Koncept

Fast Fusion Climate Week

Detta är konceptet för alla som vill vara med och göra skillnad för klimatet och våra älskade barns hälsa. Det vill säga just DU!

Framtaget i samarbete med dina kollegor i skolköken, där vi verkligen klurat tillsammans på vad som behövs för att lyckas med omställningen till en grönare, godare och mer hälsosam kost i skolan. Ni kommer definitivt att stöta på utmaningar, men de skall vi lösa ihop. Bara berätta för oss.

Nu kör vi så det ryker! För varje barn förtjänar en hel planet i framtiden och en sund hälsa.

Anmälan till Fast Fusion Climate Week 2024 är öppen

Recepten och materialet för höstens vecka håller på att falla på plats, och vi släpper mer info här efter hand så snart vi kan.

Men redan nu kan du anmäla din skolas eller kommuns intresse för att vara med. För visst hänger ni väl med på årets godaste vecka!

Illustrerad kock som superhjälte från Fast Fusion Climate Week.

Just nu har skolor från

36

kommuner i Sverige anmält sig!

2024 års recept

Hela gänget av kockar från Fast Fusion Climate Week 2024.

Temat för recepten 2024 är “Barnens hållbara favoriter”. Här hittar du årets uppsättning av läckra och klimatgenomtänka recept.

Vi har dessutom intervjuat respektive kreatör, så att du kan ta del av deras inspiration och tankar bakom sina skapelser.

I dessa intervjuer hittar du även receptteasers, så att du inte ska kunna motstå att hänga med på årets upplaga av Fast Fusion Climate Week.

Krispiga nuggets med ris och tonkatsusås

Marcus Nilsson Schön och Linda Dahlberg, Orkla FoodSolutions

Grön gyrostallrik

Marcus Nilsson Schön och Linda Dahlberg, Orkla FoodSolutions

Havets Lasagnette

Anneli Fransén, Svedala kommun

Köttfärssås 50/50 med spaghetti

Lisa Olsson, Partille kommun

Pankopanerade Rödbetsbiffar

Victoria Bengtsson, Ängelholms kommun

Kycklingbiffar 50/50 med potatismos

Per Månsson, Karlskrona kommun

BBQ-laxspett med rostad potatis

Ulrika Karlsson, Håbo kommun

Massvis med färgglada affischer och annat grafiskt material för Fast Fusion Climate Week 2024, mot en kornblå bakgrund.

Nytt och uppdaterat material!

De skolor som anmäler sig får ta del av hur mycket grymt material som helst, såsom:

🖼️ Affischer
🍽️ Bordsryttare
🍳 Recept
🎥 Receptfilmer
💡 Tips- och tricksfilmer
📚 Hem- och konsumentkunskapslektion
👨‍👩‍👧‍👦 Föräldrakuponger
📋 Matsedlar
🚩 Vimplar/Flaggspel

Nytt och uppdaterat material!

De skolor som anmäler sig får ta del av hur mycket grymt material som helst, såsom:

🖼️ Affischer
🍽️ Bordsryttare
🍳 Recept
🎥 Receptfilmer
💡 Tips- och tricksfilmer
📚 Hem- och konsumentkunskapslektion
👨‍👩‍👧‍👦 Föräldrakuponger
📋 Matsedlar
🚩 Vimplar/Flaggspel

Kommuner som hittills hoppat på 2024

Här ser du en lista och en karta över de kommuner som har en eller flera skolor representerade i 2024 års Fast Fusion Climate Week. Zooma gärna in på kartan, och se till att även din hemkommun dyker upp till kommande Fast Fusion Climate Week.

Kommuner med anmälda skolor: Ale, Arboga, Boden, Borås, Burlöv, Eskilstuna, Falkenberg, Göteborg, Huddinge, Hultsfred, Hägersten, Härryda, Karlskrona, Kinda, Kristianstad, Landskrona, Laxå, Lidköping, Lomma, Lund, Munkedal, Nacka, Nässjö, Sigtuna, Sjöbo, Staffanstorp, Stockholm, Sundsvall, Tingsryd, Trelleborg, Umeå, Vellinge, Vilhelmina, Ystad, Ängelholm och Örnsköldsvik.

Goda Climate Week-exempel

Maria, Ida och Carina arbetar med skolmåltider i Lerums kommun.

Fast Fusion Climate Week gjorde succé i Lerum

Nyfiken på vad andra som varit med tidigare tycker om Fast Fusion Climate Week?

Vi tog ett snack med representanter från Lerums kommun som inte bara deltog under 2023, de var dessutom med och bidrog med två fantastiskt goda rätter till klimatveckan.

Fast Fusion Climate Week hjälper Lomma att ligga i framkant

Att arbeta med Fast Fusion Climate Week är ett sätt för Lomma kommun att ligga i framkant gällande klimatarbetet.

Måltidschef Elin Rigo kämpar även med att få in fler vegetariska rätter på skolornas menyer. Och de bjuder gärna in föräldrarna att smaka på maten som serveras.

Elin Rigo.

Material till din klimatvecka

För att lyckas med en riktigt grym klimatvecka i din restaurang har vi tagit fram pedagogiskt material som till exempel bordsryttare att sätta upp i matsalen och informationsfilmer att dela i era social media-kanaler.

Vi har uppdaterat materialet för 2024 – mer information och teasers kommer så fort allt är spikat.

Missa inte tillfället att arbeta aktivt med barnen medan ni kör er Fast Fusion Climate Week. För att få igång samtalen i klassen, har vi tagit fram en pdf som innehåller fem lektioner på temat hållbarhet och hälsa kopplat till mat. En för varje dag.

Naturligtvis går det bra att använda materialet under övriga läsåret också. 

Tre affischer i A3-format. Skriv ut (eller beställ från tryckeri) och dekorera skolan med inspiration för att stötta det klimatsmarta budskapet.

Tre illustrerade posters i A3-format. Perfekta att skriva ut och smycka skolans restaurang och korridorer med.

Ladda ner matsedlar med tema från Fast Fusion Climate Week. Du kan även fylla i maträtterna direkt i datorn innan du skriver ut.

Fin bordsryttare i A4-format som du kan skriva ut och sätta på varje bord i skolrestaurangen. Vik så att pappret bildar en triangel och fäst ändarna mot varandra.

Vill du och din skola engagera vårdnadshavarna lite extra? Använd gärna denna kupong för att bjuda in dem till att komma och smaka maten som serveras under klimatveckan. Önskar ni som skola att få hjälp med formulering av kommunikation i samband med att ni skickar ut kupongen, så hör av er till oss.

OBS! Detta är enbart ett för de skolor som vill engagera vårdnadshavarna inför klimatveckan. Det är INTE en kupong för privatpersoner att ladda ner i tron om att skolan automatiskt ska bjuda på lunch.

Filmer som hjälper dig med skolans klimatvecka

Filmer som hjälper dig och dina kollegor att bygga upp er kunskap kring hållbart och hälsosamt ätande. Först har vi ett par introduktionsfilmer samt en film som är riktad åt föräldrar och vårdnadshavare.

Sedan får vi hjälp av experterna Mai-Lis Hellénius och Hanna Sepp. Mai-Lis riktar sig mot föräldrarna gällande vikten av att barnen lär sig att äta hållbart och hälsosamt, och Hanna förklarar hur viktigt det är att mat och pedagogik går hand i hand. Så tipsa gärna föräldrar och pedagoger om materialet.

Illustrerad jordglob med salladsblad på toppen och hantlar i händerna. Från Fast Fusion Climate Week.
Bilder på materialet från Climate Week Academy.

Climate Week Academy - boosta era klimatkunskaper i skolan

Vi behöver alla hjälpas åt att sprida kunskapen till den yngre generationen. Därför har vi nu tagit fram ett komplett utbildningsunderlag på Fast Fusion Climate Week, så att ni kan köra klimatveckor på egen hand i skolorna. När ni vill!

Materialet innehåller allt från introduktion med tidsangivelser, filmer och inspiration, till pedagogiskt material och recept för fysisk workshop i köket tillsammans med kockar och pedagoger.

Skicka en intresseanmälan, så tar vi kontakt så snart vi kan och sänder därefter över det gedigna utbildningsmaterialet till dig.

Låt dig inspireras av tidigare års kockar och deras recept​

Naturligtvis går det fint att inspireras av tidigare års recept. Kanske hade barnen någon favoriträtt som ni gärna vill göra i repris?

På vår Youtube-kanal finns alla tidigare receptfilmer att kika på.

Samtliga kockar som bidragit med recept till Fast Fusion Climate Week 2023.

2023 - Tema: "Smaker barnen känner igen"

Alla sex kockar som bidrog med recept till Fast Fusion Climate Week 2022. Maria, Camilla, Per, Michael, Sandra och Johan.

2022 - Tema: "Streetfood"

Logotyp för Fast Fusion Climate Week.
Ett barn med förkläde håller upp två köttbullar framför sina ögon. Bakom barnet syns diverse köksredskap som hänger på väggen.
Recept från Fast Fusion Climate Week. Fish and Mash.
Kim med två kockar i köket.
Recept från Fast Fusion Climate Week. New York Vegochorizo med plasternacksmos och surkål.