Fast Fusion Climate Week

Detta är konceptet för alla som vill vara med och göra skillnad för klimatet och våra älskade barns hälsa. Det vill säga just DU!

Framtaget i samarbete med dina kollegor i skolköken, där vi verkligen klurat tillsammans på vad som behövs för att lyckas med omställningen till grönare, godare och mer hälsosam kost i skolan. Ni kommer definitivt att stöta på utmaningar, men de skall vi lösa ihop. Bara berätta för oss.

Nu kör vi så det ryker! För varje barn förtjänar en hel planet i framtiden och en sund hälsa.

2022 års legendariska receptkreatörer

För att ta fram rätterna till årets Fast Fusion Climate Week, har vi fått hjälp av ett riktigt drömlag. Camilla Sump Johansson (Orkla FoodSolutions),  Per Eklund (Sundsvalls kommun), Sandra Ostwald (Munkedals kommun), Michael Bäckman (Huddinge kommun), Maria Sundberg (Sundsvalls kommun) och Johan Holster (Orkla FoodSolutions).

Camilla, Per, Sandra, Michael, Maria och Johan.
Kockarna Camilla och Johan i köket.

Receptfilmer till årets klimatvecka

För att kittla gomseglet lite extra, har vi även i år spelat in filmer av årets recept. Varje kock får en chans att presentera sig själv OCH sitt bidrag till 2022 års klimatsmarta veckomeny.

Och du får se hur gott och enkelt det kan vara att servera klimatklokare mat.

TILL ÅRETS RECEPTFILMER

Nytt roligt material att dekorera med

Till årets upplaga släpper vi ytterligare material att pynta skolan med inför Fast Fusion Climate Week. Tre affischer, en ny bordsryttare och dessutom en festlig kupong för skolan att skicka ut till nyfikna föräldrar.

TILL MATERIAL
Affischer för Fast Fusion Climate Week.
Bilder från utbildningsmaterialet tillhörande Fast Fusion Climate Week.

Climate Week Academy - boosta era klimatkunskaper i skolan.

Vi behöver alla hjälpas åt att sprida kunskapen till den yngre generationen. Därför har vi nu tagit fram ett komplett utbildningsunderlag på Fast Fusion Climate Week, så att ni kan köra klimatveckor på egen hand i skolorna.

Materialet innehåller allt från introduktion med tidsangivelser, filmer och inspiration, till pedagogiskt material och recept för fysisk workshop i köket tillsammans med kockar och pedagoger.

Skicka in en intresseanmälan redan idag, så tar vi kontakt så snart vi kan och skickar därefter över det gedigna utbildningsmaterialet till dig.

TILL INTRESSEANMÄLAN

Tillsammans halverade vi koldioxidutsläppen under en vecka

120 000 barn och skolor i 36 kommuner över hela Sverige deltog under oktober 2021 i vår klimatvecka. Sammanlagt beräknas initiativet ha mer än halverat utsläppen kopplat till skolmaten i jämfört med en normal vecka och därmed sparat cirka 500 ton CO2.

Under vecka 43 2022 kör vi igen. Du är väl med!?

LÄS PRESSUTSKICK OM KLIMATVECKAN
Tre olika rätter med Lecora Grönsaksbiff Chili.

Filmtajm – 2022 års recept!

Äntligen är recepten här. Och i år handlar det om flexitariansk street food. Riktigt god sådan.

Recepten är skapade av experter som brinner för att servera barnen klimatvänligare mat som de älskar, och äter upp.

SE SAMTLIGA RECEPT I VÅR RECEPTBANK

Karta över kommuner med skolor som ska delta i Fast Fusion Climate Week 2022.

BJUD IN!

För att få med alla på tåget mot en hälsosam och hållbar måltid i skolan för våra älskade barn så behöver vi ha alla med oss.

Har du också problem att få alla att förstå varför du gör de förändringar du gör på menyerna för barnen?

Sara framför kamerorna på Next is Now-webinar.
Sara framför kamerorna på Next is Now-webinar.

Vi kör gärna inspirationsträffar tillsammans med dig och din organisation, fysiskt eller digitalt. Hör av dig, så kan vi förhoppningsvis styra upp något riktigt bra.

Vi kommer ju dessutom att upprepa fjolårets succé och köra en ny Fast Fusion Climate Week i år, under vecka 43. Redan nu hittar du massvis med material här på sidan, men vi kommer att uppdatera med ännu mer efter hand. Så att vi kan skapa en riktigt bra klimatvecka tillsammans.

Närbild på barns händer som rör i en kastrull med Felix Rårörda lingon i förgrunden.
Närbild på barns händer som rör i en kastrull med Felix Rårörda lingon i förgrunden.

Bjud in, berätta och låt barnen smaka på den hälsosamma och hållbara maten. Ibland kanske det okända och nya känns lite skrämmande, men när man smakat på er goda mat och lyssnar på forskare och experter som berättar hur vi ska äta för att vara snälla mot planeten och oss själva, så kommer det att gå lättare.

På denna sida samlar vi massor av material som är fritt att ladda ner och använda. Vi hoppas att de ska hjälpa dig i kampen för hållbara och hälsosamma måltider för alla barn i skolan.

FILMER SOM HJÄLPER PÅ VÄGEN

Filmer som hjälper dig och dina kollegor att bygga upp er kunskap kring hållbart och hälsosamt ätande. Först har vi ett par introduktionsfilmer, där en av filmerna finns i barnanpassad variant (utan logotyper). Här finns även en allmän introduktion samt en film som är riktad åt föräldrar och vårdnadshavare.

Sedan får vi hjälp av experterna Mai-Lis Hellénius och Hanna Sepp. Mai-Lis riktar sig mot föräldrarna gällande vikten av att barnen lär sig att äta hållbart och hälsosamt, och Hanna förklarar hur viktigt det är att mat och pedagogik går hand i hand. Så tipsa gärna föräldrar och pedagoger om materialet.

MATERIAL TILL DIN KLIMATVECKA

För att lyckas med en riktigt grym klimatvecka i din restaurang har vi tagit fram pedagogiskt material som till exempel bordsryttare att sätta upp i matsalen och informationsfilmer att dela i era social media-kanaler. Allt material är till för att spridas och användas.

Överst hittar du det som är nytt för i år. Tre nya affischer, en uppdaterad bordsryttare och en helt ny kupong för nyfikna föräldrar.

Affischer för Fast Fusion Climate Week.
Affischer för Fast Fusion Climate Week.

AFFISCHER - ILLUSTRATIONER

Vi har tagit fram tre helt nya affischer i A3 format. Skriv ut (eller beställ från tryckeri) och dekorera hela skolan med inspiration för att stötta det klimatsmarta budskapet.

LADDA NER TRE AFFISHER

Bordsryttare för Fast Fusion Climate Week.
Bordsryttare för Fast Fusion Climate Week.

BORDSRYTTARE

Fin bordsryttare i A4-format som du kan skriva ut och sätta upp i din matsal. Vik så att pappret bildar en triangel och fäst ändarna mot varandra.

Vips så har du en informativ dekoration att placera ut på varje bord i skolrestaurangen.

LADDA NER BORDSRYTTARE

Smakkupong för Fast Fusion Climate Week.
Smakkupong för Fast Fusion Climate Week.

SMAKKUPONG

Vill du och din skola engagera vårdnadshavarna lite extra? Använd gärna denna kupong för att bjuda in dem till att komma och smaka maten som serveras under klimatveckan. Önskar ni som skola att få hjälp med formulering av kommunikation i samband med att ni skickar ut kupongen, så hör av er till oss.

OBS! Detta är ENBART ETT VERKTYG för de skolor som vill engagera vårdnadshavarna inför klimatveckan. Det är INTE en kupong för privatpersoner att ladda ner i tron om att skolan automatiskt ska bjuda på lunch.

LADDA NER KUPONG

ÄNNU MER MATERIAL

Affischer med illustrationer för Fast Fusion Climate Week.

AFFISCHER - ILLUSTRATIONER

Illustrerade posters  att skriva ut och smycka skolan med. Förslagsvis i A3-format.

Matsedlar med illustrationer för Fast Fusion Climate Week.

EGNA MATSEDLAR

Skriv ut matchande matsedlar som ni sedan kan fylla i på egen hand.

Fast Fusion Climate Week-planscher i A3-fomat.

AFFISCHER - MATRÄTTER

Smycka din matsal genom att skriva ut coola planscher. Gärna i A3-format.

Bilder från det pedagogiska materialet kopplat till Fast Fusion Climate Week.

PEDAGOGISKT MATERIAL

Fem lektioner om hållbart ätande. Förslagsvis en lektion varje dag under Climate Week. Välj och vraka bland alla sidor för att skapa din bästa hållbarhetslektion.

Barn som håller köttbullar framför ögonen i ett kök.
Barn som håller köttbullar framför ögonen i ett kök.

HUR KLIMATMART ÄR DU? TESTA VÅRT QUIZ.

Avsluta veckan genom att låta hela klassen göra ett roligt quiz. Ut och rör på er samtidigt som ni utmanar varandra genom att svara på 10 snabba frågor och få reda på hur grymma kunskaper ni har kring hållbarhet.

KLICKA HÄR FÖR ATT GÖRA QUIZ

EXPERTERNA BRYTER MYTER

Vi har tagit fram ett gäng filmer där vi Bryter Myter med experterna. Korta enkla svar på fördomar som finns kring exempelvis vegetarisk kost.

WEBINAR FRÅN
FAST FUSION CLIMATE WEEK

Lars, David, Johan och Sara i studion under webinar för Fast Fusion Climate Week 2022.
Lars, David, Johan och Sara i studion under webinar för Fast Fusion Climate Week 2022.

RELEASE - FAST FUSION CLIMATE WEEK 2022
7 APRIL 2022

Officiell uppstart av klimatveckan 2022. Vi släppte recepten och träffade årets fantastiska kockar som bidragit med recepten till Fast Fusion Climate Week 2022.

Med oss hade vi bland annat Mats Andersson (Härryda kommun) och David Gustavsson (Svedala kommun), som låg bakom menyn förra året. Samt även Lars Lundahl, miljöchef på Orkla Foods Sverige.

LÄS MER OCH SE RELEASEWEBINAR FÖR FFCW 2022

Johan, Sara, Inga-Lena, Maria och Michael under Fast Fusion Climate Week-webinar.
Johan, Sara, Inga-Lena, Maria och Michael under Fast Fusion Climate Week-webinar.

KICKSTART AV FAST FUSION CLIMATE WEEK 2021
25 OKTOBER 2021

Uppstart och pepp inför klimatveckan, med tips och inspiration från dagens gäster Inga-Lena Falkebäck (Vara kommun), Maria Sundberg (Sundsvalls kommun) och Michael Hallström (Bjuvs kommun).

Vi besöker även en foodtruck tillhörande Trelleborgs kommun, samt skapar mellanmålsrecept tillsammans med dietisten Kajsa Asp Jonson.

LÄS MER OCH SE WEBINAR FAST FUSION CLIMATE WEEK 2021

Deltagarna på webinar med Kost & Näring, Sara, Elin, Stina och Gunilla.
Deltagarna på webinar med Kost & Näring, Sara, Elin, Stina och Gunilla.

WEBINAR MED KOST & NÄRING
27 MAJ 2021

Hur når vi ut med budskapet om folkhälsa och hållbarhet? Elin Rigo (Enhetschef Burlövs kommun), Stina Salomonsson (Måltidschef i Trelleborgs kommun), Gunilla Martinsson (Måltidschef i Munkedals kommun), samt Sara Westerlin (Customer Activation Manager på Orkla FoodSolutions) diskuterade både lösningar och utmaningar inom detta ständigt aktuella område.

LÄS MER OCH SE WEBINAR MED KOST & NÄRING

VILKEN KLIMATVECKA VÄLJER DU?

SPÄNNANDE VECKA TILL BARNEN

Alla skolkök är olika därför har vi tagit fram exempel på tre olika menyer med klimat- och näringsberäknade recept, för en riktigt god och spännande vecka för barnen.

Persiljejärpar med mos och gräddsås - ett recept från Fast Fusion Climate Week 2021.
Persiljejärpar med mos och gräddsås - ett recept från Fast Fusion Climate Week 2021.

SVIN(N)BRA VECKA

Nya recept att köra i just din skolrestaurang när det är dags för Fast Fusion Climate Week. Vi har tagit fram ett färdigt klimatberäknat förslag nedan, men via vår sökfunktion kan du enkelt hitta fler recept taggade med “Fast Fusion Climate Week 2021”.

TILL KLIMATBERÄKNAT MENYFÖRSLAG

SE SAMTLIGA RECEPT FÖR ÅRETS VECKA

Vegoburgare och pommes på en bricka och en rutig servett.

FREDAG HELA VECKAN

Med smaker från hela världen och riktigt cool Fastfood-inspirerad veckomeny får du garanterat nöjda och glad barn. Denna vecka är testad med lysande recensioner!

TILL KLIMATVECKAN
Orkla FoodSolutions receptfolder med skolans 10 i tipp topp-recept.

5 I TOPP

Vad är din favoriträtt i skolan? Det frågade vi barnen och fick fram en lista som vi kallar för “tio i topp”. Plocka de fem som passar er och kalla den “5 i topp” eller varför inte “favoritveckan”. Denna vecka kommer göra succé!

Du hittar hela broschyren här.

TILL KLIMATVECKAN
Morotsbollar med torkad tomat på tallrik från Next is Now med produkter från Lecora, för skola

KOMPISVECKAN

Glatt och galet gott! Denna veckan kommer att bli en klassiker på framtidens menyer. Veckan innehåller flexitarianska, klimatsmarta och hälsosamma rätter från våra nya kompisar Lecora.

TILL KLIMATVECKAN
En superbowl från Fast Fusion Climate Week-konceptet med blomkål, bakad morot, sushi(havre)ris, ärthummus och misodressing

JORDEN RUNT PÅ 5 RÄTTER

Gomkittlande rätter från olika delar av världen. Klimatsmarta skolmatsrecept som funkar lika bra hemma!

TILL KLIMATVECKAN

MATEN OCH KREATÖRERNA BAKOM 2021 ÅRS KLIMATMENY

Mats och David poserar vid köksbänk i samband med Fast Fusion Climate Week.
Mats och David poserar vid köksbänk i samband med Fast Fusion Climate Week.

ÅRETS GÄSTKREATÖRER

Låt oss stolt presentera årets huvudpersoner bakom maten vi ska äta tillsammans under årets klimatvecka. Mats Andersson, måltidsutvecklare vid Backaskolan, Härryda kommun, Landvetter, Göteborg, och David Gustavsson, 1:e kock vid Aggarpsskolan i Svedala kommun i Skåne.

De har satt ihop en vecka som präglas av närproducerade livsmedel med en spännande touch av smaker från andra länder.

Tallrik med rotsakssoppa och mungbönbollar - ett recept från Fast Fusion Climate Week 2021.
Tallrik med rotsakssoppa och mungbönbollar - ett recept från Fast Fusion Climate Week 2021.

EN SVIN(N)BRA VECKA ATT KÖRA I SKOLAN

Här hittar du våra nya recept att köra i just din skolrestaurang när det är dags för Fast Fusion Climate Week. Vi har tagit fram ett färdigt klimatberäknat förslag nedan, men via vår sökfunktion kan du enkelt hitta fler recept taggade med “Fast Fusion Climate Week 2021”.

TILL KLIMATBERÄKNAT MENYFÖRSLAG

SE SAMTLIGA RECEPT FÖR ÅRETS VECKA

Receptkort från Fast Fusion Climate Week 2021.
Receptkort från Fast Fusion Climate Week 2021.

LAGA ALLA SMARRIGA RÄTTER HEMMA MED VÅRA RECEPTKORT

Vi har tagit fram anpassade receptkort som ni kan dela ut till barnen att ta med hem. Så kan de lära sin vårdnadshavare att laga klimatsmart mat hemma också.

Lycka till!

LADDA NER RECEPTHÄFTET OCH LAGA HEMMA

UNDVIK MATSVINN

Sara planerar menyn för Fast Fusion Climate Week 2021 tillsammans med David, Mats och Johan.
Sara planerar menyn för Fast Fusion Climate Week 2021 tillsammans med David, Mats och Johan.

EN SVINNBRA VECKA

Mats och David kallar veckan för “svinnbra vecka” eftersom alla recepten på ett eller annat vis är svinnvänligt och går att göra på flera olika vis. Mycket potatis eftersom det är både galet gott och man kan göra så mycket olika saker på en potatis, men största anledningen är att den är väldigt klimatsmart!

Ett stort tack till David och Mats, två riktiga klimathjältar som hjälper till att öka takten för fler hälsosamma och hållbara måltider, för våra älskade barn.

WOW, VILKEN VECKA VI GJORDE TILLSAMMANS 2020

2020, under vecka 43, genomförde över 20 kommuner runtom i landet en så kallad Fast Fusion Climate Week, eller klimatvecka, på mängder av olika skolor. Över 100 000 skolbarn åt klimatberäknade rätter till lunch under fem dagar. Till detta serverades mängder av matnyttig pedagogik som även diskuterades flitigt i klassrummen och tillsammans med vårdnadshavare.

Tillsammans sparade vi otroligt nog in runt 236 ton CO2*, vilket motsvarar utsläppen från 115 bilar per år i Sverige. På EN vecka. Fantastiskt! Tänk vilken kraft det blir när vi alla hjälps åt och arbetar tillsammans.

Hur många blir vi på nästa års klimatvecka? Och hur gör vi fler veckor till så kallade klimatveckor?

*Jämförelsen baserar vi på följande: Vi tänker oss att en vanlig vecka innehåller en fiskdag, en kycklingdag, två köttdagar (varav en ofta är soppa), samt en dag som är helt vegetarisk. Detta är såklart helt olika från skola till skola, men vi har gjort denna uppskattning för att kunna räkna fram ett ungefärligt jämförelsetal.

Receptblad
Receptblad

FLER TIDLÖSA OCH KLIMATSVÄNLIGA RECEPT

Det går naturligtvis bra att använda 2020 års receptsamling både nu och i framtiden. Att servera klimatsmart mat är något som aldrig går ur tiden. Måltidsutvecklarna Michael, Charlotte, Johan och Johan, från Eslöv och Helsingborg, sammanställde fem skolmatsrecept som de kallade för “Jorden runt på 5 rätter”.

LADDA NER RECEPTHÄFTET “JORDEN RUNT PÅ 5 RÄTTER”

FLER GODA EXEMPEL

Medarbetare i skolköket på Svenshögskolan i Burlöv.

SVENSHÖGSKOLAN LAGAR HEJA HUSMAN

Tillsammans med Kim Andersson, köksansvarig i Burlöv Kommun, skapade vi både goda och hållbara rätter tillsammans. Initiativet kallades för “Hållbar Husman” och det rullades ut till hela kommunen i en hel vecka.

SE VIDEO
Personal serverar två tallrikar med Snackisar, enligt recept från Orkla FoodSolutions.

SNACKISAR I YSTAD KOMMUN

Vi skapade ett inspirationshäfte med klimatsmarta mellanmålsrecept, speciellt till de inom äldreomsorgen i Ystad kommunTillsammans skapar vi härliga ögonblick och en ljusare framtid för våra äldre och vår planet.

LÄS MER

SUGEN PÅ NÅGOT ANNAT ÄN FUSION?

Konceptbild, med tallrik på brun-vit bakgrund, för konceptet Husmanskost från Orkla FoodSolutions.

GRÖN HUSMANSKOST

Det behöver inte vara cool snabbmat eller fräsiga smaker från hela världen för att du ska göra eller köra en Climate Week. Det går lika bra att laga supersvensk grön och hållbar mat.

TILL KLIMATVECKAN
Orkla FoodSolutions logga för vår klimatsmarta menyplanerare.

SKAPA DIN EGEN KLIMATSMARTA VECKOMENY

På vår hemsida kan du enkelt kombinera våra recept till en helt egen hållbar veckomeny.

SKAPA VECKOMENY
Barn som köar i en matsal.
Barn som står på rad och håller upp grönsaker.

Du hör väl av dig?

Är du sugen på att få mer inspiration och tips kring hur du kan arbeta med teman kring maten i skolorna? Eller är du kanske nyfiken på någon av våra produkter? Tveka inte att höra av dig till oss omedelbums med dina frågor.

KONTAKTUPPGIFTER

Koll på det senaste!

Cirka en gång i månaden mailar vi ut ett nyhetsbrev med nyheter, koncept, tips, recept och en massa andra godsaker. Så för att inte missa något rekommenderar vi starkt att du registrerar dig till vårt finfina nyhetsbrev.

ANMÄLAN NYHETSBREV