Fast Fusion Climate Week hjälper Lomma att ligga i framkant

Att arbeta med Fast Fusion Climate Week är ett sätt för Lomma kommun att ligga i framkant gällande klimatarbetet. Måltidschef Elin Rigo kämpar även med att få in fler vegetariska rätter på skolornas menyer.

Fast Fusion Climate Week hjälper Lomma att ligga i framkant

Att arbeta med Fast Fusion Climate Week är ett sätt för Lomma kommun att ligga i framkant gällande klimatarbetet. Måltidschef Elin Rigo kämpar även med att få in fler vegetariska rätter på skolornas menyer.

Elin Rigo är måltidschef i Lomma kommun och har jobbat med Fast Fusion Climate Week sedan starten för fem år sedan. Lomma kommun har som mål att ligga i framkant när det gäller klimatarbete och arbetar konstant med att försöka få in mer vegetariska rätter och på andra sätt minska klimatpåverkan från de måltider som serveras. Att delta i Fast Fusion Climate Week är en del av detta arbete.

Varför är det viktigt att köra en klimatvecka enligt dig/skolan/kommunen? Och varför valde ni att vara med i år igen?

– Den här veckan är ett bra sätt att uppmärksamma det fantastiska arbetet våra kök gör hela året och att även informera vårdnadshavare och pedagoger om det arbetet.

– Vi är med i år igen då vi fick ett väldigt positivt gensvar från förra årets klimatvecka från nästan alla. Så det var självklart att vi skulle vara med även i år.

Vad tycker du är roligast med Klimatveckan?

– Roligast är nog att läsa föräldrarnas enkäter efteråt och det oerhörda positiva gensvaret man får från dem. Vi bjöd självklart in alla föräldrar och bad dem fylla i en enkät om sin upplevelse. Det här året fick vi in 498 enkäter, nästan enbart positiva.

Vad är den största utmaningen?

– Det finns alltid personer som tycker att det här med vegetariskt är sämre av olika anledningar. De brukar så klart höra av sig vid sådana här tillfällen. Men jag ser det också som ett utmärkt tillfälle att föra en dialog.

Hur märkte man av Fast Fusion Climate Week på skolan?

– Vi hade så klart planscher och annan utsmyckning ute i matsalarna. Många kök behöll flera av planscherna uppe även efteråt då man tyckte de var så fina och har ett budskap som passar alla dagar. Innan veckan skickade vi ut menyn tillsammans med biljetten ”föräldrafritt” till alla vårdnadshavare inom skolan med information om veckan och syftet med den. Även alla pedagoger inom skola och förskola samt vårdnadshavare till barn i förskolan fick samma information.

– Förra året när vi skickade ut biljetten ”föräldrafritt” kom cirka 50 föräldrar och åt. Men det här året kom nästan 500! Det var roligt såklart men vi blev också lite tagna på sängen av intresset. Det blev en hel del stress på vissa skolor så vi kommer nog göra om upplägget något till nästa år.

Vilka rätter hade ni under veckan?

– Krämig vegetarisk lasagne (fast vårt egna recept), fish & mash, vegetarisk schnitzel, pulled chiligryta samt tacobuffé med vegetarisk färs.

– Vi valde dessa för att försöka hålla oss till recept som vi redan har på menyn. Att prova nya vegetariska rätter tycker vi inte passar just under själva Klimatveckan då vi vill att den ska vara en så positiv upplevelse som möjligt. Med det sagt så var chiligrytan med pulled vego ny, men vi hade provlagat och provserverat den några gånger innan. Just chiligrytan var min favoriträtt, den var jättegod! Men det kanske är lite mer vuxensmaker på den.

Hur många elever och vuxna per dag åt klimatsmart mat?

– Vi har ca 5000 barn och elever och sedan tillkommer cirka 400 pedagoger och 100 föräldrar. Så totalt 5 500 gäster per dag i genomsnitt.

Tre illustrerade affischer från konceptet Fast Fusion Climate Week.

Vad var feedbacken från eleverna och pedagogerna?

– Mestadels positiv, men det finns alltid grupper som tycker att vi borde servera mer kött.

Och responsen från föräldrarna?

– Jag upplever majoriteten av föräldrarna i Lomma som väldigt medvetna om att vi behöver minska matens klimatpåverkan. Såklart finns undantag som hör av sig och undrar varför vi inte serverar mer kött. Men det jag kan säga är att vi upplevde väldigt lite av den typen av kritik det här året. De synpunkter jag fick var mestadels konstruktiva och sansade.

Vad var det bästa med Fast Fusion Climate Week 2023?

– Konceptet i sin helhet skulle jag nog säga. Där finns saker att plocka för alla oavsett om man bara vill lyfta in en liten grej och jobba med under hela året eller om man vill slå på stort och köra allt på en gång.

Kommer ni att fortsätta servera rätterna som introducerades under Klimatveckan på er ordinarie meny?

– Pulled chiligryta kommer nog komma fler gånger. Vi har också provserverat Sticky korean och Sunny soup och kanske kommer vi ha med dem på menyn så småningom.

Sunny Soup för 2023 års Fast Fusion Climate Week.

Finns det något du tycker att vi kan göra annorlunda under nästa år?

– Någon form av återkoppling hade varit bra att få efter Klimatveckan. Förra året fanns det en uträkning på mängden växhusgaser man har sparat, den uträkningen saknade jag i år. Vi använde den i vår kommunikation förra året.

Kommer ni att vara med i Fast Fusion Climate Week 2024?

– Självklart!

Text: Sofie Strandberg

Elin Rigo.

Nyfiken på Fast Fusion Climate Week?

Dela med andra

Läs också…