Smart förråd

VI VILL GÖRA DET LÄTTARE ATT FYLLA FÖRRÅDET SMART.

Förråd, skafferi, lillgrossisten, kallskänken, speceriförråd… ja kärt barn har många namn. Men oavsett om det gäller ett förråd på sjukhus, äldreboende eller i en personalbutik, så är funktionen densamma; en uppsättning produkter som tillsammans är enormt viktiga pusselbitar för att verksamhetens måltidsdygn ska kunna bli komplett.

Därför har vi gjort ett noggrant urval av Orklas produkter från både dagligvaruhandeln och storkök som tillgodoser förekommande behov och önskemål i ett förråd – ett praktiskt hjälpmedel i vardagens matplanering. Till exempel finns många av våra förrådsprodukter i både portions- och storförpackning, för att passa olika verksamheter.

Vår ambition är att underlätta inköpen samt inspirera till en större matglädje för alla.

Uppslag av katalogen Smart förråd från Orkla FoodSolutions.
Uppslag av katalogen Smart förråd från Orkla FoodSolutions.

SÅ MYCKET MER ÄN EN PRODUKTKATALOG

Katalogen SMART FÖRRÅD innehåller inte bara produktbilder och artikelnummer, utan den som tittar lite mer noggrant finner också en uppsjö av smarta tips, råd och information inom varje kategori. Till exempel finns även recept på hur du gör snabba SNACKISAR till mellanmålsgästerna, hur du skapar en Vaniljdröm, en måltidsklocka som förklarar hur målen bör delas upp på ett dygn, en kort beskrivning om vårt nya revolutionerande emballage till sillsortimentet, och mycket mer. Vill du få en snabböverblick kring sortimentet så finner du en kort beskrivning av detta längre ned.

Äldre människas händer som tar mat från en tallrik.
Äldre människas händer som tar mat från en tallrik.

VI UTMANAR UTMANINGARNA

Oavsett om man är ung, gammal, frisk eller sjuk, så är det nödvändigt för både hälsa och välbefinnande att äta många näringsriktiga måltider under dygnet, som både ser aptitliga ut och som smakar gott.

Livsmedelsverkets uppdaterade råd för bra måltider inom vård och omsorg sätter individen i centrum. Matgästens självbestämmande och individuella behov prioriteras därav högt. Att själv kunna välja tillbehör till maten såsom vilken smak på dryck, sylt eller dressing till salladen, kan ha stor positiv påverkan på aptiten och den totala upplevelsen av måltiden.

Närbild på sortiment från Orkla.
Närbild på sortiment från Orkla.

KRISBEREDSKAP FÖR OFFENTLIGA KÖK

Det må låta hemskt och apokalyptiskt med krisberedskap, men faktum är att det enligt ansvarsprincipen är upp till varje kommun att se till så att det finns en fungerande livsmedelsförsörjning åt medborgarna vid såväl vardag som kris. Ofta är det upp till måltidscheferna i varje kommun att ha en beredskap för detta, men det skadar inte att varje enhet med förrådsmöjligheter också har en plan för försörjningen i alla lägen. Att kontinuerligt arbeta med smart förvaring innebär att vardagen fungerar smidigare, samtidigt som du står bättre rustad om olyckan skulle vara framme. I vårt sortiment hittar du mängder av produkter med lång hållbarhet och hög kvalitet som passar utmärkt för att effektivisera ditt arbete.

Affischen
Affischen

RÄTT TILLBEHÖR TILL RÄTT MATRÄTT

Utifrån önskemål från flera av våra offentliga kunder, har vi nu tagit fram en affisch med våra vanligaste tillbehör, där vi också förklarar vilka tillbehör som traditionellt brukar serverar till olika klassiska rätter. Med enkla och pedagogiska bilder, samt texter på svenska, engelska och arabiska, hoppas vi att denna ska underlätta arbetet i många offentliga kök och pentryn runtom i landet.

LADDA NER “RÄTT TILLBEHÖR TILL RÄTT MATRÄTT” – A4

LADDA NER “RÄTT TILLBEHÖR TILL RÄTT MATRÄTT” – A3

TILLBEHÖR OCH SÅS

Orkla FoodSolutions rödbetor, tillbehör och såser i små skålar.
Orkla FoodSolutions rödbetor, tillbehör och såser i små skålar.

Våra tillbehör förstärker smaken till maten. Dessutom hjälper de till att främja aptiten. Tillbehör gör det både roligare och godare att äta! Vad vore exempelvis en hårdmacka med leverpastej utan inlagd gurka? Eller vad vore köttbullar och mos utan lingonsylt? Upptäck alla våra varianter av rödbetor, gurkor, ketchup och såser med mera, i storlekar för både små och stora serveringar.

Samlingsbild på Felix Osötad Tomatketchup, Ekologisk Smörgåsgurka, Ekologisk Chilisås, Ekologiska Rödbetor och Salladsdressing.

SYLT, MARMELAD OCH GELÉ

Tapas med lingonsylt på.
Tapas med lingonsylt på.

Sjukdom och naturligt åldrande kan förändra aptiten samt förmågan att känna smaker. Matsuget kan även förändras snabbt. En favoritsmörgås med ost kan plötsligt inte längre kännas lockande – men det finns knep. Ett bra sätt är att jobba med sinnen, syn och smak. Servera en mindre smörgås, vik ostskivan snyggt och toppa med en rejäl klick sötsyrlig marmelad. På så sätt
kan ostsmörgåsen återigen känns aptitlig och lockande att äta.

Även med sylt och gelé går det att skapa många positiva effekter på aptiten. Det sägs till exempel att något rött på tallriken kan öka lusten att äta och hjälpa dementa att komma igång med att äta.

Bob Apelsinmarmelad, Önos Ekologiska Äppelmos, Önos pannkakssylt, Nugatti Nötcreme och Önos Lågkalori Lingonsylt.

DESSERTER OCH MELLANMÅL

Frödinge Kladdkaka pimpad med mousse, bär och strössel.
Frödinge Kladdkaka pimpad med mousse, bär och strössel.

Kroppen är bra finurlig ibland. Även om vi är ganska mätta efter en god middag och egentligen inte orkar äta mer, så är det som om det finns en extra mage just för dessert. I tjusigare termer kallas detta för sensorisk mättnad, dvs om man blir erbjuden något nytt och lockande att äta, så är chansen stor att man ändå orkar äta bara liiite till.

Personer med sämre aptit har lättare för att äta fler men mindre mellanmål. Genom att sprida ut små goda mellanmål över hela dagen, kan behovet av näring och energi lättare tillgodoses. Ju sämre aptit en person har desto viktigare blir de små mellanmålen. Därför är desserter och mellanmål så viktiga – de bidrar till aptit, energi och en god guldkant på tillvaron.

Samlingsbild på Paulúns Granola, Ekströms Choklamousse, Felix Risgröt och Ekströms Skogsbärskompott.

DRYCK

Dryck utan tillsatt socker.
Dryck utan tillsatt socker.

Att få äldre och sjuka att dricka tillräckligt med vätska kan vara en utmaning. Orsakerna varierar, men genom att locka med många olika smaker och rätt konsistens på drycken ökar chansen att det dricks tillräckligt. Många gånger ger dryck även ett önskat tillskott av energi.

Behovet av energi varierar och i vårt sortiment finns allt från Fun Light, som inte ger någon energi alls, till Liva Nypondryck Energi som ger 100 kcal per dl. Våra lättsockrade drycker från Önos är en prisvärd måltidsdryck med mer frukt och bär och mindre socker, som bjuder på en tydlig ren och vuxen smak.

FUN Light Wild Berries, Bob Blandsaft Jordgubb, Lättdryck Vattenmelon Hallon, Liva Lingon Tranbärsdryck, Önos Citron Lime Fruktdryck.

KEX OCH SNACKS

Mousse och söta kex från Ballerina och Singoalla på en bricka.
Mousse och söta kex från Ballerina och Singoalla på en bricka.

I Sverige gillar vi verkligen att fika. Det är en tradition med gamla anor som lever än i dag. Det finns till och med en låt som heter ”Let’s have a Swedish fika”. Att fika är ett ypperligt tillfälle att umgås och ha det trevligt tillsammans – något som i sin tur leder till meningsfullhet och ger ny lust till mat och liv.

Kex, ost och en klick marmelad blir snabbt och enkelt ett gott mellanmål till fredagsmyset. Salta snacks och tilltugg är ett knep för att öka törsten och stimulera till att dricka, vilket är en utmaning inom vården. Samtidigt är kex och snacks ett trevligt och lockande tilltugg som ger extra näring och energi.

Göteborgs kex Ballerina kex, Digestive kex, Hushållswafers, Utvalda Rotfruktsknäcke och OLW Cheez Doodles.

FISK OCH SKALDJUR

Tre små sillbröd på svart tallrik.
Tre små sillbröd på svart tallrik.

Feta fiskar som sill, lax & makrill är bra källor till vitamin D, protein och det nyttiga fettet Omega-3. Just Omega-3 fetter kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom och är viktiga för hjärnans utveckling och funktion. Här är forskarna eniga i att vi behöver äta mer av de nyttiga fetterna, så ät gärna fisk minst 2-3 gånger i veckan.

Servera Abba® sill, pastejer och Kalles® Kaviar till frukost, mellanmål och som aptitretare. Slå tre flugor i en smäll och gör gott för såväl gom, hjärta och hjärna.

Abba Senapssill, Tonfisk, Kalles Kaviar, Abba Gastronomi Inlagd sill, Abba Storkorning Stenbitsrom.

PORTIONSMAT

Felix Grönkåls- och Fetaostpaj på ett serveringsfat.
Felix Grönkåls- och Fetaostpaj på ett serveringsfat.

Beroende på verksamhet så kan det ju givetvis vara bra att ha helt färdiga maträtter till hands i förrådet, såväl för era matgäster som för personalen. Varför inte uppdatera ert sortiment med våra populära kylda soppor från Paulúns eller våra eftertraktade matpajer från Felix.

Felix Ost- och Skinkpaj, Ärtsoppa, Grandiosa Kebabpizza, Paulúns Superbowl, Superlunch.

SINGELPACK

Fast food korv med enportionsförpackningar av ketchup och senap från Felix.
Fast food korv med enportionsförpackningar av ketchup och senap från Felix.

Singelpack, eller enportionsförpackningar, hjälper till att individualisera måltiderna samtidigt som det bidrar till minskat matsvinn. Med exempelvis portionsförpackade sylter från Önos, Risifrutti med olika smaker, samt desserter från Frödinge, kan var och en bestämma vilken smak man föredrar, samtidigt som hela portionen (förhoppningsvis) äts upp.

Kalles kaviar, Önos Svartvinbärsgelé, Felix Tomatketchup, OLW Sourcream & Onion Chips, Risifrutti Körsbär.

EKOLOGISKT

Såser och dressingar i små skålar, gjorda på ekologiska grönsaker från Orkla FoodSolutions.
Såser och dressingar i små skålar, gjorda på ekologiska grönsaker från Orkla FoodSolutions.

För varje dag växer intresset för ekologisk mat. Både i våra medvetanden och på tallriken. Det är en sund och bra utveckling som vi gärna hjälper till att förverkliga. Därför satsar vi mycket på vårt ekologiska sortiment för att snabbare uppnå både dina ekologiska mål, samtidigt som du serverar god och näringsriktig mat som du kan lita på.

Felix Ekologisk Ketchup med mindre salt och mindre socker, Önos Ekologisk Äppelmos, Kalles Kaviar KRAV, Felix Smörgåsgurka och Göteborgskex Digestive.

Du hör väl av dig?

Är du sugen på att få mer inspiration och tips kring hur du kan arbeta med teman kring maten i skolorna? Eller är du kanske nyfiken på någon av våra produkter? Tveka inte att höra av dig till oss omedelbums med dina frågor.

KONTAKTUPPGIFTER

Koll på det senaste!

Cirka en gång i månaden mailar vi ut ett nyhetsbrev med nyheter, koncept, tips, recept och en massa andra godsaker. Så för att inte missa något rekommenderar vi starkt att du registrerar dig till vårt finfina nyhetsbrev.

ANMÄLAN NYHETSBREV