Fast Fusion Climate Week gjorde succé i Lerum

Det var första året som Lerums kommun medverkade i Fast Fusion Climate Week – men definitivt inte det sista. Att ha med två av kommunens kockar i projektet gjorde klimatveckan riktigt framgångsrik.

Fast Fusion Climate Week gjorde succé i Lerum

Det var första året som Lerums kommun medverkade i Fast Fusion Climate Week – men definitivt inte det sista. Att ha med två av kommunens kockar i projektet gjorde klimatveckan riktigt framgångsrik.

För Köksmästare Ida Lindgren, Kocken Florina Baran, Enhetschef Carina Melin och Verksamhetschef Maria Lindberg var det en självklarhet att medverka i Fast Fusion Climate Week 2023. Framför allt då deras arbete med hållbara måltider alltid är i fokus.

Varför är det viktigt att köra klimatveckan i er kommun?

– Detta är ett utmärkt tillfälle att på ett roligt och spännande sätt kunna visa vårt dagliga hållbarhetsarbete, lyfta skolmaten och visa hur otroligt viktig den är för många och vad små förändringar kan göra stort för klimatet.

– Denna vecka kunde vi även belysa lite extra att vi ständigt arbetar för att göra våra gästers röster hörda genom att skapa nya favoriter av poppisrätter vilket var väldigt uppskattat.

2023 fick två av Måltidsservice-kockarna, Ida Lindgren och Florina Baran från Stenkulans skola, vara receptskapare för varsin rätt till klimatveckan. Detta blev en naturlig ingång för dem att delta i Fast Fusion Climate Week.

Vad tycker ni var roligast med klimatveckan?

– Det roligaste med Fast Fusion Climate Week var att temat var poppisrätter, att alla rätter som serverades är klimatsmarta, hållbara måltider och samtidigt så himla populära.

Vad är den största utmaningen med att servera hållbara måltider?

– Svårt att säga, det är inte längre en utmaning att få med våra gäster på vår hållbarhetsresa, för den hänger de gladeligen med på om det serveras rätter som är moderna eller självklara poppisrätter som är som originalet. Men då gäller det att bjuda på igenkänningsbara smaker.

Tre illustrerade affischer från konceptet Fast Fusion Climate Week.

Hur märkte man av att ni körde Fast Fusion Climate Week på skolan? Hur förberedde ni eleverna inför den här veckan?

– Vi hade fått nya arbetskläder på personalen (ett snyggt förkläde och keps med loggan för veckan), restaurangen var piffad och utsmyckad med affischer, vimplar, dukar med mera.

– Utanför skolrestaurangen, där kön gick, så hade vi även skyltat upp med bilder och namn på rätterna som skulle serveras under veckan. Det upptäckte vi var väldigt positivt, då vi hörde att många stod och pratade tillsammans vilka dagar och måltider de längtade efter.

Vilka rätter hade ni under veckan?

– Favorite Wrap, Lasagne Vegostyle, Sunny Soup, Sticky Korean och Tacokryddad färsgratäng.

– Favorite Wrap var Idas recept och Lasagne Vegostyle var Florinas recept, så dessa var en självklarhet att ha med. Dessa två rätter är även grymma när det kommer till att ta vara på rester, så de är bra att servera i slutet av veckan.

Hur många elever och vuxna per dag åt klimatsmart mat på er skola och i er kommun?

– På Stenkulans skola lagades cirka 600 luncher varje dag och i hela Lerums kommun lagade Måltidsservice cirka 8740 luncher i våra totalt 60 offentliga kök.

Vad var feedbacken från eleverna och pedagogerna under veckan?

– Jättepositivt! Vi kunde aldrig ana att det skulle bli riktigt så här bra som det faktiskt blev. Vi hittade många nya poppisrätter som kommer att komma in på vårterminens meny.

Favorite Wrap för 2023 års Fast Fusion Climate Week.

Vilket blev det mest populära receptet under veckan?

– Idas Favorite Wrap och Florinas Lasagne Vegostyle blev kända favoriter och var mest populära. Gästerna älskar lasagne och wrap är superpoppis för att de får fylla sin wrap med vad de själva tycker om, säkra kort för minimalt med svinn och 100 procent nöjd gästgaranti.

Vilket var ditt eget favoritrecept och varför?

– Våra egna recept såklart, men det var verkligen fantastiska rätter allihop. Vi älskar konceptet med våra/Stenkulans rätter, ”Svin(n)bra” rätter som är uppskattade av alla.

Vad tyckte ni om temat för klimatveckan 2023? (Rätter med igenkänning och smaker som barnen gillar)

– Fantastiskt bra. Detta frågade vi även våra gäster på Stenkulan och alla tyckte att det var jättebra och att det är såhär vi skall arbeta med våra vegetariska rätter när vi arbetar med menyn.

Lasagne Vegostyle för 2023 års Fast Fusion Climate Week.

Vad var det bästa med Fast Fusion Climate Week 2023?

– Allt! Veckan bjöd på lite fjärilar i magen i början av veckan, skulle det gå hem eller inte?! Men hela konceptet med recepten, bilder på rätterna, informationsmaterialet och merchen blev ett vinnande koncept.

Kommer ni att fortsätta köra på med rätterna som introducerades under klimatveckan på er ordinarie meny?

– Några av rätterna kommer in på menyn vårterminen 2024 och de andra kommer vi att använda oss av när det till exempel är kockens gröna val på menyn där köken/kockarna själva får bestämma vilken rätt som skall serveras.

Finns det något du tycker att Orkla kan göra annorlunda under kommande klimatvecka?

– Vi tycker att konceptet är jättebra som det är. 2023 års tema var verkligen super för att få med oss våra gäster. Vi tror att planscher, vimplar, merch med mera sätter pricken över i:et på veckan.

– Även konkreta och lätta tips på samverkan mellan kök och skola/förskola hade varit super för att få med fler skolor och förskolor som har tidsbrist eller inte har samverkan naturligt på sin enhet.

Text: Sofie Strandberg

Maria, Ida och Carina arbetar med skolmåltider i Lerums kommun.

Nyfiken på Fast Fusion Climate Week?

Dela med andra

Läs också…