Supersnitsaren – en unik schnitzel gör entré
Lecora Schnitzel Supersnitsare 120 g är en riktigt god och frasig schnitzel som tack vare sin unika och runda form är perfekt att använda i
I skånska Eslöv tillverkas en stor del av det vegetariska sortiment som Orkla Foods Sverige har att erbjuda. Följ med Johan och Magnus på en guidad tur genom hela flödet.
I skånska Eslöv tillverkas en stor del av det vegetariska sortiment som Orkla Foods Sverige har att erbjuda. Följ med Johan och Magnus på en guidad tur genom hela flödet.
Att tillverka vegetariska produkter för storhushåll, skolor, restauranger och hotell är ingen dans på rosor. Samtidigt är det på många sätt väldigt likt det som pågår i tusentals kök varje dag.
När Johan summerar sitt besök på anläggningen i Eslöv, så beskriver han det som att produktionen egentligen bara är ett extra stort storkök. Där maten görs av helt vanliga människor och med lika mycket kärlek som i ett vanligt restaurangkök.
När Johan Liljegren, till vardags Kulinarisk Kreatör på Orkla FoodSolutions, anländer till anläggningen i Eslöv möts han av Magnus Dahlberg. Magnus är produktionschef och ansvarig för SVEA – den produktionsanläggning som ligger bakom det mesta av vårt vegetariska sortiment från Anamma.
Duon beger sig först in till råvarulagret. Hit anländer det mesta i pulverform och det är oerhört viktigt med rätt temperatur och luftfuktighet, så att produkterna får rätt förutsättningar redan från starten.
Efter ett hyfsat smärtfritt ombyte till lämpliga skyddskläder, går Johan och Magnus in till själva produktionen. Det finns i dagsläget fyra olika produktionslinjer som alla hanterar olika produkter beroende på hur själva processen ser ut.
De vegetariska färserna hanteras på en linje, medan de friterade vegoprodukterna såsom bullar, nuggets och schnitzlar hanteras på en annan. Det finns också en steklinje för vegoburgare och en egen korvlinje för våra olika sorters vegokorvar.
Johan slås av att allting är mindre än vad han föreställt sig, att man arbetar väldigt tight. Magnus berättar att Orkla investerat mycket i just SVEA och Eslöv de senaste åren, vilket gör att de arbetar tight, men effektivt. De börjar dock bli trångbodda om man vill göra ytterligare investeringar i framtiden.
Från råvarulagret hamnar råvarorna sedan i uppvägningsrummet, innan de åker in i själva produktionen. Magnus berättar att sojan kommer i extruderad form, då de inte själva kan hantera hela sojabönor i anläggningen. Beroende på vilken textur man vill ha på slutprodukten, så levereras råvaran i olika former.
De olika storlekarna på råvaran och olika kryddmixer kombineras sedan på olika sätt för att få fram smaker och texturer i vårt vegetariska sortiment. Vi har inte så många ingredienser i våra slutprodukter. Utöver soja och kryddmixer är det olja, vatten och metylcellulosa.
Johan undra vad metylcellulosa är, och Magnus förklarar att det är ett förtjocknings- eller bindemedel som framställs ur cellulosa. Något som finns i cellväggarna i växter.
När det gäller sojaråvaran så berättar Magnus att majoriteten kommer från Serbien eller Nordamerika. Vi handlar ingenting från Sydamerika med tanke på debatten kring skövling av regnskog.
Magnus förklarar även stolt att ärtråvaran numera är odlad i Sverige. Tidigare klarade man inte av själva förädlingsprocessen i Eslöv, men detta har man alltså fått ordning på nu.
Inne vid produktionslinjen följer Johan och Magnus dagens flöde av Vegobullar från Anamma. Formning, bullrullning och fritering står på schemat. Och här rullas det ungefär två miljoner bullar på en dag. Något fler än vad som hinns med i köket, konstaterar Johan.
Innan produkterna packas i kartonger så kontrolleras vikterna samt passerar genom en metalldetektor. För att så småningom hamna i frysen i väntan på att få komma ut till hungriga konsumenter och matgäster.
I slutet av sitt besök så hinner Johan med en sväng via köket, där han bjuder Magnus på några smaskiga varianter av Anamma Vegobullar och Vegokorv. Medan de njuter av de kulinariska kreationerna berättar Magnus att investeringar gjorts i både maskinutrustning, men framförallt i utbildning av personalen. Medarbetarna är den viktigaste av alla resurser, så den investeringen är han mycket glad över.
Innan de skiljs åt så konstaterar Johan med ett leende på läpparna att det är renare i anläggningen än vad det är i många kök. Han tycker inte heller att kockar ska vara så rädda för prefab. Allting är bara gjort i ett stort storkök, i större baljor och med större stekbord. Och av helt vanliga människor med lika mycket kärlek som man hittar för maten i ett vanligt kök.
Lecora Schnitzel Supersnitsare 120 g är en riktigt god och frasig schnitzel som tack vare sin unika och runda form är perfekt att använda i
En kris kan komma närsomhelst och se ut på många olika vis. Vi besöker OutMeals, diskuterar beredskapsmat och Johan bjuder även på riktigt gott käk
Till årets klimatvecka har kocken Ulrika Karlsson tänkt rejält utanför boxen och gjort en BBQ-rätt på Laxqueneller i buljong från Abba. Från hyllvärmare till en
Vällagad och spännande husmanskost är ledordet för Per Månsson som serverar cirka 200 elever i matsalen varje dag. För Fast Fusion Climate Week har han
Vår webbplats placerar cookies på din enhet om du har godkänt det i webbläsarinställningarna. Cookies används för att förbättra webbplatsen, samt för analys och intressebaserad reklam.
Läs mer om Orklas behandling av personuppgifter, inklusive rätten till tillgång