På sillsafari i bergrummet

16 000 kvadratmeter hemligheter. Visste du att Orkla Foods Sverige har ett bergrum som sträcker sig djupt in i urberget i Kungshamn? Och som tidigare tillhörde försvaret.

På sillsafari i bergrummet

16 000 kvadratmeter hemligheter. Visste du att Orkla Foods Sverige har ett bergrum som sträcker sig djupt in i urberget i Kungshamn? Och som tidigare tillhörde försvaret.

Se sillsafarin i bergrummet

Johan och Bejje diskuterar i bergrummet, med silltunnor i bakgrunden.
Play Video about Johan och Bejje diskuterar i bergrummet, med silltunnor i bakgrunden.

Den svenska silltraditionen är ett hantverk. En del sillsorter vänds likt champagne i tunnan och den ska lagras på exakta temperaturer för att mogna rätt. Varje år får kockar, kostchefer journalister och andra inom matindustrin göra besök långt in i urberget i Kungshamn för att lära sig hemligheten bakom den svenska mattraditionen.

På grund av pandemin har detta tyvärr inte varit möjligt att fortsätta med, varvid denna film tagits fram. För att bjuda in fler besökare som inte kan vara på plats i Kungshamn.

Högt ställda krav på råvaran från havet

Vi på Orkla FoodSolutions är glada att kunna erbjuda denna digitala sillsafari. Den tar dig med bakom kulisserna på Abba Gastronomi och Grebbestad Ansjovis. Två varumärken som erbjuder extra hög kvalitet på råvaran, vilket passar utmärkt för både offentliga kök och restaurangkök.

– Sill är ett unikt hantverk. Den ska mogna på exakta temperaturer och för varje steg i mognadsprocessen flyttar vi sillen till ett nytt rum med rätt temperatur, säger Bengt “Bejje” Lorentsson. Till vardags arbetar han som Senior Purchaser för marina råvaror på Orkla Foods Sverige.

Lång korridor i bergrmmet med mängder av blå tunnor som innehåller sillråvara.

Viktigt att sprida budskapet kring det hantverk som sillen faktiskt är

För oss innebär spridningen av kunskap att vi förvaltar en hållbar tradition och en av framtidens viktiga proteinkällor. Sill är en av de fiskar som har lägst klimatavtryck, samtidigt som den tillsammans med skarpsill och makrill har högst näringstäthet, enligt en rapport från Rise (Research Institutes of Sweden).

För Abba Gastronomi som vänder sig specifikt till det professionella köket, är en bibehållen hög kvalitet extremt viktig, därför använder vi vårlekande sill som fiskas utanför Norges kust under senhöst och vinter. En annan parameter är just lagringen i bergrummet.

– Bergslagring av råvara med väldigt kallt, och till och med minusgrader, är en av nycklarna till den höga kvaliteten på sillen från Abba Gastronomi. Det är också klimatsmart, eftersom berget håller en konstant temperatur året runt behöver vi bara små justeringar i kylning, säger Bengt Lorentsson.

Tveka inte att ta kontakt med oss för att boka in en träff, kanske med guidad tur i bergrummet. Eller om du bara är nyfiken på mer information.

Av: Karin Ericson

Snabbfakta om bergslagring av sill:

  • Orkla Foods Sveriges bergrum i Kungshamn på svenska västkusten är ungefär 16 000 kvm stort och där jobbar cirka 15 medarbetare.
  • Som mest lagras det 90 000 tunnor i bergrummet; torskrom, stenbitsrom, sill av olika slag och ansjovis.
  • Genom att bergslagra sillen i tunnor, med olika syrningsnivåer och temperaturer, skapas bästa möjliga konsistens och smak.
  • Sillen testas regelbundet för att utvärdera konsistens, doft och smak, för att på så vis kunna bedöma när den är som bäst.
  • Vissa produkter vänds, precis som med champagneflaskor, kontinuerligt i sina tunnor för att kryddorna ska blandas med sillen.
  • Genom att lagra sillen väldigt kallt, så håller råvarorna i tunnorna jämn, hög kvalitet över längre tid och det gynnar både smak och konsistens.

Bilder från sillsafarin

Dela med andra

Läs också…