Next is Now – ett lyckat event för framtidens mat

I samband med Skåne Innovation Week bjöd vi på Orkla FoodSolutions in till en fullmatad förmiddag med högintressanta föreläsningar, paneldebatt och mingel.

Next is Now – ett lyckat event för framtidens mat

I samband med Skåne Innovation Week bjöd vi på Orkla FoodSolutions in till en fullmatad förmiddag med högintressanta föreläsningar, paneldebatt och mingel.

Deltagarna fick även en unik möjlighet att komma med egna konkreta hållbarhetsförslag på vad vi tillsammans kan göra för att få fler att äta hållbar och hälsosam mat inom foodservice-branschen.

Next is Now - en plattform för framtidens mat

Next is Now är inte bara ett enkelt koncept, utan det är vår plattform kring framtidens mat och vad som krävs av oss för att vi ska kunna äta god mat som också gör gott. Med stöd av olika experter visar vi att mänskligheten redan har koll på många lösningar, men att vi alla måste börja göra aktiva och smarta val, inte minst vad gäller vår matkonsumtion.

Vi är alla (förhoppningsvis) överens om att vi måste ta hand om vår kära planet och oss själva på ett bättre sätt, även om det innebär en del anpassningar och nya vanor.

Uppstart och introduktion av Next is Now

För att kickstarta Next is Now på allvar så arrangerade vi under fredagen den 24 maj, i samband Skåne Innovation Week, ett release-event på Studio i Malmö. Vi bjöd in allt från hållbarhetschefer, trendexperter, forskare och politiker, till kockar, kostchefer, matskribenter, studenter och många andra som delar vårt intresse för att tillsammans skapa en god och hållbar livsmedelsbransch.

Efter ett inledande mingel med Next is Now-frukost fick deltagarna kliva in i salen till de ljuva tonerna från Hush Forever. Moderatorn Yasemin Arhan Modéer satte därefter igång dagen och navigerade deltagarna med erfaren hand genom hela förmiddagen. Först ut på scen var Sara Westerlin, som också är en av huvudfigurerna bakom hela konceptet Next is Now och berättade med bravur om varför vi måste agera, och att det måste ske nu!

När Sara var färdig klev Agneta Påander upp på scenen, och i egenskap av CSR-direktör för hela Orkla Foods Sverige berättade hon för deltagarna om det arbete som Orkla gör varje dag för att dra sitt strå till stacken. Arbetet mot hållbarhet går inte alltid så fort som Agneta vill, men det finns inget tvivel om den passion och det driv hon besitter inom hållbarhetsfrågorna.

Workshop med tips och råd kring hållbarhet

Därefter bjöds det på kaffe och tilltugg av Frödinge Fairtrade Kladdkaka, men som bollar – men inte utan att deltagarna fick “jobba” för det. Här fanns nämligen en ypperlig möjlighet att skriva ner sina bästa hållbarhetstips på något som kallades “Hållbarhetsväggen”. Det fanns en vägg för professionella råd och en för privata tips – bra tips som var och en kan börja med omedelbart.

Alla tips och råd samlades sedan in och en jury korade i slutet av dagen en vinnare bland de privata tipsen (som också vann ett presentkort på en lokal restaurang), och alla eventdeltagarna fick även via Mentimeter rösta bland de fyra bästa professionella råden.

De fyra professionella tipsen rankades enligt följande av deltagarna som var på plats:

  1. Orkla ska vara en partner när det kommer till att utbilda barnen i skolan gällande framtidens mat.
  2. Orkla ska göra det enkelt att anamma nya matvanor hos folket, exempelvis husmanskost på framtidens vis.
  3. Orkla säkerställer att alla recept och produkter visar sin klimatpåverkan.
  4. Orkla ska hjälpa svenska folket till att bli vana doggybag-användare.

Samtliga råd kommer självklart att gås igenom närmre av Orkla FoodSolutions och förhoppningsvis kan det bildas nya samarbeten, idéer och möjligheter genom just detta. Agneta Påander summerade övningen (och dagen) enligt följande:

“Vi är inte bara en bransch. Vi är en kedja. Vi är ett system. Vi hör ihop, därför måste vi arbeta mot samma mål och i samma takt. Partnership is the new leadership. Det är bara tillsammans som vi kan skapa en innovativ, konkurrenskraftig, hälsosam, hållbar och god livsmedelsbransch. God ur alla perspektiv. Fredagens release av Next is Now var ett stort och viktigt steg på denna resa. Som vinnaren av Bästa personliga tipset skrev: Bestäm dig!”

«

Bestäm dig!

Matsystemets förvandling, generationernas framtida krav på mat och paneldiskussion

Efter kaffepausen och arbetet med hållbarhetstipsen fick Lovisa Madås (grundare av AGFO) och Ingela Stenson (omvärldsanalytiker) var och en äntra scenen för att berätta mer om matsystemets förvandling och framtid, samt om generationernas krav på framtidens mat. Här framkom flertalet intressanta insikter och tankeställare som fick åhörarna att både skratta högt och att fundera vidare kring.

I den avslutande paneldiskussionen samlades Agneta, Lovisa och Ingela i sällskap med Lotta Törner (VD på Livsmedelsakademin) samt Maria Biörklund Helgesson (Fil. Dr. i mat- och måltidsvetenskap vid högskolan i Kristianstad) för att diskutera framtidens mat och hållbarhet, samt besvara frågor från både moderatorn Yasemin och de nyfikna eventdeltagarna. Vi kan lugnt konstatera att framtidens mat och hållbarhet onekligen är ämnen som både berör och som engagerar många.

Avslutande ord och hållbara goodie bags

Innan det var dags att skiljas åt bjöds alla på en Next is Now-inspirerad lunch med bland annat Anamma Falafel och Krögarklass Fyra skånska gryn. Alla fick också med sig en goodie bag full av hållbara produkter från Paulúns, BOB och Felix.

Vi på Orkla FoodSolutions vill tacka samtliga deltagare för ett fantastiskt trevligt och nödvändigt event. Förhoppningsvis ses vi snart igen och tar då nya gemensamma kliv mot en ännu mer hållbar och hälsosam framtid.

Av: Thomas Adolfsson

Dela med andra

Läs också…