Carl Engström-skolan vann Årets Gröna Skolmåltid

Vinnaren av Årets Gröna Skolmåltid 2023 heter Carl Engström-skolan och ligger i Eslöv. Det stod klart under White Guide Junior-galan som gick av stapeln i Lund den 31:e oktober.

Carl Engström-skolan vann Årets Gröna Skolmåltid

Vinnaren av Årets Gröna Skolmåltid 2023 heter Carl Engström-skolan och ligger i Eslöv. Det stod klart under White Guide Junior-galan som gick av stapeln i Lund den 31:e oktober.

Vi på Orkla FoodSolutions delade ännu ett år ut priset för Årets Gröna Skolmåltid i White Guide Junior. Galan gick av stapeln den 31 oktober i Lund och vinnaren blev Carl Engström-skolan i Eslöv där man brinner för att jobba med grönt och vegetariskt.

– Gästerna är det som inspirerar oss och driver oss framåt, säger köksmästaren Isabel Brandin.

Hur känns det att ha kammat hem priset av Årets Gröna Skolmåltid 2023?

– Det betyder supermycket för oss! Det är verkligen ett kvitto på att vi gjort något bra.

Varför tror ni att just ni vann?

– Vi är väldigt noga med att involvera våra gäster och lyssna på vad de tycker att vi ska servera. Då är det lätt att komma med nya idéer på de gröna måltiderna.

Var får ni inspiration från?

– Även här måste jag säga gästerna. Men såklart även att vi fyra som jobbar i köket är ett bra team som hela tiden vill framåt. Vi ser nya mål hela tiden.

Ann och Göran på scenen och presenterar vinnarna av Årets Gröna Skolmåltid 2023.

Vad är det roligaste och mest utmanande med vegetariska serveringar?

– Det roligaste är nog att det finns så mycket man kan göra. Man behöver inte bara göra en gryta eller gratäng som många tror. Mycket utvecklas och det kommer mer och mer vegetariska produkter på marknaden och vi är väldigt bra på att testa.

– Jag ser inget utmanande faktiskt, jag ser bara möjligheter. Vi på skolan brinner verkligen för detta. Alla i köksteamet har samma inställning och det är väldigt värdefullt för mig som köksmästare, att alla vill åt samma håll.

Vad är responsen från eleverna kring de gröna måltiderna?

– De är bara positiva! Ett exempel är att när vi serverar spaghetti och köttfärssås och har falafel som det vegetariska alternativet, då är falafeln den mest populära helt klart. De kommer ut nyfriterade och har alla tillbehör som behövs.

– Sen har vi något som vi kallar “tredje linjen” där de bygger sina egna måltider, det är också väldigt poppis. Det kan vara allt från att man bygger sin egen baguette till sin egen bowl.

Hur kommer ni att jobba vidare på skolan kring den gröna utvecklingen?

– Vi kommer fortsätta ha samma goda kontakt med skolan och med våra gäster och hitta nya möjligheter. Det finns ju alltid saker man kan bli bättre på, man kan inte sätta sig ner och vara nöjd utan måste vara på tårna.

Hur ska ni fira vinsten?

– Vi började småfira redan igår såklart, men ett av priserna var ju en vegetarisk inspirationsdag ihop med Orkla FoodSolutions kulinariska kreatörer, så då ska vi fira. Sen blir det nog en extra AW med teamet också.

Text: Sofie Strandberg

Vinnarna av Årets Gröna Skolmåltid på White Guide Junior-galan 2023. Tillsammans med Ann och Göran från Orkla FoodSolutions.

Dela med andra

Läs också…