Beredskapsmat – på besök hos OutMeals i Varberg

En kris kan komma närsomhelst och se ut på många olika vis. Vi besöker OutMeals, diskuterar beredskapsmat och Johan bjuder även på riktigt gott käk med inspiration från just beredskap.

Beredskapsmat – på besök hos OutMeals i Varberg

En kris kan komma närsomhelst och se ut på många olika vis. Vi besöker OutMeals, diskuterar beredskapsmat och Johan bjuder även på riktigt gott käk med inspiration från just beredskap.

Se hela Next is Now - Touchdowns besök hos OutMeals

Johan, Kristian och Lennart framför Varbergs fästning.
Play Video about Johan, Kristian och Lennart framför Varbergs fästning.

Är du redo för kris?

Men vad är egentligen en kris? Och hur förbereder du dig?

I detta avsnitt av Next is Now – Touchdowns begav vi oss till Varberg för att diskutera det högaktuella ämnet beredskapsmat med OutMeals VD – Pelle Höckerbo.

Med på resan från Orkla Foods Sverige var Kristian Jansson (Key Account Manager) och Johan Holster (Activation & Culinary Manager), som åkte tillsammans med trendspanaren Lennart Wallander från byrån Food & Friends.

Pelle på OutMeals förklarar hur de arbetar med livsmedel för krisberedskap

Lennart började med att utreda vad som egentligen menas med en kris, utifrån Totalförsvarets scenarier till stöd för planering av försörjningsberedskap. En kris i deras bemärkelse kan vara allt från propaganda och cyberattacker till fullskaliga krig och handelskonflikter.

Därefter gick Lennart in i produktionen och lagret hos OutMeals för att diskutera med Pelle hur de arbetar med beredskapsmat inom sin organisation.

På deras hemsida kan man läsa att OutMeals har funnits sedan 2014 och är specialiserade på olika typer av livsmedel för krisberedskap, lite mer extrema måltider skulle det kunna sammanfattas som. De konceptualiserar, packar och distribuerar stridsportioner till militära förband, polis och räddningstjänster, storkökslösningar till bland annat fältkök, måltider med extremt lång hållbarhet med mera.

Vi föreslår att du kikar på hela avsnittet av Next is Now – Touchdowns för att ta del av matnyttig information om beredskap och få kloka tips på hur du bör tänka och agera gällande ert eget beredskaparbete. I slutet får Johan dessutom en spännande utmaning som du inte vill missa.

Pelle och Lennart på Outmeals anläggning.

Koka soppa på en spik - eller?

Måste beredskapsmat vara lika med dålig burkmat? Nej, naturligtvis inte. Även om det ställs vissa specialkrav på bland annat hållbarhetstiden, så betyder inte det att det du sitter fast med ett beredskapslager som är omöjligt att omsätta i väntan på krisen.

För att bevisa hur gott det kan bli (på ett snabbt och förhoppningsvis underhållande vis) gav Lennart Johan fri tillgång till OutMeals enorma lager, och han fick därefter i uppdrag att laga till en kulinarisk trerätters middag åt Kristian, Lennart och Pelle. Till sin hjälp hade Johan sitt gamla spritkök och en arbetsbänk utanför OutMeals lager. 

Du vill inte missa huruvida den mat som Johan lyckades fixa åt de utsvultna matgästerna Pelle, Kristian och Lennart togs emot med ris eller ros.

Text: Thomas Adolfsson

Kocken Johan Holster håller upp ett paket med Abba Grovhackad Makrill i Tomatsås.

Dela med andra

Läs också…