Next is Now

NÄSTA GENERATIONS ÄTANDE ÄR REDAN HÄR

I maj 2019, i samband med Skåne Innovation Week, gick startskottet för Next is Now. Plattformen för allt vårt arbete med framtidens hållbara och hälsosamma mat, och alla de samarbeten som vi fått till. Och som vi hoppas få till framöver.

Det har varit en otrolig resa hittills, med mängder av koncept, inspirationsföreläsningar, samarbeten, event, webinar, möten och massvis av god mat skapad utifrån våra fantastiska produkter.

Även om det har hunnit gå ett par år, så har resan naturligtvis bara börjat. Det återstår otroligt mycket arbete, och vi hoppas verkligen att just du och din organisation vill vara med på resan tillsammans med oss. Tillsammans gör vi nämligen skillnad.

MISSA INGET!

Så fort vi öppnar inbjudan till våra kommande event/webinar kan du läsa om det här. Vi föreslår dock att du följer oss i sociala medier och via vårt nyhetsbrev för att hålla dig ordentligt uppdaterad.

Hashtag: #orklafoodsolutions | Instagram: orklafoodsolutionsse | Facebook: Orkla FoodSolutions SE | LinkedIn: Orkla FoodSolutions Sverige

TIDIGARE EVENT & WEBINAR

Vill du ta del av hur det varit på tidigare event och webinars som vi har arrangerat? Kila över till vår eventsida för mer information, artiklar, länkar, filmer och bilder.

Sara Westerlin som leder Next is Now Good Morning.
Sara Westerlin som leder Next is Now Good Morning.

NEXT IS NOW - GOOD MORNING

I våra frukostwebinar ligger grunden alltid i framtidens hälsosamma och hållbara mat. Tillsammans med gäster i form av experter, kunder, kollegor och andra som jobbar för en hållbar framtid, diskuterar vi aktuella ämnen och låter även tittarna vara med och ställa sina egna frågor.

Med detta format vill vi helt enkelt bygga vidare på det vi redan påbörjat – att sprida kunskap och öppna upp för diskussioner som hjälper oss alla att skapa framtidens hållbara måltider. Tillsammans.

LÄS MER OM OCH SE NEXT IS NOW- GOOD MORNING

Entrén på Slagthuset med en mässbesökare och Next is Now-flaggor i taket.
Entrén på Slagthuset med en mässbesökare och Next is Now-flaggor i taket.

NEXT IS NOW SPRIDER SIG

Under de senaste åren har vi genomfört både större och mindre event och webinars under Next is Now, där vi samlat kockar, kostchefer, dietister, politiker, måltidsansvariga, studenter och många andra eldsjälar som alla brinner för att tillsammans skapa en bättre framtid och en hållbar livsmedelsindustri. På länken här under kommer du till vår eventsida där du finner artiklar, bilder, filmer och material från alla dessa.

SE NEXT IS NOW-EVENTEN IGEN

Vit illustrerad hand/finger som pekar åt höger.
Vit illustrerad hand/finger som pekar åt vänster.

NEXT IS NOW PÅ EN MINUT

Next is Now - frågeställning Hur äter vi planeten och oss själva till hälsa?
Next is Now - frågeställning Hur äter vi planeten och oss själva till hälsa?

HÅLLBARHET ÖVERST PÅ AGENDAN

Kan vi äta planeten hel igen? Ja, vi tror verkligen det.

Vi arbetar aktivt på alla plan för att driva utvecklingen av hållbarhets- och hälsofrågorna framåt, med målet att både vi själva och hela branschen ska bli så hållbar som möjligt.

Next is Now är kort och gott vår plattform kring hälsa, hållbarhet och framtidens mat.

Next i Now - de olika verktygen: Erfarenhet, Insikter, Experter, Trender, Kundsamtal, Fakta, Forskningsrapporter, Omvärldsanalys, och Kunskap.
Next i Now - de olika verktygen: Erfarenhet, Insikter, Experter, Trender, Kundsamtal, Fakta, Forskningsrapporter, Omvärldsanalys, och Kunskap.

EN HELHETSBILD AV LÄGET

Vi har massor av egen erfarenhet, kunskap och insikter inom vår organisation som kommer till stor nytta i vårt hållbarhetsarbete, men för att få en helhetsbild kikar vi naturligtvis också utåt på vad som sker i vår omvärld.

Genom bland annat intervjuer med oberoende experter, samtal med våra kunder, kontinuerligt utförande av omvärldsanalyser och trendspaningar, skapar vi oss en så heltäckande bild som möjligt och tar action i denna riktning.

Next is Now-logga.
Next is Now-logga.

KNYTA IHOP SÄCKEN

Våra kloka insikter, klimatberäknade recept, smarta vardagslösningar och gröna restaurangkoncept gör absolut ingen nytta om vi inte lyckas förmedla vikten av dem. Främst till våra kunder, men också genom att hjälpa kunderna förmedla budskapen vidare till sina matgäster.

Så för att göra arbetet, insikterna och verktygslådan mer greppbar, har vi valt att samla allt detta under ett gemensamt namn.

Namnet på vår plattform för framtidens mat är spledes Next is Now.

Ikoner med budskap hur vi för ut Next is Now - Dialog, Nätverkande, Samarbete, Event, Kundträffar, Workshops, Koncept, Trender och Produkter.
Ikoner med budskap hur vi för ut Next is Now - Dialog, Nätverkande, Samarbete, Event, Kundträffar, Workshops, Koncept, Trender och Produkter.

NEXT IS NOW I PRAKTIKEN

Next is Now innehåller bland annat föredrag, events och workshops som går ut på att träffas för att informera, nätverka, skapa dialog och utveckla nya samarbeten, där målet är att skapa gemensamma actionlistor för planetens och hälsans skull.

Här finns även klimatberäknade recept, färdiga koncept och temaveckor anpassade för olika typer av verksamheter (såsom skola, restaurang och hotell), som du kan ta del av och implementera redan idag.

Tillsammans kan vi göra skillnad på riktigt.

Ulrik från Orkla FoodSolutions pratar med mässbesökare.
Ulrik från Orkla FoodSolutions pratar med mässbesökare.

LÅT OSS SKAPA NÅGOT FANTASTISKT TILLSAMMANS

Vi vill gärna träffa dig och dina kollegor för att inspirera om hållbar och hälsosam mat samtidigt som vi startar upp spännande samarbeten tillsammans med gemensamma mål och actions. Naturligtvis anpassat efter just er verksamhet.

Skicka in en intresseanmälan, så kokar vi ihop något riktigt bra tillsammans, oavsett om det är digitalt eller fysiskt. Inom cirka en vecka efter inskickad intresseanmälan kommer du att höra av oss.

FYLL I INTRESSEANMÄLAN GÄLLANDE EN SAMARBETSTRÄFF

VI HAR BARA NÅGRA ÅR PÅ OSS

En rapport från FN visar att det är bråttom att minska utsläppen i världen. Vissa forskare hävdade redan 2019 att vi bara hade tio år på oss att radikalt förändra våra beteenden. Sedan riskerar vi att planeten triggar olika självuppvärmande processer.*

*Källa: FNs klimatpanel

Klimatpåverkan från olika aktiviteter på en betongbakgrund
Klimatpåverkan från olika aktiviteter på en betongbakgrund

KLIMATPÅVERKAN FRÅN OLIKA AKTIVITETER

Hela 25% av de svenska hushållens utsläpp av växthusgaser kan relateras till mat. Detta är hela grunden till att vi nu tar ett stort initiativ till att vara med och påverka människor att äta mer balanserad kost*.

 

*Källa: Naturvårdsverket. Konsumtionens klimatpåverkan

Silhuett av halvätet äpple på en betongbakgrund
Silhuett av halvätet äpple på en betongbakgrund

MAT JÄMFÖRT MED MAT

Det är stor skillnad på mat och mat. Exempelvis är baljväxter betydligt mer klimatsmart än nötkött. Potatis har en minimal miljöpåverkan till skillnad från exempelvis ris som odlas på vattendränkta marker och därför släpper ut relativt mycket växthusgaser.*

*Källa: Mat-klimat-listan, version 1.1. Elin Röös, Sveriges Lantbruksuniversitet, nov 2014.

HUR TAR MAN REDA PÅ VAD NÄSTA GENERATIONS MAT ÄR?

Jo, man frågar oberoende experter inom flera olika, men ack så relevanta, områden.

De sitter nämligen på en fördjupad kunskap inom just sitt område, då de kartlagt attityder och omvärldstrender som kommer att forma vårt sätt att konsumera i framtiden. Den kombinerade kraften i deras kunskaper, erfarenheter och analyser blir därmed till ett ovärderligt verktyg för oss och alla andra som inte bara vill sitta still i båten, utan faktiskt hjälpa till att styra skutan åt rätt håll.

Experterna som var med i Next is Now från starten.
Experterna som var med i Next is Now från starten.

MED HJÄLP AV EXPERTERNA

Det var ett mästerligt lag av oberoende experter som var med oss från starten av Next is Now, eller vad sägs om följande laguppställning:

Johan Jörgensen (Sweden Foodtech), Mai-Lis Hellénius (Karolinska institutet), Lovisa Madås (AGFO), Maria Biörklund Helgesson (Högskolan i Kristianstad), Lennart Wallander (Food & Friends), Ingela Stenson (Omvärldsanalytiker) och Andreas Håkansson (Lunds Universitet).

Alain berättar om Green Room på Next is Now.
Alain berättar om Green Room på Next is Now.

SAMARBETEN OCH GODA EXEMPEL

Genom åren har vi samlat in och presenterat massvis med experters och samarbetspartners kunskap och erfarenheter. Inte minst genom alla de event och webinars som vi arrangerat.

Det är enbart genom att samarbeta med oberoende experter, kollegor i branschen, kunder, och många andra, som vi kan lyckas skapa en hållbar framtid. Vill du kika på vad som blivit sagt så går det bra att se alla våra webinars i efterhand.

Har du förslag på experter eller lyckad exempel som förtjänar att lyftas fram, så tveka inte att höra av dig till oss.

EXPERTERNA OM FRAMTIDENS MAT

Mai-Lis Hellénius, Johan Jörgensen, Elin Röös, Richard Tellström, Jens Dolk och Magnus Naess tycker alla till om hur de ser på framtiden och vilka actions vi behöver ta för att skapa mer hållbar och hälsosam mat.

EXPERTERNA BRYTER MYTER

Mai-Lis Hellénius och Elin Röös hjälper oss att slå itu ett antal myter som finns gällande vegetarisk, hållbar och hälsosam kost.

EXPERTERNAS SYN PÅ FRAMTIDENS TRENDER

Djupdyk tillsammans med våra experter, och få en snabb överblick kring hur de ser på ett antal trender inom framtidens mat.

GODBITAR VÄRDA ATT HÖRA IGEN. OCH IGEN.

Många experter har bidragit med sin kunskap i våra event och webinar. Här lyfter vi fram några exempel på föredrag och intervjuer som gjort lite extra avtryck enligt er som deltagit. Har du förslag på fler som bör lyftas fram här, så hör gärna av dig med tips till oss.

VI HJÄLPER DIG ATT BLI MER HÅLLBAR

Vi har massvis med inspiration, expertis, koncept, verktyg, produkter och erfarenhet som kan hjälpa dig att bland annat minska ditt matsvinn och öka din hållbarhet.

Entrén på Slagthuset med en mässbesökare och Next is Now-flaggor i taket.
Mai-Lis pratar om hälsa och mat från scenen på Next is Now-eventet.
Ryggtavla som säger

LAGA FRAMTIDENS MAT REDAN IDAG

Kom igång med framtidens mat redan idag till morgondagens lunchgäster.

Vi bjuder på klimatsmart inspiration, färdiga koncept och andra smaskigheter som gör gästerna mätta och glada. Laga allt från full flavor bowls, healthy green fast food, husmanskost to go, till hållbara och enkla recept som snabbt blir skolbarnens favoriträtter. Fler koncept hittar du under menyfliken “Inspiration för kockar” och sedan KONCEPT FÖR DIN VERKSAMHET.

Gott & Grönt konceptbild med logga och gröna serveringar i bakgrunden.

GOTT & GRÖNT

SERVERA VEGETARISKT. VARJE DAG.

Idag vill alla äta mer vegetariskt och tillsammans med oss kan du enkelt förbättra utbudet och höja kvalitén på lunchmaten. Vi vill helt enkelt hjälpa dig att servera god vegetarisk lunch som faller många i smaken – alla dagar i veckan.

Fast Fusion Climate Week-logga på ljusblå bakgruns.

FAST FUSION CLIMATE WEEK

KLIMATSMART SKOLMAT

Fast Fusion Climate Week är konceptet för alla som arbetar i skolans värld, och som vill vara med och göra skillnad för klimatet och våra älskade barns hälsa. Välj mellan olika teman och skapa en smaskig vecka som passar just er.

Konceptbild för Allt i ett bleck, snabblagade restaurangrätter.

ALLT I ETT BLECK

FEM BASER GER MÅNGA MÖJLIGHETER

Allt-I-Ett-Bleck handlar om hur du kan mätta många magar på ett och samma bleck. Här bjuds på snabblagade recept med få förberedelser vilket skänker mer tid till annat. Dessutom minimalt med svinn. Vi kallar det win-win-win!

Konceptbild, med tallrik på brun-vit bakgrund, för konceptet Husmanskost från Orkla FoodSolutions.

HEJA HUSMAN

HUSMANSKOST FÖR ALLA

Idag är många flexitarianer och vill äta mer vegetariskt med jämna mellanrum. Man vill äta hälsosamt samtidigt som man vill äta riktigt gott. Vi gör det enkelt för dig genom att bjuda på klassiska såväl som vegetariska recept på svensk husmanskost.

Hälsa på maten-logga på vit platta med illustrationer i bakgrunden.

HÄLSA PÅ MATEN

KLOK KOKBOK FÖR SKOLAN

Hälsa på maten har sitt ursprung i en kokbok – fullmatad med inspirerande tips och rolig pedagogik som kommer direkt från en superkombination av forskare, folkhälsoutvecklare, kostchefer, pedagoger och kockar.

Fast Vego, ett vegetariskt koncept från Orkla FoodSolutions för dig som arbetar inom snabbmat och café.

FAST VEGO

VEGETARISK SNABBMAT

Det ”gröna” växer så det knakar och snabbmatssektorn är inget undantag. Därför vill vi hjälpa dig som sysslar med just fast food. Här hittar du en vego-manual, massor med enkla recept och även jättecoolt tillhörande marknadsmaterial.

VAD SYSSLAR DU MED?

Vi älskar samarbeten, och det spelar nästan ingen roll vilken typ av verksamhet du driver. Det går att maxa sitt hälso- och hållbarhetsarbete oavsett hur din vardag ser ut. Både inom offentlig och privat måltidsverksamhet. Här under, eller via DIN VERKSAMHET i menyraden, hittar du mer matnyttig information och trender inom några olika typer av verksamheter.

Blåtonad miljöbild från ett café.

CAFÉ OCH COFFEE HOUSE

Fika är så mycket mer än det en gång var. Från en slät kopp kaffe med dopp klockan tre, är fikandet numera en hel livsstil där man faktiskt ofta kan erbjudas dygnets alla måltider. Därför är det viktigare än någonsin att även denna trend följer med i den gröna omställningen. Vi har ett otal olika hållbara och hälsosamma koncept att välja mellan. Och det dyker hela tiden upp nya!

Blåtonad miljöbild från ett fast food-restaurang med en burgare i fokus.

FAST FOOD OCH CONVENIENCE

Trenden är tydlig. Fastfood-restaurangerna har under flera år tagit en allt större del av den så kallade matkronan i takt med att fler och fler väljer att äta ute – eller beställer mat att äta hemma. Även här har den gröna trenden vuxit sig allt starkare då människor blivit mer miljömedvetna. Därför är det verkligen läge att uppdatera sina menyer till att erbjuda ett mer hållbart utbud. Vi har lösningarna!

Blåtonad miljöbild från frukostservering på ett hotell.

HOTELL OCH KONFERENS

Hotellbranschen har varit utsatt för hård press under flera år, och trycket ser inte ut att lätta inom den närmsta tiden. I takt med att gästerna blir mer krävande och medvetna samtidigt som konkurrenterna blivit vassare, är det viktigt att hålla sig ajour med samtiden så att allt som serveras blir så klimatsmart som möjligt! Vi hjälper dig att göra såväl frukosten som konferenslunchen och kvällsmaten hållbarare!

Blåtonad miljöbild från restaurang med en kock som lägger upp på tallrik.

LUNCH- OCH KVÄLLSRESTAURANGER

Både lunchrestauranger och kvällskrogar brottas med samma typ av frågor: Vilka är de senaste trenderna? Hur skapar man vegetariska storsäljare? Hur ska man hinna med? Hur skapar vi en varierande och komplett meny? Hur lagar vi god, hållbar mat av hög kvalitet som får gästerna att återvända om och om igen? Med våra lösningar hoppas vi kunna räta ut just dina frågetecken!

Blåtonad miljöbild från lunchservering på en skola.

SKOLA OCH FÖRSKOLA

Sverige är idag tillsammans med Finland de enda länderna i världen som erbjuder helt kostnadsfria måltider till alla elever i grundskolan. Det ska vi vara stolta över! Eftersom barnen är framtiden är det viktigt att de redan i unga år får lära sig vikten av ett mer hållbart och hälsosamt ätande. Vi har mängder av gröna koncept och lösningar till att göra skolmaten både godare, nyttigare och mer klimatsmart!

Blåtonad miljöbild från lunchservering på ett äldreboende.

VÅRD OCH OMSORG

Att hitta effektiva sätt att undvika undernäring inom vård och omsorg är oerhört viktigt. En god och närande lunch är ett bra steg, men att sprida ut näringsintaget över dagen är minst lika viktigt. Tillsammans med oss kan du lära dig att göra detta på ett hållbart vis, samtidigt som vi lär dig mer om måltidsklockan och mellanmålets betydelse, samt ger praktiska tips på hur du själv enkelt skapar matiga eller söta munsbitar.

BLÄDDRA BLAND FRAMTIDENS RECEPT

I våra folders och broschyrer hittar du massvis med exempel på produkter och recept som är klimatberäknade och klassade som både hållbara och hälsosamma. Här under ser du några exempel, men vi har massvis som du hittar under BROSCHYRER & MATERIAL.

Receptbroschyrer från konceptet Next Is Now på en bakgrund av betong

NEXT IS NOW - RECEPTFOLDER

Samling av inspiration och recept för att laga framtidens mat enligt Next is Now.

Receptbroschyrer för skolbarnen från konceptet Next is Now på en bakgrund av betong

SKOLANS 10 I TIPP TOPP

Hållbara, goda och enkla recept till barnens favoriträtter. Flera som vegetariska varianter.

Flera Fusion Food For You-broschyrer på grön bakgrund.

FUSION FOOD FOR YOU - CLIMATE WEEK

Gör din egen hållbara klimatvecka på restaurangen, med stora smaker från världens hörn.

Flera Fast Fusion Friday-broschyrer på blå bakgrund.

FAST FUSION FRIDAY - CLIMATE WEEK

Perfekt inspiration för dig som arbetar i skolans värld. En klimatvecka med fokus på god mat, hälsa och hållbarhet.

LÅT OSS TRÄFFAS OCH SKAPA NÅGOT FANTASTISKT TILLSAMMANS

Sara från Orkla FoodSolutions skrattar och samtalar med eventbesökare.
Sara från Orkla FoodSolutions skrattar och samtalar med eventbesökare.

Vi vill gärna träffa dig och dina kollegor för att inspirera om hållbar och hälsosam mat samtidigt som vi startar upp spännande samarbeten tillsammans med gemensamma mål och actions. Naturligtvis anpassat efter just er verksamhet.

Skicka in en intresseanmälan, så kokar vi ihop något riktigt bra tillsammans, oavsett om det är digitalt eller fysiskt. Inom cirka en vecka efter inskickad intresseanmälan kommer du att höra av oss.

FYLL I INTRESSEANMÄLAN GÄLLANDE EN SAMARBETSTRÄFF

rätter gjorda på matsvinn eller less waste som är ett av trendbenen i konceptet Next is Now
Personifierat mellanöstern i olika smaker från konceptet Next is Now
Vår kock äter framtidens mat från konceptet Next is Now medan han kollar i sociala medier via sin Iphone
Maträtter med temat wrapped in things på ett bord, skapat med produkter från Orkla FoodSolutions varumärken
Asiatiska smaker serverade i olika skålar från konceptet Next is Now
Fyra olika bowls med big flavours, ett koncept inom Next is now

Du hör väl av dig?

Är du sugen på att få mer inspiration och tips kring hur du kan arbeta med teman kring maten i skolorna? Eller är du kanske nyfiken på någon av våra produkter? Tveka inte att höra av dig till oss omedelbums med dina frågor.

KONTAKTUPPGIFTER

Koll på det senaste!

Cirka en gång i månaden mailar vi ut ett nyhetsbrev med nyheter, koncept, tips, recept och en massa andra godsaker. Så för att inte missa något rekommenderar vi starkt att du registrerar dig till vårt finfina nyhetsbrev.

ANMÄLAN NYHETSBREV