Summering av webinar: Next is Now – Peptalk

I vårt webinar Next is Now - Peptalk introducerade Sara Westerlin nya vinklar, insikter och framförallt actions som vi måste ta inom livsmedels- och måltidsbranschen, för att lyckas minska de påfrestningar som vi utsätter vår kära planet för.

2021-04-23

Sara Westerlin leder Next is Now - Peptalk.

Sara inledde sändningen, den 22 april 2021, med att konstatera att vi inledde arbetet med vår plattform Next is Now för nästan tre år sedan, och att det då handlade mycket om framtidens mat. Men vi kan inte längre fokusera på uttrycket framtidens mat. Naturligtvis är det fortfarande aktuellt, men vi måste istället lyfta fram konkreta actions som vi kan ta här och nu. Vilket passade alldeles utmärkt, då en stor del av vårt webinar kom att handla om just actions. Actions som vi ALLA behöver ta. Både på eget håll, men framförallt tillsammans genom samarbeten och kommunikation över gränserna.

Under sändningens gång lotsade Sara tittarna genom flera olika samtal som vi haft med ett antal experter som på ett eller annat vis är kopplade till branschen. Både forskare som är knutna till olika universitet, men också med människor som arbetar inom den privata restaurangbranschen, såväl som inom den offentliga sektorn. Det alla har gemensamt, är att de verkligen brinner för samma mål som vi på Orkla FoodSolutions gör – en hållbar och hälsosam framtid. Och de hade onekligen mängder av bra och konkreta actions som tittarna fick ta del av.

Tillsammans med några av experterna bryter vi på Orkla FoodSolutions också klassiska myter som finns kring hållbarhet och framförallt vegetarisk kost. Ett par av dessa myter presenterades (och bröts) under sändningen, men det går utmärkt att hitta ännu fler filmklipp på vår Next is Now-sida, där vi kommer att fylla på med ytterligare brutna myter inom snar framtid.

ACTIONLISTA OCH SAMARBETE
För att ingen ska glömma vad som behöver göras, sammanställde Sara finurligt nog en lista på alla de actions som de olika experterna radade upp under sina intervjuer. Om du inte hade anteckningsblocket redo, hittar du de 18 punkterna som lyftes fram, i slutet av denna artikel. Och det går naturligtvis alldeles utmärkt att addera dessa till dina egna konkreta actions som du redan har i din vardag. Plocka fritt och gör så gott du kan med de förutsättningar som råder hos er.

Vi kan inte nog understryka vikten av samarbete för att vi ska lyckas med våra samlade actions och mål, vilket Sara också betonade. Så ett annat av budskapen från dagens webinar är att du väldigt gärna får kontakta oss på Orkla FoodSolutions å din organisations vägnar och styra upp någon form av träff. Digitalt eller fysiskt (när det går). Inspiration eller actions. Nya produkter eller utbildning. Alla behov och önskemål ser olika ut, så berätta gärna vad just ni vill uppnå, så kan vi säkert hjälpas åt.

LÅT OSS TRÄFFAS OCH SÄTTA GEMENSAMMA MÅL
I slutet av sändningen gick Sara även igenom ett stort antal koncept, träffar, affärsidéer och workshops som vi gärna skulle vilja genomföra tillsammans med er. Eller använda som inspiration för något helt annat som passar just er verksamhet. Vi brinner för allt från fast food, café, hotell och lunchrestauranger, till skolkök, bensinmackar och äldreboenden. Hela listan med förslag för respektive bransch plockar vi naturligtvis fram när vi ses, oavsett om det blir digitalt eller fysiskt. Så skicka gärna in en intresseanmälan för en träff med oss, via vårt formulär.

Innan artisten Hush Forever rundade av sändningen med sina inspirerande och ljuva toner, lät Sara meddela att hennes konkreta actions härnäst blir att hon tänker starta upp många nya samarbeten med våra kunder där vi sätter gemensamma mål, och hon tänker även börja se mat som en resurs och inte som svinn.

Vilka blir dina actions?

Av: Thomas Adolfsson


Se webinar i efterhand

Du hittar även alla våra tidigare webinars, och mycket mycket mer, på vår YouTube-kanal.


Listan med Saras och experternas 18 actions
 1. Dra upp tempot.
 2. Hållbarhet på export.
 3. Mer växtbaserad mat.
 4. Kompetensutveckling.
 5. Gemensamma mål.
 6. Det måste vara gott.
 7. Mer svenska råvaror.
 8. Börja med de små barnen.
 9. Näringslära i skolan.
 10. Fortbildning till kockar.
 11. Nationell handlingsplan.
 12. Hållbarhetsdagar.
 13. Informera mer till fler.
 14. Förstå vår matkultur.
 15. Attraktivare att välja hållbart.
 16. Lyft fram grönsakerna.
 17. Restaurangen som influenser.
 18. Minska matsvinn, jobba utan meny.

Vidare läsning

Next is Now – vår plattform gällande framtidens mat.

Fyll i vår kontaktformulär för en träff i sann Next is Now-anda.

Hör av dig till din lokala kontakt och låt oss göra något bra tillsammans.

Skapa din egen meny med våra klimatberäknade recept.

Se tidigare webinar från Orkla FoodSolutions.