriges anläggning i Fågelmara har spår som sträcker sig ända tillbaka till 1915. Då grundade nämligen Harry Althini sin konservfabrik som bland annat kom att syssla med export av ål.

Flera olika ägare och produktvarianter har kommit och gått sedan dess, men 1990 smalnades tillverkningen av och fokus ligger numera på ketchup och såser. Idag är det Nordens största anläggning för tillverkning av tomatketchup, så vi skulle faktiskt vilja påstå att Fågelmara är ett riktigt “ketchupmecka”.

Medarbetare håller förpackning med Felix ketchup i fabriken i Fågelmara.
Medarbetare håller förpackning med Felix ketchup i fabriken i Fågelmara.

I anläggningen arbetar cirka 70 personer som samarbetar för att fixa ketchup, chilisås, salsa, tomatpuré, såser och dressingar under varumärket Felix. Det mesta landar naturligtvis i svenska folkets skafferier, men också i gatukök och på restauranger.

En stor del går också till export. På Island är Felix Tomatketchup en av marknadsledarna till exempel, men utöver våra egna varumärken görs här också ketchup och dressing till våra systerbolag runt om i världen.

KUNGSHAMN

MED STOR KÄRLEK TILL HAV OCH MAT

Catrin visar upp produktionen av Abba Gastronomi sill.
Catrin visar upp produktionen av Abba Gastronomi sill.

I Kungshamn ligger vår anläggning granne med havet och har en svindlande vacker utsikt. Därför passar det ju också bra att fokuset här ligger på just sjömat. Vad innebär sjömat då? Jo, i det här fallet rör det sig om ett tjugotal produktionslinjer där vi tillagar kaviar, caviar (rom), sill, matjessill, ansjovis, pastejer, stuvningar, fiskbullar och makrillprodukter till alla våra olika marknader.

Här arbetar cirka 250 personer som fixar produkter som svenska folket köper med sig hem från butik, möter i skolan eller på restauranger under varumärkena Abba, Kalles Kaviar, Grebbestads, Svennes och Ejderns. En del går naturligtvis på export också. Visste du tyskarna älskar vår sill och att man i Polen inte kan få nog av våra olika pastejer?

Tunnor på lagring i bergrummet i Kungshamn.
Tunnor på lagring i bergrummet i Kungshamn.

Här på västkusten finns också vårt fina bergrum, vilket är lagerutrymmen som ligger djupt inne i det bohuslänska urberget. Det fungerar som en råvarucentral för våra marina råvaror, och här bereds och lagras råvarorna under mer eller mindre perfekta förhållanden.

Det finns en lagringskapacitet på hela 100 000 tunnor i bergrummet, och här kan rom, skarpsill och andra sillsorter förvaras utan problem i flera månader. Inte undra på att vi får fram så goda produkter när de får så fina förutsättningar.

Vy över Orklas anläggning i Kungshmn.
Vy över Orklas anläggning i Kungshmn.

När man arbetar med något så känsligt som marina råvaror, är det naturligtvis viktigt att ha en stor respekt för miljön som råvarorna kommer ifrån. Vår ambition är att hela vårt fisk- och skaldjurssortiment ska vara MSC- och/eller ASC-certifierat, och vi har kommit en bra bit på vägen.

Orkla och Rena Hav har ingått ett samarbete i Kungshamn som ger minskad klimatpåverkan med 1000 ton årlig CO2-reduktion i full drift. Tillsammans har vi skapat ett cirkulärt flöde som bland annat hjälper till att värma vid tillagningsprocessen, rening och värme av lokalerna. Restprodukterna blir till högkvalitativt och KRAV-märkt gödsel som används på lokala gårdar i länet.

KUMLA

ALLT FRÅN DRYCK OCH KRÄM TILL SOPPA OCH GRÖT

Varumärket BOB såg dagens ljus i just Kumla, och året var då 1948. Numera tillagas alla möjliga frukt- och bärprodukter på vår anläggning i vackra Närke. Det kokas bland annat saft och måltidsdrycker, krämer och inte minst vår världskända och populära blåbärssoppa som serverats i Vasaloppet sedan 1958.

Men inte nog med det. Här i Kumla tillagas även Sveriges populäraste risgröt, smaskig ärtsoppa och annan kyld färdigmat. I anläggningen gör vi också vaniljkräm i större förpackningar som framförallt används av bagerier och caféer.

Bakom alla dessa fantastiska produkter står cirka 160 lika fantastiska medarbetare. Tillsammans tar de fram otroliga mängder saft, drycker, kräm, gröt och färdigmat varje år, som svenska folket köper med sig hem från butik, möter i skolan eller njuter av på caféet.

Varumärkena som du finner här är flera till antalet, nämligen Önos, BOB, JOKK, FUN Light, Ekströms och Felix. Rena rama kändisfesten alltså.

ÖREBRO

HEM ÅT SVERIGES FAVORITMELLANMÅL

Ekströms Frasvåfflor med Ekströms Chokladmousse och sockrat limeskal.
Ekströms Frasvåfflor med Ekströms Chokladmousse och sockrat limeskal.

I Orkla Foods Sveriges anläggning i Örebro görs svenskarnas stora favoritmellanmål som såg dagens ljus 1992 – Risifrutti. Även om Risifrutti är en av våra största produkter, så står anläggningen här för mycket mer än så.

I den gamla skostaden Örebro produceras nämligen även pulvermixer och desserter. Det var faktiskt här som Ekströms grundades 1848, och sedan dess har vi tillagat välkända och älskade produkter under detta varumärke i vår anläggning.

Medarbetare med en bricka RisiFrutti på anläggningen i Örebro.
Medarbetare med en bricka RisiFrutti på anläggningen i Örebro.

På anläggningen arbetar cirka 75 personer och som tillagar mängder av pulver, mellanmål och desserter som svenska folket köper med sig hem från butik eller njuter av på fotbollscuper, äldreboenden eller i skidspåret.

Varumärken du hittar här är de i ovan nämnda Risifrutti och Ekströms.

VANSBRO

DÄR DET BAKAS PIZZA MED STORT HJÄRTA

Felix Grönkål-och fetaostpaj med picklad rödlök på en tallrik.
Felix Grönkål-och fetaostpaj med picklad rödlök på en tallrik.

I Vansbro hittar du Sveriges största pizzeria för stenugnsbakade pizzor. Pizza är dock inte det enda som vi bakar i vår anläggning i Vansbro.

Utöver pizza bakas här också pajer för både lunch, middag och efterrätt. Diverse kakor bakas också här av vilken den stora majoriteten säljs till caféer, restauranger och storhushåll. Dessutom bakar vi en hel del till våra systerbolag runt om i Norden.

Pizzor på led på väg in i ugn för att bakas på Orklas anläggning i Vansbro.
Pizzor på led på väg in i ugn för att bakas på Orklas anläggning i Vansbro.

I anläggningen arbetar och bakar runt 140 personer som alla hjälps åt att ta fram alla de goda pajer, kakor och pizzor som tillagas här, år efter år.

Produkterna  hittar du både som konsument i butiken och som gäst i skolmatsalen, på restaurangen eller caféet. Och de urläckra produkterna som tillagas här kommer från varumärkena Felix och Grandiosa.

Du hör väl av dig?

Är du sugen på att få mer inspiration och tips kring hur du kan arbeta med teman kring maten i skolorna? Eller är du kanske nyfiken på någon av våra produkter? Tveka inte att höra av dig till oss omedelbums med dina frågor.

KONTAKTUPPGIFTER

Koll på det senaste!

Cirka en gång i månaden mailar vi ut ett nyhetsbrev med nyheter, koncept, tips, recept och en massa andra godsaker. Så för att inte missa något rekommenderar vi starkt att du registrerar dig till vårt finfina nyhetsbrev.

ANMÄLAN NYHETSBREV