Fast Fusion Climate Week

Detta är konceptet för alla som vill vara med och göra skillnad för klimatet och våra älskade barns hälsa. Det vill säga just DU!

Nedan finner du det som vi tillsammans med dig och dina kollegor klurat ut att vi behöver för att lyckas genomföra en klimatvecka på era skolor. Ni kommer stöta på utmaningar, men de skall vi lösa ihop. Bara berätta för oss.

Nu kör vi så det ryker! För varje barn förtjänar en hel planet i framtiden och en sund hälsa.

WEBINAR FRÅN
FAST FUSION CLIMATE WEEK

Deltagarna på webinar med Kost & Näring, Sara, Elin, Stina och Gunilla.
Deltagarna på webinar med Kost & Näring, Sara, Elin, Stina och Gunilla.

WEBINAR MED KOST & NÄRING
27 MAJ 2021

Hur når vi ut med budskapet om folkhälsa och hållbarhet? Elin Rigo (Enhetschef Burlövs kommun), Stina Salomonsson (Måltidschef i Trelleborgs kommun), Gunilla Martinsson (Måltidschef i Munkedals kommun), samt Sara Westerlin (Customer Activation Manager på Orkla FoodSolutions) diskuterade både lösningar och utmaningar inom detta ständigt aktuella område.

LÄS MER OCH SE WEBINAR MED KOST & NÄRING

BJUD IN!

För att få med all på tåget mot en hälsosam och hållbar måltid i skolan för våra älskade barn så behöver vi ha alla med oss.

Har du också problem att få alla att förstå varför du gör de förändringar du gör på menyerna för barnen?

Närbild på barns händer som rör i en kastrull med Felix Rårörda lingon i förgrunden.
Närbild på barns händer som rör i en kastrull med Felix Rårörda lingon i förgrunden.

Bjud in, berätta och låt barnen smaka på den hälsosamma och hållbara maten. Ibland kanske det okända och nya känns lite skrämmande, men när man smakat på er goda mat och lyssnar på forskare och experter som berättar hur vi ska äta för att vara snälla mot planeten och oss själva, så kommer det att gå lättare.

På denna sida samlar vi massor av material som är fritt att ladda ner och använda. Vi hoppas att de ska hjälpa dig i kampen för hållbara och hälsosamma måltider för alla barn i skolan.

Sara framför kamerorna på Next is Now-webinar.
Sara framför kamerorna på Next is Now-webinar.

Med tanke på rådande omständigheter, är det i nuläget bäst att köra inspirationsträffar digitalt genom exempelvis webinar, men snart hoppas vi på att ni kan bjuda in samlas, prata och smaka.

Vi kommer ju att upprepa fjolårets succé och köra en ny Fast Fusion Climate Week i år, under vecka 43. Redan nu hittar du, som sagt, massvis med material här på sidan, men vi kommer att uppdatera med ännu mer efter hand. Så att vi kan skapa en riktigt bra klimatvecka tillsammans.

FILMER SOM HJÄLPER PÅ VÄGEN

Filmer som hjälper dig och dina kollegor att bygga upp er kunskap kring hållbart och hälsosamt ätande. Mai-Lis Hellénius riktar sig mot föräldrarna gällande vikten av att barnen lär sig att äta hållbart och hälsosamt, och Hanna Sepp förklarar hur viktigt det är att mat och pedagogik går hand i hand. Så tipsa gärna föräldrar och pedagoger om materialet.

Vi har även en introduktionsfilm till Fast Fusion Climate Week som är anpassad för barn (utan loggor och med enkelt språk), så att de ska ska få en bra förståelse för planetens och sin egen hälsa kopplad till just maten de äter. Samt en film som är perfekt att visa för föräldrarna eller i barnens hem.

EXPERTERNA BRYTER MYTER

Vi har tagit fram ett gäng filmer där vi Bryter Myter med experterna. Korta enkla svar på fördomar som finns kring exempelvis vegetarisk kost.

VILKEN KLIMATVECKA VÄLJER DU?

SPÄNNANDE VECKA TILL BARNEN

Alla skolkök är olika därför har vi tagit fram exempel på tre olika menyer med klimat- och näringsberäknade recept, för en riktigt god och spännande vecka för barnen.

Persiljejärpar med mos och gräddsås - ett recept från Fast Fusion Climate Week 2021.
Persiljejärpar med mos och gräddsås - ett recept från Fast Fusion Climate Week 2021.

SVIN(N)BRA VECKA

Nya recept att köra i just din skolrestaurang när det är dags för Fast Fusion Climate Week. Vi har tagit fram ett färdigt klimatberäknat förslag nedan, men via vår sökfunktion kan du enkelt hitta fler recept taggade med “Fast Fusion Climate Week 2021”.

TILL KLIMATBERÄKNAT MENYFÖRSLAG

SE SAMTLIGA RECEPT FÖR ÅRETS VECKA

Vegoburgare och pommes på en bricka och en rutig servett.

FREDAG HELA VECKAN

Med smaker från hela världen och riktigt cool Fastfood-inspirerad veckomeny får du garanterat nöjda och glad barn. Denna vecka är testad med lysande recensioner!

TILL KLIMATVECKAN
Orkla FoodSolutions receptfolder med skolans 10 i tipp topp-recept.

5 I TOPP

Vad är din favoriträtt i skolan? Det frågade vi barnen och fick fram en lista som vi kallar för “tio i topp”. Plocka de fem som passar er och kalla den “5 i topp” eller varför inte “favoritveckan”. Denna vecka kommer göra succé!

Du hittar hela broschyren här.

TILL KLIMATVECKAN
Morotsbollar med torkad tomat på tallrik från Next is Now med produkter från Lecora, för skola

KOMPISVECKAN

Glatt och galet gott! Denna veckan kommer att bli en klassiker på framtidens menyer. Veckan innehåller flexitarianska, klimatsmarta och hälsosamma rätter från våra nya kompisar Lecora.

TILL KLIMATVECKAN
En superbowl från Fast Fusion Climate Week-konceptet med blomkål, bakad morot, sushi(havre)ris, ärthummus och misodressing

JORDEN RUNT PÅ 5 RÄTTER

Gomkittlande rätter från olika delar av världen. Klimatsmarta skolmatsrecept som funkar lika bra hemma!

TILL KLIMATVECKAN

LÅT OSS GÖRA DET TILLSAMMANS

Vill du ha “inspiration från verkligheten” och exempel på hur bra det kan bli när vi arbetar tillsammans? Då har vi här nedan två superbra exempel på när vi har klimat- och näringsberäknat rätter med er, där smakerna och hållbarhet låg i fokus.

rätter gjorda på matsvinn eller less waste som är ett av trendbenen i konceptet Next is Now

VAD ÄR FAST FUSION CLIMATE WEEK?

Det är en miljövänlig vecka där vårt fulla fokus läggs på god mat och med smaker från hela världen, som dessutom är bra för klimatet och hälsan. Helt enkelt fredagsmys hela veckan!

Målet är att vi alla, när veckan är slut, upptäckt både hur god klimatsmart mat är och att vi fått ett hållbart grundtänkande. För det kommer att behövas mycket mer än en Climate Week för att vi ska gå åt rätt håll mot ett bättre klimat.

Sked med kimchi och sesamfrön.

VAD ÄR FUSION?

Vi älskar fusion och har en förmåga att lägga till det ordet framför allt. Fusion betyder att det är stora smaker från hela världen blandat med vårt svenska kök. Det är mat lagad med kreativitet, helt enkelt! Man måste bara älska Fusion!

 

sverigekarta med kommuner som hängt på Fast Fusion Climate Week

WOW, VILKEN VECKA VI GJORDE TILLSAMMANS

2020, under vecka 43, genomförde över 20 kommuner runtom i landet en så kallad Fast Fusion Climate Week, eller klimatvecka, på mängder av olika skolor. Över 100 000 skolbarn åt klimatberäknade rätter till lunch under fem dagar. Till detta serverades mängder av matnyttig pedagogik som även diskuterades flitigt i klassrummen och tillsammans med vårdnadshavare.

Tillsammans sparade vi otroligt nog in runt 236 ton CO2*, vilket motsvarar utsläppen från 115 bilar per år i Sverige. På EN vecka. Fantastiskt! Tänk vilken kraft det blir när vi alla hjälps åt och arbetar tillsammans.

Hur många blir vi på nästa års klimatvecka? Och hur gör vi fler veckor till så kallade klimatveckor?

*Jämförelsen baserar vi på följande: Vi tänker oss att en vanlig vecka innehåller en fiskdag, en kycklingdag, två köttdagar (varav en ofta är soppa), samt en dag som är helt vegetarisk. Detta är såklart helt olika från skola till skola, men vi har gjort denna uppskattning för att kunna räkna fram ett ungefärligt jämförelsetal.

FLER GODA EXEMPEL

Medarbetare i skolköket på Svenshögskolan i Burlöv.

SVENSHÖGSKOLAN LAGAR HEJA HUSMAN

Tillsammans med Kim Andersson, köksansvarig i Burlöv Kommun, skapade vi både goda och hållbara rätter tillsammans. Initiativet kallades för “Hållbar Husman” och det rullades ut till hela kommunen i en hel vecka.

SE VIDEO
Personal serverar två tallrikar med Snackisar, enligt recept från Orkla FoodSolutions.

SNACKISAR I YSTAD KOMMUN

Vi skapade ett inspirationshäfte med klimatsmarta mellanmålsrecept, speciellt till de inom äldreomsorgen i Ystad kommunTillsammans skapar vi härliga ögonblick och en ljusare framtid för våra äldre och vår planet.

LÄS MER

SUGEN PÅ NÅGOT ANNAT ÄN FUSION?

Konceptbild, med tallrik på brun-vit bakgrund, för konceptet Husmanskost från Orkla FoodSolutions.

GRÖN HUSMANSKOST

Det behöver inte vara cool snabbmat eller fräsiga smaker från hela världen för att du ska göra eller köra en Climate Week. Det går lika bra att laga supersvensk grön och hållbar mat.

TILL KLIMATVECKAN
Personal serverar två tallrikar med Snackisar, enligt recept från Orkla FoodSolutions.

SNACKISAR - ÄVEN DE ÄLDRE FÖRTJÄNAR EN KLIMATVECKA

Snackisar är ett koncept där vi bjuder på bra och enkla recept samt tips för hur man ska göra näringsriktiga mellanmål. Våra Snackisar består av matiga eller söta munsbitar som du enkelt skapar med hjälp av våra receptkort.

TILL KLIMATVECKAN
Orkla FoodSolutions logga för vår klimatsmarta menyplanerare.

SKAPA DIN EGEN KLIMATSMARTA VECKOMENY

På vår hemsida kan du enkelt kombinera våra recept till en helt egen hållbar veckomeny.

SKAPA VECKOMENY
Barn som köar i en matsal.
Barn som står på rad och håller upp grönsaker.

MATERIAL TILL DIN KLIMATVECKA

För att lyckas med en riktigt grym klimatvecka i din restaurang har vi tagit fram pedagogiskt material som till exempel bordsryttare att sätta upp i matsalen och informationsfilmer att dela i era social media-kanaler. Allt material är till för att spridas och användas.

Fast Fusion Climate Week-planscher i A3-fomat.

PLANSCHER/POSTERS

Smycka din matsal genom att skriva ut coola planscher. Gärna i A3-format.

LADDA NER
Bordsryttare i A4 till Fast Fusion Climate Week.

BORDSRYTTARE

Fin bordsryttare i A4-format som du kan skriva ut och sätta upp i din matsal.

LADDA NER
Inspirationsfilm fast fusion climate week

KOMMUNIKATION TILL HEMMEN

Varför skall vi köra en klimatvecka på vår skola?

SE VIDEO
Rätter med smaker från mellanöster uppdukade på tallrikar och fat mot mörkblå bakgrund för

PEDAGOGISKT MATERIAL

Fem lektioner om hållbart ätande. Förslagsvis en lektion varje dag under Climate Week. Välj och vraka bland alla sidor för att skapa din bästa hållbarhetslektion.

LADDA NER
Snackisar är ett koncept från OrklaFoodsolutions som innehåller massvis av näringsrika mellanmålsrecept, anpassade för den äldre generationen.

KLIMATVECKA MED SNACKISAR

Vill du köra en klimatvecka med hjälp av våra Snackisar? Inga problem! Ladda bara ner presentationen, till dig själv eller till alla boende, så du enkelt kan erbjuda en liten kvällsbuffé till de äldre.

LADDA NER
Receptblad

RECEPTBLAD TILL "JORDEN RUNT PÅ 5 RÄTTER"

Måltidsutvecklarna Michael, Charlotte, Johan och Johan, från Eslöv och Helsingborg, har sammanställt fem skolmatsrecept att köra under klimatveckan v.43 som de kallar för “jorden runt på 5 rätter”.

LADDA NER
Tre personer i ett kök som samtalar kring en läsplatta.
Tre personer i ett kök som samtalar kring en läsplatta.

UT OCH RÖR PÅ ER!

Avsluta veckan genom att göra ett roligt quiz. Ut och rör på er samtidigt som ni utmanar varandra genom att svara på 10 snabba frågor och få reda på hur grymma kunskaper ni har kring hållbarhet.

GÖR TEST >

Du hör väl av dig?

Är du sugen på att få mer inspiration och tips kring hur du kan arbeta med teman kring maten i skolorna? Eller är du kanske nyfiken på någon av våra produkter? Tveka inte att höra av dig till oss omedelbums med dina frågor.

KONTAKTUPPGIFTER

Koll på det senaste!

Cirka en gång i månaden mailar vi ut ett nyhetsbrev med nyheter, koncept, tips, recept och en massa andra godsaker. Så för att inte missa något rekommenderar vi starkt att du registrerar dig till vårt finfina nyhetsbrev.

ANMÄLAN NYHETSBREV