Anamma underlättar arbetet i Helsingborgs skolkök

För att ta reda på hur nya sortimentet från Anamma, med bas från ärta, mottagits av offentliga marknaden, hälsade vi på i ett skolkök i Helsingborgs kommun.

Anamma underlättar arbetet i Helsingborgs skolkök

För att ta reda på hur nya sortimentet från Anamma, med bas från ärta, mottagits av offentliga marknaden, hälsade vi på i ett skolkök i Helsingborgs kommun.

I början av 2020 lanserade vi på Orkla FoodSolutions en helt ny range av veganska produkter inom Anamma, som alla har sin bas från ärtan. I ett skolkök i Helsingborgs kommun träffade vi teamcheferna Johan Husgafvel och Johan Hansen, som fick ventilera sina åsikter om en av dessa nyheter.

De utvecklar menyer och testar nya produkter och recept

“Den är fantastisk!”, konstaterar Johan Husgafvel. Men låt oss inte gå händelserna i förväg, utan istället börja från början.

Johan Husgafvel och Johan Hansen är kollegor och teamchefer inom Måltidsservice i Helsingborgs kommun, där de ansvarar för fem skolor vardera. Deras jobb går bland annat ut på att utveckla menyerna, testa nya produkter samt testa in nya och bra recept till verksamheten.

Tidigt under 2020 lanserade vi på Orkla FoodSolutions tre nya produkter inom Anamma, nämligen Formbar Vegofärs Ärta, Vegonuggets Ärta och Vegobulle Ärta. I och med detta tog vi också in en helt ny proteinbas i familjen, och de tidigare baserna soja och kikärta fick sällskap av ärtan. Ett genidrag om vi tolkar våra vänner i Helsingborg rätt.

“När folk tänker på ärta så kanske de tänker på ärtsoppa och den specifika ärtsmaken, men den får du inte alls här. Det är en neutral produkt som smakar gott. Sojan har tagit sig starkt in på marknaden, men kan också medföra en viss bismak som ibland måste kryddas starkt för att bli av med. Det behövs inte med denna produkt, utan det är bara rakt ner i pannan och krydda efter behag så blir det bra. Det är ett jättebra komplement till vanlig köttfärs, om man vill vara lite mer klimatsmart eller bara dra ner på köttmängden.”

När vi hälsar på, är det en bolognese som ska användas till lasagne, som står på dagens agenda. Men Johan menar att de har använt Anamma Formbar Vegofärs Ärta till många olika rätter. Allt från färssås till formbara biffar, och även stekt den som tacos. Det är förvånansvärt hur mycket man kan använda en och samma produkt till, menar de.

«

Kul att det är en svensk produkt.

Motverkar matsvinn och minskar klimatpåverkan

“Vi kan även ta hand om grönsakerna som vi inte serverar på grönsaksbuffén och återanvända med vegofärsen. Detta fungerar då som bindemedel och helt plötsligt har man räddat 2-3 kg från grönsaksbuffén, som annars skulle bli till svinn, men som nu får bli till morgondagens grönsaksbiffar istället.”

I köken arbetar man även med att dryga ut de vanliga färsbiffarna, genom att använda exempelvis hälften fläskfärs och hälften vegofärs. Dessa binder ihop fint, och gör samtidigt rätten till en mer klimatsmart variant.

«

Fungerar perfekt i skolans värld, och till alla andra också.

Anamma är lättarbetad och här för att stanna

“Anamma Formbar Vegofärs Ärta är väldigt lätt att forma. Kan i princip ta den rakt ur påsen, forma bullar, slänga på en plåt och in i ugnen, så har du färdiga veganska bullar. Du behöver inte göra någonting om du inte vill. Servera precis som den är. Vi har kört det på tre skolor än så länge, men vi kommer absolut att utveckla detta och köra det på helservering i alla våra skolor. Vi har fått så goda resultat med den här färsen, som vi inte riktigt hittat med någon annan färs.”

“Det är en kanonbra produkt!”, avslutar Johan. Precis som vi inledde denna artikel med.

Se film från vårt besök i Helsingborg

Johan Hansen och Johan Husgafel på Måltidsservice i Helsingborg.
Play Video about Johan Hansen och Johan Husgafel på Måltidsservice i Helsingborg.

Dela med andra

Läs också…