Stärk dina vegetariska rätter med en kraftfull kompis
För dig som vill stärka upp dina måltider med extra protein och andra viktiga näringsämnen, har vi tagit fram ett inspirationsmaterial som vi kallar för
Att arbeta med Fast Fusion Climate Week är ett sätt för Lomma kommun att ligga i framkant gällande klimatarbetet. Måltidschef Elin Rigo kämpar även med att få in fler vegetariska rätter på skolornas menyer.
Att arbeta med Fast Fusion Climate Week är ett sätt för Lomma kommun att ligga i framkant gällande klimatarbetet. Måltidschef Elin Rigo kämpar även med att få in fler vegetariska rätter på skolornas menyer.
Elin Rigo är måltidschef i Lomma kommun och har jobbat med Fast Fusion Climate Week sedan starten för fem år sedan. Lomma kommun har som mål att ligga i framkant när det gäller klimatarbete och arbetar konstant med att försöka få in mer vegetariska rätter och på andra sätt minska klimatpåverkan från de måltider som serveras. Att delta i Fast Fusion Climate Week är en del av detta arbete.
– Den här veckan är ett bra sätt att uppmärksamma det fantastiska arbetet våra kök gör hela året och att även informera vårdnadshavare och pedagoger om det arbetet.
– Vi är med i år igen då vi fick ett väldigt positivt gensvar från förra årets klimatvecka från nästan alla. Så det var självklart att vi skulle vara med även i år.
– Roligast är nog att läsa föräldrarnas enkäter efteråt och det oerhörda positiva gensvaret man får från dem. Vi bjöd självklart in alla föräldrar och bad dem fylla i en enkät om sin upplevelse. Det här året fick vi in 498 enkäter, nästan enbart positiva.
– Det finns alltid personer som tycker att det här med vegetariskt är sämre av olika anledningar. De brukar så klart höra av sig vid sådana här tillfällen. Men jag ser det också som ett utmärkt tillfälle att föra en dialog.
– Vi hade så klart planscher och annan utsmyckning ute i matsalarna. Många kök behöll flera av planscherna uppe även efteråt då man tyckte de var så fina och har ett budskap som passar alla dagar. Innan veckan skickade vi ut menyn tillsammans med biljetten ”föräldrafritt” till alla vårdnadshavare inom skolan med information om veckan och syftet med den. Även alla pedagoger inom skola och förskola samt vårdnadshavare till barn i förskolan fick samma information.
– Förra året när vi skickade ut biljetten ”föräldrafritt” kom cirka 50 föräldrar och åt. Men det här året kom nästan 500! Det var roligt såklart men vi blev också lite tagna på sängen av intresset. Det blev en hel del stress på vissa skolor så vi kommer nog göra om upplägget något till nästa år.
– Krämig vegetarisk lasagne (fast vårt egna recept), fish & mash, vegetarisk schnitzel, pulled chiligryta samt tacobuffé med vegetarisk färs.
– Vi valde dessa för att försöka hålla oss till recept som vi redan har på menyn. Att prova nya vegetariska rätter tycker vi inte passar just under själva Klimatveckan då vi vill att den ska vara en så positiv upplevelse som möjligt. Med det sagt så var chiligrytan med pulled vego ny, men vi hade provlagat och provserverat den några gånger innan. Just chiligrytan var min favoriträtt, den var jättegod! Men det kanske är lite mer vuxensmaker på den.
– Vi har ca 5000 barn och elever och sedan tillkommer cirka 400 pedagoger och 100 föräldrar. Så totalt 5 500 gäster per dag i genomsnitt.
– Mestadels positiv, men det finns alltid grupper som tycker att vi borde servera mer kött.
– Jag upplever majoriteten av föräldrarna i Lomma som väldigt medvetna om att vi behöver minska matens klimatpåverkan. Såklart finns undantag som hör av sig och undrar varför vi inte serverar mer kött. Men det jag kan säga är att vi upplevde väldigt lite av den typen av kritik det här året. De synpunkter jag fick var mestadels konstruktiva och sansade.
– Konceptet i sin helhet skulle jag nog säga. Där finns saker att plocka för alla oavsett om man bara vill lyfta in en liten grej och jobba med under hela året eller om man vill slå på stort och köra allt på en gång.
– Pulled chiligryta kommer nog komma fler gånger. Vi har också provserverat Sticky korean och Sunny soup och kanske kommer vi ha med dem på menyn så småningom.
– Någon form av återkoppling hade varit bra att få efter Klimatveckan. Förra året fanns det en uträkning på mängden växhusgaser man har sparat, den uträkningen saknade jag i år. Vi använde den i vår kommunikation förra året.
– Självklart!
Text: Sofie Strandberg
För dig som vill stärka upp dina måltider med extra protein och andra viktiga näringsämnen, har vi tagit fram ett inspirationsmaterial som vi kallar för
Vi besökte anläggningen i Kungshamn för att se hur Abba Fiskbullar tillverkas. Vi passade även på att snacka krisberedskap, laga mat med få ingredienser och
FELIX Ärtsoppa i storhushållsförpackning är enkel att tillaga och smakar precis som en klassisk ärtsoppa ska göra. Den är dessutom unik i sin långa hållbarhetstid,
Tillsammans med Brynäs IF har vi på Orkla FoodSolutions inlett ett nytt samarbete, vilket innebär att en temakiosk med Grandiosa-pizzor nu finns i Monitor ERP
Vår webbplats placerar cookies på din enhet om du har godkänt det i webbläsarinställningarna. Cookies används för att förbättra webbplatsen, samt för analys och intressebaserad reklam.
Läs mer om Orklas behandling av personuppgifter, inklusive rätten till tillgång